Dodaj do ulubionych

Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum!

• nikletni Komu bije dzwon ? 26.06.07, 07:51
      Jeszcze dla muzeum,czy już ...
      nikandr.republika.pl/kurant.wma
      • mracopolo42 Re: Komu bije dzwon ? 29.06.07, 23:55
        Oj, chyba już wiadomo - kto sieje wiatr....
    • konsum5 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 10:13
      Moje zdanie jest takie:
      Muzeum powinno pozostać w Ratuszu.
      Nie muszą tutaj przemawiać względy, czysto historyczne. Zauważcie jak mało mamy
      zabytków murowanych w naszym mieście. Tak naprawdę, to oprócz Kościołów i
      Cerkwi, pozostał tylko Ratusz. No i sobie wyobrazcie, co by z niego pozostało
      (a własciwie z jego "historyczności", jego wielowiekowej tajemniczości, z
      tego "ducha czasu"), gdy wpuscimy tam urzedników i (co gorsze) petentów. Sami
      pomyślcie, pety, papiery, ta bieganina po schodach, w góre i w dół.
      A pózniej...?
      - KLIMATYZACJĘ trzeba załozyc, dwa pomieszczenia połączyć w jedno na sale
      konferencyjną, powiększyc gabinet szefa, wybudowac nowe wc, pózniej łazienkę z
      prysznicem i sauną.
      - A co...? urzędnik tez człowiek, zyć musi.
      Nie nie nie, budynek straci swój historyczny nimb i powstanie nam kolejny
      odnowiony Urząd Skarbowy!
      No jak, tak tak mozna było spaskudzić ten piekny budynek?
      • baam1 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 11:09
        Z tym pięknym budynkiem to trochę przegiąłeś, ale i tak całkowicie przyznaję Ci
        rację. Do tej pory nie zabierałam głosu w tej sprawie, ponieważ pomysł
        wyrzucenia muzeum jest zbyt absurdalny, aby to mogła byc prawda. Jendak na
        wszelki wypadek listę podpisałam.
        • konsum5 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 18:38
          Bammko droga: PIĘKNY... pomijając jego przeznaczenie, bo taki z lat 60-70., był
          całkiem zacny, wystarczyło odnowić, a pozostał by w duchu radosnej twórczości
          lat powojennych - pamietajmy coraz mniej zabytków murowanych w stanie
          nienaruszonym.
          ZAPYTUJĘ:
          A CO Z BUDYNKIEM NA KAZIMIERZOWSKIEJ, PO DAWNYM HUFCU???
          WOLNOSTOJĄCY, PUSTOSTOJACY, NIEZAGOSPODAROWANY, STRASZY WYBITYMI OKNAMI PRZY
          TAK PIEKNYM BASENIE!
          • solo141 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 28.06.07, 22:00
            Prawdopodobnie budynek przy Kazimierzowskiej stanowi własność prywatną , a
            Ratusz jest miasta. Nie dziwię się zatem, że burmistrz nie chce jego
            dewastacji, a Ci z muzeum chyba niezbyt kwapią się do jakichkolwiek sensownych
            remontów wewnątrz i dlatego pewnie ta gatka publiczna. Ciekaw jestem co
            ostatecznie muzeum zaproponuje burmistrzowi, żeby tu dalej zostać. Nie jestem
            przeciwko muzeum, ale jestem za normalnością. Muzeum nie muzeum ale porządek
            musi być i dbanie o powierzony majątek też. Bo co będzie z tej gadki, jeżeli
            budynek zgnije zagrzybiony i zapadną się uginające się podłogi. Pozostanie
            tylko smród.
            • muchomor12 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 28.06.07, 22:35
              Porządek? Jaki porządek? W normalnym mieście to promuje sie takie działania jak
              edukacja, kultura...a tu? W Bielsku zwalcza sie wszystko co dobrze działa. I tak
              będzie z muzeum. Zostanie zlikwidowane. I wtedy będzie smród.
              Uważasz,ze U.M. zadba o budynek? Nie sadzę, po tym jak wygląda ich siedziba.
              • dotacje-ue Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 22:55
                A gdzie jest ta ich siedziba? Bo ratusz od razu zauważyłem - prawdziwa perełka.
            • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 09:18
              Solo, Ty chyba rzeczywiście za długo jestes solo. Idź do ludzi. Odwiedź muzeum i
              choć trochę się dowiedz, zanim będziesz rozpowszechniał fałszywe informacje.
              Masz np. wiedzę jak trudno remontować zabytek? Czy wiesz, że muzeum własnie
              ukończyło kosztowną modernizację sanitariatów? Czy wiesz ile i jakim kosztem
              przeprowadzono prac remontowych w ratuszu? Czy inna instytucja aż tyle by
              zrobiła, gdyby umowę przedłużano jej tylko na 3 lata? Także bardzo proszę,
              brednie o zaniedbaniu pozostawcie tym, którzy mydlą oczy. Postarajmy się ochoć
              odrobinę obiektywizmu. Policzmy korzyści jakie ma miasto dzięki muzeum, a jakie
              straty.
              Korzyści to:
              1. Promocja miasta - każdy turysta szuka zabytków, muzeum.
              2. Medialne wzmocnienie miasta dzięki muzeum - wystarczy wejść na Internet i
              czytać prasę w dziale kultura (wiem, że to ostatnio nieczęsty zwyczaj).
              3. Tysiące Bielszczan korzystających z możliwości obcowania z kulturą na miejscu
              (wystawy, liczne projekty przybliżające sztukę).
              4. Współpraca z innymi miejskim i powiatowymi podmiotami (np. szkoły, parafie itd).
              5. Zatrudnienie 9 osób.
              6. Za wszystko powyższe miasto grosza nie daje.
              itp. itd. bo każdy dostrzeże jeszcze inne korzyści,

a straty?:
              1. Miasto korzysta z mniejszej powierzchni lokalowej i nie może wydać swych
              nadmiernych środków, by wybetonować posadzkę, bo zabytkowa podłoga mogłaby nie
              wytrzymać ciężaru regałów z "bardzo ważnymi" dokumentami.
              nie znam innych strat ;-)
              Według tego zestawienia, rozumny urzędnik zrobiłby wiele, by szukać zachęt dla
              muzeum, aby tylko zechciało zostać, a nie odwrotnie, jak sugeruje samotny Solo.
              A Wy? Jak myślicie?
              • dotacje-ue Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 20:08
                No tak, Mroczny Polo ma rację, tutaj jest jakiś dziwny układ, dlatego to musi
                być "ściema", a już na pewno "bleff". Trzeba uważnie popatrzeć na ręce temu
                prestidigitatorowi, bo z pewnością coś dużego knuje na boku, a durnie wywołany
                konflikt o muzeum ma tylko odwrócić uwagę.
                Szwagra chce na prezesa? Może jakaś mała "prywatyzacja"?... Czas rządów się
                kończy, a jeszcze tyle do "zagospodarowania"... serduszko boli...
                • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 22:55
                  Ech, Dotacje, to czysta prawda - na sąsiednim wątku doszedłem do podobnych
                  wniosków. :-)

PS
                  A tak dla porządku, to ilu Was jest, bo dotacje to liczba mnoga.
                  • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:29
                    Ta sprawa z muzeum to fakt,że zciema. Likwidują, nie likwidują, przenoszą
                    archiwum U.S.C., czy może inne pomysły po głowie chodzą naszym gospodarzom
                    miasta. Tylko dlaczego i z nami nie chcą sie nimi podzielić???? My tez mamy
                    niezłe pomyślunki. Raz dwa i piwnice się wykopie i może wyjdzie jakiś parking
                    podziemny. To takie modne, a może jak w Białymstoku odkrywkę archeologiczną...?
                    Tylko wg mnie patrząc co po niektórym w twarz to nie historia a archeologia
                    kłania się w pół. I jesteśmy na topie.
                    Tylko dalej nurtuje mnie pytanie -o co tu tak naprawdę chodzi. Jak nie są za
                    likwidacją muzeum, to po co ten rwetes???
                    • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:36
                      Poczytaj w wątku obok, Marysiu. :-)
                      • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:49
                        Zagubiłam się?
                        • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:50
                          Chodź do mnie, Marysiu, poprowadzę Ciebie przez to pole minowe, a nawet we mgle. ;-)
                          • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:52
                            UF! Wreszcie propozycja nie do odrzucenia. Konkretna a zarazem intrygująca.
                            Zadaje pytanie: Kiedy i gdzie???
                            • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:53
                              Już wysyłam maila! Ale sama rozumiesz - pod ratuszem. ;-)
                              • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:57
                                To sie wie. Już moja mama tam sie umawiała i babcia i prababcia.
                                W tym jest magia! Trzeba ją należycie wykorzystać!
                                • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:59
                                  Och, tradycję trzeba utrzymać! Marysiu, a jak wyglądasz? Też jesteś ruda jak ja? ;-)
                                  • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:01
                                    Tajemnica musi być. Podaj dzień i godzinę. Znak rozpoznawczy- transparent-
                                    "Ratujmy kulturę".
                                    • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:03
                                      I koniecznie róża w ręku. Będę w skórzanym, czarnym płaszczu i sombrero - może
                                      nie będę się wtedy wyróżniać? ;-)
                                  • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:02
                                    Wbrew intencjom "złych" ten ratusz nas może połączyć... Jest taka szansa? :-)
                                    • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:09
                                      Ratusz??? Już nas łączy.Ciesze sie,ze sprawa muzeum jest Tobie bliska.
                                      • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:10
                                        Trzymam za słowo! Szczegóły na maila! ;-*
                                      • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:10
                                        A romantycznie może być. Juz nas uświadomili inni na forum,ze warto do ratusza
                                        zajrzeć- podłogi bujające się. Co Ty na to???
                                        • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:12
                                          Na to jak na lato! Jutro o 12-tej? Pa, Marysiu! ;-*
                                          • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:13
                                            Muszę być na białym koniu?
                                          • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:13
                                            Będę w sukience w kwiaty i w kapeluszu słomkowym.
                                            • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:15
                                              Przy takiej wichurze? Piękna z nas będzie para... :-)
                                              • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:16
                                                Ale popatrz w niebo...Niebo nad muzeum coraz jaśniejsze. Moze i nasze osoby
                                                przegonią te ciemne chmury, które zawisły nad tą instytucją.
                                                • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:19
                                                  Z pewnością nasze rozwiane na wietrze rude czupryny rozgonią każdą chmurę, bo
                                                  ognista z nas para! ;-)
                                                  • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:21
                                                    A ja tez jestem ruda? Powinnam być ruda! Jutro będę ruda. O 12 przed ratuszem
                                                    czekam. Przy studni!
                                                  • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:22
                                                    Super! A ja zabiorę wiaderko. Może z tej studni coś wyciągniemy? ;-)
                                                  • marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:23
                                                    Do zobaczenia!!!Hi! Hi!
                                                  • mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:26
                                                    Do zobaczenia! Ciekawe ile rudych osób przybędzie? Może to będzie znak protestu,
                                                    a Kazimierzowska będzie naszą ulicą? Miłych snów Marysiu. :-)
                                                  • mracopolo42 Ech Marysiu! 01.07.07, 22:58
                                                    No to co, że koń się spłoszył, a deszcz zmył farbę... Twe oczy, Twój uśmiech...
                                                    Ech, och .... :-)
                                                  • marysiapl Re: Ech Marysiu! 01.07.07, 23:27
                                                    Co tam koń, deszcz, Twe ramiona,Twe spojrzenie pełne żaru.....
                                                  • mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 01.07.07, 23:29
                                                    tak... i... Kazimierzowska? ;-)
                                                  • mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:24
                                                    Marysiu, Marysiu, gdzie jesteś?... ;-) :-*
                                                    Mam pomysł do omówienia:
                                                    A może sami poszukamy miejsca na muzeum? Ktoś ma jakiś pomysł?
                                                    Jakiś zamek wybudujemy w Bielsku? Nie może to być jednak własność miasta, bo za
                                                    opóźnienie w wymianie żarówki mogą zabrać...
                                                  • marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:31
                                                    Jestem! Taka pogoda,ze tylko zamki budować...dziury na Mickiewicza łatać
                                                    i....ławki przenosić!
                                                    Mam pomysł. Montujemy ekipę jak w Tykocinie! Oni budują od podstaw zamek to i my
                                                    możemy.Problem z działka i materiałami budowlanym jest nie mały. Ale najmniejszy
                                                    ze straszeniem. Co niektórzy i tu na forum straszą. Nadadzą się!!!
                                                    Zróbmy casting!
                                                  • mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:37
                                                    Witaj, Moja Droga! ;-)
                                                    Oj tak, budujemy zamek! Ale taki prawdziwy, z basztami, lochami itp...
                                                    Księżniczka Marysia już jest... ;-)
                                                    Duch "przeklęty" sam się zgłosił...
                                                    Czekamy na następne role. :-)
                                                  • marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:47
                                                    Och! Mój Królewiczu! /czy mogę tak do Ciebie się zwracać?/
                                                    Pomysł tak wspaniały,ze dech mi zaparło. Ale szczegóły to osobiście omówmy! Role
                                                    rozdajmy. Proponuje miejsce ustronne- ogródek piwny przy Ratuszu. Kazimierzowska
                                                    też super, ale basen zamknięty!
                                                  • mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:51
                                                    Królewicz tak, ale nie "ten z bajki". W Shreku robił za "czarny charakter".
                                                    Tak, tak, szczegóły trzeba omówić... ;-)
                                                    To o której? :-)
                                                  • marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:55
                                                    19.30 może być?
                                                    Dziś będę też ruda, bo podoba mi się ten kolor Twych włosów.
                                                    Do miłego.
                                                  • mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 18:03
                                                    Ok! Może być! Dzisiaj już farbka nie zejdzie, co miało się spłukać, to się
                                                    spłukało. A ten ogień pomoże przetrzymać nasz chłodny lipiec.
                                                    Pa! :-*
                                                  • maniek9958 Ech Mroczny! 06.07.07, 00:51
                                                    Dlaczego zrywasz mi dziewczynę? Ledwo się pojawiłeś, a już flirt.
                                                    A w sprawie budowy zamku, to jestem za! Każde miasto ma prawo do swojego zamku!
                                                    A kto kasę wyłoży?
                                                  • muchomor12 Re: Ech Mroczny! 06.07.07, 15:41
                                                    No tak!
                                                    Zamek to jest dobry pomysł!Może bielskie firmy budowlane namówimy do sponsorowania!
                                                  • mracopolo42 Do Mańka 06.07.07, 19:56
                                                    To na co czekałeś?! Takie Cudo tyle czasu pod bokiem, a Ty nic? Marysia to Moje
                                                    Spełnione Marzenie! ;-)
                                                  • marysiapl Rycerze! 07.07.07, 16:15
                                                    Oj Chłopaki
                                                    Wy tu boje słowne,a Żuk ekipę montuje, do budowy zamku sprasza.
                                                    Ruszajcie do boju. Trzeba wspierać tak szlachetne cele!
                                                    Jak zabawimy się już na zamku należycie to powrócimy ratować muzeum!
                                                  • mracopolo42 Re: Rycerze! 07.07.07, 16:52
                                                    Rycerze? W sensie: zakute łby? Żuk, to pracowite zwierze, trzeba go poprzeć!
                                                    Witaj Kniahini... :-)
    • kaukonsky Po bułeczkach? 10.07.07, 09:08
      Przyjechał marszałek, porozmawiał z burmistrzem, teraz ma przekonać RM do długoterminowej umowy użyczenia. W zamian za nią MP ma remontować ratusz, przygotowywać wystawy o Bielsku, a jedną z sal wystawowych przygotować na potrzeby reprezentacyjne miasta.
      • mracopolo42 Re: Po bułeczkach? 10.07.07, 11:40
        Tak, marszałkowi nie podskoczą! ;-)
        Dzieli fundusze unijne (i nie tylko)...
        Tylko po co była tak przeprowadzona "akcja przed-negocjacyjna"?
        Naprawdę w RM tak sie nudzą, że bez awantury ani rusz?
        • muchomor12 Re: Po bułeczkach? 10.07.07, 19:15
          Ciekawi mnie czy nasza władza dotrwa w porozumieniu?
          Czy znów nie wyskoczy jak Filip z Konopii?
          Co poniektórzy uwielbiają być na fali.
          Uznają zasadę, żeby choć się o nich mówiło-czy dobrze czy też źle to już nie ważne.
          • mracopolo42 i masełka trzeba trochę 14.07.07, 00:08
            by bułeczki smakowały i uczta gotowa... kto piwko dorzuci?... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka