aula27 10.02.08, 19:31 Przedstawiam wybrane imiona węgierskie. Zaczynam od imion żeńskich: Adrienn Agi Agnes Agota Alida Aliz Amalia Anasztazia Angyalka Aniko Annuska Aranka Beata Bernadett Borbala Bozsi Brigitta Cili Csilla Dorika Dorrotya Duci Edit Emese Eneh Eniko Erzsebet Erzsi Eszter Eszti Etel Eufrozina Eva Evike Felicia Felicitas Firenze Franci Frida Gertrud Gizella/Gizi Hajna/Hajnalka Iboyla Ildi/Ildiko Ili/Ilka/Ilona Iren Irmuska Jola/Jolen/Jolanka Jozefa Judit Juli/Julia/Juliska Kata/Katalin Katarina/Kati/Kato/Kitti Klotild Krisztina Magdolna Margit Marika/Mariska Matild Nikolett Orsolya Panni Piri/Piroska Rahel Szilvia Teca/Terezia Timea Tunde/Tunder Vilma Zsanett Zsofia/Zsofika Imiona męskie Abel Adorjan Agostan Akos Almos Ambrus Anasztaz Andor Andras Andris Antal Arisztid Arpad Attila Balint Bandi Barna Bartal Barto Bela Benedek Bernat Bertalan Bertok Demeter Denes Domonkos Domotor Eduard Edvard Egyed Elek Enre Erno Ferenc/Feri/Ferko Fredek Frigyes Fulop Gabriel/Gabi/Gabor Gellert Gergo Geza Gusztav Gyozo Gyuri Ignac Illes Imre/Imrus Jakab/Jakob Janos/Jani/Janika Jenci/Jeno Jozsef/Joska/Jozsi Kalman Kazmer Kelemen Kolos Krisztian Laci Lajos Laszlo Lazar Levente/Levi Lorand/Lorant Marton Mate Matyas Miklos Miksa Misi Moric Nandor Nikola Odi/Odon Orban Otto Pal Sandor Szilard Tamas Tibor Tivadar Todor Vencel Vida Vili/Vilmos Virag Zoltan Zsiga/Zsigmond Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Imiona węgierskie 10.02.08, 19:35 Mnie zawsze Piroska powala)). Poza tym zdaje sie, ze Antonietta to ichna Antonina i Anrietta to ichna Henryka) Ilona czyli Helena - nie mialam pojecia, ze Ilka tez stad (spotkalam sie z tym imieniem w Niemczech). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona węgierskie 10.02.08, 20:56 annajustyna napisała: > ze Ilka tez stad (spotkalam sie z tym imieniem w Niemczech). Ilka to węgierskie zdrobnienie Ilony, rosyjskie zdrobnienie Hilarii, bułgarskie zdrobnienie oraz usamodzielnione fryzyjskie zdrobninie nieznanego pochodzenia. I tu bym szukała jego występowania w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nia Re: Imiona węgierskie 17.02.08, 19:12 znam wegierke judit- mowia na nia jutka-fajnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Demeter to męskie??? 17.02.08, 22:04 Zoltan !!!!!!!!! Tak , tak , tak Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Nikola - to też męskie imię 17.02.08, 22:42 Tak więc polskie Nikole (dziewczynki) w pewnych krajach spotkają się z dziwną reakcją na swoje imię, a rodzice pewnie chcieli być tacy swiatowi Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Nikola - to też męskie imię 18.02.08, 10:16 to akurat wiedziałam, ale imię bogini dla mężczyzny naprawdę mnie położyło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Zoltan 02.03.08, 17:09 shilla01 napisała: > Zoltan !!!!!!!!! Tak , tak , tak Po polsku to Sałtan Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imiona węgierskie 18.02.08, 12:35 Byłam na studiach z pewną Tunde - miała mamę Węgierkę, ojca Polaka, czeskie nazwisko, a po polsku mówiła dość zabawnie Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Imiona węgierskie 18.02.08, 12:44 Czy Eva i Evike to osobne imiona (tak jak by wynikało z Twojego spisu)? Mi się wydawało, że Evike to zdrobnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
aula27 Re: Imiona węgierskie 19.02.08, 01:21 Evike jest zdrobnieniem od Eve. Eva jest łacińską odmianą Eve, czyli to samo imię w innej formie, zdaje się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Imiona węgierskie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.02.08, 03:15 A Istvan? Nie zapominajmy o Istvanie. Strasznie sie w jednym kochalam. Ildiko szalenie mi sie ostatnio podoba, niedawno poznalam dziewczyne o tym imieniu (tata Wegier, mama Kanadyjka). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona węgierskie 02.03.08, 17:11 Wegierska Wikipedia nalezy (obok wloskiej i chyba polskiej) do wersji jezykowych z najszerzej opracowanymi imionami. Polecam stosowna kategorie, ktora nalezy rozwijac alfabetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari Re: Imiona węgierskie 03.03.08, 14:56 Istvan-pierwsze skojarzenie: Lejdis Poza tym Imre, którego tu nie zauważyłam.Oraz Bela a z żeńskich nasza świetnie zadomowiona Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
katerina2 Re: Imiona węgierskie 03.02.19, 07:44 Znalam kiedys Wegierke o pieknym imieniu Antonet czy Ontonet. Czy to popularne imie wegierskie? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona węgierskie 10.04.19, 09:18 Aula, bardzo ciekawa lista! A oto moje przemyślenia i skojarzenia: - Czy Eszti to pochodna Eszter? - Demeter jako imię męskie - jak już powiedziała aneladgam "co za kraj"... - Gyozo - pierwsze skojarzenie to pierożki Gyoza - Kalman - tu pierwszym skojarzeniem było imię Żyda z powieści. - Lazar - kojarzy mi się z Lazerem Brodym z filmiku "Meet the Balance Ball" z YouTube - Levi - uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Imiona węgierskie 10.04.19, 21:40 Balint❤ czyli Walenty z męskich -po polsku to nie to samo co po węgiersku a z żeńskich Reka-zna ktoś polski odpowiednik? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona węgierskie 28.06.19, 21:41 Aha, jeszcze Ignac, ten to umknął mojej uwadze Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Imiona węgierskie 10.04.19, 22:15 Mój kolega Węgier opowiadał mi kiedyś, ze do każdej spotykanej w środowisku międzynarodowym Kingi mówił po węgiersku, bo wydawało mu się to nie do pomyślenia, żeby dziewczyna nosząca tak węgierskie imię była nie- Węgierką. Kingi okazywały się ku jego zdziwieniu Polkami Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Imiona węgierskie 10.04.19, 23:04 W sumie to imię zyskało popularność w Polsce dzięki świętej królewnie Kindze, Węgierce. A że Polak, Węgier - dwa bratanki... . Odpowiedz Link Zgłoś