Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z odbiorem domu

05.02.13, 14:25
    Może ktoś z uzytkowników gazeta.pl pomoże nam. Nie możemy odebrać domu gdyż niesolidny wykonawca instalacji wodociągowej :
    1. jak sie okazało nieprawidłowo wykonał instalację ( niezgodnie z projektem geodezyjnym "
    2. nie możemy od niego " doprosic się, otrzymać jakichkolwiek "papierów", które potwierdziłyby wykonanie tych przyłączy,
    nie wiem jak ale w domku mamy liczniki wody , płacimy rachunki wodociagom , nie możemy otrzymac odbioru domu bo brak nam odbioru instalacji wod-kan. Co najdziwniejsze : mieszkamy w domu, jesteśmy zameldowani, |TAK TAK bez odbioru technicznego.
    Czy macie jakis pomysł?? Prawnik?? Sąd?? Urząd ochrony konsumenta???
    Proszę
    Obserwuj wątek
      • parafka82 Re: Problem z odbiorem domu 06.02.13, 08:39
        Najpierw zapytajcie się w ZUDzie czyli tam, gdzie są mapy z instalacjami. To u nich musi być na mapie prawidłowy przebieg instalacji w gruncie. Mogą powiedzieć, że wystarczy przyprowadzić innego fachowca, który stwierdzi, że w tym miejscu "idzie" rura. Czasem może okazać się, że trzeba zrobić inwentaryzację. Chodzi głównie o to, gdzie "idzie" rura i to szczególnie w terenie poza Waszą działką po to aby w przyszłości nikt kopiąc w gruncie nie uszkodził Waszej instalacji. Pozdrawiam,
      • kasiak37 Re: Problem z odbiorem domu 06.02.13, 19:19
        masz umowe na wykonanie instalacji i zaplacone rachunki za nia?
        • rask Re: Problem z odbiorem domu 07.02.13, 08:20
          mam rachunki
      • Gość: jopek Re: Problem z odbiorem domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 10:15
        Przyłącze wodociągowe można wykonać na podstawie art.29a ustawy Prawo Budowlane czyli bez projektu a nawet bez zgłoszenia. Oczywiście wykonanie zgodnie z warunkami wydanymi przez gestora sieci, zgodnie ze sztuka budowlaną i koniecznie zakończone inwentaryzacją powykonawczą która jest również niezbędna do odbioru budynku. Na tak wykonane przyłącze jako gestor sieci czyli lokalny Zakład Gospodarki Komunalnej wydaję informację określającą legalność tego przyłącza ( czyli określa średnicę miejsce włączenia a przede wszystkim, że jest wykonane zgodnie z warunkami wydanymi przez Zakład Gosp. Komunalnej) co stanowi dla Styarostwa Powiatowego wystarczający dokument odbiorowy.
        • Gość: aleksander64 Re: Problem z odbiorem domu IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 20:34
          zawsze z żoną marzyliśmy o domu ale że jeżdżąc po całej polsce przerastały mnie wszystkie sprawy formalne związane z budową i odbiorem budynku. postanowiłem znaleźc kogos kto szybko wybuduje mi dom i zalatwi wszelkie formalnosci z pozwoleniem na budowe i inne. i znalazlem, firma Alians z trójmiasta, dom powstał szybko a ja sie tylko zastanawiałem jakie meble kupic do ogrodu i kiedy zaczne sezon grillowania :)
          • Gość: markosW Re: Problem z odbiorem domu IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.05.13, 23:01
            Aleksander, też się zastanawiam nad takim szkieleciakiem :) no i też trochę już słyszałem o tym Aliansie - z tego co wiem to faktycznie domy są tanie w porównaniu z takimi standardowymi. A jak myślisz, długo wytrzyma taki dom?
          • malgo-to-ja Re: Problem z odbiorem domu 23.02.14, 19:01
            Witam jak układała się Panu współpraca z firmą @lians z Kartuz?
            Jesteśmy z mężem zainteresowani budową domu i nie wiem co sądzić o tej firmie.
            Nie za dużo pozytywnych komentarzy a nas interesują konkrety. Dziękuję z góry za wszelkie informacje.
      • mtrela Re: Problem z odbiorem domu 22.06.15, 21:30
        mtrela.wix.com/odbiory-mieszkania
        Odbiór mieszkania i domu od Dewelopera
        Wrocław 503 762 371
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka