Dodaj do ulubionych

TRAGEDIA!!!

25.10.06, 11:21

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/14-latka-odebrala-sobie-zycie-bo-upokorzyli-ja-koledzy,809642,2943
Obserwuj wątek
    • khaki3 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 11:23
      Czytalam i szczerze mowiac nie wiem co powiedziec.Wspolczuje rodzicom,
      dziewczynie, zal mi jej strasznie. Tym debilom bym pewnie leb ukrecila.
      • edi9911 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 11:26
        NO JAK TAK MOZNA KOGOŚ PONIŻYĆ
        Brak słów.
        • khaki3 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 11:29
          Ja nie wyobrazam sobie,ze czlowiek i to mlody jest zdolny do takiego zachowania!
          nie wyobrazam sobie,ze rodzice nie wpoili tym kretynom podstawowych zasad
          szacunku do innego czlowieka. nie wyobrazam sobie,ze ktokolwiek ma tak zjechana
          psyche,zeby tak sie zachowac!i to nie byl jeden chlopak a kilku!!!i zaden z nich
          nie zlitowal sie nad dziewczyna, zadnemu z nich nawet reka nie zadrzala!gdybym
          ja cos takiego zobaczyla chyba bym lby poukrecala kretynom!!
    • wujekjarek1 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 11:24
      smutne :((

szkolnictwo potrzebuje PRZEMYŚLANEJ reformy... i odpowiednich ludzi do jej
      wdrożenia...

(*)

• odziej Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 11:39
      a najgorsze w tym wszytkim jest to że są nieletni więc w sumie nic im się nie
      stanie .... dostaną w najgorszym przypadku co najwyżej poprawczak i kuratora :(

ziobro gdzie jesteś ?
    • sebcioo Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 12:23
      Fakt, to tragedia.

Jednak sam znam i pamietam przypadki kiedy to np w bielskiej bursie odchodzily
      podobne "macanki" i jakos nikt sie nie obrazal i nie gniewal. Nie mowiac o
      odbieraniu sobie zycia.
      • khaki3 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 12:50
        Jednak sam znam i pamietam przypadki kiedy to np w bielskiej bursie odchodzily
        podobne "macanki" i jakos nikt sie nie obrazal i nie gniewal. Nie mowiac o
        odbieraniu sobie zycia.

a te macanki to odbywaly sie za zgoda obydwu stron?czy tez przymusem polozyli na
        stole przy kilkunastu "uczestnikach" ?moze to i facetow smieszy ale kobieta w
        takiej sytuacji nie czuje sie komfortowo i nie wyobrazam sobie takiego zachowania!
        • sebcioo Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 10:58
          > a te macanki to odbywaly sie za zgoda obydwu stron?

Wydaje mi sie ze bylo to potraktowane jako dowod na atrakcyjnosc dziewczyny, ze
          tak sie podobala ze az sie osmielili jej dotknac ;) i bylo wspominane ze smiechem.
          • sebcioo Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 10:59
            Wiem ze to "dziwnie" brzmi ale tak bylo.
            • khaki3 Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 12:09
              Ojj brzmi dziwie i to bardzo. no ale tutaj jest roznica miedzy chcianymi
              macankami a miedzy tym co zrobili debile tej dziewczynce. wiec polaczenie tych 2
              spraw troszke jest nietrafione. no ale wyjdzmy z zalozenia, ze nie o to tobie
              chodzilo, zeby te dwie sprawy polaczyc w jedna calosc.

chyba,ze sie myle?
              • sebcioo Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 14:00
                Ja dzisiaj nie mysle, "wczorajszy" jestem ;)
                • khaki3 Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 14:02
                  Oj to jak wczorajszy to ja nie wiedzialam:) Zycze szybkiego powrotu do
                  dzisiejszego dnia :) i bezbolesnego przedewszystkim:D
    • ja-alutka Bydlaki!! 25.10.06, 12:56
      Krew się we mnie gotuje jak czytam coś takiego!! Jestem matką i chyba zabiłabym
      gdyby....wrrrrr
    • bodek1234 Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 13:01
      i jak tu nawet jako katolik nie być za karą śmierci dzisiejsi młodzi ludzie są coraz słabsi psychicznie widać to po ilości samobójstw i w jakich sytuaciach one następóją straszna tragedia
      • odziej Re: TRAGEDIA!!! 25.10.06, 13:12
        bodek1234 napisał:

> i jak tu nawet jako katolik nie być za karą śmierci ...

Bodek, KK nie jest przeciwne karze śmierci :
        www.kosciol.pl/article.php/20040619140918516
        po prostu są takie a nie inne przepisy regulujace tę kwestje w polskim prawie,
        które przyjeło Europejską Konwencję Praw Człowieka o Zniesieniu Kary Śmierci -
        bez niej mi.in nie mozna byc członkiem UE...ale dyskusja o karze smierci to już
        zupełnie inna historia...
    • pawlozsiul Czegoś nie rozumiem 25.10.06, 13:47
      Sami na tej lekcji nie byli. A reszta klasy co? Ślinę przełykała widząc
      rozebraną koleżankę?

"Bezstresowe wychowanie" przynosi efekty, dalej róbta, co chceta, czy jak to
      tam leci.
      • partizan79 Re: Czegoś nie rozumiem 25.10.06, 13:51
        Zabrać gówniarzom komórki!
        • pawlozsiul I powyrywać kolczyki razem z pępkami! 25.10.06, 13:53
          • partizan79 Re: I powyrywać kolczyki razem z pępkami! 25.10.06, 13:57
            Zaraz nas opieprzą, że robimy z poważnego wątku jaja. Ja stąd idę, a Ty jak
            sobie chcesz.
        • edi9911 Re: Czegoś nie rozumiem 25.10.06, 14:04
          partizan79 napisał:

> Zabrać gówniarzom komórki!

Sądzisz , że oni maja jakies komórki w głowie?
          Ci zwyrodnialcy mają minus komórek do potęg nieskończoności
          • edi9911 Re: Czegoś nie rozumiem 25.10.06, 14:10
            Nie wiem czy z tego matematycznego równania
            plus nie wyjdzie,ale oni mają we łbach tylko szambo
    • i.madzia Re: Zadne jaja!!! 25.10.06, 14:04
      Zabrać komórki! powyrywać kolczyki! przylać w d.pę za najmniejsze przewinienie!
      • hansgrubber Gdansk szczegoly 25.10.06, 17:48

• hansgrubber Przepraszam - raz jeszcze 25.10.06, 17:57
        Koleżanki dziewczynki twierdzą, że wszystko zaczęło się we wrześniu. Wtedy to
        Ania odrzuciła względy jednego z kolegów z klasy. Ten zaczął się mścić.
        Znalazł „wspólników”, którzy wiele razy obrażali dziewczynkę. W końcu doszło
        do okrutnej kulminacji.

Dwadzieścia minut

Piątek, lekcja języka polskiego. Nauczycielka musi przygotować apel. Zostawia
        klasę samą, ale wcześniej prosi innego nauczyciela, by zajrzał do
        drugoklasistów.
        W klasie jest głośno, nauczyciel prosi o spokój. I wychodzi, by poprowadzić
        swoją lekcję.
        Wtedy do Ani podchodzą dwaj napastnicy. Pchają ją na ścianę, siłą kładą na
        ławkę. Wyzywają przy tym dziewczynkę, zdzierają z niej części ubrania. Całą
        scenę filmuje trzeci kolega.
        Przyjaciółki Ani próbują powstrzymać chłopców. Bezskutecznie. Nie wiadomo,
        dlaczego nie wołają nauczyciela.
        Koszmar trwa dwadzieścia minut. Wreszcie Ania ubiera się i ucieka z klasy.

Rozmowa z bratem

Polonistka po powrocie zauważa płaczącą przyjaciółkę Ani. Pyta, co się stało.
        - Chłopcy dokuczali Ani i ona uciekła do domu - odpowiada dziewczynka.
        Polonistka zabiera uczennicę do wychowawczyni. Tam przyjaciółka mówi już
        więcej, ale nie wszystko. Opowiada, że koledzy „obmacywali” Anię.
        Nie wiadomo, dlaczego nikt z uczniów nie opowiedział nauczycielom, co
        naprawdę stało się na lekcji.
        Wychowawczyni dzwoni do domu Ani. Telefon odbiera starszy brat uczennicy.
        Wychowawczyni jest przekonana, że rozmawia z ojcem. Prosi o zajęcie się Anią
        i rozmowę na temat tego, co stało się w szkole.
        W sobotę Ania spotyka się z przyjaciółką. Mówi jej, że "chce się powiesić, bo
        nie zniesie tego, co ją spotkało".
        Tego samego dnia popełnia samobójstwo.
        W poniedziałek nauczyciele i uczniowie gimnazjum dowiadują się o śmierci Ani.
        - Na pierwszej lekcji nauczyciel wuefu rozmawiał z dziewczynkami z tej klasy -
        mówi Mirosław Michalski, dyrektor Gimnazjum nr 2 w Gdańsku. - Były
        zrozpaczone. Cała klasa została objęta opieką psychologiczną i pedagogiczną
        na trzeciej lekcji.
        Tego samego dnia w szkole pojawiają się policjanci. Po rozmowie z uczniami
        już wiedzą, co popchnęło Anię do samobójstwa.

Bez sygnałów i problemów

Wtorek, godzina 13.
        Na szkolnych korytarzach jest wyjątkowo cicho i spokojnie. Przy wejściu wisi
        plakat reklamujący akcję zbierania pieniędzy, które zostaną przekazane
        potrzebującym dzieciom z Afryki.
        - W poniedziałek z twarzy uczniów zniknęły uśmiechy - mówi Anna Pinio,
        nauczycielka geografii w Gimnazjum nr 2. - Przygnębieni są również
        nauczyciele, jesteśmy wstrząśnięci, wielu z nas ma dzieci.
        Nauczyciele powtarzają - nie dochodziły do nich żadne sygnały, wskazujące na
        to, że dziewczynce już wcześniej dokuczano.
        - Nic na to nie wskazywało - twierdzi dyrektor. - Była to wychowawczo trudna
        klasa, ale wychowawczyni i pedagodzy na bieżąco pracowali z uczniami, żeby
        wyjaśnić pojawiające się problemy. Połowa klasy znała się jeszcze ze szkoły
        podstawowej. Ta dziewczynka nie sprawiała problemów. I z drugiej strony - nie
        mieliśmy sygnałów, żeby potrzebowała jakiejś pomocy. Z tego co wiem, była
        pogodna.

Trzeba rozmawiać

Chłopcy, którzy dopuścili się tych czynów, staną przed sądem dla nieletnich.
        A co stanie się z resztą klasy?
        - Pedagog i psycholog muszą pomóc uczniom w przezwyciężeniu stresu. Pracę
        muszą wesprzeć też wychowawcy. Z pewnością będzie to długotrwały proces -
        mówi Lidia Dysarz, edukator ds. przeciwdziałania agresji i przemocy,
        nauczyciel w II LO w Sopocie. - Gimnazjum to specyficzny i trudny okres w
        życiu człowieka. Wchodzi w trudny okres dojrzewania, a ponadto jest niezwykle
        podatny na wpływy otoczenia. Jednak 14-latek powinien mieć już świadomość
        tego, co jest złe. To, że do takiej sytuacji doszło w szkole, w gronie wielu
        osób, świadczy o tym, że oprawcy musieli się czuć bardzo swobodnie
        Gimnazjum nr 2 zgłosiło się do naszej kampanii Szkoła bez Przemocy.
        - Nie wycofamy się z akcji - deklaruje dyrektor.- Jeżeli dzieci z innych klas
        będą chciały o tym porozmawiać, zorganizujemy spotkanie z psychologiem i
        pedagogiem. Jeśli rodzice dziewczynki nie będą mieli nic przeciwko,
        chciałbym, żeby jak najwięcej uczniów wzięło udział w uroczystościach
        pogrzebowych.

Dorota Abramowicz Katarzyna Gruszczyńska - Dziennik Bałtycki

Nie mam do tego komentarza bo trzeba by rozwikalc zagadke dlaczego nikt
        wczesniej nie zauwazyl, nie interweniowal, skad agresja itp. Wszytkim
        dowcipnisiom ktorzy juz maja odpowiedz i np mowia o bezstresowym wychowaniu
        przypominam ze lekim na cale zlo mialy byc szkolne lekcje religii - i jakos
        skonczylo sie na etetach dla ksiezy.
        • ja-alutka W uzupełnieniu! 26.10.06, 11:13
          wiadomosci.onet.pl/1424038,11,item.html
          Ze szczególnym uwzględnieniem wypowiedzi matki dziewczynki :(
          • khaki3 Re: W uzupełnieniu! 26.10.06, 12:12
            - Kolesie chcieli się popisać - mówili w szkole reporterom "Gazety Wyborczej"
            koledzy Ani i sprawców jej upokorzenia. To niezła beka tak obmacać dziewczynę.
            Chcieli pokazać, że są zajebiści - mówią uczniowie - Wszyscy się nabijali, nikt
            nie sądził, że laska tego nie wytrzyma.

No tak nabijali sie,ze gola dziewczyna zostala upokorzona, wysmiana,
            potraktowana jak smiec i szmata. jakbym cos takiego uslyszala to bym uszy
            pourywala tym dzieciakom! a wszystko jak zwykle bagatelizuja sprawe bo nic sie
            nie stalo bo dziewczyna slaba psychicznie byla.

a rodzicow dziewczyny podziwiam. nie moglabym tak podejsc do sprawy jak ta kobieta.
          • hansgrubber Re: W uzupełnieniu! 26.10.06, 18:09
            Brzmi dziwnie.
    • hansgrubber Zabawna rzecz 25.10.06, 17:59
      www.gimnazjum2.internetdsl.pl/
      zobaczcie w jakim porzadku wpisani sa nauczyciele. :)
      • i.madzia Re: Ręka automatycznie... 25.10.06, 19:33
        w pięść się zaciska! Co mówią rodzice pustogłowych pętaków? bagatelizują sprawę
        mówią:- Dzieci, jak to dzieci, głupie żarty ich się trzymają.
        Załosne, przynajmniej mogliby wyrazić żal i współczucie, bo następnym żartem
        ich pociech,będzie wyrzucenie jakiejś dziewczyny z pędzącego pociągu...tak dla
        żartu.
        • hansgrubber Re: Ręka automatycznie... 25.10.06, 20:03
          No okropne.
    • agnieszkaaa66 Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 17:55
      no i coż orzekł sąd? otóż dostaną 3 miesiące pobytu w schronisku dla
      nieletnich, ale mi kara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      i co, oni poprawią swoje postępowanie, zmienią myślenie, staną się lepsi?
      ten wyrok to robienie jaj!!!!!!!!!!!!!!!!
      • hansgrubber Re: TRAGEDIA!!! 26.10.06, 18:03
        Do czasu zakonczenia postepowania. Czytamy dokladnie a potem sie oburzamy, tak?
      • odziej Re: TRAGEDIA!!! 27.10.06, 09:14
        agnieszkaaa66 napisała:

> no i coż orzekł sąd? otóż dostaną 3 miesiące pobytu w schronisku dla
        > nieletnich, ale mi kara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > i co, oni poprawią swoje postępowanie, zmienią myślenie, staną się lepsi?
        > ten wyrok to robienie jaj!!!!!!!!!!!!!!!!

nie chcę bronić sądu-to niezalezna instytucja, ale jak zauważył hans
        postepowanie się nie zakończyło...i nie wiemy jak było na prawdę - gazety i
        telewizja jak zwykle rozdmuchały sprawę a posiedzenia sadu są niejawne więc nie
        ferujmy wyroków.

z drugiej strony każdy kto ma coś wspólnego z systemem penitencjarnym zdaje
        sobie sprawę jak wielkim problemem jest zamykanie nieletnich bądź młodocianych -
        bo nie ma co się oszukiwać - nieliczni są do zresocjalizowania w ten sposób,
        reszta uczy sie tylko fachu na przyszłość...

a Ci chłopcy i tak są skończeni...
        • hansgrubber Re: TRAGEDIA!!! 27.10.06, 11:27
          Swiete slowa! Moglbys wpadac czesciej na forum?
          • odziej Re: TRAGEDIA!!! 27.10.06, 13:39
            ciągle tu jestem. nie zawsze widze powód do dyskusji - chyba zgodzisz się że
            dużo osób czyta to forum a mało na nim pisze...

jak mnie coś zainteresuje to się odezwę ;)
            • odziej Re: TRAGEDIA!!! 31.10.06, 07:44
              www.gazetawyborcza.pl/1,75516,3708064.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka