Dodaj do ulubionych

Ależ data dzisiaj paskudna

04.07.06, 07:48
Zawsze mam nadzieję, że długo to już nie pociągnie.
Obserwuj wątek
    • pawlozsiul Romek, będziesz imprezował? 04.07.06, 07:50
      • romanpidlaszuk Re: Romek, będziesz imprezował? 04.07.06, 19:09
        1.Pawlo, czy budu imprezowaty?
        Pewno troszku budu.

2.Proczytaw wsi posty w tomu "watku" i skazhu tobi tilky odno.
        Jak Bilsk i okolyci buly w obiti "pan Moskwa" (do 1989 roku) to ty oficijno ne
        mih pryznatysia szczo ty je Ukrainec i publiczno howoryty po swojomu bo bud'
        jakyj sekretar PZPR mihby tebe "zalatwyty" (tebe jak Ukraincia oficijno NE
        BULO, buly jakis psewdobilorusy jaki howorat nibyto psewdobiloruskym dialektom
        i jakych na sylu nawczajut biloruskoji mowy jak "ridnoji", jakis
        prawoslawny "Polaky" pryreczeni na polonizacju) a teper mozhesz ,w chati ,na
        wulyci, w szkoli (na pererwi,na lekcjach ukrainskoji mowy),w "urzedzie" i nawit
        w swojij prawoslawnij cerkwy zbudowanij czerez swoich batkiw i didiw jak
        schoczesz to budesz maty sluzhbu bozhu po swojomu,po ukrainsky i nichto tobi
        toho ne zaboronyt,zhoden pip jakyj spiwpraciuje z SB/KGB.
        To szczo w "spisie powszechnym" ty ne pryznalsia szczo je Ukrainec to JE TILKY
        TWOJA POMYLKA ale w nastupnym MOZHESZ PODATY i bude wsim OFICIJNO widomo szczo
        na Pidlaszy zhywe paru SOTEN TYSIACZ UKRAINCIW i todi oficjijno wwedesz
        ukrainsku mowu do "urzedow" w Bilsku,wwedesz ukrainski nazwy dwujezyczni itd.

Teper to czy budesz Ukrainciom je W TWOICH RUKACH, zhoden
        prezydent,wojewoda,wojt tobi toho ne zaboronyt a jak bude to pide do trybunalu
        w Strasburzi .
        Tak samo ti komu sie ne podobaje szczo howorysz po swojomu tut na Bilskym
        forum, mohut lysz sobi pohalkaty posusudzky.

W jakych umowach Ukrainci z Pidlasza majut lipszy szansy pozostaty
        soboju,Ukrainciamy jaki howorat mowoju swoich batkiw
        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
        to podumaj sam.
    • dwaynehicks Re: Ależ data dzisiaj paskudna 04.07.06, 09:02
      "Zawsze mam nadzieję, że długo to już nie pociągnie."

I co? Koniec Ameryki? A potem witamy w świecie islamu...
      • pawlozsiul USA albo islam?! 04.07.06, 10:50
        Fałszywa alternatywa.

"Islam" - straszak współczesności. Założenie, że nie da się z tą cywilizacją
        prowadzić dialogu a jedynym gwarantem trwania zachodniego świata jest Wielki
        Hegemon. Spojrzenie godne czasów wypraw krzyżowych czy konkwisty, ale raczej
        nie XXI wieku.

Kto zresztą nauczył swych przyjaciół mudżahedinów walczyć i dbał o to, by nie
        zabrakło im wystrzałowych zabawek? Nie powiesz mi chyba, że Islandia.
        • dwaynehicks Re: USA albo islam?! 04.07.06, 11:02
          W 1938 i 1939 r. Anglia i Francja też popuszczały Hitlerowi - skutki znamy
          wszyscy. W tej chwili USA i Izrael są jedynym gwarantem powstrzymania terroryzmu
          i fundamentalizmu islamskiego. A po co go powstrzymywać? A mamy radośnie
          przyglądać się takiemu np. Hussajnowi, który co rusz mordował ileś tam set lub
          tysiąc ludzi - Kurdów, Szyitów, Persów, Kuwejtczyków... Mamy tolerować
          podrzynanie gardeł, ścinanie głów, strzelanie e głowy i tego typu barbarzyństwa
          fundamentalistów?
          • pawlozsiul Izrael 04.07.06, 11:14
            Skoro piszesz o Izraelu zwróć też uwagę na ciekawą prawidłowość. Aktywność
            Hamasu zawsze słabła, gdy do władzy dochodziła Avoda. Nie dlatego, by
            terroryści byli zwolennikami Partii Pracy, tylko partia ta prowadziła rozmowy
            pokojowe. Dialog i negocjacje skuteczniej powstrzymywały palestyński terroryzm
            niż F16 i tomahawki.

Stać Cię na więcej niż ten wyświechtany frazes o przedwojennej Anglii i
            Francji. Gdyby dziś znowu przyszło "umierać za Gdańsk", nie sadzę, by USA się
            do tego bardzo garnęły. Kondolencyjna depesza od Kondolencji - wszystko, na co
            moglibyśmy liczyć. Chyba, że na Żuławach odkryto by złoża ropy.
            • dwaynehicks Re: Izrael 04.07.06, 13:46
              Może to i frazes, tak jak frazes, że historia lubi się powtarzać... Sam piszesz,
              że aktywność hamasu słabła, ale przecież nie znikała. Poza tym hamas to nie
              wszystko... Ja pamiętam, że w chwilach najbardziej zaangażowanych rozmów
              pokojowych między żydami a arabami islamiści dostawali świra i podkładali
              jeszcze więcej bomb (rzecz jasna w celu storpedowania rozmów pokojowych). Poza
              tym islam dzisiejszy nie jest już tym, którym był jeszcze przed 30 laty - za
              dużo w nim już ślepej ideologii dżihadu. Jest drapieżny, okrutny, pozbawiony
              faktycznego ducha Koranu. Dlatego jest niesłychanie groźny i trzeba znim walczyć
              wszelkimi możliwymi sposobami. Podkreślam - wszelkimi!
              • bielszczanin Re: Izrael 04.07.06, 13:54
                Trzeba walczyć z islamem jako takim, czy z takimi (okrutnymi)jego przejawami?
                • dwaynehicks Re: Izrael 04.07.06, 14:45
                  No oczywiście że z samym islamem jako takim walczyć nie można - przecież w ten
                  sposób musielibyśmy niszczyć kulturę muzułmańską, co byłoby barbarzyństwem
                  równym dzikości terrorystów islamskich. Niszczyć i piętnować trzeba
                  fundamentalizm, terroryzm tzw. islamski, agresję, ksenofobię, itp. Czyli
                  zjawiska, które nieobce są również w świecie chrześcijańskim.
                  Przecież dla każdego jasnym jest, że kultura i wiara muzułmańska nie są złe, ani
                  też zła nie niosą. Przeciwnie!
                  Dlatego trzeba odczytywać moje poglądy w odniesieniu wyłącznie do szaleńców spod
                  znaku Al-Kaidy, Hamasu, Hezbollahu i innych organizacji i ludzi, które propagują
                  przemoc. O to tylko chodzi...
    • siwy62 JUŻ ROZUMIEM, ŻE DATA NIE TA 04.07.06, 10:05
      ZAPEWNE CHODZIŁO CI O PAŻDZIERNIK I ŚWIĘTO REWOLUCJI
      • pawlozsiul Re: JUŻ ROZUMIEM, ŻE DATA NIE TA 04.07.06, 10:50
        Dla mnie akurat obie te daty są siebie warte. Dzisiejsza i październikowa
        obchodzona w listopadzie. Czółko zwrotne.
    • pawlozsiul Świąteczne pytanie 04.07.06, 11:34
      Około 250 osób zginęło przy próbie sforsowania Muru Berlińskiego. Jak ma się ta
      liczba do ilości ofiar zastrzelonych przez amerykańską Straż Graniczną na
      granicy z Meksykiem?

a) jest wyższa;
      b) jest niższa;
      c) porównanie jest niestosowne ponieważ na murze ginęli bohaterowie a na
      granicy z Meksykiem jedynie przemytnicy, prostytutki i gastarbaiterzy.
      • ja-alutka Odpowiedź ?? 04.07.06, 18:49
        a) ?? ☺
        • pawlozsiul Re: Odpowiedź ?? 04.07.06, 23:57
          Statystyk brak, są jedynie szacunki organizacji pozarządowych. Najniższa
          liczba, o jakiej słyszałem to tysiąc ofiar.
      • romanpidlaszuk Re: Świąteczne pytanie 04.07.06, 19:23
        Około 250 osób zginęło przy próbie sforsowania Muru Berlińskiego. Jak ma się ta
        liczba do ilości ofiar zastrzelonych przez amerykańską Straż Graniczną na
        granicy z Meksykiem?

a) jest wyższa;
        b) jest niższa;
        c) porównanie jest niestosowne ponieważ na murze ginęli bohaterowie a na
        granicy z Meksykiem jedynie przemytnicy, prostytutki i gastarbaiterzy.

------------------------------------

Ja nigdy nie slyszalem, ze na granicy USA z Mexykiem jak piszesz
        gineli "jedynie ...",przez ta granice przechodza nielegalni emigranci,w 99,9%
        procentach ludzie pracujacy w uczciwych zawodach .Nigdy nie slyszalem,zeby tam
        ktos strzelal do ludzi,ci ktorzy gina na tej granicy to gina spowodu zlych
        warunkow atmosferycznych-upalow na pustyni.

A emigrantow w USA (legalnych i nielegalnych) sa miliony, podaje ponizej troche
        linkow do "amerykanskiego "spisu powszechnego" (gdzie nikt nie wstydzi sie
        podac swojego jezyka ojczystego)

www.census.gov/prod/2003pubs/c2kbr-29.pdf
        www.census.gov/PressRelease/www/releases/archives/census_2000/001406.html
        • pawlozsiul Re: Świąteczne pytanie 04.07.06, 23:56
          romanpidlaszuk napisał:

> Nigdy nie slyszalem,zeby tam ktos strzelal do ludzi

Nie jestem zdziwiony. To sposób informowania charakterystyczny dla państw
          totalitarnych. Media chińskie nie poinformowały o masakrze, radzieckie o
          awarii - nic nowego. Dobrze, że jest forum - dzięki niemu nie jesteś skazany na
          propagandę.

A ci Latynosi z ranami postrzałowymi to pewnie samobójcy?! Ciekawy sposób -
          puszczają sobie serię w plecy.
    • pawlozsiul Flagę zarzucę 14 lipca 04.07.06, 23:58
      Moja niechęć do Ameryki nie jest wymierzona w ten kraj i jego obywateli. To
      sprzeciw wobec uzurpowania sobie roli światowego mocarstwa i sposobowi, w jaki
      wola hegemona jest narzucana innym.

W sporze o nowy ład światowy swoje sympatie lokuję oczywiście przy Francji,
      choć też nie bez zastrzeżeń. Zwłaszcza, że mają lepszą drużynę futbolową.

Va la France! Allez les Bleus!
      • ja-alutka Ależ Wczoraj data paskudna!! 05.07.06, 00:02
        ☺
      • romanpidlaszuk Ukrainci swiatkujut 24 serpnia ! 05.07.06, 00:20

----------------------------------------------------

Ukrainci Chicago swiatkujut 24 serpnia Den Nezalezhnosty Ukrainy!

Je dwodenna impreza w parku w ukrainskij okolyci z wizytamy i pozdorowlenniamy
        wid wlady sztatu i mista dla ukrainskoji hromady Chicago.

Czy Ukrainci Bilska tozhe szykujut jakis festyny na 24 serpnia?

• romanpidlaszuk Re: Ukrainci swiatkujut 24 serpnia ! 05.07.06, 00:21

---------------------------

To je twoje zdanie do jakoho majesz prawo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka