Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE

22.04.03, 18:52
    Kupiłam mieszkanie od developera, który trochę mnie oszukał w kwestii garażu.
    Tzn. kilka miesięcy wcześniej sprzedał mojej sąsiadce mieszkanie nr... i
    garaż o tym samym numerze. Garaże są usytułowane w budynku po dwa. Pech
    chiał, że deweloper w akcie notarialnym tej kobiety zapisał numer mieszkania
    i numer garazu poprawnie, ale podał podwójny metraż garażu. W związku z tym
    babka zajęła oba miejsca postojowe w garażu swoim i tym obok (czyli moim).
    Deweloper sprzedał mi mieszkanie i w akcie notarialnym zapisał mi również
    garaż o powierzchni właściwej. Niestety kluczy do tego garażu nie zobaczyłam,
    gdyż developer powiedział, że sąsiadka zainstalowała tam pilot i żebym
    poprosiła ją o dorobienie takiego pilota dla mnie. Sąsiadka ze stoickim
    spokojem stwierdziła, że oba miejsca postojowe są jej. Wtedy deweloper
    przyznał się do błędu w jej akcie notarialnym, ale ona nie chciała od niego
    odstąpić. Ja nie chcę procesować się z sąsiadką. Chcę, aby deweloper zrobił z
    tym porządek - adwokat dewelopera twierdzi, że mieszkanie jest moją
    własnością i to ja powinnam wystąpić przeciwko sąsiadce. Myslę, że musi być
    jakiś sposób, ale nie wiem jaki. I nie wiem również czego dokładnie mogę się
    domagać. Na pewno w jakiś sposób jestem poszkodowana (w grę wchodzą spore
    pieniądze), ale jest mi do tego potrzebny ADWOKAT, który w dodatku zrobi to
    za success fee, bo po kupieniu mieszkania i wykończeniu go nie mam ani
    grosza...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jarowicz Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 22.04.03, 20:27
        Toja 111 chce zrobić wyjątkowo nierozważny krok wdając się w sądowy spór z
        sasiadką. Zupełnie nie rozumiem, czy Toja wpadła na to sama czy ktoś ją
        podpuścił. To deweloper ma jej wydać mieszkanie łącznie z odpowiednim garażem i
        to na nim ciąży obowiazwk wyprostowania sprawy. Oczywiście deweloper chce być
        wygodny i szuka frajera. Uważam, że prawnik nie jest tu Toji potrzebny, bo
        sprawa jest oczywista. nalazy wezwać dewelopera na pismie do wydania garażu a
        dokładniej klucza do niego, jesli to nie nastąpi np. w ciągu dwóch tygodni,
        należy udać sie do sądu i skorzystać z trybu nakazowego, opłaty bedą chyba o
        połowę niższe. Problem może być wtedy, jesli Toja podpisała jakiś kwit, że
        odebrała garaż, ale takiego lekkomyślnego kroku chyba nie zrobiła.
        nauczcie sie wreszcie ludzie kierować pretensje pod właściwym adresem.
        • iiva Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE 22.04.03, 21:49
          Trochę Cię oszukał???

Ale do rzeczy. Wydaje się, że sprawę powinnaś załatwić z developerem, bo to on
          był stroną umowy; tym bardziej, że umowa z sąsiadką była zawarta wcześniej,
          czyli developer sprzedał tę samą rzecz po raz drugi, i to rzecz, która nie
          stanowiła już jego własności. Powinnaś go w zasadzie wezwać do zwrotu ceny
          garażu, a jeśli tego nie zrobi, skierować sprawę do sądu. Sprawa nie nadaje się
          niestety do postępowania nakazowego (no chyba że po wezwaniu developer uzna
          pisemnie dług), więc będziesz musiała wpłacić cały wpis. Nie możesz tego tak
          zostawić! Zanim zaczniesz działać, lepiej idź do prawnika z dwoma aktami
          notarialnymi (Twoim i sąsiadki), może z nich wynika coś więcej; bo w ciemno
          jest bardzo trudno udzielać rad. Porada kosztuje ok. 100 zł i może dalej sama
          sobie poradzisz :-) Czego serdecznie życzę!
      • Gość: f SZUKAM NOTARIUSZA ZA SUCCESS FEE IP: 212.160.114.* 22.04.03, 20:47
        heheh
      • Gość: ewa Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: 212.87.3.* 23.04.03, 10:29
        zadzwon do federacji konsumentow oni maja tam bardzo
        dobre bezplatne porady prawne, poleca Ci tez prawnika.
        ewa
      • Gość: m. Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: 62.233.139.* 23.04.03, 12:22
        umawianie sie z klientem o wynagrodzenie w postaci tzw. success fee jest
        sprzeczne z zasadami etyki zarówno radców prawnych, jak i adwokatów.
        pozdr.
        • Gość: Asia Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 23.04.03, 18:42
          sukcess fee jest jaknajbardziej stosowane w wielu sprawach tyle ze na ogol
          przez duze kancelarie prawne, bo nie wszystkie kancelarie moga pozwolic sobie
          na kredytowanie klienta.
          Wyglada na to ze developer nie ma zamiaru przyznac sie do swojego bledu, czy
          tez przyznaje sie ale nie ma chec naprawic swojej pomylki, jezeli to byla
          pomylka w co szczerze watpie.
          Wyglada na to ze bedziesz musiala skierowac sprawe do sadu, poszukaj darmowych
          porad prawnych, czesto nawet sa dyzurujacy prawnicy ktorym mozna zadawac
          pytania w internecie. Zycze powodzenia. I nie ustepuj bo oczywiscie Ty masz
          racje- co oznacza ze dluga i ciezka droga przed Toba.

Pozdrawiam
          • Gość: m. Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: 62.233.139.* 24.04.03, 08:59
            masz racje i jej nie masz,
            wszyscy to stosujemy, ale w zaowalowanej formie, np. ja ci robie obsluge
            prawna, przy czym moja firma (ktora nie zajmuje się obslugą prawna) podpisuje z
            toba umowe o czym tylkio chcesz i tam dopiero ukryte jest success fee.
        • Gość: jasiu Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.acn.pl / 10.64.7.* 26.04.03, 19:48
          a niby dlaczego? bo tak im wygodniej? rozpieprzyc te wasze korporacje zawodowe,
          bo wlasnie klientom nic nie gwarantuja
          • Gość: m. Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: 62.233.139.* 27.04.03, 11:05
            bo to nieetyczne :-]]
        • Gość: Rpo Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.04.03, 15:44
          Gość portalu: m. napisał(a):

> umawianie sie z klientem o wynagrodzenie w postaci tzw. success fee jest
          > sprzeczne z zasadami etyki zarówno radców prawnych, jak i adwokatów.
          > pozdr.
          A może te zasady etyki są nie etyczne. co złego jest w takiej umowie. W
          demokratycznym kraju dwoje ludzi ma prawo umówić się jak chce. Taki kodeks jest
          zaprzeczeniem wolnego rynku i utrudnia dostęp obywateli do adwokata. Jeżeli
          ktoś nie ma pieniędzy to znaczy, że ochrona prawna jest dla niego nieosiągalna,
          a absolwenci prawa nie mogą podjąć pracy bo obniżą ceny porad, czy taka
          refgulacja jest etyczna, sprawiedliwa i pożyteczna? Polskie organizacje prawne
          są chore i najgorsze w Europie.
      • Gość: Anastazja Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.03, 17:38
        toja111 napisała:

> Kupiłam mieszkanie od developera, który trochę mnie oszukał w kwestii garażu.
        > Tzn. kilka miesięcy wcześniej sprzedał mojej sąsiadce mieszkanie nr... i
        > garaż o tym samym numerze. Garaże są usytułowane w budynku po dwa. Pech
        > chiał, że deweloper w akcie notarialnym tej kobiety zapisał numer mieszkania
        > i numer garazu poprawnie, ale podał podwójny metraż garażu. W związku z tym
        > babka zajęła oba miejsca postojowe w garażu swoim i tym obok (czyli moim).
        > Deweloper sprzedał mi mieszkanie i w akcie notarialnym zapisał mi również
        > garaż o powierzchni właściwej. Niestety kluczy do tego garażu nie zobaczyłam,
        > gdyż developer powiedział, że sąsiadka zainstalowała tam pilot i żebym
        > poprosiła ją o dorobienie takiego pilota dla mnie. Sąsiadka ze stoickim
        > spokojem stwierdziła, że oba miejsca postojowe są jej. Wtedy deweloper
        > przyznał się do błędu w jej akcie notarialnym, ale ona nie chciała od niego
        > odstąpić. Ja nie chcę procesować się z sąsiadką. Chcę, aby deweloper zrobił z
        > tym porządek - adwokat dewelopera twierdzi, że mieszkanie jest moją
        > własnością i to ja powinnam wystąpić przeciwko sąsiadce. Myslę, że musi być
        > jakiś sposób, ale nie wiem jaki. I nie wiem również czego dokładnie mogę się
        > domagać. Na pewno w jakiś sposób jestem poszkodowana (w grę wchodzą spore
        > pieniądze), ale jest mi do tego potrzebny ADWOKAT, który w dodatku zrobi to
        > za success fee, bo po kupieniu mieszkania i wykończeniu go nie mam ani
        > grosza...
        Masz problem, ale większy Developer. Jeżeli masz zapisany garaż w akcie
        notarialnym to w formie pisemnej powinieneś żądać od Dewelopera wydania
        garażu, to znim się umawaiłeś u Notariusza a nie z sąsiadką.Napisz mu pismo i
        określ mu kary za nie wywiązanie się z umowy. Przeczytaj dobrze umowy jakie
        podpisałeś z Deweloperem , może są tam kary za opóźnienia, jakieś terminy itp.
        Sąd to ostataeczność. Jeżeli nie masz pieniędzy na adwokata to postaraj się o
        kodeks cywilny z orzeczeniami i sam poczytaj( łatwiejsze od analizy
        matematycznej )
        Nie jestem prawnikiem ale myślę, że sąsiadka nie jest stroną sporu.
        Unieważnienie umowy notarialnej to bardzo trudna sprawa. Natomiast wysokie
        zadośćuczynienie lub odszkodowanie w Twoim wypadku jest realne, przecież gdyby
        mieszkanie było bez garażu to byś się na nie nie zdecydował. W Sadzie możesz
        żądać od Dewelopera wydania takiego mieszkania z garażem.
      • Gość: padalcowa Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.acn.pl 25.04.03, 14:29
        a ja znam takiego, który by się podjął. bardzo zajadły i zażarty zagryziak
        prima sort
        • toja111 Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE 29.04.03, 21:18
          To dlaczego nie miałabyś mi go polecić / podać do niego kontaktu?
          • Gość: padalcowa Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.05.03, 18:15
            toja111 napisała:

> To dlaczego nie miałabyś mi go polecić / podać do niego kontaktu?
            A DLACZEGO BYM MIAŁA NIE MIEĆ CI GO POLECIĆ ? JENO POLECAJĄC CI GO NA OTWARTYM
            FORUM POLECIŁA BYM GO JESZCZE ZE 100-1000 OSOBOM, A RACZEJ TAKIEJ REKLAMY NIE
            ŻYCZYŁBY SOBIE. WIĘC JAK TO ZROBIĆ? pODAJ TU SWÓJ NR KOM. A JA CI WTEDY WYŚLĘ
            SMS Z NR-EM MOJEJ. INNEJ METODY NIE MA.
            • toja111 Re: SZUKAM ADWOKATA ZA SUCCESS FEE 05.05.03, 14:13
              Dobry pomysł, ale... mój numer komórki wtedy znajdzie się na forum. Czy
              mogłabyś podać mi numer do tego wspaniałego adwokata e-mailem Mój adres to
              toja111@gazeta.pl? Pozdrawiam.
              • Gość: padalcowa Re: Podam pojutrze IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 05.05.03, 18:37
                toja111 napisała:

> Dobry pomysł, ale... mój numer komórki wtedy znajdzie się na forum. Czy
                > mogłabyś podać mi numer do tego wspaniałego adwokata e-mailem Mój adres to
                > toja111@gazeta.pl? Pozdrawiam.
                Podam ci pojutrze na podany przez ciebie mail, bo jestem poza dostępem do swego
                notesu z zapiskami tel. pozdr.
                • Gość: padalcowa Re: Dzwoń - to podam kontakt IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 07.05.03, 19:40
                  wysłałam ci maila z nr-em kom ( mobile )
      • Gość: padalcowa Re: SZUKAM - JUŻ ZNALAZŁAŚ!!! IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 09.05.03, 20:04
        No i co dalej? nie czytasz swego wątku ?????
        • toja111 Re: SZUKAM - JUŻ ZNALAZŁAŚ!!! 13.05.03, 10:33
          Czytam, czytam, ale nie było mnie kilka dni na miejscu. Dzięki za troskę.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka