bazia_morska 23.03.25, 10:23 Z tym będą się mierzyć moi bliscy. W Trójmieście wiosenne porządki, na śmieci lecą meble, ceramika, książki. Żal nie wziąć Często rzeczy poszukiwane wśród amatorów polskiego wzornictwa. Chyba się rozejrzę za magazynem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:25 Moi pewnie też, bo ja z frakcji "żal wyrzucić". Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:27 To chyba jak się mieszka w blokach. U mnie na osiedlu (Wawa) gdzie są domki jednorodzinne i szeregowce z lat 60-70 ludzie raczej wystawiają pojedyncze fragmenty przegniłych meblościanek Chodząc na spacery nie widuję niczego godnego zawieszenia oka. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:55 Mieszkam teraz na osiedlu nowych bloków i tutaj nie ma nic ciekawego, ale na olx lub śmieciarce są ogłoszenia ze starych dzielnic. Właśnie jadę po krzesła Hałasa. Później wrzucę kilka zdjęć z ostatnich dni. Przy okazji: ceramika najczęściej ląduje w kontenerach, więc trzeba zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:03 U nas każdy ma swój śmietnik i wystawia go w dzień przyjazdu śmieciarki. Może dlatego nigdy nie widać żadnej porcelany ani tekstyliów typu kilim... Olx i "śmieciarki" rzeczywiście nie przeglądam a te kilka bloków po drugiej stronie osiedla jest nowe i tam śmietniki są zamykane. Daj te zdjęcia, chociaż popatrzę na Twoje zdobycze Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:57 Takie 4 krzesła Hałasa, do odnowienia (pojechałam po dwa, przywiozłam 4). Lampy z marmurem Po komode Cepelii nie zdążyłam, teraz jest wystawiona za 1000 pln. No i meblościanka, ale stary by mnie zabił, więc nie wzielam Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:15 U moich rodziców stoi bardzo podobna meblościanka. To był kiedyś pokój mojego brata i on przy tym barku się uczył A lampy i krzesła bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:17 dziękuję, mam jeszcze trochę skorup, wrzucę wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:47 Kurczę, chyba dobrze, że u mnie na osiedlu nie ma takich wystawek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:05 Chociaż, tak mi teraz przyszło do głowy, w sumie ostatnio przy stole rozdysponowałam część moich dóbr 😀 Moja przyjaciółka ma 2 dzieci i ponieważ każde z nich wyraziło żywe zainteresowane jej serwisem obiadowym to obiecałam, że jednemu ja zostawię swój (mamy bardzo podobne). Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:53 Ale któremu, ale któremu i czemu temu, a nie tamtemu?! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:07 Na razie umowa jest taka, że ona zostawia starszemu a ja młodszemu 😀 no ale gdybym widziała, że moje dni policzone to możemy zmienić kolejność Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:01 podobnie ja przy okazji któregos świątecznego obiadu u mamy odziedziczyłam komplet szklanych deserowych talerzykow szkło kolorowe, z tłoczeniami, zawsze bardzo je lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
jaktolecialo Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:36 Fajnie. Koło mnie wystawiane są jakieś przegniłe graty, zepsute fotele komputerowe itp. Zawsze patrzę, czy nie ma czegoś ciekawego i niczego nie znalazłam wartego zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:47 ja też "mam żal" i wszystko "ładne" i wartościowe ALE byłam u znajomej mieszka z córka w kawalerce - ciasno i wszystkiego pełno - bo tez "zal" (i dodatkowo kasy koleżanka nie ma więc tez jest argument, zeby przydac bo sie moze przydac) ale takiego ciasno to "wy" z forum sobie nawet nie wyobrażacie i ogladałam ostatnio mieszkania na wynajem na wakacje w norwegii i dotarło do mnie dlaczego mi się one tak podobaja bo nie ma bibelotów i jest przestrzeń trudne to dla mnie bardzo ale mijając zderzenie koleżanki i przestrzeni wybieram przestzreń i ta przestrzeń jest więcej warta niż mój sentyment czy "ratowanie książek przed zniszczeniem" Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:52 Bierz, możesz to przecież wystawić na sprzedaż. Ostatnio FB wyświetlił mi jakąś pokraczną figurkę ceramiczną polskiej produkcji z lat 50., było to pytanie o oszacowanie ceny - padały kwoty od 20 do 60 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:59 Dlatego potrzebny mi magazyn Lampy z marmurem będą na sprzedaż Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 17:20 jest różnica w KOLEKCJONOWANIU rzeczy wartościowych a zbieraniu rzeczy o wartości niewiele większej niż sentymentalnej Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:23 Tutaj takie hihi haha, ale to jest powazna choroba i straszny problem dla spadkobiercow. Pomijajac fakt ze takie mieszkania z miszmaszem wsyzstkiego wygladaja okropnie. Ja wyrzucam wszystko, zero sentymentow, starych w zyciu bym nie przytargala po kims, a jzu z wystawek na smietniku to mi slabo jak pomysle. Nie znosze charity shopow, pchlich targow i innych smieci. Brrr. Zbieraj na zdrowie jak chcesz zeby bliscy przeklinali cie po smierci Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:27 Póki co wymieniam takie szkaradzieństwa na normalne krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:41 Ja bym te twoje szkaradzieństwa przygarnęła. Gust jak d.upa, każdy ma swój. No i style można mieszać, ja bym mogła zbierać krzesła i wystawiać do każdego posiłku inne 🤣 Jeszcze mi tylko kilku salonów brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:51 bazia_morska napisała: > Póki co wymieniam takie szkaradzieństwa na normalne krzesła. Może trzeba było w ogóle nie wpuszczać szkaradzieństw do domu, to nie byłoby potrzeby wygrzebywania potem zastępstw na śmietnikach i śmieciarkach. Ja jestem z frakcji "nie wpuszczać zbędnych rzeczy do domu". Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:56 Dziękuję za twoją cenna uwagę, cieszę się, że poczułaś się lepsza (bo bogatsza to jestes na 100%). Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:36 Dlaczego to problem dla spadkobierców? Jeśli ich zdaniem to wszystko niepotrzebne śmieci, to niech po prostu wynajmą kontener i wyrzucą jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:46 > i wyrzucą jak leci. Aha, jak leci to tylko głupki wyrzucajà. Każdy szpargał może zawierać precjoza albo okazać się cennym zabytkiem. Trzeba się przekopać, przeszperać, przemacać stare palta, futra i kufry. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:17 Ja bym tak zrobiła. Moja odpowiedź dotyczyła tego, ze ktoś napisał, że to tylko problem dla spadkobierców. No więc skoro to tylko problem, to można wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 17:41 login.na.raz napisała: > Ja bym tak zrobiła. > Moja odpowiedź dotyczyła tego, ze ktoś napisał, że to tylko problem dla spadkob > ierców. No więc skoro to tylko problem, to można wyrzucić. Ale spadkobiercy to przeważnie dzieci i wnuki, więc zakładamy ułatwienie im roboty z oddzieleniem ziarna od plewów. Dobrze o tym pomyśleć zawczasu 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 18:20 asia.sthm napisała: > > i wyrzucą jak leci. > > Aha, jak leci to tylko głupki wyrzucajà. Każdy szpargał może zawierać precjoza > albo okazać się cennym zabytkiem. Trzeba się przekopać, przeszperać, przemacać > stare palta, futra i kufry. > No to jeśli chce się znaleźć coś cennego czasem trzeba popracować Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:40 Nawet wyrzucanie jak leci takich ilosci smieci to mnostwo roboty. Zreszta to nigdy tak nie wyglada, jednka dokumenty, zdjecia, albumy pochowane w szafach, komodach a nawet tapczanach trzeba przekopac. Ja swoim dzieciom tego nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:31 Ja zawsze mówię, że jak dzieci będą po nas gospodarstwo likwidować, to najprościej będzie ogień podłożyć - bo utylizacja moich i męża "może się przyda" zajęłoby im z 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 14:54 Mój brat, gdyby sprzedał porcelanowe garnitury, i szkło kolorowe z kolekcji rodziców, to kupiłby mieszkanie, więc na pewno nie jest to uciążliwa dla niego scheda😉 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:19 Ja w piątek przytachałam dwie lampki nocne z lat 60. Oryginały, prostopadłościany, podstawa drewno, ścianki białe tworzywo sztuczne. Bardzo mi się podobają. Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:11 O, i to jest zdobycz pierwszej klasy 👏 Odpowiedz Link Zgłoś