Dodaj do ulubionych

7 Listopada 1612

06.11.06, 21:43
7 listopada kapitulacja polskiej załogi na Kremlu w Moskwie.

czy coś więcej można powiedzieć o tym wydarzeniu ? poproszę o materiał :
Obserwuj wątek
    • partizan79 Re: 7 Listopada 1612 06.11.06, 21:43
      :)
      • obserwer11 Re: 7 Listopada 1612 06.11.06, 21:51
        www.prawy.pl/?dz=felietony&id=16674&subdz=
        • partizan79 Re: 7 Listopada 1612 06.11.06, 22:03
          Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:)
          • dwaynehicks Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 09:16
            partizan79 napisał:

> Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:)

Nobilitacją? Za głupią politykę dynastyczną Zygmunta III, powiązaną też z jego
            fanatyzmem religijnym, Rzeczpospolita płaciła kolejnymi
            awanturami "samozwańców", najazadami szwedzkimi, postepującą anarchią (vide
            rokosz Zebrzydowskiego") i ogólnym osłabieniem. Nakładało się na to izolowanie
            kozaków, za co w końcu zapłaciliśmy ogromną cenę i wiele innych błędów tego
            króla-idioty. Kapitulacja załogi polskiej na Kremlu to groźne memento dla
            Rzeczpospolitej wskazujące, że odwraca się wiatr historii, od tej pory
            faworyzującej Moskwę, nie Rzeczpospolitą. To nie nobilitacja, to hańba!!!
            • lubicz68 Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 12:44
              dwaynehicks napisał:

> partizan79 napisał:
              >
              > > Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:)
              >
              > Nobilitacją? Za głupią politykę dynastyczną Zygmunta III, powiązaną też z
              jego
              > fanatyzmem religijnym, Rzeczpospolita płaciła kolejnymi
              > awanturami "samozwańców", najazadami szwedzkimi, postepującą anarchią (vide
              > rokosz Zebrzydowskiego") i ogólnym osłabieniem. Nakładało się na to
              izolowanie
              > kozaków, za co w końcu zapłaciliśmy ogromną cenę i wiele innych błędów tego
              > króla-idioty. Kapitulacja załogi polskiej na Kremlu to groźne memento dla
              > Rzeczpospolitej wskazujące, że odwraca się wiatr historii, od tej pory
              > faworyzującej Moskwę, nie Rzeczpospolitą. To nie nobilitacja, to hańba!!!

Niestety masz rację.
              Dodam, że brak dziedzicznej dynastii doprowadził nasz kraj do klęski rozbiorów.

• i.madzia Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 13:26
                Nie powiem, że nie macie racjii pod tym względem, ale Partizan raczej nie to
                miał na myśli. Spójrzcie na to od innej strony. Mineło prawie czterysta lat, a
                w Moskwie nadal pamiętają, że Polskiemu Królowi, jako jedynemu udało się to
                czego nie dokonał nikt inny.
                Może złośliwie ale....powiem, że jest to dla mnie pewnego rodzaju nobilitacją.
                • pawlozsiul Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 13:34
                  Udało się jeszcze Napoleonowi. Jeżeli prześledzisz rosyjską historiografię,
                  zobaczysz, że zawsze zajmujący Kreml byli nic niewartymi ścierwami szargającymi
                  rosyjskie świętości, a ich pogromcy ludźmi świętymi. Też się domyślam, o co
                  chodziło Partizanowi, ale jest to nobilitacja pozorna.
                  • i.madzia Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 14:10
                    No,no...a Ciebie nie posądzałam o fanatyzm.
                    Widać w każdy z nas trochę tego siedzi.☺
                    • pawlozsiul Nie chodzi o to, co siedzi we mnie. 07.11.06, 14:47
                      Weż byle kroniki rosyjskie i znajdziesz tam takie opisy: siedzieli sobie Polacy
                      na Kremlu i na świętych ołtarzach przelatywali panienki; przyszli Francuzi i
                      swiętymi chustami podcierali sobie dupska. Święty lud rosyjski patrzeć na to
                      nie mógł i wystąpił - w wieku XVII i XIX, opisy bliźniaczo podobne.

Napisałem wyraźnie, że chodzi o rosyjską "historiografię" a nie historię.
                      • i.madzia Re: Nie chodzi o to, co siedzi we mnie. 07.11.06, 15:32
                        Widać, że taki stan rzeczy, bardziej Ci pasuje. Współczesna "historiografia"
                        tego kraju, jest jeszcze ciekawsza.☺
                        • pawlozsiul przesadzasz 07.11.06, 15:49
                          Na każde zdarzenie są minimum dwa spojrzenia. Jezeli to drugie jest niedostępne
                          w oficjalnym obiegu, to je jedynie przywołuję. Nie czuję się kompetentnym, by
                          zastępować komuś jego własny rozum.
              • pawlozsiul już bez takich samooskarżeń panowie! 07.11.06, 13:31
                Poznajecie gościa z prawej? To poprzednik "króla-idioty".

img92.imageshack.us/my.php?image=kolanyiyg4.jpg
                • konfederata podsumowanie 08.11.06, 05:46
                  www.maly.goscniedzielny.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1156927438&dzi=1156925766&katg=
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka