nikletni Komu bije dzwon ? 26.06.07, 07:51 Jeszcze dla muzeum,czy już ... nikandr.republika.pl/kurant.wma Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Komu bije dzwon ? 29.06.07, 23:55 Oj, chyba już wiadomo - kto sieje wiatr.... Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 10:13 Moje zdanie jest takie: Muzeum powinno pozostać w Ratuszu. Nie muszą tutaj przemawiać względy, czysto historyczne. Zauważcie jak mało mamy zabytków murowanych w naszym mieście. Tak naprawdę, to oprócz Kościołów i Cerkwi, pozostał tylko Ratusz. No i sobie wyobrazcie, co by z niego pozostało (a własciwie z jego "historyczności", jego wielowiekowej tajemniczości, z tego "ducha czasu"), gdy wpuscimy tam urzedników i (co gorsze) petentów. Sami pomyślcie, pety, papiery, ta bieganina po schodach, w góre i w dół. A pózniej...? - KLIMATYZACJĘ trzeba załozyc, dwa pomieszczenia połączyć w jedno na sale konferencyjną, powiększyc gabinet szefa, wybudowac nowe wc, pózniej łazienkę z prysznicem i sauną. - A co...? urzędnik tez człowiek, zyć musi. Nie nie nie, budynek straci swój historyczny nimb i powstanie nam kolejny odnowiony Urząd Skarbowy! No jak, tak tak mozna było spaskudzić ten piekny budynek? Odpowiedz Link Zgłoś
baam1 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 11:09 Z tym pięknym budynkiem to trochę przegiąłeś, ale i tak całkowicie przyznaję Ci rację. Do tej pory nie zabierałam głosu w tej sprawie, ponieważ pomysł wyrzucenia muzeum jest zbyt absurdalny, aby to mogła byc prawda. Jendak na wszelki wypadek listę podpisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
konsum5 Re: Protest przeciw likwidacji bielskiego muzeum! 27.06.07, 18:38 Bammko droga: PIĘKNY... pomijając jego przeznaczenie, bo taki z lat 60-70., był całkiem zacny, wystarczyło odnowić, a pozostał by w duchu radosnej twórczości lat powojennych - pamietajmy coraz mniej zabytków murowanych w stanie nienaruszonym. ZAPYTUJĘ: A CO Z BUDYNKIEM NA KAZIMIERZOWSKIEJ, PO DAWNYM HUFCU??? WOLNOSTOJĄCY, PUSTOSTOJACY, NIEZAGOSPODAROWANY, STRASZY WYBITYMI OKNAMI PRZY TAK PIEKNYM BASENIE! Odpowiedz Link Zgłoś
solo141 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 28.06.07, 22:00 Prawdopodobnie budynek przy Kazimierzowskiej stanowi własność prywatną , a Ratusz jest miasta. Nie dziwię się zatem, że burmistrz nie chce jego dewastacji, a Ci z muzeum chyba niezbyt kwapią się do jakichkolwiek sensownych remontów wewnątrz i dlatego pewnie ta gatka publiczna. Ciekaw jestem co ostatecznie muzeum zaproponuje burmistrzowi, żeby tu dalej zostać. Nie jestem przeciwko muzeum, ale jestem za normalnością. Muzeum nie muzeum ale porządek musi być i dbanie o powierzony majątek też. Bo co będzie z tej gadki, jeżeli budynek zgnije zagrzybiony i zapadną się uginające się podłogi. Pozostanie tylko smród. Odpowiedz Link Zgłoś
muchomor12 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 28.06.07, 22:35 Porządek? Jaki porządek? W normalnym mieście to promuje sie takie działania jak edukacja, kultura...a tu? W Bielsku zwalcza sie wszystko co dobrze działa. I tak będzie z muzeum. Zostanie zlikwidowane. I wtedy będzie smród. Uważasz,ze U.M. zadba o budynek? Nie sadzę, po tym jak wygląda ich siedziba. Odpowiedz Link Zgłoś
dotacje-ue Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 22:55 A gdzie jest ta ich siedziba? Bo ratusz od razu zauważyłem - prawdziwa perełka. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 09:18 Solo, Ty chyba rzeczywiście za długo jestes solo. Idź do ludzi. Odwiedź muzeum i choć trochę się dowiedz, zanim będziesz rozpowszechniał fałszywe informacje. Masz np. wiedzę jak trudno remontować zabytek? Czy wiesz, że muzeum własnie ukończyło kosztowną modernizację sanitariatów? Czy wiesz ile i jakim kosztem przeprowadzono prac remontowych w ratuszu? Czy inna instytucja aż tyle by zrobiła, gdyby umowę przedłużano jej tylko na 3 lata? Także bardzo proszę, brednie o zaniedbaniu pozostawcie tym, którzy mydlą oczy. Postarajmy się ochoć odrobinę obiektywizmu. Policzmy korzyści jakie ma miasto dzięki muzeum, a jakie straty. Korzyści to: 1. Promocja miasta - każdy turysta szuka zabytków, muzeum. 2. Medialne wzmocnienie miasta dzięki muzeum - wystarczy wejść na Internet i czytać prasę w dziale kultura (wiem, że to ostatnio nieczęsty zwyczaj). 3. Tysiące Bielszczan korzystających z możliwości obcowania z kulturą na miejscu (wystawy, liczne projekty przybliżające sztukę). 4. Współpraca z innymi miejskim i powiatowymi podmiotami (np. szkoły, parafie itd). 5. Zatrudnienie 9 osób. 6. Za wszystko powyższe miasto grosza nie daje. itp. itd. bo każdy dostrzeże jeszcze inne korzyści, a straty?: 1. Miasto korzysta z mniejszej powierzchni lokalowej i nie może wydać swych nadmiernych środków, by wybetonować posadzkę, bo zabytkowa podłoga mogłaby nie wytrzymać ciężaru regałów z "bardzo ważnymi" dokumentami. nie znam innych strat ;-) Według tego zestawienia, rozumny urzędnik zrobiłby wiele, by szukać zachęt dla muzeum, aby tylko zechciało zostać, a nie odwrotnie, jak sugeruje samotny Solo. A Wy? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dotacje-ue Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 20:08 No tak, Mroczny Polo ma rację, tutaj jest jakiś dziwny układ, dlatego to musi być "ściema", a już na pewno "bleff". Trzeba uważnie popatrzeć na ręce temu prestidigitatorowi, bo z pewnością coś dużego knuje na boku, a durnie wywołany konflikt o muzeum ma tylko odwrócić uwagę. Szwagra chce na prezesa? Może jakaś mała "prywatyzacja"?... Czas rządów się kończy, a jeszcze tyle do "zagospodarowania"... serduszko boli... Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 22:55 Ech, Dotacje, to czysta prawda - na sąsiednim wątku doszedłem do podobnych wniosków. :-) PS A tak dla porządku, to ilu Was jest, bo dotacje to liczba mnoga. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:29 Ta sprawa z muzeum to fakt,że zciema. Likwidują, nie likwidują, przenoszą archiwum U.S.C., czy może inne pomysły po głowie chodzą naszym gospodarzom miasta. Tylko dlaczego i z nami nie chcą sie nimi podzielić???? My tez mamy niezłe pomyślunki. Raz dwa i piwnice się wykopie i może wyjdzie jakiś parking podziemny. To takie modne, a może jak w Białymstoku odkrywkę archeologiczną...? Tylko wg mnie patrząc co po niektórym w twarz to nie historia a archeologia kłania się w pół. I jesteśmy na topie. Tylko dalej nurtuje mnie pytanie -o co tu tak naprawdę chodzi. Jak nie są za likwidacją muzeum, to po co ten rwetes??? Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:36 Poczytaj w wątku obok, Marysiu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:50 Chodź do mnie, Marysiu, poprowadzę Ciebie przez to pole minowe, a nawet we mgle. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:52 UF! Wreszcie propozycja nie do odrzucenia. Konkretna a zarazem intrygująca. Zadaje pytanie: Kiedy i gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:53 Już wysyłam maila! Ale sama rozumiesz - pod ratuszem. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:57 To sie wie. Już moja mama tam sie umawiała i babcia i prababcia. W tym jest magia! Trzeba ją należycie wykorzystać! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 29.06.07, 23:59 Och, tradycję trzeba utrzymać! Marysiu, a jak wyglądasz? Też jesteś ruda jak ja? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:01 Tajemnica musi być. Podaj dzień i godzinę. Znak rozpoznawczy- transparent- "Ratujmy kulturę". Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:03 I koniecznie róża w ręku. Będę w skórzanym, czarnym płaszczu i sombrero - może nie będę się wtedy wyróżniać? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:02 Wbrew intencjom "złych" ten ratusz nas może połączyć... Jest taka szansa? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:09 Ratusz??? Już nas łączy.Ciesze sie,ze sprawa muzeum jest Tobie bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:10 Trzymam za słowo! Szczegóły na maila! ;-* Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:10 A romantycznie może być. Juz nas uświadomili inni na forum,ze warto do ratusza zajrzeć- podłogi bujające się. Co Ty na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:12 Na to jak na lato! Jutro o 12-tej? Pa, Marysiu! ;-* Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:13 Muszę być na białym koniu? Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:13 Będę w sukience w kwiaty i w kapeluszu słomkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:15 Przy takiej wichurze? Piękna z nas będzie para... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:16 Ale popatrz w niebo...Niebo nad muzeum coraz jaśniejsze. Moze i nasze osoby przegonią te ciemne chmury, które zawisły nad tą instytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:19 Z pewnością nasze rozwiane na wietrze rude czupryny rozgonią każdą chmurę, bo ognista z nas para! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:21 A ja tez jestem ruda? Powinnam być ruda! Jutro będę ruda. O 12 przed ratuszem czekam. Przy studni! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:22 Super! A ja zabiorę wiaderko. Może z tej studni coś wyciągniemy? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:23 Do zobaczenia!!!Hi! Hi! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: budynek przy Kazimierzowskiej 30.06.07, 00:26 Do zobaczenia! Ciekawe ile rudych osób przybędzie? Może to będzie znak protestu, a Kazimierzowska będzie naszą ulicą? Miłych snów Marysiu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Ech Marysiu! 01.07.07, 22:58 No to co, że koń się spłoszył, a deszcz zmył farbę... Twe oczy, Twój uśmiech... Ech, och .... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: Ech Marysiu! 01.07.07, 23:27 Co tam koń, deszcz, Twe ramiona,Twe spojrzenie pełne żaru..... Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:24 Marysiu, Marysiu, gdzie jesteś?... ;-) :-* Mam pomysł do omówienia: A może sami poszukamy miejsca na muzeum? Ktoś ma jakiś pomysł? Jakiś zamek wybudujemy w Bielsku? Nie może to być jednak własność miasta, bo za opóźnienie w wymianie żarówki mogą zabrać... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:31 Jestem! Taka pogoda,ze tylko zamki budować...dziury na Mickiewicza łatać i....ławki przenosić! Mam pomysł. Montujemy ekipę jak w Tykocinie! Oni budują od podstaw zamek to i my możemy.Problem z działka i materiałami budowlanym jest nie mały. Ale najmniejszy ze straszeniem. Co niektórzy i tu na forum straszą. Nadadzą się!!! Zróbmy casting! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:37 Witaj, Moja Droga! ;-) Oj tak, budujemy zamek! Ale taki prawdziwy, z basztami, lochami itp... Księżniczka Marysia już jest... ;-) Duch "przeklęty" sam się zgłosił... Czekamy na następne role. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:47 Och! Mój Królewiczu! /czy mogę tak do Ciebie się zwracać?/ Pomysł tak wspaniały,ze dech mi zaparło. Ale szczegóły to osobiście omówmy! Role rozdajmy. Proponuje miejsce ustronne- ogródek piwny przy Ratuszu. Kazimierzowska też super, ale basen zamknięty! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:51 Królewicz tak, ale nie "ten z bajki". W Shreku robił za "czarny charakter". Tak, tak, szczegóły trzeba omówić... ;-) To o której? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 17:55 19.30 może być? Dziś będę też ruda, bo podoba mi się ten kolor Twych włosów. Do miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Ech Marysiu! 05.07.07, 18:03 Ok! Może być! Dzisiaj już farbka nie zejdzie, co miało się spłukać, to się spłukało. A ten ogień pomoże przetrzymać nasz chłodny lipiec. Pa! :-* Odpowiedz Link Zgłoś
maniek9958 Ech Mroczny! 06.07.07, 00:51 Dlaczego zrywasz mi dziewczynę? Ledwo się pojawiłeś, a już flirt. A w sprawie budowy zamku, to jestem za! Każde miasto ma prawo do swojego zamku! A kto kasę wyłoży? Odpowiedz Link Zgłoś
muchomor12 Re: Ech Mroczny! 06.07.07, 15:41 No tak! Zamek to jest dobry pomysł!Może bielskie firmy budowlane namówimy do sponsorowania! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Do Mańka 06.07.07, 19:56 To na co czekałeś?! Takie Cudo tyle czasu pod bokiem, a Ty nic? Marysia to Moje Spełnione Marzenie! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiapl Rycerze! 07.07.07, 16:15 Oj Chłopaki Wy tu boje słowne,a Żuk ekipę montuje, do budowy zamku sprasza. Ruszajcie do boju. Trzeba wspierać tak szlachetne cele! Jak zabawimy się już na zamku należycie to powrócimy ratować muzeum! Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Rycerze! 07.07.07, 16:52 Rycerze? W sensie: zakute łby? Żuk, to pracowite zwierze, trzeba go poprzeć! Witaj Kniahini... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Po bułeczkach? 10.07.07, 09:08 Przyjechał marszałek, porozmawiał z burmistrzem, teraz ma przekonać RM do długoterminowej umowy użyczenia. W zamian za nią MP ma remontować ratusz, przygotowywać wystawy o Bielsku, a jedną z sal wystawowych przygotować na potrzeby reprezentacyjne miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 Re: Po bułeczkach? 10.07.07, 11:40 Tak, marszałkowi nie podskoczą! ;-) Dzieli fundusze unijne (i nie tylko)... Tylko po co była tak przeprowadzona "akcja przed-negocjacyjna"? Naprawdę w RM tak sie nudzą, że bez awantury ani rusz? Odpowiedz Link Zgłoś
muchomor12 Re: Po bułeczkach? 10.07.07, 19:15 Ciekawi mnie czy nasza władza dotrwa w porozumieniu? Czy znów nie wyskoczy jak Filip z Konopii? Co poniektórzy uwielbiają być na fali. Uznają zasadę, żeby choć się o nich mówiło-czy dobrze czy też źle to już nie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
mracopolo42 i masełka trzeba trochę 14.07.07, 00:08 by bułeczki smakowały i uczta gotowa... kto piwko dorzuci?... :-) Odpowiedz Link Zgłoś