Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie armatury?!

IP: waprx* / 192.168.95.* 12.11.02, 11:35
    Czesc,

Jakie armatury polecacie do lazienki i kuchni? Ostatnio ogladalem wyroby
    firmy Hansa ktore dosyc mi sie podobaja, natomiast nic o Hansie nie wiem.

Potrzebuje prysznica (instalacja podtynkowa), baterii umywalkowej i bidetowej
    oraz wylewki do wanny. Co mozna jeszcze ciekawego obejrzec (najchetniej
    rowniez w polskim internecie).

Aha, i jeszcze jedno: ile udalo sie wam 'urwac' z ceny przy zakupach do
    lazienki?

pozdro
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mar Emalia - Kraków IP: skory:* / 10.2.13.* 12.11.02, 14:44
        Najlepsze baterie są z firmy Emalia z Krakowa. Tradycyjne, z kurkami i co
        najważniejsze z DŁUUUUGIMI wylewkami, którymi można kręcić na wszystkie
        sposoby, płukać np. zęby bez użycia kubka, łatwo wymyć szklankę pod kranem...
        Jedyna rzecz, którą trzeba wymienić to "słuchawka" do prysznica, bo jest
        tandetna i szybko zaczyna przepuszczać bokami, no i nie ma regulacji
        strumienia. Cała reszta jest doskonała.

Wszystkie pozostałe "nowoczesne" krany są do dupy bo mają wylewki krótkie jak
        kutas kanarka i w dodatku osadzone na stałe w umywalce albo zlewie.
      • Gość: Aguś Re: jakie armatury?! IP: nat:* / 192.168.2.* 12.11.02, 21:09
        Niemiecka armatura jest najlepsza na rynku. Hansa uzyskuje na rynku niemieckim
        najwyższe noty klientów. Polecam szczególnie kolekcję Polo, bo jest bardzo
        tania, a nie ustępuje jakości innym kolekcjom (znajdziesz tam także elementy do
        montażu podtynkowego). Inne dobre niemieckie firmy to Grohe (najpopularniejsza
        w Polsce), Hansgrohe, Axor. Wszystkie drogie. Dobrą firmą jest duńska Damixa -
        od kilkudziesięciu lat na rynku, bardzo ładne wzornictwo.
        Szególnie polecam najnowszą kolekcję firmy Hansgrohe. Dokładnie nie pamiętam
        jak się nazywa, na pewno ma w nazwie "Talis". Jest tania (bat. umywalkowa około
        250 zł). Wzornictwo bardzo nowoczesne.
        Kupuj w ekskluzywnych salonach łazienkowych - możesz liczyć na wysoki rabat,
        szczególnie przy dużych zakupach. Targuj się inteligentnie, bo jak od razu
        wyskoczysz z 20% rabatem, to nikt Cię nie będzie traktował poważnie. Pamiętaj,
        że marża na armaturę wynosi 25% - 30%, więc jak dostaniesz 15%, to możesz czuć
        się szczęśliwcem. Nie mów także, że w innym sklepie dostałeś wyższy rabat, to
        bardzo denerwuje sprzedawców. Przyjmij postawę żartobliwą i nonszalancką.
        Możesz także obiecać, że będziesz w przyszłości robił większe zakupy.
        Powodzenia!
        • Gość: pustak Re: jakie armatury?! IP: waprx* / 192.168.95.* 13.11.02, 13:09
          Dzieki za cenne rady. Obejrzalem sobie baterie Damixa (Jupiter) i sa super
          (przynajmniej na zdjeciach). Niestety brak jest odnisnikow do przedstawicielstw
          tej firmy i wyszukiwarka na ich stronie niczego nie znajduje. Wiesz moze gdzie
          mozna obejrzec ich baterie 'na zywo' (Warszawa albo Łódź)?

dzieki
          • Gość: Aguś Re: jakie armatury?! IP: nat:* / 192.168.2.* 17.11.02, 18:14
            Powiem szczerze, że nie wiem. Na pewno nie w supermarketach i małych
            sklepikach. Szczerze mówiąc to nawet w salonach tzw. ekskluzywnych rzadko można
            spotkać Damixę.
            W Polsce wyłączność na dystrybucję Damixy ma firma Intra (produkuje rzeczy ze
            stali - zlewozmywaki, umywalki itd). Intra ma siedzibę w Warszawie - zadzwoń
            tam i pewnie czegoś się dowiesz.
            Acha. Obecnie na kolekcję Jupiter jest promocja (producenta - każdy sklep ma
            obowiązek sprzedawać ją w promocyjnych cenach). Spiesz się - promocja do
            wyczerpania zapasów.
      • Gość: Piotr Re: jakie armatury?! IP: 194.206.253.* 13.11.02, 15:45
        Ja mam w calym domu finskie baterie Oras, i w porownaniu z Hansgrohe w moim
        odzuciu, finskie sa duuuzo lepszej jakosci i nie wiem czego to zasluga, lepiej
        wytrzymuja "kopniaka" jakiego daje im kamien w polskiej twardej wodzie,

poza tym masz w Oras-ie swietne rozwiazania, ktore pozwlaja oszczedzac wode
        (tzw. zielony przycisk) polecam!
        • Gość: Ania Re: jakie armatury?! IP: 195.94.201.* 13.11.02, 16:02
          Moje doświadczenia w używaniu armatur Oras i Hansgrohe są dokładnie odwrotne.
          Hansgrohe działa bez zarzutu już od czterech lat a Oras zaczął przeciekać po
          dwóch latach. W nowym mieszkaniu, które właśnie rychtujemy zamierzamy
          zastosować wyłącznie armatury Hansgrohe. Jest to moim zdaniem dobra jakość za w
          miarę akceptowalną cenę - znacznie tańsze od Grohe, które uchodzą za najlepsze
          niemieckie armatury.
          • Gość: Aguś Re: jakie armatury?! IP: nat:* / 192.168.2.* 17.11.02, 18:39
            To prawda, w Polsce Grohe ma bardzo dobrą opinię i na pewno niebezpodstawnie.
            Ja jednak przypominam, że dla samych Niemców najlepsza jest Hansa -
            przynajmniej w 2000 roku (może się coś zmieniło?). Z Hansy każda bateria
            umywalkowa i bidetowa ma funkcję oszczędzania wody (dotyczy baterii
            jednouchwytowych). Tylko jedna kolekcja nie ma tej funkcji - Polo. Mimo
            wszystko polecam.
            Hansgrohe to chyba złoty środek. Jeśli chodzi o opisywaną przeze mnie najnowszą
            kolekcję tej firmy to chodziło mi o "Talis S". Cena baterii jest wyższa niż
            myślałam - to jakieś 370 zł. Widziałam ją ostatnio i powiem - bez rewelacji. Na
            zdjęciu wyglądała lepiej. Tańsze są "Talis Sportive" oraz "Talis Elegance". W
            te kolekcje na pewno warto zainwestować (około 320 zł za umywalkową).
            Poza tym każda bateria może się sypnąć po miesiącu. Jednak każda szanująca się
            firma daje 5-letnią gwarancję i bez mrugnięcia okiem wymienia wadliwy towar.
            Gwarancja dotyczy głowicy (cieknąca) oraz powłoki (chrom, złoto, satyna itd.)
        • kolja Re: jakie armatury?! 15.11.02, 08:46
          A coz to jest ten tajemniczy "zielony przycisk" ?
          • Gość: Aguś Re: jakie armatury?! IP: nat:* / 192.168.2.* 17.11.02, 18:26
            Powiem szczerze, że nie wiem na czym polega zielony przycisk w Orasie. Niektóre
            niemieckie baterie (i nie tylko niemieckie) mają funkcję oszczędzania wody.
            Polega ona na tym, że otwierając dzwignię mieszacza baterii np. umywalkowej (to
            ta wajcha w bateriach jednouchwytowych z głowicami, bez kurków zimna/ciepła) w
            pewnym momencie czujemy opór i już wyżej jej nie podniesiemy (trzeba lekko
            nacisnąć dźwignię, aby pokonać opór). Do momentu poczucia oporu leci bardzo
            mało wody. My jednak tego nie odczuwamy, bo strumień wody jest silnie
            napowietrzony. Ma to też tę zaletę, że woda się nie rozpryskuje, a jednak ma
            szeroki strumień. Można zaoszczędzić 50% wody (najbardziej zalezy nam na
            ciepłej). Oczywiście dotyczy to tylko baterii umywalkowej i bidetowej. W
            baterii wannowej najważniejsze jest jak najszybsze napełnienie wanny - nie ma
            mowy o oszczędzaniu wody.
            Jeśli chodzi o prysznic, to niektóre słuchawki mają funkcję oszczędzania wody.
            Tam jest właśnie umieszczony tajemniczy przycisk. Oszczędzanie wody polega na
            silnym napowietrzeniu strumienia wody (leci tak naprawdę ciurkiem, ale my
            czujemy strumień).
      • aleolae Re: jakie armatury?! 16.05.14, 12:22
        Ja Polecam baterie na stronie www.armaturaretro.pl bardzo duży wybór zarówno umywalkowych prysznicowych jak i wannowych i w stylu jaki mi się podoba czyli retro. użytkuję ją już pół roku i jestem bardzo zadowolona a dodatkowo przy zakupie mogłam liczyć na rabat :)
        • Gość: Maga Re: jakie armatury?! IP: 83.238.158.* 26.05.14, 17:20
          Koło, Cersanit, KFA - dobre bo polskie. Nowoczesna stylistyka. Nie wiem, czego chcieć więcej. Zapytaj dobrego hydraulika, każdy Ci powie, że to dobre firmy.
      • zbigmeks Re: jakie armatury?! 27.05.14, 16:24
        Dobrym pomysłem mogą być baterie umywalkowe i łazienkowe w stylu retro
      • Gość: Beza Re: jakie armatury?! IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.14, 14:17
        Hydraulik namawia mnie na baterię podtynkową przy zlewie. Co to u licha jest? Jak to wygląda? Jak działa? Jest awaryjne czy nie?
        • zbigmeks Re: jakie armatury?! 16.06.14, 15:56
          Oto Bateria podtynkowa w stylu retro
      • mario.uszek Re: jakie armatury?! 18.09.14, 23:24
        Zależy w jakim stylu chcesz utrzymać łazienkę. Jeśli to mają być zwykłe, niczym nie wyróżniające się baterie, to takie będą w porządku. Ja praferuję bardziej oryginalne rozwiązania, dlatego zdecydowałem się na na baterie z mieszaczem termostatycznym. Jeśli zależy ci na fajnym wyglądzie to tutaj masz fajne baterie: lazienkiportal.pl/baterie-lazienkowe/0/1/wloski-styl-w-lazience----kolekcja-baterii-lazienkowych-charlotte.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka