Gość: Piort Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:49 Czytam te Wasze wypowiedzi z mieszanymi uczuciami. Ponad 20 lat temu poznaliśmy Austriaków, którzy bardzo zapraszali do siebie, w okolice Kitzbuhel. Okazali się bardzo bogatymi ludżmi, właścicielami bardzo ekologicznej fabryki płyt wiórowych i fanatykami ekologii. Mieszkali w ogromnej willi z basenem i ogrzewanie zarówno domu, jak i basenu mieli z pompy ciepła. Rury od tej pompy są umieszczone pod dwuhektarową łąką przylegającą do willi, wszystkie elementy i podzespoły najwyższej jakości z najlepszych materiałów. Wszystko było wspaniałe. Gdy po kilkunastu latach odwiedziliśmy ich powtórnie basen był opróżniony, gdy spytałem o instalację grzewczą to dowiedziałem się że ta instalacja to była kosztowna pomyłka. Kupno turystycznego samolotu nie jest dla nich kosztownym wydatkiem, więc chyba naprawdę coś nie tak z tymi pompami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:36 posumujmy : 1, nie twiedzę,ze pompa ciepła jest najtańszym inwestycyjnie źródłem ciepła, jest najdroższym, jednak można zbudowac ją za pieniądze jak za dobrą kotłownię olejową. 2. Kotłownia olejowa to nie tylko kocioł za 6-7 tys zł , ale tówniez zbiornik i instalacja paliwowa, zasobnik i wymiennik do produkcji ciepłej wody, pompy obiegowe, zabezpieczenia , automatyka pogodowa. To kosztuje 15-20 tys zł , i za te pieniądze mozna zainstalowac dobra pompe ciepła która uzyska z kolektora gruntowego COP>3 a z wody COP>4 3. Jeśli nie masz takiej wiedzy i mozliwości to warto wykonac instalacje wewnetrzną , która może byc zasialna z pompy ciepła , bo jak każda nowośc kiedyś stanieje w miarę wzrostu umiejętności i wiedzy instalatorów.Inaczej nigdy nie zainstalujesz pompy ciepła bo która żona pozwoli pruć posadzki i stropy? 4. jeśli masz dostep do gazu ziemnego to kup kocioł kondensacyjny - efekt podobny jak przy pompie gruntowej ( choc ekspolatacyjnie nieco gorszy), a instalacja ma te same wymagania jak dla pompy ciepła ( żeby była kondensacja) 5. O tym jak ważne jest właściwe oszacowanie pojemności dolnego źródła i zdolności do jego regeneracji świadczy austriacki przyład, a wszelkie fora internetowe są pełnie zrozpaczonych uzytkowników pomp ciepła 6. Mam taryfę weekendową co oznacza, że kupuje w tańszej taryfie codziennie między 22-6 oraz 13-15 a także od piatku od 22 do poniedziałku 6.00 7. Rocznie zuzywam ok 13 000 kWh z czego ok20% w taryfie I 8. mieszkam w V strefie klimatycznej (najzimniejszej -24C) mam dom wolnostojacy 133 m2 pow użytkowej, 12 cm wełny w ścianie warstwowej, temperatura wew. 22C,ciepła woda 47C, roczny koszt produkccji ciepła c.o. + c.w.u. nie przekracza 2200 zł . wszystko mam na prąd. 9. w ocenach zwrotu poniesionych nakładów brakuje mi odniesienia do czego sie porównujemy i co oznacza "zwrot". nie doceniacie również własnej pracy - biorąc pod uwage że obsługa własnej kotłowni zajmuje również dni wolne od pracy i godziny nocne proponuje stwakę co namniej za 20 zł/h sami oceńcie ilość godzin w roku. 10. Ogrzewałem się elektrycznie, kotłem na węgiel i drewno, mam kominek - jednak tylko przy pompie ciepła nie instersuje mnie czy nie zgasło i ile to kosztuje. 11. kocioł na ekogroszek wymaga spcjalnego opału o niskiej spiekalności : żużel jest sypki jak po spaleniu drewna. jak każdy kocioł na paliwo stałe nie jest urządzeniem bezobsługowym, oprócz zasypu paliwa wymaga okresowaego rozebrania i wyczyszczenia komory spalania i mechanizmów dawkujących. Zastosowanie innego groszku ( polecam ekoret z Kazimierza-Juliusza w Sosnowcu) spowoduje zapieczenie paleniska retortowego , zablokowanie slimaka (tłoka) i urwanie wału. Nastąpi to prawdopodobnie pomiędzy 25 grudnia a 1 stycznia w godzinach nocnych przy niskiej temperaturze zewnetrznej - wszystkie urządzena psuja się wtedy kiedy moga tym uczynić największe szkody/ 11, i na koniec wykład z zawodówki: kocioł to urządzenie w którym ogień ogrzewa wodę - nie ma zatem pieców c.o.. Piec to urządzenie które ogniem ogrzewa powietrze czyli piec w piekarni lub kominek - ale bez płaszcza wodnego - bo wtedy to też kocioł. Omjajcie zatem "fachowców' ,którzy polecaja piece c.o. bo ci to nawet nie ukończyli szkoły specjalnej i takież będą efekty ich pracy jaka ich wiedza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:08 mam stycznosc zawodowo z tym tematem i wg mnie: > 1) Poradźcie coś proszę, czy tam mogło być coś np. źle wyregulowane, czy też > faktycznie zyżuwa to tyle prądu? wg mnie masz zle dobrana pompa (za mala!) lub jest ona niewyregulowana lub pracuje 24h/dobe (w naszej firmie montujemy w domu czujniki temperatury, na podstawie ich wskazan pompa pracuje) > 2) Czy możecie poradzić jakąś konkretną pompę ciepła do domku parterowego bez > użytkowego poddasza o powierzchni mieszkalnej ~100m2? (producent + model)? osobiscie polecam to: www.republika.pl/tazo2004/index.html (PS Nie przerazaj sie stroną - sami ja robili :)) podsumowując: 1. pompa ciepla bez podlogowki nie ma sensu, podlogowka pozwala efektywnie rozprowadzac cieplo, straty sa minimalizowane 2. dom musi byc dobrze ocieplony 3. powierzchnia domu musi byc odpowiednio duza, mysle ze minimum 300m2 (chociaz zakladalismy pompy rowniez do domow okolo 150m2 i spisywaly sie ok) 4. dobrze dobrane i wykonane dolne zrodlo ciepla, mysle ze kolektory w odwiertach (do 50 m) + glikol sa najlepszym rozwiazaniem wiec aby pompa ciepla sie oplacala dom musi byc duzy, dobrze ocieplony i miec podlogowke nie ma wg mnie sensu porownywanie kosztow pompy i np piecow gazowych i innych systemow grzewczych, w przypadku pompy mamy wode uzytkowa ciepla (60stC) i WYGODE, instalujemy system z pompa ciepla i o nim zapominamy na minimum 10 lat, sprezarka tyle wytrzyma bez problemow, zadnego dowozenia opalu, dokladania do pieca, popiolu, pompa jest mala (wielkosci lodowki) i cicha (wbrew niektorym opiniom) jesli bedzie mnie stac (niestety koszt instalacji to kilkadziesiat tys zl) nie bede sie zastanawial bierzmy przyklad z zachodu, Szwedzi i Niemcy sie nei zastanawiaja tylko uzytkuja pompy od lat osobiscie polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: moim zdaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:11 zapomnialem dodac - COP na poziomie 3,5-4 jest jak najbardziej osiagalny, tylko trzeba miec porzadny sprzet i dobre dolne zrodlo ciepla jak u kogos pompa ciepla osiaga max 2,5 to po prostu ma szmelc...złom tak zwany :) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: moim zdaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:10 1. jest troche inaczej : a) pompa jest za duża w stosunku do możliwości źródła dolnego co powoduje duży spadek temeperatury parowania b) pompa jest za mła w stosunku do potrzeb budynku instalacja odbiorcza pracuje na zbyt wysokiej temperaturze c) za wysoka temperatura pracy instalacji c.o. ( za mała ilość rur w podłogówce lub za mały przepływ). pompa ciepła nie wymaga żadnych regulacji po jej uruchomieniu , jedyny kręciołek to regulacja temperatury przegrzania o nie ma wpływu na jakoś pracy a jedynie zabeziecza sprężarkę przed zalaniem czynnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
abc13 Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece 30.12.06, 08:17 1. Mam dom w gorach stojacy na dzialce sasiadujacej z dosyc bystrym potokiem. Grunt jest skalisty. Odkladajac na bok ewentualna biurokracje zwiazana z zezwoleniem na przekopanie potoku - czy moglby ktos wypowiedziec sie na temat mozliwosci technicznych wykonania takiej instalacji i czy mialbym z tego korzysc? Wyjasniam, ze ten temat jest dla mnie zupelnie nowy. W domu mam obecnie istniejaca instalacje CO, piec weglowy i dodatkowy obwod do grzalki elektrycznej. Dom jest dosyc duzy 3 kondygnacje o lacznej powierzchni ok. 300m2. W zimie dosyc trudno to ogrzac. 2. Kolejne pytanie: Czy ma ktos doswiadczenie lub wiedze teoretyczna - o mozliwosci wykonania "zrodla" do takiej pompy w oceanie? Odleglosci domu do plazy wynosi okolo 200 m + szerokosc plazy 70m. Pytanie j/w - Czy wie ktos o mozliwosci wykonania takiego systemu? Tutaj z kolei grunt jest piaszczysty i doprawdy trudno jest cokolwiek "zamocowac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:02 1. potok nie jest dobrym źródłem dolnym bo zima ma niska temperaturę wody , a przeciez musiz ją schładzać - ryzyko zamarzniecia wody w wymienniku 2. J.w. wszystko zalezy od temperatury i przepisów lokalnych. Woda oceany jest mocno zasolona i mogą sie z niej wytrącać osady w wymienniku. Poza tym mankamentem to może byc dobre źródło o ile koszty tłoczenia wody nie wyjdą za wysokie. najbezpieczniejy jest jednak wymiennik gruntowy ,polecam w tym wypadku jego zakopanie na plaży-woda oceanu opłukujac plaże będzie szybko regenerowała grunt i pośrednio dostarczała ciepła :) Odpowiedz Link Zgłoś
abc13 Re: Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece 31.12.06, 19:51 Potok faktycznie bedzie zimny, ale woda wymienia sie w ogromnym tempie. Dzieki za odpowiedz, myslalem, ze ktos ma jakies doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece IP: *.dsl.bell.ca 03.01.07, 10:18 Panski przedmowca ma absolutna racje.Woda w ruchu turbulentnym moze nie zamarzac nawet i ponizej minus 4 stopnie Celsiusza.Problem jest w tym ze, ruch wody przyscienny jest w sawsze ruchem laminarnym i woda bedzie zamarzac na kolektorze zimnym. Prosze sprawdzc kaminnie w potoku sa oblodzone ponizej lustra wody. Problem ten jest w ujeciach wodnych z kratami tylko tu rozwiazuje sie go odpowiednim przekrojem.W Pana przypadku tez jest rozwiazanie ale koszta zwrotu inwestycji byly by nieco dluzsze a co za tym idze nie oplacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
abc13 Re: Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece 05.01.07, 07:01 Koszty? Przeciez ja nie moge zakopac "zrodla" w ziemi, bo u mnie na dzialce ziemi NIE MA. Gdyby dalo sie jakos poprowadzic zrodlo w strumieniu to byloby to jakies rozwiazanie. Taniej wyszloby zrobienie malego przylacza do potoku, niz zasypywanie nawieziona ziemia jakies instalacji na duzej powierzchni gruntu. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Pytanie o "zrodlo" montowane w rzece IP: *.dsl.bell.ca 06.01.07, 06:57 Gdyby dalo sie jakos poprowadzic zrodlo w strumieniu to byloby to jakies > rozwiazanie. Oczywiscie,ze mozna. www.heatpumpcentre.org/About_heat_pumps/Heat_sources.asp "River and lake water is in principle a very good heat source, but has the major disadvantage of low temperature in winter (close to 0°C). Great care has to be taken in system design to avoid freezing of the evaporator" Sam posiadam pompe cieplna powietrze-powietrze.System ten ma automatyczne odmrazanie zimnego kolektora (evaporator).Wczasie odmrazania wlacz sie piec na olej opalowy.W przypadku pompy woda-etc. moga byc duze koszta cieplne i chyba sie tego nie stosuje. Najlepiej bedzie jak zasiegniesz jezyka bezposrednio u producenta. To tutaj www.fhp-mfg.com/ Ma on swojego sale rep. na Polske www.fhp-mfg.com/whotocall/poland.htm Przygotoj sie na pytania takie jak: Szerokosc strumienia,glebokosc,ilosc wody przeplywajacej,kubatura domu etc. Pytaj sie o ten produkt: www.protymair.com/?id=3&gid=3&pid=9 Z tego co przewertowalem dopuszczaja oni najnizsza temperature na kolectorze Jednak problem zawsze tkwi w detalach. Teoretycznie kolektor najlepiej jest umiejscowic w "niecce wypadowej" to tam gdzie strumien wytraca swoja energie,ale moze byc narazony na uszkodzenia mechaniczne. Na razie to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piort Pytanie do Kozika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:40 Z Twoich wypowiedzi wynika, że znasz sprawę od podszewki. Czy możesz mi wyjaśnić dla czego nie buduje się instalacji pompy ciepła bez zewnętrznego zasilania? Jeżeli na wyjściu można osiągnąć bez kłoptów temperaturę +60C, to narzuca się wniosek żeby zwiększyć moc instalacji o 25% i tę część energii wykorzystać do napędu sprężarki. Może to być silnik Strilinga, albo zespół termopar, albo wprost turbina napędzana parami cieczy wrzącej w niskich temperaturach schładzanych w dolnym źródle. Wydaje mi się, że kłopotów opisywanych przez użytkowników już zainstalowanych pomp ciepła można by uniknąć przez zastosowanie porządnego opomiarowania (temperatury, gradienty temperatur i przepływy) i przyzwoitej automatyki. Takie rozwiązanie pozwoliłoby wykryć błędy projektowe już na etapie uruchomienia instalacji, więc może nie było by zbyt miłe dla firm instalujących, ale zbawienne dla inwestorów, więc w perspektywie i dla całej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: Pytanie do Kozika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:48 1. wszystko mozna zrobic , tylko te koszty ... każda innowacja jest kosztowna a le znam pompy ciepła napędzane stopniem wodnym - czyli bez zewnetrznego zasilania.+60C to temperatura graniczna - znacznie spada COP i grozi rozpadem termicznym czynnika chłodniczego. 2. Każda współczesna pompa ( przede wszystkim te polskie:)) jest doskonale opomiarowana - takie możliwości dają współczesne sterowniki , które praktycznie nie ograniczaja ilości pomiarów,umozliwiaja programowanie i śledzenie pracy za pomoca strony internetowej, rejestrację pracy i wszelkich parametrów. Uczciwy instalator montuje na okres np 12 miesiecy ciepłomierz i liczik energii elektrycznej aby użytkownik sam przekonał sie co do wartości instalacji. Niestety niewielu takich , na ogół nie odczuwaja potrzeby kształcenia się , nie rozumieją niuansów tej specyficznej instalacji. Jednym słowem - prawdziwy fachowiec po dwóch godzinach obserwacji i pomiarów zdiagnozuje przyczyne niedomagania ale już jej usuniecie często jest bardzo kłopotliwe. Dlatego namawiam do wykonywania instalacji niskotemperaturowych, nalepiej podłogówek lub ściennych , które dobrze wykonane zapewnią eliminacje jednej z przyczyn niepowodzeń. Zasada budowy jest jedna : im więcej rurek i im gęściej tym lepiej. Można oczywiście wykonac taka instalcje z tradycyjnymi grzejnikami ale muszą byc one ze 3-4 razy większe niż w tradycyjnej instalacji, a instalacja winna umożliwić 4 krotny wzrost przepływu ( śrdnice rur i opory zaworów).Nie ma błędów projektowych : błędy wynikają z oszacowania i wykonania "na oko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normal Re: Pytanie do Kozika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 12:47 Gość portalu: kozik napisał(a): > Dlatego namawiam do wykonywania instalacji niskotemperaturowych, nalepiej > podłogówek lub ściennych , które dobrze wykonane zapewnią eliminacje jednej > z przyczyn niepowodzeń. Zasada budowy jest jedna : im więcej rurek > i im gęściej tym lepiej podlogowka jest bardzo korzystnym rozwiazaniem, ale nie zgadzam sie ze im wiecej rurek i im gesciej tym lepiej. Zanim polozymy podlogowke tzeba policzyc ile i jak dlugich obwodow trzeba polozyc w danym pomieszczeniu. Liczy sie ilosc scian zewnetrznych, ilosc i jakosc okien, jakosc stropu i podlogi (a raczej co pod nia jestm jakie ocieplenie), powierzchna pomieszczenia i zadana w nim temperetura, inna bedzie dla sypialni ( z reguly kilka stopni C chlodniej (dla zdrowego snu) niz w lazience czy salonie. z podlogowka trzeba pomyslec, bo zakladanie jej na pale spowoduje ze mamy niewlasciwa temperature w jakims pomieszczeniu, wtedy wiecej palimy i koszty rosna... myslec, liczyc, a bedzie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hes2 Re: Pytanie do Kozika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 13:31 W książce "ogrzewanie i klimatyzacja" tłumacz.z niemieckiego podogówka jest zalecana tylko jako ogrzewanie uzupełniajace ze wskazaniem na nieprzekraczanie temperatury podogi 25-28 stopni C.Wyższa temp.może być przyczyną dolegliwości stóp.Do regulacjii temp.wymyślono zawory... w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: Pytanie do Kozika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 15:25 > W książce "ogrzewanie i klimatyzacja" tłumacz.z niemieckiego podogówka jest > zalecana tylko jako ogrzewanie uzupełniajace ze wskazaniem na nieprzekraczanie > temperatury podogi 25-28 stopni C.Wyższa temp.może być przyczyną dolegliwości > stóp.Do regulacjii temp.wymyślono zawory... w i właśnie ta niska temperatura pracy podługówki jest sposobem na uzyskanie dobrych paramertów pompy ciepła. Nikogo ne trzeba przekonywać że "podniesienie" ciepła do 28C będzie sprawniejsze energetycznie niż do 50C. Mozna oczywiście dokładnie policzyć podłogówkę, a można też doregulowac hydraulicznie , wtedy w obwodach przewymiarowanych uzyskamy niższe przepływy i niższą temperaturę powrotu co tylko korzystnie wpłynie na pracę pompy ciepła. Nie wystarczy zatem poczytać , ale i praktykować. Oczywiście nie da się zainstalowac rur podłogówki gęściej niż co 10-15 cm. Przy cenie rur zawsze opłaci sie dac jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Ku przestrodze marzycielom 30.12.06, 20:12 sts107 napisał: Będę wdzięczny za podpowiedzi. ---------------------------------------------- Nie liczę na wdzięczność, ale podpowiem to czego się więcej dowiedziałem. Ku przestrodze: www.radio.szczecin.pl/index.php?/index.php?idp=17&ids=122&idx=122&date=2003-07-01&data_wybrana=2003-07-01 Nieopłacalna geoterma 2003-07-01 godz. 17:51, Zdzisław Tararako - www.bip.pyrzyce.um.gov.pl/drukuj/1015.dhtml Mieszkańcy Pyrzyc odłączają się od systemu geotermalnego. W roku 1987 miasto ...pojawiła się możliwość i szansa wybudowania nowej ciepłowni geotermalnej, która jest na źródłach wód termalnych. Realizacja tejże ciepłowni okazała się, że jednak przerasta one możliwości finansowe budżetu gminy, a w szczególności dało się to zauważyć w końcowej fazie tej inwestycji, dzięki wsparciu Ministerstwa Środowiska. Ministerstwo potraktowało naszą inwestycję w Pyrzycach jako pilotażowe i NFOŚ dofinansując to zadanie podjął decyzję o utworzeniu spółki z o.o. „Geoterma Pyrzyce”. ...Do spłaty tej pożyczki, zaciągniętej w wysokości 19 mln zł. pozostało do spłacenia około 13 mln zł....Czy społeczeństwo zostało oszukane, czy też nie, to nawet władze miasta: Zarząd Miasta i Rada swego czasu miały ogromny dylemat. ....Dzisiaj efekt jest taki, że mamy czyste miasto, ale koszty produkcji 1GJ ( podane prze Urząd Regulacji i Energetyki) jest na tej górnej półce, tzn. że produkcja 1 GJ jest jedna z najwyższych w porównaniu do innych paliw, z których wytwarza się ciepło. Średnio ważona cena produkcji 1GJ miału wynosi 25,84 zł. U nas jest to więcej niż dwa razy- ponad 50 zł.... - Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 30.12.06, 20:15 www.nrel.gov/docs/fy05osti/37657.pdf - mity i rzeczywistość Rates for electricity from wind plants being installed today are comparable to wholesale electric power prices of 2.5¢ to 3.5¢/kWh. www.eere.energy.gov/windandhydro/windpoweringamerica/pdfs/wpa/34600_misconceptions.pdf - www.ecn.nl/main.html www.ecn.nl/corp/press/p051121.en.html Countries such as Japan, Germany, China and Spain are preparing themselves for large-scale implementation of solar energy resulting in a rapid development of a new high-tech industry sector. - www.ecn.nl/library/conf/conf2006.html#link05- www.powergeneration.siemens.com/en/windpower/index.cfm - Wind turbine - cena na żądanie www.powergeneration.siemens.com/en/windpower/products/1300kW/index.cfm - rusza już przy wietrze 4 m/s www.powergeneration.siemens.com/en/windpower/turbines/1300kW/Design/index.cfm - w środku www.powergeneration.siemens.com/en/windpower/turbines/1300kW/techSpec/index.cfm - dane techniczne: średnica 60 m itd www.powergeneration.siemens.com/en/windpower/technology/monitoring/index.cfm - monitoring i liczenie kasy Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 30.12.06, 20:17 A tu wiatraczki z CHRL (tanie), a Siemens nie chce podać ceny w internecie, no proszę: www.sentex.net/~sxing/generator/generator.htm HS10K 10KW/180rpm/240V/360V 12/40 12V 400AH x 20 3,298 21,215 900/1980 4.1 6/20 2,843 1,129 4,234 5,750 x 2 371 1,391 - Razem: 7,668 $ - A tutaj Solar Heater SC300L-30 za 400$ w razie braku wiatru. - www.sentex.net/~sxing/solar/yl.htm - YL solar products - a tutaj tania elekstryka 5kw, 63 panele, z dodatkami 26,621$ + koszt wysłki US$900 5kW o wspomagania siłowni wietrznej wystarczy. - www.sentex.net/~sxing/tractor_implement.htm - a tutaj wszystko do uprawy ryżu i nie tylko. - Wielbiciele A. Smitha i Kisiela przyklasną zdrowej konkurencji globalnej, a nieudacznicy siedzący w mieszkaniach w kufajkach, waciakach, papachach i walonkach niech se od czasu do czasu, zabijają ruski kaloryfer przy 30 stopniowym mrozie. Rozsądnego Nowego Roku 2007 inwestorom życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:52 geotermia to nie pompa ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
kali301 Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 31.12.06, 21:26 Gość portalu: kozik napisał(a): geotermia to nie pompa ciepła _______________ Drogi Koziku! Napisz proszę skąd to, z jakiego źródła, pompowana jest energia cieplna do twojego mieszkania, skoro nie z GEO! Jeśli słyszałeś o termodynamice w szkole, to przypomnij sobie obieg termodynamiczny Carnota wstecz. Energia cieplna przenosi się z górnego, o wyższej temperaturze, źródła do dolnego, o niższej temperaturze. Zatem, aby energię cieplną przemieścić z dolnego do górnego źródła (przepompować) musi się popracować (wykonać pracę). Wszystkiego najlepszego wszystkim uczestnikom tego tematu życzę w 2007 roku. PS. Podany przeze mnie adres strony do eksperymentu pyrzyckiego (Polska - Dania) nie jest przypadkowy, bo są na niej prawdziwe dane o opłacalności tego interesu w dużej skali. O ile chce się zafundować sobie w domowym wymiarze "pompę cieplną", ale bez siłowni wiatrowej, woltaicznych paneli i ...akumulatorów to, aby nie utopić pieniędzy w wykopki i "ziemne kaloryfery" najrozsądniej będzie wywiercić 2-3 głebokie studnie (zł 5000 każda)i użyć je do recyrkulacji wody. W lecie woda ta będzie chłodzić twój dom, no i jak to studnia, zapewni co wodę do domowego użytku i podlewania ogrodu. Opłata za wodę do podlewania ogrodu i odbiór ścieków jest bardzo wysoka - liczyć, liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geolog jak głębokie to miały by być otwory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 22:36 i o jakiej średnicy. PS Wybacza ale mówienie o cenie bez wiedzy na ten temat jest nieporozumieniem. Poza tym cena zależy także od warunków geologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Re: jak głębokie to miały by być otwory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 11:24 ciepło geotermalne to ciepło z wnetrza ziemi.Odwierty sa grubo ponad 1000 m.Woda na tej głębokości ma wysoką temperaturę i wystarczy tylko wymiennik aby te ciepło skonsumować. Pompy ciepła korzystają z energii słonecznej zakumulowanej w ziemi ( kolektor gruntowu) lub wodzie ( ze studni). ponieważ wymiennik gruntowy zakopany jest na 1,5 m a ekonomiczną barierą jest czerpanie ze studni do głębokości 20-30 m - z cała pewnością nie są to zasoby geotermalne :). Tu poprosze o wsparcie mojej tezy przez geologa. Wykorzystanie wody ze studni nie jest takie proste jak się wydaje i mimo najwyższej efektywności jest najryzykowniejsza do eksploatacji. nie pisze tego bez podstaw : eksplatuję pompę ciepła ze studnią o głębokości 6m i średnicy 150mm, którą samodzielnie wykopałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geolog Re: jak głębokie to miały by być otwory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:02 jest rzeczą oczywistą że geotermia to nie to samo co pompa cieplna. Instalacja geotermalna różni sie tym od pompy cieplnej czym kocioł dostarczający ciepłej wody od lodówki! W przypadku instalacji geotermalnej rolę paleniska pełni wnętrze Ziemi a to dzięki temu że im głębiej tym jest cieplej. pl.wikipedia.org/wiki/Stopie%C5%84_geotermiczny Jeśli chodzi o pompę cieplną to rolę zamrażalnika spełnia kolektor zagrzebany w ziemi. Obniża on temperaturę otaczajacego go gruntu. Do tego by ciepło było tłoczone do wnętrza domu wcale nie trzeba instalacji zagrzebywać w gruncie! Tylko że zimą grunt jest cieplejszy niż otoczenie domu dzięki temu cały układ jest bardziej wydajny (i dzięki temu opłacalny) Oczywiście im głębiej (czyli w cieplejszym miejscu) umieścimy kolektor dolny tym cały układ będzie wydajniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.07, 13:30 Drogi Kali ! Aby kogokolwiek pouczać trzeba mieć elementarną wiedzę w tej dziedzinie, której niestety nie posiadasz. Geotermia to jeden z najdroższych sposobów uzyskania energii cieplnej i nic nie ma wspólnego z domowymi pompami ciepła - nikogo nie stać prywatnie na takie odwierty, pomijając juz fakt czy takie zasoby są dostepne fizycznie i prawnie. Wystarczy tym celu przeczytać jakąkolwiek stronę na ten temat. Pisanie o studniach to juz kompletna ignorancja tak w zakresie ceny jak i ich potencjalnych mozliwości wykorzystania. O ile woda jest dostepna na rozsądej głębokości , studnia ma wystarczającą i trwałą wydajność (2m3/h dla uzyskania 10 kW) to ważny jest skład chemiczny wody a tylko obecność żelaza praktycznie wyklucza takie zastosowanie. Zawsze jest problem zwrotu wody do warstwy wodonośnej z której była pobrana bo studnia zrzutowa wcześniej lub później ulegnie zatkaniu w wyniku każdego rodzaju kolmatacji www.zakladstudniarski.com.pl/kolmatac.php Tłoczenie wody z "głębokich studni" pożre całą efektywność i taniej wyjdzie grzać samym prądem - "wystarczy liczyć , liczyć ..." Drogi Kali , czasm warto sie zastanowić czy wiem aby o czym piszę i czytac, czytać .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geolog geotermia jest opłacalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.07, 14:04 np. we włoszech, Islandii i innych miejscach gdzie wody geotermalne występują płytko. W Polsce takie wody są na głębokości ok 1.5km. Dlatego w polsce to sienie opłaca. PS A mozę ty nie wiesz o czym mówisz? Czu tu odtózniasz instalacje geotermalną od pomy cieplnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZA 300 PLN/mc za ogrzewanie 250 mkw IP: *.eranet.pl 01.01.07, 22:47 Kupilem dom z pompa ciepla systemu Stiebel. Mam 4 odwierty po 70 metrow. Ogrzewam wode i mam ogrzewanie podlogowe. Poprzedni wlasciciel za cala instalacje zaplacil ponad 100.000 PLN a ja mialem szczescie, bo dom kupilem po cenie zupelnie normalnej. Moim zdaniem taka inwestycja nie zwrocilaby sie nigdy, ale skoro juz ja mam to moge smialo powiedziec, ze jestem zachwycony. Krecę sobie taka gałeczką i uzyskuje to czego chce. Instalacja zawiera dwa zbiorniki akumulacyjne łacznie 1000 litrów, dzieki czemu prąd jest ciągniety prawie wyłącznie na drugiej taryfie. Pieniądze przeznaczane na dotowanie kopalń powinny byc przeznaczone na wsparcie takich rozwiazań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabiss Ważna uwaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 04:20 Dzięki za ten przykład, pokazuje on, że koniecznie TRZEBA LICZYĆ bo - wydajesz teraz mało ale to cudo kosztowało 100 tys zł. a to kosmiczne pieniądze. Czy się kiedyś zwrócą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraktom Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 08:40 Pompa ciepła ma wysoką sprawność do temperatury otoczenia nie niższej niż ok. -5*C. Poniżej tej temperatury pracuje po prostu jak najzwyklejszy kocioł elektryczny a w naszym kraju ogrzewanie prądem nie jest tanie... Tak więc nie jest to przedsięwzięcie opłacalne inwestycyjnie chyba że posiada Pan jezioro jako źródło ciepła :) co pozwala uniknąć wielu wykopów, odwiertów i reszty drogich inwestycji. Tego typu technologia doskonale sprawdza się w krajach o umiarkowanych temperaturach w zimie. Ostatnia zima pokazała, że nasz kraj się do takich nie zalicza (chociaż obecna na razie nie daje powodów do obaw). System solarny jak najbardziej ponieważ ostatnio konkurencja na rynku wymusiła na sprzedawcach obniżenie cen tych produktów. Polecam kolektor próżniowy ale w technologii heat-pipe (rura szklana dwuścienna z absorberem, próżnia pomiędzy ściankami a nie w samej rurze, kolektory próżniowe starego typu w których próżnia jest w rurze bardzo szybko tracą tę próżnię poprzez uszczelki, itp.) która charakteryzuje się tym, że płyn zawarty w wymienniku w rurze nie ma bezpośredniego kontaktu z płynem krążącym w instalacji. W praktyce oznacza to ułatwienie w montażu i w ewentualnej wymianie jednej rury kolektora. Kolektor próżniowy wykazuje wyższą sprawność średnioroczną od płaskiego. Kolektory płaskie natomiast bardziej od próżniowych nadają się do podgrzewania np. basenu. Co do podłączenia kolektora. Polecam podłączyć go do dwuwężownicowego pogrzewacza zasobnikowego ciepłej wody użytkowej oraz do rury wody powracającej do kotła (kominka z płaszczem wodnym), pozwoli to na tzw. podbicie temperatury powrotu i rzadsze włączanie palnika w kotle czy wentylatora w kominku. Pozdrawiam Kraktom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.07, 11:56 Kolektory słoneczne próżniowo-rurowe od zawsze były z próżnią i nie było możliwości ich rozszczelnienia, to jest najzwyklejsza tuba-termos, cała reszta zależy tylko i wyłącznie od osprzętu. Obecnie najnowsze rozwiązania pozwalają na eksploatację kolektorów na wodzie obiegowej z instalacji bez pośrednictwa płynu. Kazik pisząc o jednym egzemplarzu pompy ciepła, który się sprawdził nie wziął pod uwagę jednej rzeczy- to trzeba umieć policzyć i później wykonać zgodnie ze sztuką, a to niewiele firm potrafi, niestety. Porównywanie różnych rozwiązań z różnych krajów moim zdaniem nie ma sensu, różne są polityki, różne formy finansowania, ulg, cen surowców i różna " moc nabywcza" obywateli, więc może ograniczmy dyskusję do naszego podwórka tj Polski. Przeczytałem wszystkie posty, najbardziej "podłamał" mnie ten od "inżyniera" który skończył " ogrzewnictwo......", ale chyba nie do końca albo teraz nie ma kontaktu z rynkiem i nie zna realiów. Akurat ja prowadzę firemkę instalacyjną, jako,że konkurencja "zmusiła" mnie do ucieczki na wyższą półkę ( nie wytrzymałem presji ceny-chcąc utrzymać jakość nie da się tego zrobić tanio ) i od 8 lat wykonuję różne rodzaje ogrzewań, pompę ciepła też mam na rozkładzie, faktycznie, biorąć ją za wzór mógłbym zachwalać jako fantastyczne źródło ciepła tylko...... no właśnie, diabeł tkwi w szczegółach, dolnym źródłem jest "odpad technologiczny" w postaci ciepła, nie ma możliwości zamarznięcia i nawet w czasie 20 st.mrozów tam jest zawsze ciepło, a znam przypadki, jaki był tu też opisywany,że dolne źródło zamarzło. Każdy przypadek jest indywidualny i należy do niego dostosować całokształt działań, poczynając od projektu (w zasadzie powinien być poprzedzony jeszcze koncepcją wstępną i miniaudytem) po dobranie optymalnego w danych warunkach systemu ogrzewania- ideałów nie ma, każdy ma swoje plusy i minusy, w zależności od warunków które ma spełniać. Moim zdaniem nie ma co oszukiwać się,że jest jakieś rozwiązanie zawsze i wszędzie dobre, więc pozwolę sobie powtórzyć za poprzednikami, mysleć, czytać, pytać i liczyć a reszta? Życie samo dopisze, jedyne co mógłbym sugerować, warto sprawdzić referencje firm z którymi się rozmawia, co zrobiły, u kogo i jak to wygląda po gwarancji. Pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masi Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.aster.pl 02.01.07, 20:32 Czytam ten wątek od początku (poza pyskówkami) i znalazłem bodaj cztery osoby, które pisały na temat doświadczeń własnych lub jako fachowcy. Pozostali są z gatunku "tato, a Marcin powiedział...". Niestety, jedyne co mi wynika z tej dyskusji to to, że trzeba znaleźć dobrą, doświadczoną firmę instalacyjną, odpowiedni, niekoniecznie najdroższy model pompy i dokonać rzetelnej oceny przydatności dolnego źródła. To wiadomo było od początku. JAK TO ZROBIĆ ??? Jestem na etapie projektowania domu. Działka 1800m2, okolice Wawy. Grunt raczej wilgotny (konieczny drenaż), pod spodem glina. Wody podskórne około 1m, głębinowe poniżej 150m. Dom ma mieć nieco ponad 200m2, 4 dorosłe osoby + psy. Założenie jest takie: teraz mam jakieś pieniądze na inwestowanie w dom, potem mogę mieć nie za wiele na koszty utrzymania. Energooszczędność jest dla mnie priorytetowa. Jakie ogrzewanie wraz z kominkiem z płaszczem wodnym? Z góry odpada wszystko co wymaga częstej obsługi lub czyszczenia, bo dwie starsze osoby mogą sobie nie poradzić, gdybyśmy z żoną np. wyjechali. Pozostaje gaz, olej lub pompa (do której się osobiście skłaniam). Proszę o opinie tych, którzy z doświadczenia lub z racji zawodu wiedzą co mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony user Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:41 co tu gadać ,poczytaj: www.hubomag.pl/do_pobrania.html a tu o wielkości DZ : www.pamar.waw.pl/zasady_doboru2.html masz idealne warunki do budowy pompy ciepła, nie zapominj o równie ważym trzecim elemencie jakim jest instalacja odbiorcza - jak najwięcej podłogówki. Obydwie firmy są mi znane i moge je polecić bo znam kilkanaście ich realizacji , które działają bez pudła. Udzielą równiez wszelkich odpowiedzi i konsultacji w terenie w czasie budowy kolektora. Odpowiedz Link Zgłoś
destraction Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 03.01.07, 09:56 z doswiadczenia praktycznego wiem, ze wystarczy sama pompa a koszty rachunkow za prad wcale nie sa horrendalne, na pewno wychodzi taniej niz przy innych ogrzewaniach, a jak nie taniej to porownywalnie tanio, solary sa zbedne Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 05.01.07, 08:58 To zalezy o jakiej pompie cieplnej mowimy. Jesli zrodlo ciepla ma stala temperature (np. wymiennik ciepla jest zainstalowany gleboko w gruncie lub korzysta z ciepla wod gruntowych) i na te temperature jest pompa zaprojektowana to taka pompa sens, ale koszt jej instalacji jest dosc wysoki. Wedlug mnie bezsensowne sa najtansze w instalacji pompy cieplne korzystajace z ciepla powietrza. Ktore przy niskich temperaturach sa praktycznie bezuzyteczne, bo ich wydajnosc cieplna dramatycznie spada. Gdy jest na zewnatrz relatywnie cieplo to ich wydajnosc jest maksymalna, ale zapotrzebowanie na cieplo jest wtedy mniejsze. Druga sprawa, ze raczej pompe cieplna mozna wykorzystac do celow grzewczych. Do podgrzewania wody do instalacji wodnej raczej trzeba miec konwensjonalny system. Odpowiedz Link Zgłoś
valves Re: Jak to właściwie jest z tą pompą ciepła?!? 28.05.23, 17:43 Cześć! Mogę powiedzieć, że pompa ciepła to dobry wybór. Chociaż nie jest to tanie, ponieważ pompy ciepła są dość drogie. Teraz w sklepie aquamonkey.pl/pompy-ciepla-do-basenu.html jest wybór pomp ciepła, ale to sporo kosztuje. Pompa ciepła jest jednak systemem niestabilnym. W końcu jego sprężarka bez prądu nie będzie w stanie pompować wymaganego ciśnienia. Specjaliści przy doborze pompy ciepła korzystają ze schematów wydajności sprzętu. Przy wyborze modelu profesjonaliści biorą pod uwagę temperaturę zewnętrzną. Biorą również pod uwagę punkt biwalencji. Jest to temperatura zewnętrzna, przy której pompa ciepła przełącza się na kocioł elektryczny lub gazowy, ponieważ specjalne urządzenia do ogrzewania basenu mają szczytowe obciążenie. Odpowiedz Link Zgłoś