Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwrot Vat-u za garaż

IP: *.pol-nil.com.pl 17.12.01, 12:20
    Witam wszystkich,
    W którymś z ostatnich Newsweeków przeczytałam maleńką wzmiankę o decyzji
    bodajże NSA w sprawie zwrotu podatku vat pobranego przez deweloperów za garaż.
    Czy ktoś z was próbował odzyskać te pieniądze? Pisemko z prośbą i czekać, czy
    jakieś lepsze uzasadnienie?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Funlovin Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 14:11
        Ciekawe, ż zainteresowanie tym tematem nie szokuje intensywnością. Mnie też
        ciekawi co zrobic z tym fantem dalej. Pewnie pisemko i czekać i przyspieszać.
        Pozdrawiam. Fun:-)
        • Gość: r2r Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: *.citicorp.com 17.12.01, 15:10
          Pisemko i czekanie, a myslisz ze deweloperzy tak latwo oddadza Ci pieniadze? U
          mojego w ksiegowosci dowiedzialem sie, ze decyzja dotyczyla pojedynczej firmy i
          nie ma zastosowania dla innych, wiec jak nie pojawia sie nowe przepisy to nadal
          beda od nas sciagac VAT 22%.
          • Gość: AHA Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: 194.92.239.* 17.12.01, 15:37
            Wydaje mi sie, decyzja NSA jest ostateczna i nie mozna jej zaskarzyc, wiec
            nawet gdyby developer chcial mataczyc to nie ma zadnych szans.
            • Gość: Wacek Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: 195.205.132.* 18.12.01, 12:16
              Wyrok NSA dotyczy tylko sytuacji, gdy garaż jest obowiązkowy i stanowi, zgodnie
              z umową część lokalu mieszkalnego. Jeśli jest nieobowiązkowy lub / i macie
              oddzielną umowę zakupu garażu (lokalu uzytkowego) itp/ VAT wynosi 22%.

Pzdr

Wacek
              • Gość: P Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: 10.48.11.* 19.12.01, 10:51
                nie do konca. Jesli garaz znajduje sie w obrysie budynku, czyli garaze podziemne
                to jesli byl obowiazkowy to VAT=0%, jesli byl nieobowiazkowy VAT=7%. Wynika to z
                klasyfikacji budynkow mieszkalnych.
                • Gość: Dorota Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: *.pol-nil.com.pl 19.12.01, 12:44
                  OK. Na pewno dotyczy to takich sytuacji o których wyżej (garaż będący częścią
                  mieszkania), ale interpretacja stawki vat była różna w różnych US. I różnie
                  postępowali deweloperzy bo nikt jednoznacznie, ostatecznie i wiążąco nie
                  stwierdził, że taki "związany" z mieszkaniem garaż służy do zaspokajania
                  potrzeb mieszkaniowych. Z grubsza taka jest definicja. W moim przypadku
                  deweloper pokusiła sie nawet o wystąpienie do firmy audytorskie z prośbą o
                  stanowisko. Odpowiedzieli, że wg. nich powinno być tak jak na mieszkanie czyli
                  0%. Po czym i tak naliczyli swoje. Obeszło sie wprawdzie bez podwyżki ceny, ale
                  to nie zmienia sytuacji, że zamierzam ubiegać się o swoje. Takie orzeczenie na
                  pewno nie dotyczy jednej firmy tylko zasady postępowania. Poza tym deweloperzy
                  nie zwracają ze swojej kasy tylko taki Urząd Skarbowy musi in oddać te
                  pieniądze. Nie wiem tylko jak w kontekście dziury budżetowej będzie to wykonalne
                  Pozdrawiam
                  • Gość: P Re: Zwrot Vat-u za garaż IP: *.bbnplanet.com 20.12.01, 08:10
                    No tak wszystko sie zgadza. Tylko podobno ma to zastosowanie do garazy a nie
                    miejsc parkingowych w podziemnym garazu jak sie wczoraj dowiedzialem. Czyli aby
                    byl VAT 0% lub 7%, garaz musi byc garazem, czyli musi miec swoje sciany, co
                    automatycznie nie daje prawa do ubiegania sie o zwrot wlascicielom miejsc
                    parkingowych w podziemnych garazach :(
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka