Dodaj do ulubionych

Stalowe patelnie

25.05.25, 11:13
Dlaczego w hipermarkecie nie mogę kupić stalowej patelni?! Chcę zrezygnować z teflonu, ceramiki i tych innych wynalazków. Nie lubię tych patelni.
Szukam na allegro, wiem, że są w ikei, nie jestem fanką tego sklepu, wiec jezdze tam bardzo rzadko. A w supermarketach zero.

Możecie polecić jakieś stalowe patelnie?!
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 11:17
      Moze zamow w internecie?
      • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 11:20
        Ale nie wiem którą. Komentarze mnie wstrzymują, zazwyczaj, ludzie piszą, że te patelnie są niedobre. Fakt, trzeba je odpowiednio użytkować. Ale mozna je też myć w zmywarce, chyba?!
        • astomi25 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 11:29
          Moze na Otto?
          Nie wiem czy wysylalaja do Polski.
          Tam mozna sobie zaznaczyc w filtrach, ze chcesz produkt o najlepszej opinii.
          I potem poczytac. Przy niektorych produktach jest ich naprawde sporo.
          Akurat na stalowych patelniach sie nie znam, wiec nie pomoge wink
          • astomi25 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 11:30
            No i filtrach tez zaznaczyc, ze chcesz taka ktora mozna myc w zmywarce.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 11:56
          Bo stalowe są niedobre. Jakby były dobre to by nie wymyślali tych wszystkich powłok nieprzywierających.
          • magda.z.bagien Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 12:35
            Są dobre, ale nie zachowują się tak samo jak te z powłokami. Przede wszystkim trzeba je porządnie rozgrzać zanim się coś zacznie smażyć.
            • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 12:42
              Polecasz może jakąś konkretną? Zastanawiam się nad wmf
          • mava12 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 14:42
            >Bo stalowe są niedobre

g...prawda...
            też się złapałam na te rózne "nieprzywierające", które zresztą trzeba specjalnie traktować, np. żadnego metalowego widelca, a przede wszystkim, myć ręcznie. To dla mnie podstawowy minus. Niestety, takie patelnie dostawałam w prezencie zwykle...Jak siegam wstecz to nigdy sama żadnej takiej nie kupiłam.
            sama natomiast kupiłam patelnię stalową, w Lidlu i dawno temu. Jest doskonała.
            Po pierwsze, można myć ja w zmywarce, bez żadnego uszczerbku.
            Po drugie, mozna używać metalowych widelców czy łyżek, do przewracania "kotleta"
            Oczywiscie, patelnie najpierw trzeba dobrze rozgrzać ale taką np. grillową (żeliwną) trzeba rozgrzewać 15 minut, zanim zaczniemy z niej korzystać. Tę jednak krócej.
            Ja, szykujac mięso, włączam patelnie na najmniejszym ogniu, i sobie sie tam grzeje, zanim ja przyszykuję "kotlety".
            Natomiast te nieprzywierające już tyle potraw mi zmarnowały (mimo obchedzenia się jak z jajkiem), że najchętniej bym je wyrzuciła. Niestety, mąż je kupił i nie chcę go wprowadzać w rozterki...
            I niestety, patelnię w Lidlu (ernesto) kupiłam tylko jedną więc, jak siedzi akurat w zmywarce, zdarza się, że korzystam z tych 'nieprzywierających". I zwykle klnę.
            • aankaa Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 15:15
              w 2 minuty umyłabyś ją ręcznie i nie klęła przy używaniu innych big_grin
              • mava12 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 17:27
                na akurat nie...
                Po pierwsze to nie wiem czy to ręczne mycie rzeczywiscie coś by zmieniło, Osobiście wątpię bo już wiele takich "produktów" mialam i niekoniecznie im to pomagało. Począwszy od noży, desek do krojenia, skończywszy na patelniach własnie. A upierdliwość jednak była.
                Po drugie dla mnie to nie jest "2 minuty" bo ja muszę założyć rękawice (rękoma nie dotykam brudow), patelnia też nie zawsze tylko "do przepłukania", zwykle nie bo trzeba "odmoczyć" (tę nieprzywierającą potrwaę z nieprzywierającej patelni) itd itp.
                Patelnię stalową wrzucam do zmywarki, wraz z innymi garami, cóż za wygoda...Nie babram się w ścierach, zmywakach, rękawicach itp. Polecam.
    • szmytka1 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 12:42
      W sklepach agd masz stalowe patelnie np tefal ma nie tylko tefalowe, ale też stalowe, bez problemu do dostania w media expert albo rtvagd
    • eva_evka Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 12:43
      A może po prostu Tefal?
    • geez_louise Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 13:50
      Też szukam dobrych stalowych, w lidlu przegapiłam jak były dobre i tanie 28cm, teraz zostały same mniejsze z tej serii. Drogich nie chcę kupować, bo wszystko myję w zmywarce i po roku/dwóch wszystkie gary tym psuję i zaczynają przywierać.

Słyszałam już od kilku praktycznych i dobrze gotujących osób, że te z ikei są bardzo ok jak na ich cenę, tylko się wybrać nie mogę.
      • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 14:12
        No to mam tak sami, chyba pojadę i kupię patelnie w ikei.
        • pupu111 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 16:51
          A z Ikei nie można zamówić z dostawą do domu? Większość sklepów ma sprzedaż wysyłkową. Mam stalowa właśnie z Ikea i jest fajna, ale do dziś trochę nie ogarniam jak ja dobrze umyć
          • aankaa Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 17:01
            IKEA dostarcza nawet do paczkomatów
      • aankaa Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 15:16
        te z ikei są bardzo ok jak na ich cenę, tylko się wybrać nie mogę.

kup on line, jaki problem?
      • chatgris01 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 15:33
        Przez Was szukam teraz tych stalowych na Lidlu i w sklepie internetowym w Polsce mają właśnie te większe 28 cm (a te mniejsze u mnie we Francji, peszek)
        www.lidl.pl/p/livarno-home-patelnia-ze-stali-szlachetnej-28-cm/p100385678#searchTrackingMasterId=Product.100385678&searchTrackingTitle=Patelnia+ze+stali+szlachetnej,+28+cm&searchTrackingPageSize=48&searchTrackingPage=1&searchTrackingEvent=click&searchTrackingId=Product.100385678&searchTrackingQuery=patelnia%20ernesto&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingPos=44&searchTrackingOrigPageSize=48&searchTrackingChannel=PL&list=search/patelnia%20ernesto
        • chatgris01 Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 15:34
          "w Lidlu"
        • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 17:54
          Jest to jakiś konkret, nawet lubię patelnie z lidla, chyba działały najdłużej.
          • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 25.05.25, 17:54
            Ale stalowej w sklepie nie widziałam nigdy.
      • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 23.06.25, 19:26
        Były duże patelnię po 249 i mniejsze po 199. Jeszcze się załapałam na 15 procent obniżki.

No patelnia świetnie smaży i naprawdę nie chcę jej zepsuć.
    • afro.ninja Re: Stalowe patelnie 23.06.25, 19:24
      Mam stalową patelnię. Kupilam w ikei. Specjalnie po nią pojechałam.
      Pierwsze smażenie za mną. Pięknie i równomiernie bez przypalenia.

Mam pytanie. Jak o te ikeowe, stalowe patelnię dbacie?! Faktycznie myjecie w zmywarce?! Trochę mi szkoda.

I wyczytałam, żeby pomidorów na niej nie smażyć, ani nic z octem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka