kasiulek 05.12.01, 11:29 Czy ktos ma moze cale podlogi w domu pokryte terakota albo innymi plytkami ceramicznym? Jak sie to sprawdza w uzytku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
optymistka Re: Terakota, ceramika na podlodze 05.12.01, 11:39 Kasiulek, toż to jest okropnie zimne!!! Fugi jeśli są jasne i szerokie; po jakimś czasie użytkowania wygląda to brzydko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: 192.168.1.* 05.12.01, 11:49 ja mam caly dol w terakocie i wyglada super!! a od czego jest ogrzewanie podlogowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
optymistka Re: Terakota, ceramika na podlodze 05.12.01, 11:52 Ogrzewanie podłogowe nie jest wskazane dla osób ze skłonnością do alergii, wręcz zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Terakota, ceramika na podlodze 05.12.01, 12:00 A ja wlasnie mam miec ogrzewanie podpodlogowe, dlatego te plytki mi do glowy przyszly. Jakos mi sie bardzo w krajach srodziemnomorskich podobaja. Chyba latwo sie to sprzata? Odpowiedz Link Zgłoś
optymistka Re: Terakota, ceramika na podlodze 05.12.01, 12:15 kasiulek napisał(a): > A ja wlasnie mam miec ogrzewanie podpodlogowe, dlatego te plytki mi do glowy > przyszly. Jakos mi sie bardzo w krajach srodziemnomorskich podobaja. Chyba > latwo sie to sprzata? Jasne, w krajach ciepłych, o gorącym klimacie taka podłoga jest ochłodą, ulgą przy tropikalnym upale. Polska jeszcze do tego klimatu nie doszła, aczkolwiek następuje powolne ocieplenie. Kasiulek, zrobisz tak jak zechcesz. To Ty będziesz z tego korzystać. I Tobie musi się podobać, nie mi, to pewne. Dla ciekawostki Ci powiem, że ludzie ( z tych ciepłych miejsc), którzy byli w naszym kraju i widzieli nasze, polskie parkiety - byli zauroczeni. Ubolewali, że to jest niepraktyczne do ich klimatu. Najwięcej obaw mieli przed wszelkim robactwem ( mają tego od licha), które mogłoby się zagnieździć w takiej, drewnianej podłodze. Miłego sprzatania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: 192.168.1.* 05.12.01, 13:13 tak sie sklada ze jestem alergiczka:) sprzata sie super:) poza tym w domku nie wyobrazam sobie paneli na dole, gdzy jest ogrodek i wiecznie byloby widac na panelach slady Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Terakota, ceramika na podlodze 06.12.01, 01:20 No tak, ja tam nie mam dolu i gory, tylko jeden poziom, ale chyba sobie jednak zapodam te kamienie na podlodze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: criss Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: *.ipt.aol.com 06.12.01, 05:57 W kuchni i lazience super + ogrzewanie podlogowe . Reszta parkiet , najlepiej debowy ( bez ogrzewania :-)) K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 07:56 Gość portalu: criss napisał(a): > W kuchni i lazience super + ogrzewanie podlogowe . > Reszta parkiet , najlepiej debowy ( bez ogrzewania :-)) > K.> Nic dodać nic ująć. Parkiet, parkiet i jeszcze raz parkiet dębowy. Nie ma nic elegantszego i zdrowszego. Criss pozdrawiam. Z optymistką sie zgadzam w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Terakota, ceramika na podlodze 06.12.01, 12:13 Parkiet mi sie nie podoba, wolalabym juz chyba cale lite deski. Odpowiedz Link Zgłoś
optymistka Re: Terakota, ceramika na podlodze 07.12.01, 13:37 Kasiulek, powinnaś mieć podłogi we własnym domu takie, abyś to Ty była zadowolona z wyboru. Powodzenia w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Cię cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: 194.181.0.* 07.12.01, 16:35 Wynajmuję mieszkanie, gdzie całe podłogi sa z terakoty. Jest też ogrzewanie podłogowe. To bardzo głupi pomysł. Odradzam Ci. Jest mało przytulnie i nieprzyjemnie. Nawet jak działa ogrzewanie podłogowe. Drewno, to drewno. Na minus można zaliczyć jeszcze to, że w okresach przejściowych, kiedy w dzień jest ciepło, a nocą zimno ogrzewanie podłogowe jest mało opłacalne. Zanim podłoga się nagrzeje idziemy spać. Rano jak jest ciepła podłoga idziemy do pracy. Kaszana. Używamy konwektorów, a od zimnej podłogi dzieciak ma bez przerwy katar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: *.chello.pl 07.12.01, 22:19 Kasiulku my na etapie budowy mieszkania tez o tym myslelismy. Ale zrezygnowalismy. Bo po pierwsze to _nieekonomiczne_ jak juz napisali moi przedmowcy o ogrzewaniu podlgowym. Poza tym doszlismy do wniosku, ze w naszej strefie klimatycznej podloga taka wyglada dziwnie. Tzn. bez srodziemnomorskiej potrzeby chlodzenia pomieszczenia. Wiesz, taki przerost formy nad trescia. Mamy bardzo nowoczesnie urzadzony apartament i w salonie zdecydowalismy sie na panele bukowe. Ekipa troche marudzila na polaczenie z terakota, bo zalozylismy cienka aluminiowa listwe, bez zadnego grzybka, ale jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Terakota, ceramika na podlodze 08.12.01, 23:47 Ale czy panele to w gruncie rzeczy nie jest czysty plastik? To znaczy jakis tam laminat? Ja do paneli w ogole nie mam zaufania, zwlaszcza odkad moi rodzice zrobili sobie panelowa podloge i od tego czasu zaczely sie im jakies dziwaczne alergie, nawet pies ma uczulenie na grzbiecie. Moze i rzeczywiscie racja, ze u nas jest za zimno na podloge terakotowa, ale i panelowa mnie nie pasuje... Moze deski lepsze? Chociaz na pewno drozsze... ale tak w polaczeniu z terakota w czesci kuchennej, to kto wie... moze sie zdecyduje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Terakota, ceramika na podlodze IP: *.chello.pl 09.12.01, 13:07 Kasiulku, sa panele i panele. Roznia sie gruboscia drewna na wierzchu. Mozna kupic takie 1-2mm. Mozna wybrac duzo grubsze. Niestety sporo drozsze. Nasze to w sumie wlasnie deski, o ktorych piszesz. Mozna je nawet do 3 razy scyklinowac. Zobacz strony w e-necie www.pergo.com Mam gdzies tez namiary na innych producentow. Jak znajde te materialy, to dam Ci znac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Terakota, ceramika na podlodze - fanny 11.12.01, 00:33 Dziekuje bardzo! Zaraz tam sie rzuce i poogladam! Odpowiedz Link Zgłoś