Gość: mierka IP: mieszko.pl.u* 09.09.02, 11:51 Witam, Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie zatruwaja /zasr..aja mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mouchi Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 195.136.95.* 09.09.02, 12:30 Gość portalu: mierka napisał(a): > Witam, > Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie zatruwaja /zasr..aja > mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie? no właśnie. też się chętnie dowiem. moje gołębie mieszkają nade mną na strychu i póki co nie ma na nie mocnych, a ja okna i balkon mam zasyfione. ratunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 149.156.60.* 09.09.02, 12:41 juz byl watek golebiowy z tysiacem wypowiedzi i kilkoma radami, ktore moga byc przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 195.136.95.* 10.09.02, 10:36 Gość portalu: m napisał(a): > juz byl watek golebiowy z tysiacem wypowiedzi i kilkoma radami, ktore moga byc > przydatne. chętnie poczytam, tylko gdzie ten wątek i jak się nazywał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: proxy / 172.29.20.* 28.02.03, 17:31 Jest na to rada - regularnie ochrzaniam dobrotliwe babulki karmiace te latajace szczury. A tak na powaznie - to zamontowlem siatke na balkonie i kolce na parapetach. POmoglo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.idzik.pl / 192.168.120.* 28.02.03, 21:04 Prawie niewidoczna estetyczna siatka balkonowa "na całość" i naprawdę po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.toya.net.pl 28.02.03, 21:27 W poprzednim mieszkaniu mialam loggie i zanim sie zorientowalam,to golebie uwily sobie gniazdo...Gniazdo zlikwidowalam,a na obu scianach przymocowalam listewki do samego sufitu i za pomoca malych gwozdzikow,bardzo gesto,pporzeciagalam zylke.Pomoglo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamwdo Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.k.mcnet.pl 28.02.03, 21:30 Ja mam w domu kota i nie mam takich zmartwień. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.03, 02:39 Wychodzić na balkon/taras jak najczęściej i uporządkować go tak, aby nie było odgrodzonych miejsc i zakamarków. Usuwać wszelkie resztki jedzenia zrzucane przez dobre ptasie babcie. Jak się pojawią pierwsze gałązki na gniazdo - sprzątać bezlitośnie. Gołębie nie są głupie - jeśli raz umożliwi im się założenie gniazda i wychowanie piskląt - będą zakładać gniazdo co roku. Można też wziąć psa lub kota - które raz i na zawsze załatwią sprawę. Ja akurat jestem miłośniczką psów - mój pies nie zagryzł nigdy żadnego ptaka, ale jak skończył 2 lata - nigdy już gołębie nie usiadły na dłużej na naszym tarasie... Odpowiedz Link Zgłoś
raakk Re: golebie balkonowe przeklenstwo 02.03.03, 13:18 Przeciaganie zylki albo zawieszanie siatki oprucz golebiom, mysle ze i tobie cos takiego uniemozliwia kozystanie z balkonu. Skuteczne dziala zawieszone ptaszysko szpak albo wrona(sztuczne) na zylce. A na parapetach sprawdza sie siatka z pionowo postawionymi cienkimi szpilulcami. Mysle, ze cos takiego mozna samemu zmajstrowac - nabijajac cienkie gwozdzie na pasek sklejki, dosyc gesto. Po takich zabiegach mozesz byc pewny ze golebie znielubia Ciebie ( do trzeciej generacji) no i przy okazji twoje okna :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.03, 13:53 Proponuje kupic sobie wypchanego albo sztucznego sokola tudzien myszolowa - i umiescic go na krawedzi balkonu - efekt - golebie spieprzaja gdzie pieprz rosnie a balkon nawet ciekawie wyglada z siedzacym na nim sokolem :). Jak juz sie golebie odp...... to mozna sokola zdjac - a jak golebie jeszcze kiedys beda probowaly - to znow go wystawic na pare dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: golebie balkonowe przeklenstwo 02.03.03, 17:40 Niestety jedyna skuteczna metoda , jest zalozenie rodzaju zasiekow , w miejscach w , ktorych golebie mogly by usiasc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m golebie balkonowe - pistolet na wode IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 03.03.03, 09:48 kiedys znalazlam w internecie firme amerykanska sprzedajaca wysylkowo rozne rzeczy do odstraszania roznych zwierzat. na moje listy nie odpowiedzieli. pozostaje miec nadzieje, ze moze ktos wreszcie cos takiego sprowadzi do Polski, np. mocz skunksa w sprayu, terror eyes - balon z namalowanymi oczami ptaka drapieznego, prysznic z reflektorem i dyskoteką uruchamianymi na fotokomorke... Mysle, ze rodzaj elektrycznego pastucha moglby pomoc, a takze srodki dodawane do ziarna podczas siewu, rowniez w Polsce - moze ktos z Forumowiczow bedacych blizej rolnictwa zna sie na tym i napisze gdzie sie takie rzeczy kupuje, jakie maja nazwy handlowe, itd. Moze ktos wie gdzie mozna kupic pistolet na wode niosacy na 2-3 m? Plastikowe zabawki sa do niczego. Przypuszczam, ze golab zlewany regularnie poszuka sobie innego lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiący gołębie Re: golebie balkonowe - precz z sadyzmem IP: 194.181.60.* 04.03.03, 12:15 Zimą należy ptaki dokarmiać a nie wyżywać się na nich. Wszędzie, na każdym osiedlu są miejsca gdzie ludzie dobrego serca (a nie tylko babcie) rzucają jedzenie i gdzie te ptaki lubią przebywać. Jeżeli wy wszyscy byście je dokarmiali (w określonych miejscach) a nie sadystycznie się znęcali nad nimi nie mielibyście zasranych balkonów. My nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Władek Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.03.03, 12:36 sa specjalne tasmy z kolcami do odstraszania ptaków, popytaj np. w sklepach ze akcesoriami dla dekarzy. ja mam jeszcze gorzej - mieszkam na ostatnim piętrze i nad balkonem sa jakies otwory w konstrukcji budynku, gołebie tam mieszkają od lat. na balkon spływaja mi litry ptasiego łajna! strasze te ptaszyska ile mogę, ale to na nic! albo w tym roku zamontuje sobie jakis daszek, albo te otwory pozasłaniam siatką. chyba zebym sobie jakiego sokołą zahodował w domku na balkonie, ten by dał rade wszystkim pieprzonym gołebiom w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_za Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.res-polona.com.pl 04.03.03, 13:43 Gość portalu: wujek Władek napisał(a): chyba zebym sobie jakiego sokołą zahodował w domku na > balkonie, ten by dał rade wszystkim pieprzonym gołebiom w okolicy Nie trzeba sokoła. Kot albo pies. Od kiedy mam kota, żaden śmierdziel nie śmie się pokazać. W zimie wystarczy, że się przez okno uśmiechnie i już po gołębiach. Bały się kici nawet wtedy kiedy miała 2 mieś. i była od nich mniejsza. Wadą systemu jest, że trzeba pilnować, żeby w swych łowieckich zapędach kot nie pofrunął za gołębiem. Zaletą: balkon czysty a przy okazji miły, niekłopotliwy zwierzaczek w domu. Co do reszty okolicy to nawet sokół nic nie zrobi. W samym centrum Łodzi, od paru lat mieszka ptak drapieżny, chyba jastrząb, widziałam jak wyprowadzał młode więc chyba ma gdzieś w okolicy gniazdo. Stan zagołębienia się jednak nie zmniejszył. Jest jedynie efekt kosmetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubię gołębie Re: golebie balkonowe: wspaniałość natury IP: 194.181.60.* 04.03.03, 15:20 Gość portalu: a_za napisał(a): > Nie trzeba sokoła. Kot albo pies. Od kiedy mam kota, żaden śmierdziel nie śmie > się pokazać. W zimie wystarczy, że się przez okno uśmiechnie i już po > gołębiach. Mój pies nie zrobi kuku żadnemu ptakowi i one to czują, nie boją się NA SZCZĘŚCIE Jest jedynie efekt kosmetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa kot IP: 212.87.3.* 04.03.03, 15:25 Moj kot sie troche golebi na poczatku bal ale teraz to nawet umie na nie 'zgrzytac' zebami przez szybe. Golebi dzieki temu prawie nas nie odwiedzaja tylko sie mojej dzielnej kocicy przygladaja z balkonu ... sasiadow. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golab Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 213.33.69.* 04.03.03, 19:43 Sami jestescie przekleci! My, golebie, bedziemy walczyc o swoje prawa mieszkaniowe. Nasza bronia jest nasza wlasna golebia kupa. Obsrywamy was i obsrywac bedziemy. Na koty i siatki tez sie w koncu jakas rada znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatanista Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.03, 23:37 namawiajcie sasiadki zeby ich nie karmily, to jedyny sposob, np ursynow, wydaje mi sie ze tasm tego talatajstwa nie uswiadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loggia Żyłka napięta 5 cm nad balustradą - nie usiądą. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 23:58 To wystarczy. Kolce drogie, nieestetyczne i samemu mozna się na nie nadziać. Ten patent wystarczył. Gość portalu: mierka napisał(a): > Witam, > Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie zatruwaja /zasr..aja > mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś