Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

golebie balkonowe przeklenstwo

IP: mieszko.pl.u* 09.09.02, 11:51
    Witam,
    Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie zatruwaja /zasr..aja
    mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mouchi Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 195.136.95.* 09.09.02, 12:30
        Gość portalu: mierka napisał(a):

> Witam,
        > Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie zatruwaja /zasr..aja
        > mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie?

no właśnie. też się chętnie dowiem. moje gołębie mieszkają nade mną na strychu
        i póki co nie ma na nie mocnych, a ja okna i balkon mam zasyfione.
        ratunku!!!
      • Gość: m Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 149.156.60.* 09.09.02, 12:41
        juz byl watek golebiowy z tysiacem wypowiedzi i kilkoma radami, ktore moga byc
        przydatne.
        • Gość: mouchi Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 195.136.95.* 10.09.02, 10:36
          Gość portalu: m napisał(a):

> juz byl watek golebiowy z tysiacem wypowiedzi i kilkoma radami, ktore moga
          byc
          > przydatne.
          chętnie poczytam, tylko gdzie ten wątek i jak się nazywał?
      • Gość: Lukasz Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: proxy / 172.29.20.* 28.02.03, 17:31
        Jest na to rada - regularnie ochrzaniam dobrotliwe babulki karmiace te latajace
        szczury. A tak na powaznie - to zamontowlem siatke na balkonie i kolce na
        parapetach. POmoglo !
      • Gość: & Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.idzik.pl / 192.168.120.* 28.02.03, 21:04
        Prawie niewidoczna estetyczna siatka balkonowa "na całość" i naprawdę po
        problemie.
      • Gość: Nina Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.toya.net.pl 28.02.03, 21:27
        W poprzednim mieszkaniu mialam loggie i zanim sie zorientowalam,to golebie
        uwily sobie gniazdo...Gniazdo zlikwidowalam,a na obu scianach przymocowalam
        listewki do samego sufitu i za pomoca malych gwozdzikow,bardzo
        gesto,pporzeciagalam zylke.Pomoglo.
        Pozdrawiam.
        • Gość: adamwdo Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.k.mcnet.pl 28.02.03, 21:30
          Ja mam w domu kota i nie mam takich zmartwień. Polecam.
      • Gość: Ewa Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.03, 02:39
        Wychodzić na balkon/taras jak najczęściej i uporządkować
        go tak, aby nie było odgrodzonych miejsc i zakamarków.
        Usuwać wszelkie resztki jedzenia zrzucane przez dobre
        ptasie babcie.
        Jak się pojawią pierwsze gałązki na gniazdo - sprzątać
        bezlitośnie.
        Gołębie nie są głupie - jeśli raz umożliwi im się
        założenie gniazda i wychowanie piskląt - będą zakładać
        gniazdo co roku.
        Można też wziąć psa lub kota - które raz i na zawsze
        załatwią sprawę. Ja akurat jestem miłośniczką psów - mój
        pies nie zagryzł nigdy żadnego ptaka, ale jak skończył 2
        lata - nigdy już gołębie nie usiadły na dłużej na naszym
        tarasie...

• raakk Re: golebie balkonowe przeklenstwo 02.03.03, 13:18
          Przeciaganie zylki albo zawieszanie siatki oprucz golebiom, mysle ze i tobie
          cos takiego uniemozliwia kozystanie z balkonu. Skuteczne dziala zawieszone
          ptaszysko szpak albo wrona(sztuczne) na zylce. A na parapetach sprawdza sie
          siatka z pionowo postawionymi cienkimi szpilulcami. Mysle, ze cos takiego mozna
          samemu zmajstrowac - nabijajac cienkie gwozdzie na pasek sklejki, dosyc gesto.
          Po takich zabiegach mozesz byc pewny ze golebie znielubia Ciebie ( do trzeciej
          generacji) no i przy okazji twoje okna :) pozdr
          • Gość: adam Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.03, 13:53
            Proponuje kupic sobie wypchanego albo sztucznego sokola tudzien myszolowa - i
            umiescic go na krawedzi balkonu - efekt - golebie spieprzaja gdzie pieprz
            rosnie a balkon nawet ciekawie wyglada z siedzacym na nim sokolem :).
            Jak juz sie golebie odp...... to mozna sokola zdjac - a jak golebie jeszcze
            kiedys beda probowaly - to znow go wystawic na pare dni :)
      • jacekm22 Re: golebie balkonowe przeklenstwo 02.03.03, 17:40
        Niestety jedyna skuteczna metoda , jest zalozenie rodzaju zasiekow , w
        miejscach w , ktorych golebie mogly by usiasc .
        • Gość: m golebie balkonowe - pistolet na wode IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 03.03.03, 09:48
          kiedys znalazlam w internecie firme amerykanska sprzedajaca wysylkowo rozne
          rzeczy do odstraszania roznych zwierzat. na moje listy nie odpowiedzieli.
          pozostaje miec nadzieje, ze moze ktos wreszcie cos takiego sprowadzi do Polski,
          np. mocz skunksa w sprayu, terror eyes - balon z namalowanymi oczami ptaka
          drapieznego, prysznic z reflektorem i dyskoteką uruchamianymi na fotokomorke...
          Mysle, ze rodzaj elektrycznego pastucha moglby pomoc, a takze srodki dodawane
          do ziarna podczas siewu, rowniez w Polsce - moze ktos z Forumowiczow bedacych
          blizej rolnictwa zna sie na tym i napisze gdzie sie takie rzeczy kupuje, jakie
          maja nazwy handlowe, itd. Moze ktos wie gdzie mozna kupic pistolet na wode
          niosacy na 2-3 m? Plastikowe zabawki sa do niczego. Przypuszczam, ze golab
          zlewany regularnie poszuka sobie innego lokum.
          • Gość: Lubiący gołębie Re: golebie balkonowe - precz z sadyzmem IP: 194.181.60.* 04.03.03, 12:15
            Zimą należy ptaki dokarmiać a nie wyżywać się na nich. Wszędzie, na każdym
            osiedlu są miejsca gdzie ludzie dobrego serca (a nie tylko babcie) rzucają
            jedzenie i gdzie te ptaki lubią przebywać. Jeżeli wy wszyscy byście je
            dokarmiali (w określonych miejscach) a nie sadystycznie się znęcali nad nimi
            nie mielibyście zasranych balkonów. My nie mamy.
      • Gość: wujek Władek Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.03.03, 12:36
        sa specjalne tasmy z kolcami do odstraszania ptaków, popytaj np. w sklepach ze
        akcesoriami dla dekarzy. ja mam jeszcze gorzej - mieszkam na ostatnim piętrze i
        nad balkonem sa jakies otwory w konstrukcji budynku, gołebie tam mieszkają od
        lat. na balkon spływaja mi litry ptasiego łajna! strasze te ptaszyska ile mogę,
        ale to na nic! albo w tym roku zamontuje sobie jakis daszek, albo te otwory
        pozasłaniam siatką. chyba zebym sobie jakiego sokołą zahodował w domku na
        balkonie, ten by dał rade wszystkim pieprzonym gołebiom w okolicy
        • Gość: a_za Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.res-polona.com.pl 04.03.03, 13:43
          Gość portalu: wujek Władek napisał(a):

chyba zebym sobie jakiego sokołą zahodował w domku na
          > balkonie, ten by dał rade wszystkim pieprzonym gołebiom w okolicy

Nie trzeba sokoła. Kot albo pies. Od kiedy mam kota, żaden śmierdziel nie śmie
          się pokazać. W zimie wystarczy, że się przez okno uśmiechnie i już po
          gołębiach. Bały się kici nawet wtedy kiedy miała 2 mieś. i była od nich
          mniejsza. Wadą systemu jest, że trzeba pilnować, żeby w swych łowieckich
          zapędach kot nie pofrunął za gołębiem. Zaletą: balkon czysty a przy okazji
          miły, niekłopotliwy zwierzaczek w domu.
          Co do reszty okolicy to nawet sokół nic nie zrobi. W samym centrum Łodzi, od
          paru lat mieszka ptak drapieżny, chyba jastrząb, widziałam jak wyprowadzał
          młode więc chyba ma gdzieś w okolicy gniazdo. Stan zagołębienia się jednak nie
          zmniejszył. Jest jedynie efekt kosmetyczny
          • Gość: Lubię gołębie Re: golebie balkonowe: wspaniałość natury IP: 194.181.60.* 04.03.03, 15:20
            Gość portalu: a_za napisał(a):

> Nie trzeba sokoła. Kot albo pies. Od kiedy mam kota, żaden śmierdziel nie
            śmie
            > się pokazać. W zimie wystarczy, że się przez okno uśmiechnie i już po
            > gołębiach.

Mój pies nie zrobi kuku żadnemu ptakowi i one to czują, nie boją się NA
            SZCZĘŚCIE

Jest jedynie efekt kosmetyczny
          • Gość: ewa kot IP: 212.87.3.* 04.03.03, 15:25
            Moj kot sie troche golebi na poczatku bal ale teraz to
            nawet umie na nie 'zgrzytac' zebami przez szybe. Golebi
            dzieki temu prawie nas nie odwiedzaja tylko sie mojej
            dzielnej kocicy przygladaja z balkonu ... sasiadow.
            ewa
      • Gość: Golab Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: 213.33.69.* 04.03.03, 19:43
        Sami jestescie przekleci!

My, golebie, bedziemy walczyc o swoje prawa mieszkaniowe. Nasza bronia jest
        nasza wlasna golebia kupa. Obsrywamy was i obsrywac bedziemy.

Na koty i siatki tez sie w koncu jakas rada znajdzie.

• Gość: szatanista Re: golebie balkonowe przeklenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.03, 23:37
          namawiajcie sasiadki zeby ich nie karmily,
          to jedyny sposob,
          np ursynow, wydaje mi sie ze tasm tego talatajstwa nie uswiadczysz
      • Gość: loggia Żyłka napięta 5 cm nad balustradą - nie usiądą. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 23:58
        To wystarczy. Kolce drogie, nieestetyczne i samemu mozna się na nie nadziać.
        Ten patent wystarczył.

Gość portalu: mierka napisał(a):

> Witam,
        > Prosze o pomoc w temacie balkonowych szkodnikow. Golebie
        zatruwaja /zasr..aja
        > mi zycie na balkonie i na parapetach. Jak sobie z tym radzicie?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka