Dodaj do ulubionych

Upominek dla Koreańczyka

19.02.24, 06:27
tego z południa, oczywiście.
Drobiazg, nawiązujący do kultury polskiej.

W którymś z watków wyczytałam, że w Korei jest mnóstwo podrób Boleslawca. I tak sobie pomyśllałam, że może coś z ceramiki? Czy ona jest tam ceniona? Jaki wzór najlepszy? I co konkretnie? Może jakieś półmiski do kimbap? A może garnek z pokrywką?

Zazwyczaj, jako upominki dobrze sprawdzają się bombki, czy nne takie tam, ale może tym razem ten Bolesławiec?
Tak, jestem w stanie to odpowiednio zapakować.
Obserwuj wątek
    • heca74 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:34
      Po co mu garnek z pokrywką? Do gotowania ryżu używają ryżowarów. Bolesławca bym nie kupowała bo tak jak pisałam mają tego na pęczki. Kup mu może miseczki (małe na ryż) z wzorem łowickim np. Albo wielowarstwowe pudełko na lunch z polskim motywem.
      Pytanie czy sam gotuje. Jeśli nie to kimbap kupuje w knajpie i wystarcza mu zwykły talerz.
      • ichi51e Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:42
        Garnki ceramiczne są mega popularne w Azji - must have w każdym domu.
        • heca74 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:52
          Więc już ma....
          • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 08:19
            ale nie w taki wzór wink

jakby co - ja to mam juz całą kolekcę różnorodnych pałeczek i podstawek do nich big_grin
            • heca74 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 08:24
              Mam komplet podstawek pod paleczki w kształcie kotków wink
            • 35wcieniu Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:20
              Nie no ten Bolesławiec to uważam bardzo zły pomysł. Chyba że jest aż takim fanem że faktycznie zobaczy różnicę że to inny wzór niż mają u siebie. Jeśli nie to raczej się zdziwi że dostaje coś co u nich jest w normalnej sprzedaży.
              A jeśli koniecznie Bolesławiec to nie garnek tylko coś małego.
              Miseczki z regionalnymi wzorami, jak te łowickie mają jak dla mnie większe prawdopodobieństwo sprawienia radości.
    • ichi51e Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:40
      Bolesławiec bardzo dobry. Cokolwiek wybierzesz na pewno ucieszysz.
      Tu np jakieś Koreańczyk odwiedził chyba fabrykę - na zdjęciach masz co zwróciło jego uwagę manroo.co.kr/m/266
    • zajonc_w Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:52
      Moja znajoma Koreanka kupuje namiętnie dla swojej mamy i sióstr przedmioty z wzorem opolskim, łowickim, kociewskim. Ten kociewski najbardziej przypadł jej do gustu. Pomagałam z kupnem talerzyków, słoiczków, które pasowały do kociewskich nakrętek, płóciennych toreb. Garnek też był grany, z mąkam, pełni funkcję osłonki na doniczkę

• zajonc_w Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 07:53
        *garnek z makami
      • heca74 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 08:03
        No właśnie...ceramika ale nie Bolesławiec bo to mogą w każdym średnim supermarkecie dostać u siebie. Coś z innym polskim wzorem. Są sklepy typu Sklepludowy.pl Ludowidla, Folkstar itd
        • zajonc_w Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 08:15
          Mają, ale nie wszystkie wzory. Moją sympatyczną Koreankę urzeka Bolesławiec w rozmiarach XXL odcieniach czerieni i żółci (osobno), bo w ich sklepach dominuje podobno niebieska drobnica. Opieram się na jej deklaracjach, w Korei nie byłam.
          • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:17
            czyli nie te klasyczne wzory, a bradziej kolorowe?

typu...
            https://www.e-manufaktura.com/userdata/public/assets//kafelek%20DPLC.jpg

czy tez
            https://www.e-manufaktura.com/userdata/public/assets//kafel%20IM02.jpg?
            • zajonc_w Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:27
              Wypowiadam się tylko na podstawie jednego przypadku i w tym konkretnych chodzi np. o piękne, duże misy a nie talerze
            • heca7 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 10:41
              Te mają na 100%. Nie mam teraz czasu przeglądać koreańskich dram ale jeszcze niedawno widziałam jak cała rodzina w "The Real Has Come" siedziała przy stole zastawionym tylko podróbką Bolesławca w tych wzorach.
        • bistian Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:11
          heca74 napisał(a):

> No właśnie...ceramika ale nie Bolesławiec bo to mogą w każdym średnim supermark
          > ecie dostać u siebie. Coś z innym polskim wzorem. Są sklepy typu Sklepludowy.pl
          > Ludowidla, Folkstar itd

Mogą kupić, ale za kilka razy wyższą cenę
          • titty1976 Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 10:18
            W Daiso często mają coś podobnego do Bolesławca, ale jednak widać różnicę w grubości i jakości porcelany
            • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 10:54
              Bolesławiec to nie porcelana wink
        • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 10:57
          heca74 napisał(a):

> No właśnie...ceramika ale nie Bolesławiec bo to mogą w każdym średnim supermark
          > ecie dostać u siebie. Coś z innym polskim wzorem. Są sklepy typu Sklepludowy.pl
          > Ludowidla, Folkstar itd

Inna sprawa, że u siebie to mają chińskie podróby. Ja bym się ucieszyła z oryginału smile
          • heca7 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 11:36
            Ja bardzo lubię Bolesławiec. Pytanie tylko czy ten Koreańczyk, o którym nic nie wiemy doceni fakt dostania oryginału wink I czy się ucieszy z faktu, że Kochamruskie... kupiła go kilka razy taniej (co sugeruje bistian) wink Dlatego chciałam zaproponować coś bardziej oryginalnego, mogą to być wzory zakopiańskie, kaszubskie, łowickie, kociewskie itd.
    • cranberries1983 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 08:33
      Moze ksuazka kucharska
      Albo kamionka do kiszonek
    • mgla_jedwabna Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:11
      Oryginalny Bolesławiec to dobry pomysł, ale ja bym szła w małe naczyńka. Koreańskie jedzenie (podobnie jak chińskie i japońskie) podaje się każde osobno, tzn. ryż w osobnej miseczce, mięso w osobnej, pikle w osobnej (a nie jak u nas, gdzie ryż, kotlety i ogórek kiszony wylądują na jednym talerzu obiadowym).

Popatrz na zdjęcie w tle tutaj: www.facebook.com/groups/koreanfr/

i kup np. 6 miseczek.
      • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 09:15
        no troszkę wiem, jak to tam wygląda - jednego czegoś drobnego nie zamierzałam - przynajmniej kilka smile
    • sueellen Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 12:48
      Nie wiem co dla Koreańczyków, ale dla "swoich" obcokrajowców przywożę z Polski i robię kosz prezentowy:
      - ogórki kiszone
      - Paprykarz szczeciński
      - Śliwki w czekoladzie
      - Ptasie mleczko
      - jakiś typowo polski alkohol np jakiś trójniak
      - rogal Marciński, krakowski czy inny lokalny
      - Kabanosy
      - oscypki, bryndza
      - Miód
      - Podpiwek kujawski

Do tego ściereczka do naczyń w tradycyjne polskie wzory, kubek, podstawka albo naszyjniki np takie: art-madam.pl/szukaj,tag-wzory?cenado=120&cat=naszyjniki

Cos w ten deseń:
      www.kokofolk.pl/9-kubki-i-filizanki-folk

Osobiście Bolesławca nie lubię.

• heca74 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 13:20
        Kabanosy lubią (kolega córki po przyjeździe do Polski się zachwycał) ale weź to wyślij paczką suspicious
        • sueellen Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 13:51
          No w paczce, może być problem, ja wożę po prostu w bagażu głównym.
      • bi_scotti Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 19:23
        Gdzie Ty mieszkasz, ze taki kosz jest attractive gift dla locals? W Anchorage??? Cheers.
      • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 23:26
        Jesli ktos będzie to wiózł do Korei, to większość nie nadaje się do wwozu.
        • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:41
          Też tak myślę. Co gorsze - wiem o tym suspicious
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 13:44
      Flaszkę wódki Chopin, bo kochają Szopena
      • ga-ti Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 16:44
        Wieki temu kumpel z wyprawy do Warszawy przywiózł w ramach upominku puszkę piwa Królewskiego smile

Z alkoholi to można niezłą kolekcję uzbierać naszych polskich artystów.
    • bi_scotti Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 19:29
      Jak dla mnie, Boleslawiec moglby nie istniec (w sensie ceramika z, nie cala miejscowosc wink) ale moja Najstarsza gdy pracowala w PL troche tego nadostawala, potem jeszcze sobie podokupowala & ja cieszy wiec moge sobie wybrazic, ze ktos doceni smile Jesli myslisz, ze ten konkretny Korean doceni, go for it - ja bym sie nie przejmowala tym, ze moze kupic u siebie albo ze jeden (!!!) garnek juz ma surprised (przypomina sie dowcip o kupowaniu komus ksiazki w prezencie tongue_out) - to, co mu przywieziesz bedzie od Ciebie & that's what matters. Jedyne prezenty z PL przeciwko ktorym zawsze ostro protestuje to bursztyn a szczegolnie srebrna bizuteria z bursztynem - no and no, and once more no big_grin Cheers.
      • taje Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 09:19
        O, a dlaczego bursztyn nie?
    • stara-a-naiwna Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 22:06
      podobno dla nich i ogólnie za granicą wrażenie robi i wielkim wow jest bursztyn

ale kobiecie łatwiej było by dać coś z biżuterii z bursztynem

ten boleslawiec wydaje się bezpieczny - tylko trzeba by sie zastanowić nad wielkością i do czego to ma być.

ps. zawsze można dorzucić kabanosy, suchą krakowska i czekoladki typu malaga, tiki taki albo wafelki.
      Podobno nasze trufle czy pawełki są dla niektórych zbyt mocne = alkoholowe
      • heca7 Re: Upominek dla Koreańczyka 19.02.24, 23:07
        Kabanosy do paczki do Korei?!?
        • eliszka25 Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:42
          Kabanosy, to suszona wędlina. W marketach są na półkach poza lodówką, to i w paczce nie powinno im się nic stać chyba?
          • cranberries1983 Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:46
            dadza radę, paczki raczej idą w nieogrzewanych frachtach
          • heca7 Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:47
            Hmmm, z tego co wiem dwa/trzy tygodnie w zmiennych warunkach, w paczce wędlina nawet suszona może się nie nadawać do spożycia. Ja bym nie ryzykowała.
          • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 13:29
            Przede wszystkim, przetwory mięsne zostaną w paczce wyjęte podczas kontroli celnej, jesli to ma być wysłane paczką do Korei. Jesli ktos będzie próbował przewieźc w bagażu rejestrowanym, to pewnie każdego nie sprawdzaja, ale w przypadku kontroli zostanie zarekwirowane i jeszcze wlepią karę.

Autorka postu nie sprecyzowała, czy Koreańczyk ma być obdarowany pod czas pobytu w Polsce, czy to ma być wysyłka, czy co jeszcze....
            • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 10:05
              wręczenie osobiste na miejscu.
              • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 12:00
                Czyli w Korei? To oficjalnie takich produktów nie można wwozić do Korei.
                • kochamruskieileniwe Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 12:24
                  no prawde mówiąc, produkty spożywcze nie są brane pod uwagę.
                  • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 17:47
                    No i dobrze, po co się stresować.

• eliszka25 Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:39
      Nasza znajoma Koreanka złożyła u nas stałe zamówienie na torcik wedlowski. Za każdym razem, gdy jedziemy do Polski, przywozimy jej kilka sztuk.
    • raphidophora_tetrasperma Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 09:56
      No nie wiem. Boleslawiec bardzo mi się podoba ale tylko u kogoś, sama bym nie chciała mieć.
      A co do prezentu to polecam sprawdzony zestaw: gorzała, czekoladki i książka. W tym przypadku kupiłabym czekoladki z wódką i album foto Polski.
      • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 20.02.24, 13:30
        Koreańczycy przeważnie nie lubią słodyczy z alkoholem, nawet torty mają bezalkoholowe. Czekoladki z alkoholem wydaja im się dziwne (na pewno są wyjątki, piszę o większości)
        • ichi51e Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 08:03
          Azjaci mają niską tolerancję na alkohol genetycznie. Paczka czekoladek może wysłać na orbitę.
          • otia5 Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 08:36
            Tolerancję to może mają i niższą, za to jaki trening. Koreańczycy chlają na potęgę. Znacznie częściej niż my, chociaż faktycznie nie tak wysokoprocentowy alkohol, więc pewnie w statystykach spożycia czystego alkoholu na głowę plasują się niżej. Na pewno odlot z powodu zjedzenia pudełka czekoladek im nie grozi, to jest niestety bardzo rozpity naród.
            • ichi51e Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 08:47
              Pewnie po prostu inny target. Mężczyźni pewnie piją lyskacza rozwodnionego a kobietom pić średnio wypada a to one mogłyby być targetem czekoladek
              • otia5 Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 09:11
                No nie. Piją głównie rodzime alkohole, które nie mają tyle procent, co whisky czy nasza wódka. Za to robią to z zadziwiającą częstotliwością. I obawiam się, że nie ma czegoś takiego, że kobietom nie wypada, nie wiem skąd to wzięłaś. One niestety też piją bardzo dużo.
              • kurt.wallander Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 12:03
                ichi51e napisała:

> Pewnie po prostu inny target. Mężczyźni pewnie piją lyskacza rozwodnionego a ko
                > bietom pić średnio wypada a to one mogłyby być targetem czekoladek

Pije się głównie soju, niby wódka ale mało procentowa, nam smakuje jak bardzo rozwodniona wódka. Oprócz tego nalewki, i te są mocniejsze, piwo (chyba podobne procentowo do europejskich), zachodnie alkohole są zdecydowanie mniej popularne.

Piją kobiety i mężczyźni.

Połączenie czekoladek i alkoholu jest odbierane jako dziwne. Nie ma tam batoników ze spirytusem, czy wiśni w likierze.
                >
      • raphidophora_tetrasperma Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 08:53
        Tym bardziej namawiam pierogi na czekoladki z wódą jako dziwactwo kulinarne i poszerzanie doswiadczeń smakowych, coś jak hakrl. No dobra, dorzuciłabym do nich wcześniej wspomniany torcik wedlowski.
    • alibaba098 Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 17:50
      Napisz do Pyzy z Korei na Instagramie, odpisze Ci pewnie listą propozycji giftów z podpowiedzi męża.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 18:22
      Bolesławiec ale tylko miseczki miseczusie itp.
      Lubią miód polski, pyłek, itp.
      Suplementy diety z polski - u nich drogie, nasze lepsze.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 18:22
        Tylko nie kolagen, bo ten mają lepszy.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Upominek dla Koreańczyka 21.02.24, 18:25
        Oni na prezenty dają sobie praktyczne rzeczy, np szynki w puszce ;P
        Owoce.
        Polskie dżemy takie z owocami są lubiane przez koreańczyków, najlepiej znajome smaki dla nich, np. truskawkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka