Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam problem z kuchenką i okapem

IP: 157.25.86.* 04.02.03, 10:37
    Problem wygląda tak, iż pomimo dość sporej kuchni nie mam co zrobić z
    kuchenką. Ażeby wszystko było funkcjonalne i wygodne postanowiłam umieścić ją
    w rogu. Jednak w tym rogu nie ma kratki do której mogłabym doprowadzić
    przewód, tzn. rurę od okapu. Co zatem zrobić? Czy można zainstalować taki
    pochłaniacz, który pochłania parę wodną i zapachy i potem wypluwa czyste
    powietrze? To znaczy chodzi mi o to, czy będzie to dobre rozwiązanie? Czy
    ktoś może ma coś takiego.

Mam też komin. Bo jest to domek, są tam chyba ze 3 kanały, jeden do kominka,
    drugi do pieca na centralne ogrzewanie, a czy do tego trzeciego można
    podłączyć okap. A jesli tak, to czy można przeciągnąć rurę do przeciwległego
    rogu. Bo to kuchnia otwarta. Kuchenka ma stać w przeciwległym rogu niż jest
    ten komin. Zatem rura musiałaby być trochę wygięta i iść pod sufitem. O
    względy estetyczne się nie martwcie, bo już mam plan na jej ukrycie.

Co radzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kropka Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: 157.25.86.* 04.02.03, 14:55
        No jak to nikt nie pomoże biednej kobiecie? Ależ z Was specjaliści drodzy
        panowie.
      • Gość: MS Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: 217.153.102.* 04.02.03, 17:21
        O pierwszym rozwiązaniu nie słyszałem, zresztą i tak nie jest możliwe do
        zastosowania.
        Rozsądne jest tylko drugie rozwiązanie, a to że rura będzie pociągnięta przez
        pomieszczenie nie przeszkadza. Ciag w okapie będzie i tak wymuszony.
        Lepiej wybrać wygodne rozwiązanie.
        • Gość: Z Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: *.wan.pol.pl 04.02.03, 17:33
          Jakto pierwsze rozwiązanie nie jest możliwe ???
          Przecież są okapy pracujące w obiegu zamkniętym !!!
          Chyba nawet większość "normalnych" po zmianie filtra na węglowy może pracować w
          takim obiegu. Polecam strony internetowe znanych producentów ( bez nazw :)))
      • Gość: Piotr Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: *.plusgsm.pl 04.02.03, 21:28
        Gość portalu: Kropka napisał(a):

> Problem wygląda tak, iż pomimo dość sporej kuchni nie mam co zrobić z
        > kuchenką. Ażeby wszystko było funkcjonalne i wygodne postanowiłam umieścić

> w rogu. Jednak w tym rogu nie ma kratki do której mogłabym doprowadzić
        > przewód, tzn. rurę od okapu. Co zatem zrobić? Czy można zainstalować taki
        > pochłaniacz, który pochłania parę wodną i zapachy i potem wypluwa czyste
        > powietrze? To znaczy chodzi mi o to, czy będzie to dobre rozwiązanie? Czy
        > ktoś może ma coś takiego.
        >
        > Mam też komin. Bo jest to domek, są tam chyba ze 3 kanały, jeden do kominka,
        > drugi do pieca na centralne ogrzewanie, a czy do tego trzeciego można
        > podłączyć okap. A jesli tak, to czy można przeciągnąć rurę do przeciwległego
        > rogu. Bo to kuchnia otwarta. Kuchenka ma stać w przeciwległym rogu niż jest
        > ten komin. Zatem rura musiałaby być trochę wygięta i iść pod sufitem. O
        > względy estetyczne się nie martwcie, bo już mam plan na jej ukrycie.
        >
        > Co radzicie?

Polecam wyciąg mechaniczny - jest tam wiatraczek, który spokojnie wymusi
        wyprowadzenie zapachów. Ludzie mający pochłaniacze (moi znajomi) oceniają je
        jako fikcję i to drogą w eksploatacji.
      • Gość: tobi Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: *.hor.net.pl 05.02.03, 12:39
        okap kuchenny moze pracowac jako wyciąg i jako pochłaniacz,przy czym najlepsze
        rozwiazanie jest w zimie pochłaniacz w lecie wyciag.w zimie ze wzgledow na
        koszty ogrzewania lepiej załozyc filtr weglowy ktory pochłania zapachy ale nie
        wilgoc i parę.obierajac okap zwroc uwage aby wydajnosc była 8 razy objetosc
        kuchni.Moze najrossadniej byłoby załozyc okap z filtrem a w kanale zamontowac
        wentylator wyciagowy ktury bedzie dzialal glownie wlecie.
      • Gość: adam ALNO Re: Mam problem z kuchenką i okapem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 21:17
        1.przeciagnąć rurę do komina jesli nie jest dalekom 1-2 m i ma mało kolanek
        więcej niż 3,4 zagieć spowoduje że straty na mocy będą bardzo duże.Rura powinna
        mieć odpowiedni przekrój przy mocy silnika > 400 m sześciennych na godzinę co
        najmniej średnica 150 mm
        2.jeśli kuchnia jest ustawiona pod kątem 135 stopni to mozna narożnik zabudowac
        kartonem a kanał wykuc w ścianie i dać kratę na elewacji roboty nie tak znowu
        dużo a przy intensywnym uzytkowaniu kuchni daje pewność skuteczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka