Dodaj do ulubionych

Zbieractwo :/

23.03.25, 10:23
Z tym będą się mierzyć moi bliscy. W Trójmieście wiosenne porządki, na śmieci lecą meble, ceramika, książki. Żal nie wziąć wink
Często rzeczy poszukiwane wśród amatorów polskiego wzornictwa. Chyba się rozejrzę za magazynem.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:25
      Moi pewnie też, bo ja z frakcji "żal wyrzucić".
    • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:27
      To chyba jak się mieszka w blokach. U mnie na osiedlu (Wawa) gdzie są domki jednorodzinne i szeregowce z lat 60-70 ludzie raczej wystawiają pojedyncze fragmenty przegniłych meblościanek tongue_out Chodząc na spacery nie widuję niczego godnego zawieszenia oka.
      • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:55
        Mieszkam teraz na osiedlu nowych bloków i tutaj nie ma nic ciekawego, ale na olx lub śmieciarce są ogłoszenia ze starych dzielnic. Właśnie jadę po krzesła Hałasa. Później wrzucę kilka zdjęć z ostatnich dni.
        Przy okazji: ceramika najczęściej ląduje w kontenerach, więc trzeba zajrzeć.
        • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:03
          U nas każdy ma swój śmietnik i wystawia go w dzień przyjazdu śmieciarki. Może dlatego nigdy nie widać żadnej porcelany ani tekstyliów typu kilim... Olx i "śmieciarki" rzeczywiście nie przeglądam a te kilka bloków po drugiej stronie osiedla jest nowe i tam śmietniki są zamykane.
          Daj te zdjęcia, chociaż popatrzę na Twoje zdobycze wink
          • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:57
            Takie 4 krzesła Hałasa, do odnowienia (pojechałam po dwa, przywiozłam 4). Lampy z marmurem smile
            Po komode Cepelii nie zdążyłam, teraz jest wystawiona za 1000 pln. No i meblościanka, ale stary by mnie zabił, więc nie wzielam smile
            • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:15
              U moich rodziców stoi bardzo podobna meblościanka. To był kiedyś pokój mojego brata i on przy tym barku się uczył wink
              A lampy i krzesła bardzo fajne smile
              • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:17
                dziękuję, mam jeszcze trochę skorup, wrzucę wieczorem
                • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:30
                  Dawaj! smile
    • daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:47
      Kurczę, chyba dobrze, że u mnie na osiedlu nie ma takich wystawek.
      • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 10:55
        big_grin
        • daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:05
          Chociaż, tak mi teraz przyszło do głowy, w sumie ostatnio przy stole rozdysponowałam część moich dóbr 😀
          Moja przyjaciółka ma 2 dzieci i ponieważ każde z nich wyraziło żywe zainteresowane jej serwisem obiadowym to obiecałam, że jednemu ja zostawię swój (mamy bardzo podobne).
          • danaide2.0 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:53
            Ale któremu, ale któremu i czemu temu, a nie tamtemu?!
            • daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:07
              Na razie umowa jest taka, że ona zostawia starszemu a ja młodszemu 😀 no ale gdybym widziała, że moje dni policzone to możemy zmienić kolejność
          • b.bujak Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:01
            podobnie ja przy okazji któregos świątecznego obiadu u mamy odziedziczyłam komplet szklanych deserowych talerzykow smile szkło kolorowe, z tłoczeniami, zawsze bardzo je lubiłam
    • jaktolecialo Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:36
      Fajnie. Koło mnie wystawiane są jakieś przegniłe graty, zepsute fotele komputerowe itp. Zawsze patrzę, czy nie ma czegoś ciekawego i niczego nie znalazłam wartego zabrania.
      • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:45
        Ja często widuję stare materace wink
    • stara-a-naiwna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:47
      ja też "mam żal" i wszystko "ładne" i wartościowe ALE

byłam u znajomej mieszka z córka w kawalerce - ciasno i wszystkiego pełno - bo tez "zal" (i dodatkowo kasy koleżanka nie ma więc tez jest argument, zeby przydac bo sie moze przydac)
      ale takiego ciasno to "wy" z forum sobie nawet nie wyobrażacie

i ogladałam ostatnio mieszkania na wynajem na wakacje w norwegii

i dotarło do mnie dlaczego mi się one tak podobaja

bo nie ma bibelotów i jest przestrzeń

trudne to dla mnie bardzo ale mijając zderzenie koleżanki i przestrzeni wybieram przestzreń
      i ta przestrzeń jest więcej warta niż mój sentyment czy "ratowanie książek przed zniszczeniem"
    • ardzuna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:52
      Bierz, możesz to przecież wystawić na sprzedaż. Ostatnio FB wyświetlił mi jakąś pokraczną figurkę ceramiczną polskiej produkcji z lat 50., było to pytanie o oszacowanie ceny - padały kwoty od 20 do 60 tys. zł.
      • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 11:59
        Dlatego potrzebny mi magazyn wink
        Lampy z marmurem będą na sprzedaż smile
      • stara-a-naiwna Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 17:20
        jest różnica w KOLEKCJONOWANIU rzeczy wartościowych
        a zbieraniu rzeczy o wartości niewiele większej niż sentymentalnej
    • mamaafg Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:23
      Tutaj takie hihi haha, ale to jest powazna choroba i straszny problem dla spadkobiercow. Pomijajac fakt ze takie mieszkania z miszmaszem wsyzstkiego wygladaja okropnie. Ja wyrzucam wszystko, zero sentymentow, starych w zyciu bym nie przytargala po kims, a jzu z wystawek na smietniku to mi slabo jak pomysle. Nie znosze charity shopow, pchlich targow i innych smieci. Brrr. Zbieraj na zdrowie jak chcesz zeby bliscy przeklinali cie po smierci wink
      • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:27
        Póki co wymieniam takie szkaradzieństwa na normalne krzesła.
        • asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:41
          Ja bym te twoje szkaradzieństwa przygarnęła.
          Gust jak d.upa, każdy ma swój.

No i style można mieszać, ja bym mogła zbierać krzesła i wystawiać do każdego posiłku inne 🤣
          Jeszcze mi tylko kilku salonów brakuje
        • swinka-morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:51
          bazia_morska napisała:

> Póki co wymieniam takie szkaradzieństwa na normalne krzesła.

Może trzeba było w ogóle nie wpuszczać szkaradzieństw do domu, to nie byłoby potrzeby wygrzebywania potem zastępstw na śmietnikach i śmieciarkach.
          Ja jestem z frakcji "nie wpuszczać zbędnych rzeczy do domu".
          • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:56
            Dziękuję za twoją cenna uwagę, cieszę się, że poczułaś się lepsza (bo bogatsza to jestes na 100%).
        • kamin Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:37
          Fajne te krzesła. Hałasy też fajne.
      • login.na.raz Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:36
        Dlaczego to problem dla spadkobierców? Jeśli ich zdaniem to wszystko niepotrzebne śmieci, to niech po prostu wynajmą kontener i wyrzucą jak leci.
        • daniela34 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:41
          Albo po prostu odrzucą spadek 🤷‍♀️
        • asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:46
          > i wyrzucą jak leci.

Aha, jak leci to tylko głupki wyrzucajà. Każdy szpargał może zawierać precjoza albo okazać się cennym zabytkiem. Trzeba się przekopać, przeszperać, przemacać stare palta, futra i kufry.
          • login.na.raz Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:17
            Ja bym tak zrobiła.
            Moja odpowiedź dotyczyła tego, ze ktoś napisał, że to tylko problem dla spadkobierców. No więc skoro to tylko problem, to można wyrzucić.
            • asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 17:41
              login.na.raz napisała:

> Ja bym tak zrobiła.
              > Moja odpowiedź dotyczyła tego, ze ktoś napisał, że to tylko problem dla spadkob
              > ierców. No więc skoro to tylko problem, to można wyrzucić.

Ale spadkobiercy to przeważnie dzieci i wnuki, więc zakładamy ułatwienie im roboty z oddzieleniem ziarna od plewów. Dobrze o tym pomyśleć zawczasu 😆
          • heca007 Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 18:20
            asia.sthm napisała:

> > i wyrzucą jak leci.
            >
            > Aha, jak leci to tylko głupki wyrzucajà. Każdy szpargał może zawierać precjoza
            > albo okazać się cennym zabytkiem. Trzeba się przekopać, przeszperać, przemacać
            > stare palta, futra i kufry.
            >

No to jeśli chce się znaleźć coś cennego czasem trzeba popracować wink
        • mamaafg Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:40
          Nawet wyrzucanie jak leci takich ilosci smieci to mnostwo roboty. Zreszta to nigdy tak nie wyglada, jednka dokumenty, zdjecia, albumy pochowane w szafach, komodach a nawet tapczanach trzeba przekopac. Ja swoim dzieciom tego nie zrobie.
    • andaba Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 12:31
      Ja zawsze mówię, że jak dzieci będą po nas gospodarstwo likwidować, to najprościej będzie ogień podłożyć - bo utylizacja moich i męża "może się przyda" zajęłoby im z 10 lat.
    • bei Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 14:54
      Mój brat, gdyby sprzedał porcelanowe garnitury, i szkło kolorowe z kolekcji rodziców, to kupiłby mieszkanie, więc na pewno nie jest to uciążliwa dla niego scheda😉
    • alpepe Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:19
      Ja w piątek przytachałam dwie lampki nocne z lat 60. Oryginały, prostopadłościany, podstawa drewno, ścianki białe tworzywo sztuczne. Bardzo mi się podobają. Berlin.
      • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 15:34
        Pokaż smile
        • alpepe Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:01
          Tu, niestety, rozdzielczość skopana.
          • bazia_morska Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:08
            Bardzo ładne.
          • asia.sthm Re: Zbieractwo :/ 23.03.25, 16:11
            O, i to jest zdobycz pierwszej klasy 👏

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka