Dodaj do ulubionych

Od 17 lat religia w szkole

03.08.07, 02:18
Dzis mija rocznica uchwaly Sejmu. W ten oto sposob panstwo polskie zgodzilo
sie na ideologizacje mlodziezy, zlamalo zasade panstwa swieckiego, obludnie
obiecywalo danie wyboru (etyka) i wzielo na utrzymanie kilkanascie-
kilkadziesiąt (?) tysiecy ksieży. Warto bylo? Moim zdaniem nie.
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: Od 17 lat religia w szkole 03.08.07, 17:04
      hansgrubber napisał:

> Dzis mija rocznica uchwaly Sejmu.

To juz tyle lat ?

W ten oto sposob panstwo polskie zgodzilo
      > sie na ideologizacje mlodziezy, zlamalo zasade panstwa swieckiego,

zgadzam sie, zlamano zasade swieckosci

obludnie
      > obiecywalo danie wyboru (etyka)

rowniez sie zgadza, w bardzo wielu szkolach, nie bylo wyboru, bo po prostu
      takiego przedmiotu jak etyka nie bylo

i wzielo na utrzymanie kilkanascie-
      > kilkadziesiąt (?) tysiecy ksieży.

To bylo w zamysle od poczatku.

Warto bylo? Moim zdaniem nie.

I warto i nie. Zalezy jak na to patrzec.
      Warto : bo nasi ukochani rzadzacy okazlai sie obludnikami, moze niektorym
      otworzyly sie oczy.

Szkoda slow: bo niby dlaczego panstwo ma utrzymywac rzesze ksiezy i katechetow.

Ale chyba jedno do wlodarzy nie dotarlo. To co nakazane przestaje byc wazne. W
      sumie wiecej strat, niz zyskow.
      No i ta sytuacja........mlodziez zaczyna chodzic na religie tuz przed matura.
      Wymowne. Nie jestem jedynego slusznego wyznania w tym kraju. Dalej juz nie
      skomentuje :)
      • hansgrubber Re: Od 17 lat religia w szkole 03.08.07, 22:20
        Szkoda. :)
        • mat120 Re: Od 17 lat religia w szkole 04.08.07, 01:00
          E tam. Przesadzacie oboje. Są gorsze rzeczy, które polskie państwo popełniło.
          Np. wzięło sobie na utrzymanie swoich zaciętych wrogów - ukraińskich
          szowinistów.;))
          • hansgrubber Re: Od 17 lat religia w szkole 04.08.07, 10:11
            Gdzie tych szowinistow widzisz? :)
            • carrramba Re: Od 17 lat religia w szkole 04.08.07, 19:00
              Kogo miales na mysli mat ?Jakos nie kumam.
              • hansgrubber Re: Od 17 lat religia w szkole 04.08.07, 21:20
                Ja chyba wiem ale chce sie upewnic. :)
                • mat120 Re: Od 17 lat religia w szkole 06.08.07, 01:10
                  Nie mylisz się. Zastanawia mnie jedno - czy zawsze tak musi być : "Polak przed
                  szkodą i po szkodzie głupi"?

ps. Dzięki za sukurs. Nie mogę a już nawet i nie chcę kopać się z koniem:).
              • mat120 Re: Od 17 lat religia w szkole 06.08.07, 01:01
                To długa historia Carrrambo....
                • hansgrubber Re: Od 17 lat religia w szkole 06.08.07, 12:28
                  Ale powiedz bo wychodzi ze cos szyfrujemy.
                  • carrramba Re: Od 17 lat religia w szkole 06.08.07, 15:25
                    no wlasnie, cos ukrywacie, jakies asy atutowe w rekawie ?:)
                    • hansgrubber Re: Od 17 lat religia w szkole 06.08.07, 16:16
                      Eee tam - najwyzej jakies cienkie blotki. Jak mat sie nie odezwie to wyjasnie.
          • pawlozsiul uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 06.08.07, 16:23
            Polscy Ukraińcy nie płacą podatków w Kijowie, podobnie jak i Białorusini nie
            odsyłają ich do Mińska. Równie uprawnione jest stwierdzenie, że "ukraińscy
            szowiniści" - jak ich nazywasz - wspierają działalność Polonii na Ukrainie.

Stać Cię na lepsze argumenty.
            • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 06.08.07, 20:32
              Mat kamyczek w Twoim ogrodku. Choc mnie tez swierzbi. :)
            • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 06.08.07, 21:18
              Boję się odezwać bo sam widzisz co się ostatnio dzieje - zostałem
              ukrainożercą, chociaż ja tylko bandzierowców nie lubię.:) Jeszcze
              mnie Hans zbanuje i pozostanie mi pamiętniki pisać.;)
              • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 06.08.07, 21:23
                Wal smialo i nie kokietuj. Jakbys nie znal mojej alergii na
                wycinanie i banowanie. :)
            • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 01:18
              Pawło, pieniądze z podatków tylko w jakimś procentowym promilu
              przeznaczane są na dotowanie róznych stowarzyszeń etc. Gdyby zebrać
              kwotę przypadajacą na stosowny promil podatków płaconych przez tych,
              o których myślałem - to może starczyłoby im na parę flaszek horiłki.
              Uważam więc, że moje twierdzenie jest zasadne:)
              • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 02:11
                Ja mysle ze nie w procentach czy promilach problem a w publikowanych
                tresciach. A Ty macie wypowiedziales tu mocne oskarzenie. Masz cos
                na poparcie?
                • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 02:16
                  Póki co ciężko stwierdzić adresata oskarżeń czy spekulacji.
                  Sam nie wiem. Pojawiło się za to grono ciekawskich czekających
                  na jakieś konkrety.
                  • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 02:23
                    Ciekawych.
                • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 21:46
                  Podniesiona została sprawa pieniędzy, więc żeby było jasne:
                  wykazałem na co wystarczyłaby część podatków tych, o których mowa,
                  przeznaczana na działalność stowarzyszeń etc. Więc wszyscy musimy do
                  tego dopłacać. A do czego? Proszę bardzo:(już to było kiedyś
                  cytowane ale nie wiem czy wszyscy znają):
                  "Nasze Słowo"
                  Z listu Rady Etyki Mediów z lipca ub. roku do jednego z presesów
                  Federacji Organizacji Kresowych. Cytuję:
                  "Szanowny Panie prezesie,
                  Rada Etyki Mediów zapoznała się z nadesłanymi przez Państwa
                  fragmentami publikacji "Naszego Słowa". Zasługują one bez watpenia
                  na surową krytykę, zarówno z powodu treści jak i używanego języka.
                  Jest to w większości język nienawisci, zawierajacy obraźliwe
                  epitety, nie udokumentowane oskarżenia, stwierdzenia czyniace
                  wrażenie potwarzy.
                  REM nie dysponuje możliwościami samodzielnego dochodzenia do prawdy -
                  polegamy na Państwa informacji o tym, że takie treści i taki język
                  przeważają na łamach "Naszego Słowa". Nie dysponujemy także
                  sankcjami wobec dziennikarzy i mediów naruszających zasady zapisane
                  Karcie Etycznej Mediów - w tym przypadku zwłaszcza zasadę szacunku i
                  tolerancji oraz zasadę kierowania się przede wszystkim dobrem
                  odbiorcy. Stwierdzamy na podstawie przekazanych nam materiałów, że
                  do naruszenia tych zasad doszło i że jest to naganne.
                  Osobna, zasługujaca na krytykę sprawa, to szkodliwość postaw
                  prezentowanych przez dzennikarzy "Naszego Słowa" dla stosunków
                  polsko-ukraińskich, na których dobrym kształtowaniu zależy władzom
                  obu państw i światłym srodowiskom demokratycznym w obu krajach.
                  Z nadzieją, że nasza opinia przyczyni się choć troche do nawiazania
                  mądrego dialogu z przedstawicielami mniejszości ukraińskiej, nie
                  solidaryzujacej się w całości z redakcją "Naszego Słowa"
                  łączę wyrazy szacunku Przewodniczaca REM"

Któż to są ci, o których mowa w tym piśmie? Przecież to polski
                  podatnik utrzymuje to pisemko "z niskiej półki" wraz z pewną
                  organizacją polskich Ukraińców, majacych przecież podobne lub
                  identyczne zdanie.
                  • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 21:53
                    A o jaka publikacje chodzilo?
                    • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 00:29
                      Chodziło o różne artykuły zamieszczane w "Naszym Słowie".
                      Część z nich mam. Zobaczę może dam Wam do przeczytania.:)
                      • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 00:36
                        Podaj tytuły i numery.
                  • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 08.08.07, 23:41
                    Osobiście nie solidaryzuję się z redakcją "Naszoho Słowa", ale z innych względów.
                    Niezależnie od tego bezsensowne wydaje mi się cytowanie opinii REM o tekstach czy wypowiedziach, których na forum nie ma. Może jakiś link do nich, albo przynajmniej podaj nr "NS", w których można znaleźć
                    "(...)język nienawisci, zawierajacy obraźliwe
                    > epitety, nie udokumentowane oskarżenia, stwierdzenia czyniace
                    > wrażenie potwarzy."
                    W przeciwnym razie ktoś a priori stwierdzi po lekturze forum, że tacy właśnie są Ci niewdzięczni Ukraińcy w Polsce. Mam nadzieję, że nie było to intencją autora postu.

• mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 00:40
                      Mam rozumieć, że z "tych względów" to się solidaryzujesz?:)
                      Zacytowałem tu słowa, które są oficjalną wypowiedzią REM o
                      niektórych tekstach zamieszczanych w NS. Nie mówię przecież, że
                      o wszystkich. Z lektury tekstu wynika przecież wyraźnie, że tacy są
                      tylko niektórzy Ukraińcy. I przedstawienie tegoż tylko było moją
                      intencją. Zastanowię się jak niektóre z tych tekstów opublikować.
                      Linki niestety są niemożliwe.
                      • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 00:50
                        > Mam rozumieć, że z "tych względów" to się solidaryzujesz?:)
                        Nie znam tych względów. Nadal czekam na te teksty (tytuły, autorów, numery albo dni wydania).
                        Nie chciałbym Cię podejrzewać o to, że ich sam nie czytałeś
                        i jedynie powołujesz się na opinię REM. To byłoby poniżej pewnego poziomu. Sama opinia REM bez przedmiotu dyskusji jest nic nie warta
                        i tylko psuje powietrze.

• mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 10.08.07, 23:40
                          Nie dysponuję wszystkimi materiałami przekazanymi REM ale np. takim
                          rodzynkiem:

fotoforum.gazeta.pl/3,0,792617,2,1.html
                          W nr 40 z dn. 03.10.2004 w artykule o dyskutowanych na forum Sejmu
                          propozycjach zmian w prawie o mniejszościach narodowych Twój
                          aktualny szef Petro Tyma tak się m.in. wyraził o polskich
                          parlamentarzystach:
                          "Dyskusja w Sejmie pokazała ile w posłach jest lekceważenia
                          obiektywnych faktów, a ile lekceważenia obywateli innych
                          narodowości, ile cynizmu, szowinizmu i po prostu głupoty. Tych
                          posłów, jacy wystąpili przeciwko proponowanemu prawu o
                          mniejszościach narodowych, nie jest w stanie nic przekonać, ale
                          parafrazując zwrot znany z okresu przebudowy ZSRR: "Każdy naród
                          powinien znać swoich katów", my Ukraińcy powinnismy poznać nazwiska
                          tych niby obrońców tolerancji i kiedy przyjdzie czas i okazja,
                          powiedzieć im w oczy: kłamcy i ksenofobi"."

Wcześniej: "Drogi czytelniku! Kiedy kolejny raz usłyszysz o
                          tradycyjnej tolerancji wszystkich Polaków, o ich otwartości na
                          innych, na ich kulturę - nie wierz temu...".

To słowa obecnego szefa ZUwP, organizacji o wyraźnie
                          nacjonalistycznym zabarwieniu, która nie kryje swoich
                          probanderowskich sympatii, bez słowa komentarza podaje informacje
                          o jednoczeniu się ukraińskich szowinistów na bazie faszystowskiej
                          ideologii z 1929r.
                          fotoforum.gazeta.pl/3,0,792739,4,1,18013,mat120.html
                          Fragmenty tego szowinistycznego, faszystowskiego programu
                          zamieściłem swego czasu w jednym z wątków na umarłym Forum P-U.
                          Jeśli taka wola, spróbuje coś odtworzyć.

• hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 10.08.07, 23:52
                            1. Szczerze mowiac poza ostatnim - reszta nie robi na mnie wielkiego
                            wrazenia. Chodzi glownie o to ze sa to fragmenty powyrywane z
                            kontekstu i do tego nieczytelne.
                            2. Ale problem jest - podobno najciekawsze sa wypowiedzi Tymy dla
                            niektorych ukrainskich pism. Nie mam ich ale slyszalem - powiem od
                            razu od kogo - od Andrzeja Przewoźnika.
                            3. I kwestia techniczna - moze nowy watek? Bo tu juz niczego nie
                            widac. Ale sie nie upieram.
                            • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 11.08.07, 00:33
                              1/Fakt, widzę teraz że nie jest to zbyt czytelne. Fragmenty są
                              jednak prawdziwe, tak jak i słowa Tymy. Kontekst jest znany: polskie
                              zbrodnie.
                              2/Też o tym słyszałem.
                              3/Co dla państwa gorsze: finansowanie nauki religii czy wrogiej mu
                              organizacji mniejszościowej?
                              • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 11.08.07, 00:49
                                Tak zle i tak niedobrze. Ale mam watpliwosci czy organizacja jest
                                wroga czy tylko ma szajby. Wrogosc trzeba udowodnic.
                                • mat120 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 11.08.07, 12:35
                                  hansgrubber napisał:

> Tak zle i tak niedobrze. Ale mam watpliwosci czy organizacja jest
                                  > wroga czy tylko ma szajby. Wrogosc trzeba udowodnic.

Myślę, że to wrogość wynikająca z szajby. Lub odwrotnie - jak wolisz.
                  • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 00:44
                    Mile widziane byłyby informacje kto, kiedy i konktretnie w odniesieniu do jakich tekstów napisał list do REM. W przeciwnym razie szkoda oczu, żeby czytać takie posty. Hans moze je przykleić je do cyklu: "Andruszczyn jest faszyta!"
                    Wartość merytoryczna podobna, czyli żadna.
                    • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 11:37
                      1. Uprzejmie tlumacze: jesli ktos nie jest w stanie odniesc sie
                      konkretnie do zbrodni ludobojstwa a zamiast tego kreci, zwodzi,
                      udaje Greka, robi z siebie etc tak jak Ty jestes laskaw to
                      konsekwentnie i od dluzszego czasu czynic to ja siegam po najgrubsze
                      armaty.
                      2. Zwarcam tez uwage ze podobnie potraktowales moj tekst o NBiN. Tu
                      warosc informacyjna byla spora, ale nie dla Ciebie. :)
                      • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 12:33
                        A już zacząłem się łudzić, że mat120 źródła podał. A to tylko moderator nabija statystykę. Tę kwestię, jak to nazywasz, udawania Greka, już sobie wyjaśniliśmy. Nie zamierzam być małpą w Twoim cyrku. To, że nie czynię czegoś na Twoją komendę, nie oznacza, ze w ogóle czegoś nie robię. Ale Ty wolisz uprościć i szufladakować. Nie będę do tego wracał i odnosił się dłuższym tekstem, bo szkoda czasu. Ambicja nie pozwoli Ci odpuścić i znowu będzie tasiemiec, w którym hans będzie odgrywał rolę niemal spowiednika.

> 2. Zwarcam tez uwage ze podobnie potraktowales moj tekst o NBiN.

Jak potraktowałem Twój tekst o "NBiN"? Pamiętam, że zbulwersowany artykułem w tym periodyku stwierdziłeś, że chętnie wręczyłbyś redaktorowi "złoty nocnik", jeśli się nie mylę. Ja zachęciłem Cię jedynie do publicznej krytyki i wręczenia owego trofeum redaktorowi. Dla ułatwienia podałem adres redakcji, który można z resztą znaleźć w necie. Media na Podlasiu nie wspominały nic o jakimś odznaczeniu dla redaktora "NBiN". Forum Czarna Średnia również milczy. Efekt? Dużo szumu - mało treści.
                        W ŻADEN sposób nie "potraktowałem" Twego tekstu. Masz prawo nie zgadzać się z redakcją. Nie rozumiem zatem zarzutu (bo odczytuję to jako zarzut): "podobnie potraktowales moj tekst o NBiN".
                        • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 14:10
                          1. Strasznie czarny ze mnie charakter. :) Parszywy gosc. A Ty jestes
                          zaszczuty i przesladowany bo nie przechodzi Ci przez gardlo ze
                          podzynanie dzieciom gardel jest zle. Biedaku! Jak Ty musisz
                          cierpiec!
                          2. No tak rzeczywiscie napisalem cos o zlotym nocniku. Tyle ze to
                          metafora. Wiesz co to jest?
                          3. Teksu o NBiN nie potraktowales w zaden spodob. Zgoda. I wlasnie o
                          to chodzi. Nie zauwazyc tego co niewygodne.
                          4. Ty tez nabijasz satystyke, jestes w tym dobry choc przyznaje ze
                          na innych forach wychodzi Ci lepiej.
                          • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 18:08
                            > 1. Strasznie czarny ze mnie charakter. :) Parszywy gosc. A Ty jestes
                            > zaszczuty i przesladowany bo nie przechodzi Ci przez gardlo ze
                            > podzynanie dzieciom gardel jest zle. Biedaku! Jak Ty musisz
                            > cierpiec!

Nie mam powodu, by cierpieć. Nie czuję się też zaszczuty. Żyję przecież w demokratycznym państwie (póki co). Mogę na ulicy mówić w swoim jezyku. Osobiście nie zdarzyło mi się doświadczyć przykrości z tego powodu. Mogę się modlić w swoim języku w swojej świątyni. Nie chciałbym powtórki z historii.
                            Nie zmienia to faktu, że są ludzi czy środowiska (mam nadzieję, że marginalne), dla których mojej istnienie w tym kraju jest problemem. Nie robiąc nikomu krzywdy staram się przyzwyczajać Polaków (kolegów-swoją obecnością) do tego, że obywatelami Polski mogą być osoby nie-polskiej narodowości.

Z innych powodów też nie muszę cierpieć, bo Twoje stwierdzenie, że "podzynanie dzieciom gardel jest zle" nie przechodzi mi przez gardło jest Twoim wymysłem, prymitywną manipulacją. Z tego co czytam - kilka osób dało się nabrać...niestety. Na forum nie inicjowałem ani jednej dyskusji, której celem byłoby wskazywanie ofiar czy to polskich, czy ukraińskich. Każda niewinna ofiara to zło.

Mimo tego, że obrażasz mnie nazywając faszystą bez wyraźnej przyczyny nie zamierzam się rewanżować tym samym. Moją reakcją na nazwanie mnie faszystą było zaprzestanie pisania czegokolwiek w tym wątku. Nadal czuję się tym stwierdzeniem dotknięty, bo nigdy nie popierałem organizacji faszyzujących, nacjonalistycznych (w polskim rozumieniu tego słowa) ani po ukraińskiej, ani po polskiej stronie. Ale na swoim forum robisz co chcesz, piszesz co chcesz...
                            • carrramba Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 20:30
                              Na pewno nie do konca rozumiem Wasza wymiane zdan, nie mniej jednak wydarzenia o
                              ktorych mowicie to odlegle czasy. Inna jest dzis Ukraina, inna jest Polska.
                              Zyjemy w demokratycznych krajach, chociaz bardzo duzo jest do zrobienia.
                              Nie wyborazam sobie, ze mozna nie potepic dzialan band UPA i banderowcow
                              wszelakiej masci. Prosze jednak nie zapominac schylajac glowe przed ofiarami
                              tamtych wydarzen, ze po stronie ukrainskiej tez byly trupy niewinnych dzieci,
                              kobiet etc.
                              Prosze pamietac , ze byl Holocaust ale bylo tez Jadwabne. Plama na honorze Polakow.
                              • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 20:50
                                Nie można spokojnie schylić głowy ofiarami, kiedy używa się sformułowań: dla jednych - bandy UPA, bandy nacjonalistów; dla drugiej - polskie podziemie. To tylko gwoli ścisłości.
                                • carrramba Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 20:59
                                  Trzeba wreszcie wybaczyc wzajemne krzywdy i przestac sie licytowac na ilosc
                                  ofiar. Dosc. Czemu ma to sluzyc ?
                                  • andruszczyn1 Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 21:16
                                    Carrambo nie licytowałem liczby ofiar. Od nikogo nie żądałem też publicznych przeprosin. Jak zaznaczyłem w jednym z poprzednich postów, na żadnym z forów nie podnosiłem tematu ofiar, więc nie czuję się adresatem tego pytania.
                                    Poprzednim postem nie chciałem Cię w żaden sposób urazić. Teraz też nie mam takiego zamiaru. Wydaje mi się, że powinnaś zapoznać się z innymi wpisami w tym temacie, bo łatwo pochopnie wyciągnąć wnioski i zagalopować się z pozornie oczywistymi stwierdzeniami.
                                • hansgrubber Re: uprzejmie powtórzę po raz pięćdziesiąty 09.08.07, 21:30
                                  1. Z wiekszoscia z tego co napisalas carrambo godze sie i to nawet z
                                  przyjemnoscia. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie obciazal dzis
                                  zyjacych za cos co stalo sie 60 lat temu.
                                  2. Wazne jest jednak co sie z tym dziedzitwem robi. Czy wiesz ze na
                                  Ukrainie sa pomniki ukrainskich jednostek SS? Przypominam ze jest to
                                  organizacja uznana przez trybunal w Norymberdze za zbrodnicza. Wiesz
                                  ze sa stawiane pomniki lub nazywan sa ulice by upamietnic osoby
                                  ktore sa odpowiedzialne za tzw rzez Wolynska? Dziala to na Twoja
                                  wyobraznie?
                                  3. Co wiecej otwarcie trzeba stwierdzic ze w zaden sposob nie da sie
                                  porownac rozmiaru zbrodni polskich i ukrainskich. Polska i Polacy
                                  nie podjeli sie akcji ludobojstwa. Ukraincy tak. Ofiary po stronie
                                  polskiej to wedlug najostrozniejszych szacunkow 60 tysiecy. Wedlug
                                  mniej ostrzoznych nawet 150 tysiecy a moze i 200. Nie wiemy tego bo
                                  do dzis rzad demokratycznej Ukrainy utrudnia nie tylko akcje
                                  ekshumacyjne ale nawet stawianie krzyzy.
                                  4. Co nie znaczy ze Polska nie ma sie czego wstydzic. Takze jesli
                                  chodzi o rozmaite dzialania wobec Ukraincow, chocby w czasie II RP
                                  czy potem. Jestem goracym zwolennikiem wyjasnienia wszystkiego i do
                                  konca.
                                  5. Sek w tym ze - mowie to z pelnym przekonaniem - czesc polskich
                                  Ukraincow uwaza ze istnieje tylko Akcja Wisla, nie ma za to zadnych
                                  zbrodni ukrainskich, tym bardziej ludobojstwa. Andruszczyn z ktorym
                                  prowadze tu polemike, czesto ostra, czy inni nie sa w stanie
                                  wypowiedziec zdania wartosciujacego jasno to co dzialo sie na
                                  Wolyniu. ( Problem dotyczy tez pism ukrainskiej mniejszosci - chocby
                                  analiza tego co zostralo napisane w Nad Bugiem i Narwia ) Dziala
                                  natomiast klasyczny mechanizm wyparcia - jestem okreslany jako
                                  spowiednik, tworca cyrku, ukrainofob ( ci co domagali sie prawdy o
                                  Jedwabnem to byli polakozercy ) itd itp. 6.
                                  Andruszczyn przeciez pisze otwarcie - nie mozna spokojnie schylic (
                                  jak sie domyslam nad ) ofiarami, kiedy... A ja mysle inaczej. W tej
                                  sprawie nie ma warunkow.
                                  • andruszczyn1 Szkoda czasu... 09.08.07, 21:44
                                    Przykre, że czytelnicy łatwo dają się "wykiwać" hansowi. Nie mam już siły pisać o bezpodstawnych oskarżeniach i oszczerstwach, także pod moim adresem. Jak już powiedziałem: gospodarzowi wolno wszystko...
                                    • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 09.08.07, 22:02
                                      1. Tym razem zostalem Maradona forum Czarnej Sredniej. Kiwam
                                      wszystkich i bramke strzelam reka - tzn wszyscy daja sie nabierac na
                                      oszczerstwa i bezpodstawne oskarzenia a sedzia jest przekupiony
                                      przez polskie zbrodnicze podziemie. :)
                                      2. Na tym forum wszystkim wolno wszystko - mam taki dziwny zwyczaj
                                      ze niewygodnych dla siebie tekstow nie wycinam - jak to czyni
                                      moderator forum Bielska Podlaskiego. Co akurat Andruszczynowi a
                                      zwlaszcza jego kolegom nie przeszkadzalo. :)
                                      3. Tyle. Licze na Twoj glos carrambo.
                                      • andruszczyn1 Żałosne 09.08.07, 22:17
                                        > 2. Na tym forum wszystkim wolno wszystko - mam taki dziwny zwyczaj
                                        > ze niewygodnych dla siebie tekstow nie wycinam - jak to czyni
                                        > moderator forum Bielska Podlaskiego. Co akurat Andruszczynowi a
                                        > zwlaszcza jego kolegom nie przeszkadzalo. :)

No i znowu mi coś wmawiasz...Można się przyzwyczaić, choć ani miłe, ani kulturalne to nie jest. Nie wiesz kto jest moim kolegą. To takie pieprzenie bez sensu hans. Ale u siebie jesteś. Wcale bym się nie zdziwił, gdybyś jakoś wyeksponował wątek "Andruszczyn jest faszysta!".
                                        • hansgrubber Re: Żałosne 09.08.07, 23:26
                                          1. Po prostu zwracam Ci uwage ze na forum na ktorym po raz pierwszy
                                          skrzyzowalismy szable moderator rzeczywiscie "byl u siebie" i cial
                                          po uwazaniu, nie przypominam sobie bys to oprotestowal, choc
                                          przyznaje ze mogles nie zauwazyc. Moze tu rzeczywiscie sie czepiam,
                                          ale uwaga w stylu ze "jestes u siebie" to dokladnie ta sama jakosc.
                                          Nie u siebie mam takie same poglady. I kazdy kto przychodzi na FCzŚ
                                          jest u siebie.
                                          2. Co do wyeksponowania musze Cie zawiesc. Nic z tego. Ekspozycja
                                          dotyczy Czarnej i chorych dzieci.
                                          • andruszczyn1 Re: Żałosne 09.08.07, 23:50
                                            Chyba się wzruszę.
                                            • hansgrubber Re: Żałosne 09.08.07, 23:52
                                              Nie w tym watku.
                                              • carrramba Re: Żałosne 10.08.07, 08:15
                                                Nie wiem czy chcecie poznac moje zdanie ale jednak wypowiem sie w przedmiotowej
                                                sprawie.
                                                Nie jestem pro ani tez anty. Staram sie zachowac obiektywizm.
                                                Mam swiadomosc, ze na Ukrainie stoja pomniki zbrodniarzy. Nie tylko SS byla
                                                organizacja przestepcza, niezwykle lagodnie potraktowany przez miedzynarodowy
                                                wymiar sprawiedliwosci Werhmacht w zasadzie niewiele sie od SS roznil. Bo nie
                                                dajmy sie zwariowac, ze zolnierze Werhmachtu to byli niewinni chlopcy. Bo czy
                                                mozna sadzic tylko morderce, pomijajac udzial i odpowiedzialnosc tego, ktory
                                                stal na czatach ? Nie mozna.
                                                Wracajac do Ukrainy, sadze iz obecnie nasze interpretacje wydarzen historycznych
                                                nie zbiegna sie. Przeprosimy sie za to czy tamto ale kazdy bedzie myslal o
                                                wlasnych krzywdach. Ta sytuacja sie zmieni, ale na to potrzeba czasu. Czy dzis
                                                ktos ma zal do Szwecji za potop ?
                                                Staram sie myslec o przyszlosci, nie chowac urazy. Poza tym, jest zasadnicza
                                                roznica, pomiedzy wybaczeniem a zapomnieniem.
                                                Dla nas Bander jest pospolitym zbrodniarzem, dla Ukraincow bohaterem narodowym.
                                                Przewrotnosc historii.
                                                Przypomnijcie sobie pomaranczowa rewolucje. Jak sie zachlysnelismy, jak
                                                natychmiast pojechali nasi politycy na odsiacz. To bylo jak wyciagniecie reki do
                                                Ukrainy /wybaczamy i prosimy o wybaczenie/. Caly swiat wstrzymal oddech a Polska
                                                pobiegla z odsiacza. I co ? Warto bylo ? Wtedy uwazalam, ze warto, dzis juz
                                                jestem wystudzona w swoich osadach.
                                                Wracam do pomnikow : w Warszawie jest rondo Dudajewa. Powinno tam byc ? Moze
                                                troche umiaru politycznego i poprawnosci nalezaloby miec. ?
                                                A Bieslan ? Tragedia rosyjskich dzieci po jednej stronie, desperacka walka o
                                                niepodleglosc po drugiej. Nie usprawiedliwiam tego co zrobiono w Bieslanie, ale
                                                prosze pamietac ze sa czeczesnkie wioski gdzie nie ma juz mezczyzn, wszyscy
                                                zgineli.
                                                Tak wiec, bardzo trudno jest opowiedziec sie po ktorejs ze stron.
                                                Na zakonczenie chce napisac, ze odstawilabym wszystkich politykow- facetow.
                                                Skonczylyby sie wojny, skonczylaby sie przemoc. Czy nie mam racji ? Inne
                                                postrzeganie swiata maja jednak kobiety. Sama jestem matka i doskonale wiem, ze
                                                za wszelka cene dazylabym do pokoju. Zawsze. A Panowie ?

• hansgrubber Re: Żałosne 10.08.07, 13:46
                                                  1. Wybacz carrambo ale za duzo grzybow w barszcz. Trudno na to
                                                  odpowiedziec.
                                                  2. Tylko jedno konkretene zdanie: Bieslanu nic nie usprawiedliwia.
                                                  Zadna niepodleglosc zbudowana na krzywdzie dzieci nie jest wartocią.
                                                  I w ten miekki sposob wrocilismy do tematu :)
                                                  • carrramba Re: Żałosne 10.08.07, 14:43
                                                    Moje przeslanie bylo inne Hansie. Wybaczmy krzywdy, pora zaczac od nowa budowac
                                                    wspolna przyszlosc. Jesli juz nie dla nas, to dla naszych dzieci.
                                                  • hansgrubber Re: Żałosne 10.08.07, 19:59
                                                    1. Nie lubie takich slow. Wybaczanie? Zapytaj tych ktorzy zgineli
                                                    czy wybaczaja, ich rodzin, potomkow. Ja tego zrobic nie moge. To sa
                                                    indywidualne niepowtarzalne losy, przerwane, niedopelnione. Tak samo
                                                    tragiczne jak wszytkich ofiar po wszystkich stronach.
                                                    2. Uwazam ze mordowanie - zwlaszcza dzieci jest niewybaczalne.
                                                    Kazdego kto w tej sprawie nie wydaje z siebie jasnego komunikatu
                                                    uwazam za skonczonego lajdaka i kanalie.
                                                    3. W takich sytuacjach wybaczanie i przepraszanie jest groteska.
                                                    Wystarczy potepienie czynow i pamiec. Bez tego nie wierze w
                                                    jakakolwiek przyszlosc.
                                      • szpila555 Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 08:34
                                        hansgrubber napisał:
                                        > 2. Na tym forum wszystkim wolno wszystko - mam taki dziwny zwyczaj
                                        > moderator forum Bielska Podlaskiego. Co akurat Andruszczynowi a
                                        > zwlaszcza jego kolegom nie przeszkadzalo. :)

Najgorsze jest to Twoje zadufanie we własną nieomylność i ocenianie
                                        innych hansie.
                                        Czasem zaczynam żałować że wystąpiłem w Twojej obronie jak dostałeś
                                        bana na pewnym forum i użalałeś się z tego powodu na różnych forach.
                                        Więcej tego błędu nie popełnię.
                                        Jakie wpisy niewygodne dla mnie na forum bielskim ostatnio
                                        skasowałem? Mam napisać hansgrubber kłam.e?
                                        • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 12:45
                                          1. A gdzie napisalem ze ostatnio? :) Ostatnio to nie mam pojecia bo
                                          jak pewnie zauwazyles nie bywam na bielskim forum. Dopisujac co Ci
                                          sie zywnie podoba do moich zdan zawsze mozesz nazwac mnie tak jak
                                          chcesz. Prosze bardzo.
                                          2. "Zadufanie we wlasna nieomylnosc"? :)
                                          3. Fajnie ze mnie broniles. Ale wolalbym bys bronil zasad i by byly
                                          one rowne dla wszystkich. A tak nie bylo, pozdrawiam.
                                          • szpila555 Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 13:15
                                            hansgrubber napisał:
                                            > 1. A gdzie napisalem ze ostatnio? :)

Proszę bardzo:
                                            Pisałeś hansie w czasie teraźniejszym :)
                                            "mam" "nie wycinam" "jak to czyni"
                                            Cytuję:
                                            > [...]mam taki dziwny zwyczaj
                                            > moderator forum Bielska Podlaskiego.

Bez komentarza
                                            • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 13:42
                                              1. Ok masz racje. Bylo to co najmniej nieprecyzyjne. Przepraszam.
                                              2. Na moje usprawiedliwienie powiem tylko tyle ze w czasie kiedy
                                              bywalem na forum BP czas trazniejszy byl usprawiedliwiony. Jesli sie
                                              zmienilo to fajnie, o to chodzilo.
                                              3. Pozdrawiam.
                                              • andruszczyn1 Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 17:28
                                                Ciekawe kogo jeszcze zechce kolega hans oczernić? Proponuję hans, abyś zaczął wydawać dla forumowiczów mających czelność się z Tobą nie zgodzić "karty czystego sumienia"...Oczywiście po uprzedniej weryfikacji wniosków. Koniecznie ze zdjęciem.
                                                Ilu jest faszystów na forum w sumie? Udało Ci się to stwierdzić?
                                                • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 19:43
                                                  1. Jak to w Czarnej. Oczerniamy.
                                                  2. Na reszte nie odpowiadam bo slowo daje mi sie nie chce. Wybacz.
                                                  • andruszczyn1 Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 20:05
                                                    Nareszcie
                                                  • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 20:21
                                                    Prosze bardzo. :)
                                                  • carrramba Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 20:41
                                                    Hansie, ja akurat z czystym sumieniem moge powiedziec, ze wybaczam. Nie znalam
                                                    moich Dziadkow, obaj zgineli w czasie wojny. Potrafili wybaczyc moi Rodzice,
                                                    potrafie i ja. Co w tym dziwnego ? A zreszta, tamtych Niemcow juz nie ma. Co ma
                                                    do wojny obecne pokolenie ? Komu mam te krzywdy pamietac ? Mojemy rownolatkowi
                                                    przeciez nie, nawet chocbym chciala, bo urodzil sie sporo lat po wojnie.
                                                    Nie palam sympatia do Niemcow ale to juz inna bajka. Zapytaj mnie, czy palam
                                                    sympatia do Polakow noszacych faszystowskie opaski ? Nie, dziwie sie, ze jest na
                                                    to przyzwolenie. W Niemczech go nie ma.
                                                    Zeby byla w tej sprawie jasnosc: potepiam wszystkich zbrodniarzy. Potepiam
                                                    Rosjan za dzialania w Czeczenii ale potepiam tez czeczenskich terrorystow. Co
                                                    jeszcze mam dodac?
                                                  • hansgrubber Re: Szkoda czasu... 10.08.07, 21:16
                                                    Odpowiedzialem Ci wczesniej kilka linijek wyzej. :) Zauwazylas?
                                                  • szpila555 Re: Doszedłem do wniosku ... 10.08.07, 21:31
                                                    ... że hans celowo prowokuje i sciąga na swoje niszowe forum
                                                    dyskutantów. Po prostu w ten sposób zwiększa frekwencję i liczbę
                                                    postów.Dało się to OSTATNIO zauważyć ;)
                                                  • carrramba Re: Doszedłem do wniosku ... 10.08.07, 22:13
                                                    \Nie sciagal mnie i nie prowokuje. Sama tu trafilam, zupelnie przypadkowo zreszta.
                                                  • hansgrubber Re: Doszedłem do wniosku ... 10.08.07, 23:10
                                                    :) Swoja droga niezle watek zmeandrowal. A zaczelo sie od religii w
                                                    szkole.
                                                  • andruszczyn1 Re: Doszedłem do wniosku ... 11.08.07, 00:48
                                                    Brakuje tu tylko mata. Pewnie zaszył się w swojej kryjówce i nadrabia zaległości z Naszym Słowom". A hans jakim był, takim pozostanie.
                                                  • hansgrubber Re: Doszedłem do wniosku ... 11.08.07, 01:34
                                                    1. Niedostateczny ze spostrzegawczosci :)
                                                    2. Coz jestem jaki jestem?
                                                  • mat120 Re: Doszedłem do wniosku ... 11.08.07, 12:46
                                                    andruszczyn1 napisał:

> Brakuje tu tylko mata. Pewnie zaszył się w swojej kryjówce i
                                                    nadrabia zaległośc
                                                    > i z Naszym Słowom". A hans jakim był, takim pozostanie.

Jestem, jestem, choć ostatnio czasu mi brak:))
                                                    A Hans to "Instytucja", która czasem jednak odstępuje od zasad,
                                                    którymi się kieruje dla potwierdzenia tychże. Dobry materiał na
                                                    ministra edukacji:))
                                                  • hansgrubber Re: Doszedłem do wniosku ... 11.08.07, 21:00
                                                    No to pojechales. Ladnie to tak kpic z Hansa? :)
    • pawlozsiul "autorytet" Andrzeja Przewoźnika 11.08.07, 06:24
      Pomijając różne brudy, które mu wyciągnięto kiedy ubiegał się o
      szefowanie IPNowi - dla mnie ten gość skończył się w 1997 roku w
      Bielsku. To co wtedy mówił i robił wespół z ówczesną wojewodą
      poważnie go zdyskredytowało.

Wiesz Hans, czemu nie dopytuję się upierdliwie polskich sąsiadów,
      czy potępiają zbrodnie Burego? Bo wiem, że żaden porządny człowiek
      tego nie akceptuje. Z faktu, że inaczej widzi rolę Burego w historii
      nie wynika jeszcze, że usprawiedliwia ludobójstwo, którego Bury się
      dopuścił.

Może kiedyś, kiedy bardziej "zbucieję" przyznam sobie - za Twoim
      przykładem - uprawnienia inkwizytorskie.
      • hansgrubber Re: "autorytet" Andrzeja Przewoźnika 11.08.07, 20:57
        1. Co sie robi gdy ktos mowi niewygodne rzeczy? Wskazuje sie ze jest
        zamieszany, klamal, jest swirem, nalezy do ukladu itp. Im mniej
        precyzyjnie tym lepiej. Ale w sprawie Przewoznika kruszyc kopii nie
        bede.
        2. O Burego pytac nie musisz, nikt go tu nie chwali a nawet za
        checia nazwe go ostatnim lobuzem. Wytlumacz mi za natomiast ten
        paradkos: piszesz ze zaden porzadny czlowiek nie akceptuje zbrodni
        Burego i nie usprawiedliwia jego ludobojstwa. Skoro tak to nie ma
        problemu z nazwaniem go tak jak wyzej. Dzlaczego zatem nie
        przechodzi Ci przez gardlo ze na Wolyniu Ukraincy dopuscili sie
        ludobojstwa - mimo ze takich Burych bylo tam setki, mordowali
        kobiety i dzieci a skala zabojstw jest dwa tysiace razy wieksza? :)
        3. Niestety nie wiem co to znaczy zbuciec - takiego slowa nie ma w
        slowniku jezyka polskiego.
        4. Boze jak Ty cierpisz, Hans jest strasznym inkwizytorem bo
        twierdzi ze mordowanie dzieci nie jest fajne.
    • pawlozsiul podatki wg Mata 11.08.07, 06:26
      Skoro twierdzisz, że mniejszości nie płacą podatków, podaj uprzejmie
      adres stacji paliw, gdzie mógłbym zatankować bez VATu i akcycy. I
      powiedz jeszcze, gdzie w w formularzu PIT należy wpisać narodowość,
      aby zostać z podatku zwolnionym.

Abstrahując od "NS". Uważasz Mat, że donator ma prawo wpływać na
      treść artykułu? Czy np. koncern petrochemiczny, który zamieszcza
      reklamę prasową powinien oczekiwać, że gazeta nie napisze o tym, że
      truje on środowisko?
      • mat120 Re: podatki wg Mata 11.08.07, 13:04
        Pawło, ja nie twierdzę, że mniejszości nie płacą podatków, zresztą
        nie o mniejszości jako takie tutaj idzie, ale o ich agresywnych,
        zaślepionych, niektórych "przedstawicieli", również tych pisujących
        w NS "językiem nienawiści". Dobrze chyba o tym wiesz.
        Donator ma takie prawo o ile zawrze z obdarowanym stosowną umowę.
        Oczywiście nikt sie do tego oficjalnie nie przyzna. Nie posądzam Cię
        o naiwną wiarę, że ktoś dzisiaj daje duże pieniądze całkowicie
        bezinteresownie. Dotowanie nienawistnych Polsce "przedstawicieli"
        mniejszości ukraińskiej to jednak wyjątek tylko potwierdzający tę
        regułę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka