Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rekuperator

IP: 157.25.192.* 20.12.01, 10:10
    jakie jest wasze zdanie na temat rekuperacji -czy ktoś z Was jest
    użytkownikiem ?. Interesuja mnie opinie użytkowników ( jakie urządzenia, porady
    dor. producenta, czego sie ustrzec)
    Robert
    Obserwuj wątek
      • Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 20.12.01, 10:29
        Cześć !
        Mam zamiar również zastosować ten system w domu , który zbuduję w przyszłym
        roku. Ma wiele zalet, szczególnie teraz , kiedy domy są b.dobrze ocieplone
        kwestia wentylacja jest istotna, a także oszczędność energii i więcej miejsca w
        domu poprzez mniejsze kominy ( tylko spalinowe i dymowe ). Też chętnie
        wysłucham kogoś , kto już to zastosował i ma na ten temat jakieś opinie.
        • Gość: ??? Re: rekuperator IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 11:08
          Co to takiego???
          • Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 22:36
            Jest to system wentylacji z odzyskiem ciepła - zob. ostatni ( ze stycznia he,
            he) Murator. W takich "termosach" jakimi sa współczesne domy wydaje się być
            niezbędny
            • Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.12.01, 16:01
              Polecam Tobie książkę Herberta Murmanna "Wentylacja mieszkania", wyd.
              Instalator Polski. Natomiast nie odważyłabym się czerpać wiedzy z Muratora, od
              kilku lat czasopismo jest chodzącą reklamą, niewiele ma wspólnego z dobrem
              prywatnego inwestora. Trzeba je traktować raczej jako źródło - przegląd nowości
              rynku.
              Sami zastanawiamy się nad założeniem rekuperatora. Pierwotnie była mowa również
              o bateriach słonecznych i pompie cieplnej. Wciąż nie mamy decyzji, jak ogrzewać
              nasz domek :-)
              kusił nas kominek z płaszczem wodnym, ale podobnie jak rekuperator - są to
              nowości na naszym konserwatywnym rynku budowlanym.
              Pozdrawiam
              Ola
              • Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 00:42
                Dzieki za info.
                Tez miałem ten dylemat :)). Z tych trzech rzeczy zdecydowałem się tylko na
                rekuperator ( jaki model i producent ?? jeszcze nie wiem) Weź pod uwagę ,że w
                naszym kraju ekologiczne źródła energii sa niepremiowane przez np. państwo -
                czyli trzeba liczyc koszty w sposób bezpośredni. A taka pompa ciepła za 20.000
                zł kiedy może się zwrócić? To samo - choć może w mniejszym stopniu dotyczy
                kolektora słonecznego.
                Jeszcze jedna kwestia. Zaczynamy byc społeczeństwem mobilnym i trudno
                przewidzieć,czy dom, który z takim trudem sie buduje, trzeba będzie sprzedać za
                5 -10 lat - bo bedziemy migrować za pracą

Robert
                • Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 22.12.01, 11:33
                  Masz rację Robercie. Kosztowne inwestycje mogą się nie zwrócić w czasie naszego
                  użytkowania. Z rekuperatorem - podobnie. ten małej mocy, francuski, za jakieś 4
                  tys. - jest mało wydajny, co najwyżej do 150 m.kw. My mamy niewiele więcej,
                  prawie 200, ale tak na prawdę warto zainstalować model szwedzki, za jakieś 15
                  tyś. I dylemat gotowy :-)
                  Jeśli rozmawiałeś z panem Tomaszem B. z Bartyckiej (pawilon chyba 44) -
                  opowiedz o swoich wrażeniach. Pozdrawiam
                  Ola
                  • Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 19:54
                    Modeli rekuperatorów jest dużo - nawet dwa polskie - i dobry rekuperator
                    znajdziesz w cenie 4- 5 tys. Przy rekuperatorze nie będę się jednak kierował
                    tylko kosztami :)) Mieszkajac w ścianach, które nie oddychaja to jest własciwie
                    jedyna droga aby mieć w domu świerze powietrze, a w domu nie ma wilgoci. I
                    wydane na pgrzewanie złotówki nie trafiaja do komina
                    Robert
                  • Gość: Robert do Oli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 22:44
                    Znalazłem w internecie wypowiedzi pana Tomasza B - i zaintrygował mnie Twój
                    tekst - jakie sa Twoje wrażenia? Dobre czy złe?

Rob
      • Gość: JarekM Re: rekuperator IP: 213.25.66.* 22.12.01, 22:49
        Ja juz wskazano w tym wątku, nie należy wierzyć reklamie. Patrz też wątek okien
        parujących i wilgoci w dmu po wymianie okien.
        Moim zdaniem takie wynalazki jak pompy ciepła, wentylacja mech połączona z
        rekuperacją są dobre tam gdzie jest tania energia elektryczna, np Skandynawia.
        A i tam nie są to najpopularniejsze systemy. Bo sa drogie.
        Jak zauważyliście, nie należy oczekiwać zwrotu z tej inwestycji w ciągo 10 lat.
        ponadto wziąć należy pod uwagę względy zdrowotne - nic nie zastąpi went
        naturalnej. Była mowa o termosach - należy się bronić przed tym. Na koniec,
        sprzedając nieruchomośc nigdy nie odzyskasz włożonych w takie instalacje
        środków. Nabywca i tak wszystko wyrzuci i zrobi po swojemu.
        Wszystko przemawia przeciwko niestandardowym rozwiązaniom.
        No ale Polacy to indywidualiści...
        Tylko potem nie mówcie że nie wiedzieliście.
      • irga Re: rekuperator 05.01.02, 19:08
        No właśnie. Nie odezwał nie żaden użytkownik rekuperatora, ani firma
        instalacyjna. Sami na etapie projektowania instalacji rozważamy pozostawienie
        możliwości (technicznej), aby zamontować system mechanicznej wentylacji, jeśli
        się okaże, że jest konieczna.
        A może należy ją po prostu już budować? Kto podpowie?
        • Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 19:46
          Cały czas szukam rekuperatora :))
          Natomiast instalację zrobię na etapie instalacji wodnej, elektrycznej i c.o.
          Zauważ że średnica rur to przynajmniej 10 cm i trudno je potem ukryć,
          I tak jak we wszystkich systemach - instalacje sa najtańcze -
          dopiero "jednostka centralna" - odkurzacz centralny, rekuperator, piec itp
          dopiero czyni prawdziwe koszta. Dzisiaj na Bartyckiej rozmawiałem z firma,
          która za ok. 1 500 zł zrobi projekt instalacji rekuperatora, wykona ta
          instalację ( wraz z materiałami)
          Tak więc warto instalacje zrobić - potem możesz ja wykorzystac ( jeżeli nie
          kupisz rekuperatora) jako wentylacje mechaniczną nawiewną

Robert
      • Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:53
        Nawiązałem kontakt z przedstawicielem firmy LEKOP z Jeleniej Góry (chyba),
        nazywa się Piotr Leszek i chętnie udziela wszystkich informacji. Koszt
        instalacji wycenił na ok.2 tys. + centrala ok. 3 tys + projekt 800 zł, ale
        można otrzymać rabat 300 zł. Powyższy przykład dotyczy domu o pow. 120 m
        Pozdrawiam wszystkich budujących.
      • Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:55
        To jeszcze raz ja . Podam numer telefonu do p. Leszka , może się przydać
        zainteresowanym 503/022467
      • Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 08:56
        Nawiązałem kontakt z przedstawicielem firmy LEKOP z Jeleniej Góry (chyba),
        nazywa się Piotr Leszek i chętnie udziela wszystkich informacji. Koszt
        instalacji wycenił na ok.2 tys. + centrala ok. 3 tys + projekt 800 zł, ale
        można otrzymać rabat 300 zł. Powyższy przykład dotyczy domu o pow. 120 m
        Pozdrawiam wszystkich budujących.
        • Gość: Ola Re: rekuperator IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 07.01.02, 12:18
          Coś mi "za tanio".. diabeł tkwi w szczegółach! Może jest to np. głośny model.
          Gdzie mieszkasz? Bo nie bez znaczenia jest dostęp do serwisu (gwarancyjny i
          po). Podasz szczegóły techniczne tego modelu rekuperatora? Jaki ma wymiennik?
          Pozdrawiam
          Ola
          • Gość: grzejaga Re: rekuperator IP: 212.244.182.* 07.01.02, 14:32
            Jeszcze go niekupiłem ale mam zamiar zastosować go w budowanym domu. Mam dopier
            stan"0" i myślę o wentylacji już teraz, ale jeszcze nie tak intensywnie...

Pozdrawiam z Podkarpacia
            • Gość: Robert Re: rekuperator IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 23:42
              W tym modelu - przynajmniej jak wynika z zestawień w ostatnim muratorze - jest
              za duzo opcji - wentylatory to opcja ( prawda,że brzmi dziwnie) filtry to
              opcja,, automatyka jako opcja, ochrona przeciwmrozowa poza wyposażeniem
              centrali. JAk to się zliczy - to wyjdzie pewnie cena porównywalna z innymi. W
              kazdym bądż razie czekam na ofertę od niego
              Robert
              • Gość: Karolina Re: rekuperator IP: *.waw.cdp.pl 08.01.02, 16:57
                Widzę,że jesteście mocni w temacie rekuperatora, więc powiedzcie, czy warto go
                montować w domu z bet komórkowego (ściana jednowarstwowa)?
                Dzięki i pozdrawiam.
                • Gość: Robert Re: rekuperator IP: 157.25.192.* 08.01.02, 17:16
                  To czy jest ściana z betonu kom. czy nie ,nie ma żadnego znaczenia. Oddychanie
                  ścian czyli wchłanianie lub oddawanie wilgoci to jedna sprawa,druga to brak
                  świerzego powietrza w domu i nadmiar wilgoci. Rekuperator jest w penym sensie (
                  lub zaczyna być ) standardem na Zachodzie. I rozdzieliłbym sprawy ekonomii (
                  zrot kosztów) od pewnego komfortu powietrza jakim sie oddycha. Koszty
                  rekuperatora to koszty instalacji rurowej i projektu ( 1,5 - 4 tys zł.)oraz
                  samego urzadzenia ( od 4 tys. do 10 tys) choc sa i droższe. Zakłada się,że przy
                  sprawności 70 % odzysku energi rekuperator zwróci sie po 4 - 6 latach.
                  Ja i tak się zdecydowałem bo lubie świerze powietrze w domu a nie zamierzam w
                  zimie z jednej strony ogrzewać powietrza, a z drugiej wypuszczać go przez
                  otwarte okno lub nawiewniki. Poza tym w okresach przejściowych można nagrzewać
                  dom ciepłem wytwarzanym jak gdyby przy okazji - gotowanie, pranie , kąpiel, ew.
                  kominek.
                  • Gość: Karolina Re: rekuperator IP: *.waw.cdp.pl 09.01.02, 13:34
                    Dzięki za wyjaśnienie.Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka