Dodaj do ulubionych

Biskupi się nie wtrącają

16.10.10, 16:12
do polityki w świeckim państwie . Co najwyżej , demokratycznie wybranym posłom grożą ekskomuniką :
"- Jeżeli są świadomi tego co robią i chcą /-/, to moim zdaniem automatycznie są poza wspólnotą Kościoła. "
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Poslowie-ktorzy-popra-in-vitro-beda-poza-Kosciolem-,wid,12764216,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • siwy62 Re: Biskupi się nie wtrącają 16.10.10, 18:14
      ot kakaja żałość....że też Prawosławni Biskupi, takiego wpływu na radnych z reszty Polski nie mają,
      Myślę Niku, żeś za młodu był prześladowany.... :)))
      Wiem...nie udało Ci się skończyć jednego z licznych seminariów duchownych, stąd tak daleko posunięta rezerwa, żeby nie powiedzieć nienawiść, do stanu duchownego :)))
      mam nadzieję, że uśmieszki odczytane zostały z należytym zrozumieniem :)))
      czółko :)))
      • nikjesienny Re: Biskupi się nie wtrącają 16.10.10, 18:28
        Siwy,paskudnie niedoczytałeś . Nie wpływ na radnych , a na demokratycznie wybranych posłów !
        Sądzę , że dotyczy to również wszelkiej maści rządzących na nizszych szczeblach .
        W świeckim państwie ekskomuniką się grozi legalnym władzom ?
        Chyba kogoś tu bardzo gnie , jeśli uważa to za normalność . Jesli uważasz , że tak ma być , napisz w następnym poście : "Popieram Kośćiół Katolicki w każdych ich poczynaniach i wierzę tylko w księdza . Rzeczpospolita jest fikcją powstałą na potrzeby Kościoła " .
        Komorowski już okazał słabość Urzędu , jadąc do Watykanu , jako przewodniej siły .
        • magdalii Re: Biskupi się nie wtrącają 16.10.10, 22:22
          To jest normalne jakbyś nie wiedział niku, że władza duchowna stoi na straży dogmatów tejże wiary. Kwestia polega na tym , kogo to obchodzi? i kto ekskomuniki się wystraszy. Dzisiaj bardzo niewiele ludzi wierzy w takie "strachy na lachy"
    • nikjesienny Siwemu i innym ku rozwadze 16.10.10, 19:00
      Uważam , że ksiądz , bez względu na wyznanie jest tylko zwykłym "urzędnikiem" , jesli już się na taki "urząd" zdecydował i ma głupi obowiązek wypełniać swoje obowiązki , w tym chrzty , pochówki , itd . Również obsługiwać wszelkiej maści grzeszników . Jesli , jako boski urzędnik próbuje wpływać na władze świeckie , nie należy mu się miano księdza , ale polityka .
      Nawiązując do dzisiejszej daty : wieszacie w domu na honorowym miejscu portrety księdza , czy polityka i się do niego modlicie ?
      W okolicach Wyszek i nie tylko nie ma w domu wizerunków Jezusa , czy Matki Boskiej . Są inne .
      • siwy62 Re: Nikowi i innym ku rozwadze 16.10.10, 19:15
        jako zdrowy na umyśle i ciele (jeszcze), generalnie mnie mało to wszystko obchodzi. Doszedłem do wniosku, ze nie będę zaprzątał swojej łysej czaszki, problemami kleru, rządu, mniejszości, większości, samorządu i nierządu (!)
        A post mój tyczy sie jedynie postaw i nastaw , co poniektórych forumowiczów...do innych, i tym podobnych sytuacji
        Szczerze...? nawet nie odpaliłem linku , który podałeś..... w ciemno pisałem!

czółko....jak zwykle!
        nie odpisałeś drogi forumowiczu, czy własciwie odczytałeś usmieszki?, tzn nie złośliwe były...
        • magdalii Re: Nikowi i innym ku rozwadze 16.10.10, 22:26
          siwy62 napisał:

> Szczerze...? nawet nie odpaliłem linku , który podałeś..... w ciemno pisałem!

Szczerze..? ja też nie....zamiar był zbyt widoczny:)))
      • lubicz68 Re: Siwemu i innym ku rozwadze 17.10.10, 10:38
        Coś się Wyszek czepił???

nikjesienny napisał:

> Uważam , że ksiądz , bez względu na wyznanie jest tylko zwykłym "urzędnikiem" ,
        > jesli już się na taki "urząd" zdecydował i ma głupi obowiązek wypełniać swoje
        > obowiązki , w tym chrzty , pochówki , itd . Również obsługiwać wszelkiej maści
        > grzeszników . Jesli , jako boski urzędnik próbuje wpływać na władze świeckie ,
        > nie należy mu się miano księdza , ale polityka .
        > Nawiązując do dzisiejszej daty : wieszacie w domu na honorowym miejscu portrety
        > księdza , czy polityka i się do niego modlicie ?
        > W okolicach Wyszek i nie tylko nie ma w domu wizerunków Jezusa , czy Matki Bosk
        > iej . Są inne .
        • zimija Re: Siwemu i innym ku rozwadze 17.10.10, 11:20
          W domach to se mogę i goła dupę powieść - ich sprawa.
          W odróżnieniu od wywieszania flag obcego kraju przez państwowe urzędy.
          • mexico86 Re: Siwemu i innym ku rozwadze 17.10.10, 11:50
            Ciekawe że te flagi mało komu przeszkadzają. Głownie tobie i tobie ORMOpodobnym. Ciekawe że |ORMOnick nigdy nie oponował gdy urząd wywieszał flagi radzieckie. Ba przechodząc przesyłał KISS Leninowi
            • zimija Re: Siwemu i innym ku rozwadze 17.10.10, 12:16
              Żeby w końcu to do ciebie dotarło.
              TAK przeszkadzają mi flagi obcego państwa wywieszane przez państwowe urzędy.
              Niektórym w czasie okupacji lub zaborów też przeszkadzały flagi pruskie, rosyjskie, faszystowskie, sowieckie.

Pamiętam jak na budynku Urzędu Miasta wisiał Lenin - też wtedy przeszkadzał.
              Teraz dla mnie przeszkadza jak na ratuszu coraz wisi portret duchownego katolickiego.

JASNE ?

A w domach czy na prywatnych balkonach co ludzie wieszają to mam głęboko w poważaniu.
              KONIEC TEMATU.
              • kahuna11 Re: Siwemu i innym ku rozwadze 17.10.10, 12:57
                zimija napisał:
                > Żeby w końcu to do ciebie dotarło.
                > TAK przeszkadzają mi flagi obcego państwa wywieszane przez państwowe urzędy.
                > Niektórym w czasie okupacji lub zaborów też przeszkadzały flagi pruskie, rosyjs
                > kie, faszystowskie, sowieckie.
                > Pamiętam jak na budynku Urzędu Miasta wisiał Lenin - też wtedy przeszkadzał.
                > Teraz dla mnie przeszkadza jak na ratuszu coraz wisi portret duchownego katolic
                > kiego.
                > JASNE ?

Ciekawa sprawa, że Konserwatorowi Zabytków to nie przeszkadza. A może nikt go nie pytał czy można wiercić dziury w elewacji zabytkowego Ratusza i wieszać portrety oraz inne gadżety?
                • mexico86 Re: Siwemu i innym ku rozwadze 18.10.10, 20:27
                  >
                  kahuna11 napisał:

> Ciekawa sprawa, że Konserwatorowi Zabytków to nie przeszkadza. A może nikt go n
                  > ie pytał czy można wiercić dziury w elewacji zabytkowego Ratusza i wieszać port
                  > rety oraz inne gadżety?

Idz i zapytaj konserwatora.
    • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 00:26
      Wytłumacz mi ORMOmentorze gdzie tu jest o wtrącaniu się kościoła do polityki???
      • lubicz68 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 13:15
        I znowu zeszliście z tematu.
        Ekskomunika jest karą kościelną i może być nałożona przez właściwego biskupa tylko i wyłącznie na osobę należącą do tego kościoła.
        Abo ktoś chce być w Kościele Katolickim i akceptuje jego naukę albo nie akceptuje nauki i nie jest w Koście.
        Przynależność do Kościoła jest dobrowolna.
        Ekskomunika nie rodzi żadnych konsekwencji w zakresie prawa świeckiego.
        Więc gdzie tu jest mieszanie się do polityki.

Dodam jeszcze że taka kara jest stosowana w większości kościołów chrześcijański w tym w Cerkwi Prawosławnej.
        • sebcioo Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 13:42
          lubicz68 napisał:
          > Przynależność do Kościoła jest dobrowolna.
          Hahaha niby prawda tylko sprobuj powiedziec otwarcie ze masz kosc. kat. w d... to zobaczysz.

BTW Kosciol nikogo nie pyta czy chce do niego nalezec czy nie - on chce sie wtracac w zycie kazdego. Ano np chcac zakazac in vitro itp itd.
          • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 13:56
            Sebciu a powiedz tak szczerze skąd ta nienawiść do KK???
            • sebcioo Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 17:19
              Wydaje mi sie ze ten watek nie jest o mojej milosci (badz jej braku) do KK.
              • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 17:50
                sebcioo napisał:

> Wydaje mi sie ze ten watek nie jest o mojej milosci (badz jej braku) do KK.

Proszę: jaki dyplomata.
                • nikjesienny Ksiądz każe 17.10.10, 18:28
                  wywieszać "ikony" IP II w domach , bo ... to dzieki Wojtyle CZERWONA ZARAZA zamieniła się w CZARNĄ ZARAZĘ .
                  Mesiu , na temat ORMO nudzisz , ale nie będę idiocie wytaczać procesu , bo z idiotą przegram na skutek tzw. żółtych papierów , które onegdaj posiadłeś .
                  • mexico86 Re: Ksiądz każe 17.10.10, 18:51
                    nikjesienny napisał:

> Mesiu , na temat ORMO nudzisz , ale nie będę idiocie wytaczać procesu , bo z id
                    > iotą przegram na skutek tzw. żółtych papierów , które onegdaj posiadłeś .

Procesam i pobiciami straszysz mnie mości ORMOwcu odkąd zawitałem na to forum ...straszysz ...straszysz....straszysz...... w ORMO byłeś i to jest fakt. Więć wciąż nie rozumiem co sie tak bulwersujesz ORMOniku?
          • siwy62 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 14:21
            sebciu, przecież Ty właśnie otwarcie prawisz, ze masz w d...KK!
            Czy grożono Ci konsekwencjami natury politycznej, społecznej, gospodarczej, fizycznej?
            ..........
            • sebcioo Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 17:18
              Przeczytaj uwaznie co napisalem a na pewno zauwazysz ze nie pisalem o mojej osobie.
    • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 19:12
      info.wiara.pl/doc/643832.Prawoslawna-krytyka-in-vitro
      • lubicz68 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 20:47
        Tak samo ja z in vitro jest z aborcją i chyba z antykoncepcją.
        W tym zakresie poglądy KK CP są takie same.
        • sebcioo Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 21:25
          lubicz68 napisał:

> Tak samo ja z in vitro jest z aborcją i chyba z antykoncepcją.
          > W tym zakresie poglądy KK CP są takie same.

Czy w takim badz razie przyznasz ze KK probuje wtracac sie do zycia wszystkich ludzi a nie tylko tych co chca przynalezec do KK?
          • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 22:31
            Ciekawie rozumujesz sebcio bardzo ciekawie
    • mexico86 Re: Biskupi się nie wtrącają 17.10.10, 22:33
      Bardzo proste, jesli ktoś deklaruje sie katolikiem i działa przeciw temu co mówi Kosciół sam siebie z niego wyklucza, tak było z naszą minister Kopacz, Z Kaczyńskim i jego żoną. Tak też będzie z posłami głosującymi za invitro.
      • magdalii Re: Może się podzielicie... 18.10.10, 17:11
        tym, bo chyba macie w nadmiarze......:P:P:P:P
        _______________з
        .______________ззз
        ._____з__.______ззз_________з
        ._____зз_______ззззз_______зз
        ._____ззз______ззззз_______ззз
        ._____зззз_____ззззз______зззз
        .______зззз____ззззз_____зззз
        .__з____зззз____ззз____зззз____з
        ..__зз____зззз___ззз___зззз____зз
        .___зззз____ззз_ззз_ззз____зззз
        .____зззззз___зз_з_зз___зззззз
        .______ззззззз_ззз_ззззззз
        ____________зз_з_зз
        __ ______ззззз_ззз_ззззз
        __ ___зззз_____зз _____зззз
        __ __зз________зз_______зз
        __ ___________зз
        __ __________зз
        ____________зз
        .
      • krzysztof_ja Re: Biskupi się nie wtrącają 18.10.10, 17:29
        mexico86 napisał:

> Bardzo proste, jesli ktoś deklaruje sie katolikiem i działa przeciw temu co mów
        > i Kosciół sam siebie z niego wyklucza

I tak być powinno.Prawo świeckie nie powinno pod żadnym pozorem zakazywać komukolwiek leczenia metodą in vitro.A to czy ktoś zechce z tego skorzystać, czy też ze względu na przekonania, sposób ten odrzuci jest prywatną sprawą każdego człowieka,Każdy rozstrzygnie o tym we własnym sumieniu.A strasznie posłów przez p.Hosera pokazuje tylko oblicze jego i jemu podobnych.Pozostaje mieć tylko nadzieję że większość posłów puści mimo uszu te bzdury i zagłosuje tak, by nikomu nie zamknąć drogi do posiadania dziecka.
        • siwy62 Re: Biskupi się nie wtrącają 18.10.10, 20:35
          czasami mam wrażenie że mi się we łbie pop...liło juz od tego wszystkiego.
          Idąc takim torem myślenia, kobieta po owulacji, powinna być napietnowana, że komórka jajowa nie została użyta do prokreacji...
          no właśnie.......bzdury plotę
          czólko...idę spać/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka