konfederata 06.11.06, 21:43 7 listopada kapitulacja polskiej załogi na Kremlu w Moskwie. czy coś więcej można powiedzieć o tym wydarzeniu ? poproszę o materiał : Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obserwer11 Re: 7 Listopada 1612 06.11.06, 21:51 www.prawy.pl/?dz=felietony&id=16674&subdz= Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: 7 Listopada 1612 06.11.06, 22:03 Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:) Odpowiedz Link Zgłoś
dwaynehicks Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 09:16 partizan79 napisał: > Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:) Nobilitacją? Za głupią politykę dynastyczną Zygmunta III, powiązaną też z jego fanatyzmem religijnym, Rzeczpospolita płaciła kolejnymi awanturami "samozwańców", najazadami szwedzkimi, postepującą anarchią (vide rokosz Zebrzydowskiego") i ogólnym osłabieniem. Nakładało się na to izolowanie kozaków, za co w końcu zapłaciliśmy ogromną cenę i wiele innych błędów tego króla-idioty. Kapitulacja załogi polskiej na Kremlu to groźne memento dla Rzeczpospolitej wskazujące, że odwraca się wiatr historii, od tej pory faworyzującej Moskwę, nie Rzeczpospolitą. To nie nobilitacja, to hańba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lubicz68 Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 12:44 dwaynehicks napisał: > partizan79 napisał: > > > Jak dla mnie, powinno to być nobilitacją dla Polski:) > > Nobilitacją? Za głupią politykę dynastyczną Zygmunta III, powiązaną też z jego > fanatyzmem religijnym, Rzeczpospolita płaciła kolejnymi > awanturami "samozwańców", najazadami szwedzkimi, postepującą anarchią (vide > rokosz Zebrzydowskiego") i ogólnym osłabieniem. Nakładało się na to izolowanie > kozaków, za co w końcu zapłaciliśmy ogromną cenę i wiele innych błędów tego > króla-idioty. Kapitulacja załogi polskiej na Kremlu to groźne memento dla > Rzeczpospolitej wskazujące, że odwraca się wiatr historii, od tej pory > faworyzującej Moskwę, nie Rzeczpospolitą. To nie nobilitacja, to hańba!!! Niestety masz rację. Dodam, że brak dziedzicznej dynastii doprowadził nasz kraj do klęski rozbiorów. Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 13:26 Nie powiem, że nie macie racjii pod tym względem, ale Partizan raczej nie to miał na myśli. Spójrzcie na to od innej strony. Mineło prawie czterysta lat, a w Moskwie nadal pamiętają, że Polskiemu Królowi, jako jedynemu udało się to czego nie dokonał nikt inny. Może złośliwie ale....powiem, że jest to dla mnie pewnego rodzaju nobilitacją. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 13:34 Udało się jeszcze Napoleonowi. Jeżeli prześledzisz rosyjską historiografię, zobaczysz, że zawsze zajmujący Kreml byli nic niewartymi ścierwami szargającymi rosyjskie świętości, a ich pogromcy ludźmi świętymi. Też się domyślam, o co chodziło Partizanowi, ale jest to nobilitacja pozorna. Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: 7 Listopada 1612 07.11.06, 14:10 No,no...a Ciebie nie posądzałam o fanatyzm. Widać w każdy z nas trochę tego siedzi.☺ Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Nie chodzi o to, co siedzi we mnie. 07.11.06, 14:47 Weż byle kroniki rosyjskie i znajdziesz tam takie opisy: siedzieli sobie Polacy na Kremlu i na świętych ołtarzach przelatywali panienki; przyszli Francuzi i swiętymi chustami podcierali sobie dupska. Święty lud rosyjski patrzeć na to nie mógł i wystąpił - w wieku XVII i XIX, opisy bliźniaczo podobne. Napisałem wyraźnie, że chodzi o rosyjską "historiografię" a nie historię. Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Nie chodzi o to, co siedzi we mnie. 07.11.06, 15:32 Widać, że taki stan rzeczy, bardziej Ci pasuje. Współczesna "historiografia" tego kraju, jest jeszcze ciekawsza.☺ Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul przesadzasz 07.11.06, 15:49 Na każde zdarzenie są minimum dwa spojrzenia. Jezeli to drugie jest niedostępne w oficjalnym obiegu, to je jedynie przywołuję. Nie czuję się kompetentnym, by zastępować komuś jego własny rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul już bez takich samooskarżeń panowie! 07.11.06, 13:31 Poznajecie gościa z prawej? To poprzednik "króla-idioty". img92.imageshack.us/my.php?image=kolanyiyg4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
konfederata podsumowanie 08.11.06, 05:46 www.maly.goscniedzielny.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1156927438&dzi=1156925766&katg= Odpowiedz Link Zgłoś