Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Projekt MAJA Archeton- co sądzicie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 12:55
    Witam, proszę o opinie na temat tego projektu, może jest tu ktoś kto
    go buduję.

www.archeton.pl/projekt/Maja-683-438-opisogolny-e846ea87c31806053b48797a2075bacb
    Obserwuj wątek
      • Gość: arch-bartek Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: 193.59.73.* 17.09.09, 10:26
        Po pierwsze proponuje przeczytać tekst z GW
        wyborcza.pl/1,76842,6979035,Co_sie_podoba_Polakom_Jesli_dom__to_dworek_z_balkonem.html?as=4&ias=4&startsz=x
        Idąc dalej... rzut wyjątkowo porąbany, koniec końców drogi w wybudowaniu, w
        toalecie na dole nie miesci sie kibelek (co to za stawiania go bokiem?). Po co
        balkon na górze skoro jest ogród (koszt budowy znow wzrasta razem ze stratami
        ciepla). Sauna na gorze... to żart!

Zaprojektuj sobie sama dom od podstaw, oczywiście z architektem.
        Może nawet z nami...
        Polecamy sie
        biuro@b2architekci.pl
        • Gość: lenka81 Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:29
          Artykuł czytałam.
          Nutka arogancji w wypowiedzi raczej mnie zniechęca do współpracy,
          ale dziękuję za opinie.
        • Gość: ika Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 15:52
          dlaczego na awszej stronie nie ma żadnych waszych realizacji ? z
          aktywności na forum mozna wnioskowac, ze pracą to zajęci nie
          jesteście !
      • Gość: kar_ma Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.ghnet.pl 17.09.09, 12:24
        Wg mnie brakuje komina wentylacyjnego w kuchni.
        Poza tym ten wykusz z jadalnią będzie bardzo drogi w budowie.
        Klatka schodowa zabiegowa nie jest zbyt wygodna - lepsza byłaby ze spocznikiem.
        Te umywalki w łazience na piętrze pod oknem to głupia sprawa - jak zrobić
        oświetlenie przy lustrze?
        Przy salonie tej wielkości wg mnie wystarczyłoby jedno wyjście na taras - np. to
        przy kuchni.

A co do sauny - ja też będę mieć w łazience na piętrze i nie uważam tego za błąd.
        • Gość: lenka81 Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:29
          wyjście na taras byłoby jedno, wykusz rzeczywiście byłby drogi i
          myślałam nad jego lekką modernizacją ;)
          podoba mi się również ten projekt:

www.archeton.pl/projekt/marta-855-943-rzuty-bbe50f8183279624e47911b804c63a59
          • Gość: kar_ma Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.ghnet.pl 17.09.09, 18:48
            No ten to jest o wiele lepszy.
            Dolna łazienka znacznie lepsza, górna też - tylko uważam, że okno dachowe nie
            powinno być nad wanną - ze względu na zwiększone narażenie na wilgoć (parowanie
            gorącej wody z wanny) tylko przesunięte w stronę umywalek. Sedes i bidet
            schowane za kominem - to nieźle, nie będą widoczne zaraz po wejściu.
            Schody dużo lepsze ze spocznikiem, w przedpokoju miejsce na szafy.
            Klatka schodowa jest blisko kuchni można zrobić spiżarkę pod schodami. No i nie
            ma tak pokręconego wykusza jak w tamtym poprzednim projekcie.
            Fajna jest ta garderoba w dużej sypialnie na poddaszu - szkoda, że jej lepszą
            część zabiera komin z kotłowni.
            W tym projekcie również brakuje komina wentylacyjnego w kuchni, ale można ten z
            górnej łazienki pociągnąć z parteru, więc to jest do naprawienia.
            Ten projekt jest zdecydowanie lepszy niż poprzedni.
            • Gość: lenka81 Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 08:20
              dziękuję bardzo za opinie :-)
              • gibiza Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? 18.09.09, 11:50
                my wybraliśmy MAJĘ GROTA, wg mnie kuchnia jest w sam raz...a im
                więcej szafek tym więcej gratów. Obecnie mieszczę się na 9m2, ciąg
                roboczy mam tylko przy jednej ścianie (piec, zlew, blat, a pod
                blatem jeszcze pralkę wsadziałm) i nie narzekam...
      • jop Re: Projekt MAJA Archeton- co sądzicie? 18.09.09, 11:15
        W kuchni jest mniej blatu roboczego i jest mniej ergonomiczna niż
        moja obecna kuchnia w jednopokojowym mieszkaniu. Wniosek wyciągnij
        sama.
        • ale_xa sądzimy... 18.09.09, 21:33
          Cześć Lenko,
          bycmoze kolega architekt nie zachęcił cię wypowiedzią, ale musze przyznać że ma
          rację.
          Zacznę od tego że im spójniejszy, prostszy rzut i co za tym idzie - spójniejsza
          bryła - tym dom ekonomiczniej działa. Ma mniejsze straty ciepła. Zamiast
          wykonywać jakieś dziwne wykusze które są mało atrakcyjne w tak małej skali ( w
          średniowieczu wykusze były trendy :) można pokusić się o duże ładne okna.
          spojrz tutaj bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85301,7049593,Model_Home_2020.html

albo tutaj
          bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,6134143,Zaulek_Onyx_na_Woli_Justowskiej.html
          To sa domy projektowane przez dobrych architektow.
          Proponowałabym ci udanie się do dobrego biura, i nie przerazaj sie kosztami.
          Dobry projekt kosztuje 6-10tys, ale warty jest tych pieniedzy.

Za projekt gotowy moze i zaplacisz mniej, ale zawsze bedzie "cos nie tak". Np za
          mala kuchnia, za mala lazienka, albo nie w tym miejscu, kominek w rogu (?!),
          upchniety jak kolanem...no i niesmiertelny jednostanowiskowy garaz...dla rodziny
          gdzie zawsze sa dwa samchody, no nie ma sily zeby bylo inaczej.

ale_xa@poczta.gazeta.pl - zapraszam do wspolpracy
          • gibiza Re: sądzimy... 18.09.09, 21:50
            może przedstawione modele są bardziej ekonomiczne od wyżej
            wspomnianego, ale wcale nie zachęcają do zamieszkania... odpychają
            zimnem... do mnie nie przemawiają.. rzecz gustu.
            • jop Re: sądzimy... 19.09.09, 10:08
              Bo nie każdy projekt jest dla każdego.

Poza tym przedpiśća ma świętą rację. Przerzuciłam tysiące projektów gotowych i w
              każdym było coś nie tak. Dom to nie buty, na które można machnąć ręką po jednym
              sezonie i wyrzucić. Dom musi być "robiony na miarę".
              • Gość: lenka81 Re: sądzimy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 08:53
                Niestety to święta prawda z tymi projektami,szukam już od kilku
                miesięcy i zawsze coś jest nie tak, albo za duży, albo za mały,albo
                układ nie taki - ciągle coś nie pasuje :( Do tego mam działkę o
                kształcie dziwnego rombu z wjazdem od południa i ograniczenia planem
                zagospodarowania.
                Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowana na ten domek po kilku
                poprawkach
                www.dobreprojekty.pl/projekt_w1912a.html
                dodałabym lukarny zamiast połaciówek i trochę z kuchnią pomyślała,
                bo chciałabym mieć drzwi tarasowe na północ. Wiem wiem zaraz mnie
                skrytykujecie że taras północy to zimy i ciemny, ale ze względu na
                sąsiedztwo tak muszę zrobić żeby mieć choć troche prywatności.
                • Gość: lenka81 Re: sądzimy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 08:59
                  albo ten
                  www.apa-domy.com.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2840
                  • ale_xa i tak wybierzesz co zechcesz.... 21.09.09, 10:48
                    wiec po co sie pytasz "co sadzicie?"
                    jest taka zasada ktorej staram sie trzymac. Jesli jedna osoba mowi ci ze jestes
                    glupi, pomyslisz ze robi to zlosliwie. Jesli wszyscy ci to mowia - moze maja racje.
                    Jesli ludzie pisza ci ze dom to nie buty z Daichmana ktore po sezonie wyrzucisz
                    i kupisz nowe za 60zl to pomysl. Ostatni dom "ympatyczny, ekonomiczny dom o
                    zwartej bryle i prostym dachu" faktycznie taki jest - nijaki. Nie moge
                    powiedziec nic o Tobie. Jedynie ze lubisz ogladac telewizje bo masz na to cale
                    27m2. No i ze lubisz czekac rano w kolejce do duzej naroznej wanny w ktorej
                    jest mniej miejsca niz w zwyklej.
                    Pewnie jak kazdy dzis - bedziesz chciala miec wnetrza jak z gazety -
                    miimalistyczna kuchnia, jakies sympatyczne plytki. Wnetrze okresla zewnetrze
                    domu. A ty bedziesz miala "sympatyczne" wnetrze - cokolwiek to znaczy. Plytki z
                    castoramy, kibelek z leroy bo taniej...po co zatrudniac ludzi ktorzy sie znaja.
                    Architekta, architekta wnetrz, czy krajobrazu, ktory dzieki zieleni pomogl by ci
                    dom "odgrodzic" od sasiadow.

Polecam ci pojscie do architekta, nie bedziesz zalowala tych pieniedzy. Zrobisz
                    co zechcesz, ja uwazam temat za wyczerpany.
                    • Gość: lenka81 Re: i tak wybierzesz co zechcesz.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 11:27
                      Pytam się, bo nigdy w życiu nie budowałam domu i liczę na pomoc tych
                      co mają coś do powiedzenia w temacie. Podobno kto pyta nie błądzi ...
                      I nie oszukujmy się jak się ma ograniczony budżet to się szuka
                      każdego oszczędzonego tysiąca. Gdybym mogła nie pytałabym się o rady
                      na tym formu. Kupiłabym gotowy dom, w idealnej lokalizacji, który
                      urządziliby mi Ci wszyscy architekci wnętrz, krajobrazu, czy czego
                      tam jeszcze.
                      • dominikjandomin Re: i tak wybierzesz co zechcesz.... 21.09.09, 12:18
                        Gość portalu: lenka81 napisał(a):

> I nie oszukujmy się jak się ma ograniczony budżet to się szuka
                        > każdego oszczędzonego tysiąca. Gdybym mogła nie pytałabym się o rady
                        > na tym formu.

Źle szukasz.

Wydasz 4 tysiące WIĘCEJ na projekt, zaoszczędzisz (myśląc) 40 tysięcy (lub 140)
                        na budowie.

Pierwsze co: precz z balkonami. Precz z lukarnami. Dach w najprostszym
                        kształcie, rzut domu prostokąt bez wcięć i wystających kawałków.
                      • ale_xa Re: i tak wybierzesz co zechcesz.... 21.09.09, 12:24
                        a nie uwazasz ze architekt bylby najlepszym doradca? Dom bedziesz urzadzala cale
                        zycie, nie oszukuj sie ze zrobisz to za jednym razem.
                        Nie mowie o kupowaniu gotowego domu, chociaz jest duzo fajnych ofert domow
                        wybudowanych do remontu,praktycznie w cenie dzialki.
                        Skoro liczysz pieniadze, wiesz ze chcesz je dobrze wydac, dlaczego akurat na
                        projekt gotowy. To nie sa dobrze ulokowane oszczednosci.
                        Za prace architekta placisz jak za swoja wlasna obecne dostajesz miesieczna
                        pensje. Warto zapytac o oferte. Wiecej bedzie cie kosztowalo urzadzenie lazienki
                        z plytkami niz architekt.
                        Nie chce absolutnie dla ciebie zle - kazda budowa wiaze sie ze stresem, ale
                        gwarantuje ci ze na forum nie porozmawiasz tak jak z kims przy kawie. Spotykamy
                        sie - opowiadasz o wymarzonym domu, ja mowie jak mozesz to osiagnac, gdzie mozna
                        zaoszczedzic, a gdzie nie warto zalowac bo zwroci sie to w przyszlosci. Fajnie
                        jest ogladac jak "twoj" dom rosnie, zwlaszcza jesli jest dobrze przemyslany.
                        Zanim przystapisz do zakupu domu gotowego - dla ciekawosci, pojdz do biura
                        architekta i spytaj o oferte. Jesli chcesz rowniez moge ci pomoc w tym temacie -
                        porozmawiac o koncepcji, pomysle.
                        • Gość: lenka81 Re: i tak wybierzesz co zechcesz.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 15:53
                          ale_xa dziękuję za rady, wiem, że bez specjalistów się nie obejdzie.
                          Dom ma być prosty, nieduży, tani w eksploatacji i budowie więc sporo
                          tych wymagań mam ;)
                          Jestem z okolic W-wy, jak ewentualnie możemy się skontaktować?
                          • ale_xa Re: i tak wybierzesz co zechcesz.... 22.09.09, 21:29
                            rowniez jestem z okolic warszawy.
                            proponuje pierwotnie mailowo - wole na ogol forumowym nie podawac nru telefonu.
                            ale_xa@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka