cdsmarcin 23.02.07, 12:39 e-bielsk.pl/portal/news.php?extend.65 Wręcz szokujące... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_ja8 Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 12:53 gość_z_eLPaso 8) 23 lut : 12:49 Chodzi o statystyki. Już dawno udokumentowano, że koszt znalezienia jednego miejsca pracy przeraża swoją wielkością. Miesięcznie jest to ok. 9-10 tys zł. Ale jest też inny aspekt - mają pracę ci, którzy "wyszukują" innym. A stystyki, to są cyferki, które można różnie interpretować.......... Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 12:57 Z tego co słyszałem, to mało osób znajduje pracę poprzez Urząd Pracy. Dlaczego tak jest? Może dlatego, że urzędnicy czy piją kawę czy pomagają ludziom to i tak mają takie same pobory? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-alutka Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 14:54 Nie syp ogólnikami tylko podawaj fakty, bo że ktoś tam coś to można sobie pogadać! Jeśli naprawdę interesuje Cię to jak to wygląda z perspektywy PUP to proszę o pytania na ja-alutka@gazeta.pl...Zapewniam Cię że dostaniesz fakty a nie pogłoski, zasłyszane gdzieś tam od kogoś tam!! Pozdrawiam! ☺ Ps. Co do zamkniętego pokoju to przychodzą mi do głowy tylko 2 pomieszczenia: archiwum z przyczyn obiektywnych i pokój socjalny rzadko użytkowany... Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 15:01 Tak, Alutka ma rację, potwierdzam to w pełni. A dodam jeszcze, że jak ta osoba jest bezrobotna to dlaczego pracuje na "czarno" - czyżby pracodawca nie chiał jej zatrudnić aby uniknąć kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 15:16 Chyba pytanie dlaczego pracodawca nie zatrudnia legalnie jest do samego pracodawcy. A chyba każdy bezrobotny łapie się byle jakiego zajęcia, aby żyć, bo aby żyć trzeba mieć pieniądze, a bezrobotny skąd ma je brać? Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 15:23 Nie wiem zatem skąd pretensje i zarzuty w kierunku Urzędu Pracy. Na tablicy ogłoszeń zawsze jest sporo ofert pracy, które dość często się zmieniają, ale by być na bierząco trzeba mieć czas je czytać, a pracując nie ma takiej możliwości. No cóż, najlepiej jest czekać aż ktoś zadzwoni i zaproponuje pracę. A może trochę własnej inicjatywy? Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 15:35 Akurat ta Pani stara się ciągle dowiadywać o podkreślam LEGALNĄ pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 15:48 Nie rozumiem zatem zarzutów dotyczących Urzędu Pracy. Niby co mają zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 16:02 Pomagać znaleźć. Owszem, może dla wielu ludzi pomagają, ale są także ludzie, którzy są załatwiani tak jak kobieta opisana w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 17:05 cdsmarcin napisał: > e-bielsk.pl/portal/news.php?extend.65 > Wręcz szokujące... Cóż, to już drugi temat z waszego portalu puszczony na naszym forum. I podobnie kontrowersyjny, by nie rzec pomawiający kogoś o coś, z rodzaju jppdp A dlaczego wiedząc o przestępstwie przeciw prawom pracownika "w sklepie w centrum miasta" gdzie pracuje "na czarno" opisywana przez Was "zarejestrowana bezrobotna" nie zgłosicie tego tam gdzie trzeba? Legalne miejsce pracy by się szybko tam znalazło. A taki pracodawca to jest w porządku? Dlaczego o tym nie piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 21:12 Ty byś zgłosił tam gdzie trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:55 szpila555 napisał: > A dlaczego wiedząc o przestępstwie przeciw prawom pracownika "w sklepie w > centrum miasta" gdzie pracuje "na czarno" opisywana przez Was "zarejestrowana > bezrobotna" nie zgłosicie tego tam gdzie trzeba? Ponieważ nie są konfidentami tylko dziennikarzami. Chyba proste? Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Od razu konfident ... 23.02.07, 23:23 Mało ich było w powiecie bielskim? A sprawa "zarejestrowanej bezrobotnej" pacującej na czarno w centrum miasta w "znanej firmie" zasługuje na "ostateczne rozwiązanie" bez posądzania o konfidencję. Czyżby to ktoś z Twojej rodziny prowadził tę firmę Pawlo? Wstyd jeśli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul nie rozpędzaj się 23.02.07, 23:27 Wstydzić mógłbym się wtedy, gdybym to ja ją prowadził. Nie wiem nawet, o jaką firmę chodzi. Wiesz, co jest wstydem - jeżeli takie, publiczne w końcu doniesienia, czyta ktoś z organów stojących na straży prawa i nic sobie z tego nie robi, czekając na oficjalne doniesienie. Mógł coś ustalić dziennikarz, może i organ. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzmienilem Dla e-bielsk 23.02.07, 17:19 Temat Urzędu Pracy mnie nie interesuje,bo nie mam prawa do pracy,ale...tak podawane sensacje niczego dobrego e-bielsk nie przyniosą.Dziennikarz winien miec podstawy do osądów. To że babcia mojej koleżanki powiedziała coś dla ciotki kolezanki mego kolegi,to podstawa do publikowania jakichś artykułów ? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dla e-bielsk 23.02.07, 17:51 Trudno to nazwac tekstem dziennikarskim, historia oparta na jednej relacji, nie ma odpowiedzi drugiej strony - mogli zapytac kierownika urzedu, postarac sie o jakies dane - znajduja prace czy nie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Dla e-bielsk 23.02.07, 20:22 Łatwo raczej o dane nie jest zapytać. Dzwoniliśmy... i niestety uzyskaliśmy odmowę jakichkolwiek wypowiedzi. A opisywane zdarzenie jest jedno, ale nieopisanych o wiele wiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdis Re: Dla e-bielsk 23.02.07, 21:10 Zdarzyła mi sie kiedys taka sytuacja, że zostałam wysłana przez urząd pracy na rozmowę do pewnej instytucji która poszukiwała pracownika. Na miejscu okazało sie ze kilka osób zostało wysłanych na tę rozmowę ale tylko pierwszej dano szansę zaprezentowania sie (od razu została przyjeta). Kiedy długo nie wychodziła postanowiłam zapukać do drzwi pokoju w którym odbywała sie juz miła pogadanka przyszłych współpracowników. Okazało sie ze pracodawca był zdziwiony ze jest nas na korytarzu wiecej oczekujacych na rozmowę w sprawie pracy i stwierdził ze pracownicę już ma. tak to sie odbyło i było nam bardzo przykro (tym, które stałysmy godzinę na korytarzu z nadzieją na tę posadę) I cóż tu wiecej napisać. Przez wile lat podczas których byłam zatrejestrowana w urzędzie pracy była to jedyna propozycja pracy jaką otrzymalam. a problemów wynikajacych z samego zarejestrowania sie w urzędzie pracy było przynajmniej kilka (ale takich konkretnych) W pewnej chwili okazało sie ze pani, która argumentuje decyzje jaką PUP wydał w mojej sprawie odpowiednim artykulem z ustawy nawet nie wie gdzie owego artykułu w ustawie szukać!!! Zgroza. I nie znalazła. Za to ja znalazłam ustawę i wyszukałam sobie artykuł, który jak sie okazało był przez nas PUP źle zinterpretowany. To przykre gdy sie potem słyszy od urzednika iż potrzebny był ktoś kto napisze odwołanie od decyzji wydanej na podstawie tego artykułu z tejze ustawy by dowiedzieć sie o jego poprawnej interpretacji. czyli PUP w Bielsku Podlaskim boi sie sam w razie watpliwosci co do interpretacji nowych przepisów napisać zapytanie np. do odpowiedniego ministerstwa. Wydaje decyzje takie jak mu sie wydaje, ze powinny być a potem czeka az jakis bezrobotny doszuka sie n i e w ł a ś c i w e j i n t e r p r e t a c j i u s t a w y przez PUPwBP przez co nie przysługuje mu to co powinno przysługiwać. Ciekawe ilu jest zarejestrowanych bezrobotnych, którzy znają sie na przepisach i wnikliwie czytają artykuly na podstawie których wydano im decyzje o przysługiwaniu świadczenia lub nie. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 21:59 Całe szczęście, że wypiłem tylko dwa browary, bo po trzecim to już tego maczku na e-bielsk już bym na bank nie przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:09 Nasze Forum jest Lepsze. -- Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:11 śmiało spokojnie możesz rzec najlepsze (oczywiście spośród bielskowych) Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul mnie też kiedyś wkurzali... 23.02.07, 22:53 Kiedy usiłowali kaptować na swoje forum, nawet kogoś stąd spławiłem niezbyt elegancko (chyba "bielszczaninek" mu było). Ale uczestnictwo e-bielska na naszym forum jako portalu mi nie przeszkadza. W czasie jakiegoś nocnego czatu z Partizanem wybaczyliśmy nawet Madzi nielojalność (wiesz Partizan - musieliśmy być jednak wtedy ostro uwaleni). Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: mnie też kiedyś wkurzali... 23.02.07, 22:59 Madzia Cię zniszczy. Ja się odcinam:P Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul na to liczę... 23.02.07, 23:05 Ostatnio gdzieś same rozejmy, konsensusy, inne kunktatorstwa. Ileż można żyć w takim nudziarstwie. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Wroga pilnie poszukuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: na to liczę... 23.02.07, 23:13 Dawno bym to zrobił, gdyby nie obawa przed Bezą właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: na to liczę... 23.02.07, 23:19 Dawno tzn. wiosną? Kiedy kwitną bezy? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul bolesne wspomnienia... 23.02.07, 23:21 Tego lata skosiłem krzak bzu - roczny ledwo, niewiele większy był od zielska. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: masz hansa na podorędziu, bo ... 23.02.07, 23:20 ... ja z hansem nie polemizuję ani go nie kasuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: kiedy spolegliwy jakiś drugi dzień 23.02.07, 23:25 Hans się wpieni na okoliczność Jego spolegliwości w Twych oczach. To już trzeci wróg dzisiejszego wieczora.. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul ich ilość nie przechodzi w jakość 23.02.07, 23:32 Chyba wszyscy śpią. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: ich ilość nie przechodzi w jakość 23.02.07, 23:34 Jak Madzia wróci z Bezą ze spaceru o 2 a.m. to będziesz miał "wszyscy śpią". Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poki co to ... 23.02.07, 23:38 ... "my nie śpimy, aby spac mógł ktoś" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Niesłuszne oskarżenia 24.02.07, 10:07 Ten kto kiedyś namawiał Was do odwiedzania forum to była stara redakcja, nie wiem dlaczego to robili. Teraz ważny jest portal, bo forum Bielska przeciez jest tutaj... Portalu nie ma i jeszcze raz proszę o pomoc w tworzeniu czegoś dobrego, bo oskarżając nic nigdy nie zrobimy... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Niesłuszne oskarżenia 24.02.07, 10:17 To napisz, na jakich płaszczyznach można pomóc. Może da się coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Niesłuszne oskarżenia 24.02.07, 10:28 Oj gdybym napisał to by zajęło dużo miejsca :) Bo aktualnie działamy we 2... Przydałyby się nam artykuły, wydarzenia i informacje z miasta.... Mamy też galerię, więc zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
i.madzia Re: Nie dam się sprowokować 24.02.07, 02:01 jak zwykle, źle sie wkleiło. To nie do ciebie Szpilo! ☺☺ Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:10 Partizan... niedługo nie będzie trzeba sie o to martwić :P Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:12 A co? Prohibicja jakowaś się kroi?:P Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 23.02.07, 22:21 Co się kroi to zobaczymy :) A do kolegów z góry - e-bielsk to nie forum lecz portal, a konkurowanie ze sobą dobrego nie przynosi :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola Re: Temat raczej dobry do debaty 24.02.07, 22:42 No proszę, forum bielska, z portalem bielska dogadać się nie potrafi, przykre, ale ne rozumiem skąd ten jad i zlosć, przecież jesteśmy z jednego miasta, powinniśmy raczej współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Temat raczej dobry do debaty 24.02.07, 22:51 nie widzę powodów złości * Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola Re: Temat raczej dobry do debaty 24.02.07, 22:59 partizan79 napisał: > Całe szczęście, że wypiłem tylko dwa browary, bo po trzecim to już tego maczku > na e-bielsk już bym na bank nie przeczytał. obserwator11 napisał: >nasze forum jst lepsze no nie wiem nie wiem, może się mylę, ale jakoś mi prykro się zrobiło po pzeczytaniu kilku wypoeiwdzi, może niesłusznie Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Temat raczej dobry do debaty 24.02.07, 23:49 Gdybym źle życzył dla e-bielska, to bym napisał, że "wszystko gra i burczy", "tak trzymać" i w ogóle, że "jest zajebiście". Odpowiedz Link Zgłoś
ewikola Re: Temat raczej dobry do debaty 25.02.07, 09:51 heh, powiedzmy że źle odczytałam intencję niektórych wypowiedzi. Ale może zamiast krytykować warto doradzić i zrobić coś współnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Temat raczej dobry do debaty 25.02.07, 10:19 Krytyka też się przydaje, ponieważ po krytyce wiemy co należałoby poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś