doktorpajchivo 06.05.05, 16:49 co sądzicie o tzw. bankach czasu ??? ps. nie mam teraz za dużo czasu, więc tylko rzuciłem pytanko ... później dopiszę coś tam coś tam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skara Re: banki czasu 06.05.05, 21:43 Pomysł niezły jeśli ma się... czas. Przede wszystkim trzeba by to zorganizować, co wymaga silnej osobowości i sporo zaangażowania. Gdyby taka osoba się znalazła to na pewno może wyjść fajna sprawa. Ja się mogę zgłosić z umiejętnościami :) : mogę uczyć hiszpańskiego, angielskiego i historii, chodzić z kimś po sklepach w ramach doradztwa i zapraszać na herbatę ;) A Wy? Może ktoś chce posprzątać moje papiery? ;P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: banki czasu 06.05.05, 21:48 Na temat akwariów moge słuzyć rada - co do porzadkowania papierow sam sie gubię, sam w sobie pomysl godny uwagi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 17:38 O to powiedz mi czy lepiej zapodać rybom wodę przegotowaną czy z kranu:) I jak miękka musi być woda dla Bojownika:D Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 08.05.05, 17:56 m.a.t napisał: > O to powiedz mi czy lepiej zapodać rybom wodę przegotowaną czy z kranu:) I jak > miękka musi być woda dla Bojownika:D babeczka Cię w zoologicznym wkręciła i sprzedała Ci najzwyklejszego głupika mówiąc że to bojwnik :P a Ty tu szpanujesz :D Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 08.05.05, 17:59 aha "czyly" to było pytanie "na zapas":D Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 18:00 No bo nie chcę żeby przygoda z akwarystyką skończyła sie tragicznie dla rybek... Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 08.05.05, 18:04 dobra dobra ... Ty już kiedyś robiłeś "zapasy" - kupowałeś płytki cd mając magnetofonix jeno :P Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: banki czasu 08.05.05, 21:29 Bielska woda nie jest zla napewno nie przegotowana. Z kranu odstaw ja na conajmniej 24 godziny mozesz tez zakupic preparat aquasafe (firmy tetra) do uzdatniania wody wodociagowej. ale moze zastanow sie czy warto wywalac na kule z bojownikiem moze zastanow sie nad porzadnym akwarium. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: banki czasu 08.05.05, 21:31 co do twardosci spokojnie ta z kranu dla niego nie bedzie zabojcza. wiecej znajdziesz na ww.akwarystyka.com.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 21:37 Właśnie chodzi o to że mam kulę... I tak sobie bezczynnie stoi... Postanowiłem więc coś z nią zrobić. A jeśli chodzi o większe akwarium to na razie nie mam warunków, ale w przyszłości, jeśli mi się uda, to na pewno zajmę się czymś poważniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 08.05.05, 21:41 m.a.t napisał: > , ale w > przyszłości zajmiesz się hodowlą karpia ???:D >jeśli mi się uda oj uda się uda :D > to na pewno zajmę się czymś poważniejszym. no chyba nie hodowlą pstrąga ???:D Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 21:56 Prawdę mówiąc myślałem o okoniach na wyścigi:) Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 21:39 Byłbym zapomniał - oczywiście dziękuję za poradę;) Odpowiedz Link Zgłoś
skara BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 08.05.05, 22:02 Chłopaki, pogadajcie sobie obok, miało być o bankach czasu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 08.05.05, 22:09 Hmm to powiedzmy, że doktor skontaktuje mnie z dostawcą narybku, a ja mu odstawię kilka karpi na Święta:) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 08.05.05, 22:10 no ale droga skaro, to jest jak najbardziej w temacie ... widocznie nie prześledziłaś dokładnie wszystkich postów... gdybyś to zrobiła wiedziała byś, że jegomość wpisujący tu posty pseudonimem "siwers" zaoferował się, że może doradzać w sprawach związanych z hodowlą rybek akwariowych ... i doradził, zwyczajnie doradził ... jaka ma być woda dla bojownika mata ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:18 Coz jezeli chodzi o banki czasu tez wiele nie powiedzialas:) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:21 Fakt za dużo nie powiedziałem a nie "nie powiedziałam" ... obiecuję że jutro wyjaśnię dokładnie na czym ta inicjatywa polega :D Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:26 Alez nic do Ciebie panie doktorze do skary mowilem:) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:29 hmm... no, ale słowo się rzekło, więc nie będę się wycofywał i jutro coś tam naskrobie więcej o bankach czasu :D Odpowiedz Link Zgłoś
siwres Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:31 jak tak to czekam a poza tym o o czasie zawsze przyjemnie jest przy piwku podyskutowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: BANKI CZASU a nie rybki akwariowe 10.05.05, 23:38 zgadzam się ... często tak sobie dyskutujemy przy dobrym, zimnym piwku z kumplem np. o "imperatywie kategorycznym w filozofii Kanta" i takich tam :D Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 08.05.05, 22:28 A jeśli chodzi o banki czasu... Chętnie pomogę rozwiązać problemy z kompami, a dokładniej z oprogramowaniem. Jesli chodzi o hardware to mogę podradzić przy wymianie... Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 11.05.05, 23:39 no więc miałem coś tam napisać o bankach czasu ... wypada zacząć od początku ... tak więc bank czasu to miejsce wymiany usług sąsiedzkich, gdzie środkiem płatniczym nie są pieniądze, ale czas. godzina dowolnej pracy na rzecz członka banku równa się godzinie każdej innej pracy. nie wartościuje się,która praca jest lepsza, nawet jeśli np. porada prawna jest wyceniana na rynku lepiej niż koszenie trawnika. drugą ważną zasadą jest to, że nie musisz danej usługi oddawać osobie, która zrobiła coś dla ciebie. pomaga się komukolwiek, dzięki czemu nie czujesz się zobowiązany do oddania przysługi. z tego co wiem w Polsce działa już kilkaset osób ... głównie w zachodniej części naszego kraju (Poznań, Wrocław)... nie jest jednak źle, bo zawiązują się kolejne w Lublinie, Katowicach, Gdyni, Gdańsku, Szczecinie i co cieszy w Białymstoku :)... na Zachodzie owa inicjatywa działa już od przeszło dwudziestu lat ... cdn :D Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 15.05.05, 16:00 Fajnie, fajnie... Ale mówiąc szczerze to Bielsk jest chyba za mały na takie inicjatywy... Ale wygrzebałem w necie fajny przykład: "Na przykład 76 letnia kobieta nauczyła się obsługi komputera oraz surfowania w Internecie, podczas gdy zawodowy krawiec nauczył się jak konserwować swój rower w zamian za nauczenie innych budowania paneli słonecznych." Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 16.05.05, 15:15 oj tam za mały... wszystko to kwestia zorganizowania się i chęci ze strony zaintersowanych inicjatywą ludzi ... jak takowe zaistnieją to i w Bielsku by projekt wypalił :D Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 16.05.05, 15:24 Dobra to znajdź mi kogoś kto mnie nauczy budowy paneli słonecznych... Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 16.05.05, 15:26 ja Cię mogę nauczyć grać w zielone :P Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 16.05.05, 15:45 Dobra to ja nauczę Cię rozpoznawania rodzaju piwa z zamkniętymi oczami... Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 16.05.05, 15:46 i określania regionu Polski, z którego pochodziły materiały... Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 16.05.05, 15:54 m.a.t napisał: > i określania regionu Polski, z którego pochodziły materiały... ooo z tą sztuką zawsze miałem problemy ... ok to ja bym poprosił :P Odpowiedz Link Zgłoś
doktorpajchivo Re: banki czasu 16.05.05, 15:46 hehe ... tego to bym raczej ja mógł waćpana nauczyć :D (uczyłem się do mistrza) Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t Re: banki czasu 16.05.05, 16:21 Ooo. Ja też od mistrza. Mistrza powiatu... Odpowiedz Link Zgłoś