Dodaj do ulubionych

Ależ tu się hadko zrobiło

16.11.07, 21:07
Nie miałem czasu wszystkiego przeglądać , ale to forum zaczyna
przypominać Hajnówkę . Tam tylko forumowicze jednej opcji mają
komputery ...
Obserwuj wątek
    • hansgrubber Re: Ależ tu się hadko zrobiło 16.11.07, 21:08
      Eee tam. Po prostu gadac sie z niektorymi odechciewa. :)
      • odziej Re: Ależ tu się hadko zrobiło 16.11.07, 21:09
        spoko loko ... po nocy zawsze przychodzi dzień ;)
        • nikjesienny Mam nadzieję na lepsze , 16.11.07, 21:30
          jako i na to że jutro przeinstaluję swój komputer . Zrobiłem właśnie
          format c:/format d:/format e:/format g: . Takiego tępaka , co
          produkuje wirusy ( a to zazwyczaj niedouczony informatyk ) ,
          osobiście bym za niektóre dolne części ciała powiesił na jakimś
          pochyłym drzewku , w asyście chirurga . Zeby na śmierć nie umarł,
          ale nigdy już nie robił draństwa . No bo przecież mógłby umrzeć na
          śmierć , jak w brazylijskich serialach .
          • burak-cukrowy Re: Mam nadzieję na lepsze , 17.11.07, 01:09
            Operę mam , żadnych antywirusów nie mam
            SRAM , DRAM i inne tam cyferki ...
            • i.madzia Re: Mam nadzieję na lepsze , 17.11.07, 10:49
              Kaspersky`ego mam...najlepszy :)
            • andruszczyn1 Re: Mam nadzieję na lepsze , 17.11.07, 14:22
              Ja też mam Operę Buraku-Cukrowy, ale bardziej z przyzwyczajenia do wyglądu tej wyszukiwarki i jej funkcjolanlości. Chcesz powiedzieć, że zbędne są przy Operze antywirusy? Nic mi o tym nie wiadomo. Jeśli tak to wyrzucę...
              • burak-cukrowy Re: Mam nadzieję na lepsze , 17.11.07, 23:36
                no tak niepotrzebny antywir przy Operze, większość spammerów i nosicieli wirusów pisze pod IE,
                jak zainstalowałeś antywir, skoro moja Opera odrzuca wszystkie kasperskie i inne Mksvir-y online?
                mam wersję 9.24 od 3 miesięcy nie uzywałem antywira tylko Ad-Aware
                • andruszczyn1 Re: Mam nadzieję na lepsze , 18.11.07, 19:27
                  burak-cukrowy napisał:
                  > jak zainstalowałeś antywir, skoro moja Opera odrzuca wszystkie kasperskie i inn
                  > e Mksvir-y online?

Mam Operę 9.21. Nowsze wersje mnie drażnią. Coś mi zawsze przy nich nie chce działać. Dlatego nie aktualizuję. A co do antiwira - mam teraz Kaspersky Internet Security (7.0.0.125) - wersja trial. Jeśli zainstalowałem to widocznie można. A z Ad-Aware również korzystam raz na jakiś czas. Jak mi się skończy okres ważnosci to wywalę Kaspersky'ego zgodnie z sugestią.
                  A mksVir instalowałem kiedyś, ale przez IE.
                • sebcioo Re: Mam nadzieję na lepsze , 20.11.07, 10:03
                  burak-cukrowy napisał:

> no tak niepotrzebny antywir przy Operze, większość spammerów i nosicieli wirusó
                  > w pisze pod IE,
                  rotfl dobre, przednie. Mysl tak dalej to na pewno nie bedziesz mial wirusow.

> jak zainstalowałeś antywir, skoro moja Opera odrzuca wszystkie kasperskie i inn
                  > e Mksvir-y online?
                  Kupic, zainstalowac, gotowe. Nie online !
    • andruszczyn1 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:27
      Ja mam nieco inne asocjacje. Sytuacja na bielskim forum przypomina mi trochę tę z forum Polska-Ukraina gazety. Jeśli ktoś tam zaglądał to pewnie wie co mam na myśli. Ja staram nie psuć sobie dobrego humoru i od pewnego czasu tam nie zaglądam.
      • partizan79 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:37
        Podobno już nie istnieje..? (przeczytane na Cz. Śr.)
    • partizan79 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:39
      Idesz tam de dis'ia prydałs'io b pujty?:)
      • partizan79 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:40
        Mieło buty do Andruszy, ali j do Nika toże może buty..
        • andruszczyn1 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:47
          Odnoho forum P-U wże nema. Ostałoś toje druhie - P-Ubc (tj. Polska-Ukraina "bez cenzury").
          Dumaw, szto uspieju pryjechati, ali niczoho z toho ne bude. Ne dopisaw toho, szto dawno wże powinion dopisati. Diś mene niestety ne bude. Pozdorow naszoho "wspuolnoho kolegu". Wczoraj smsowo mene pytaw czy budu na "najbulszomu Śwjati na Pudlaszy":]. Możete wypiti moje zdorowja (jak choczte), a ja żdu na relacji z imprezy pered kompom... w rozpaczy, szto ne mohu byti teper wdoma...
          Dobroji zabawy!
          • partizan79 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 14:58
            Oki, ja dumaju szczo zajdu, pobaczu.. Szcze hodyna, zdarytys' mnuoho
            może:)
            • andruszczyn1 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 15:03
              Jak sam napisaw: "prydałs'io b pujty". Tut nyma nad czym dumati:) Tohdy na pewno "mnuho zdaryt'sie"... z finałom w bursi:]
              • partizan79 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 15:04
                Jedyna Córka Mojego Teścia pokazała b mnie dwery za finał w bursie:)
                • andruszczyn1 Re: Ależ tu się hadko zrobiło 17.11.07, 15:17
                  Nu to współczucie Pane Partizane:) Zawerneszsia pered dweryma do bursy:]
                  • nikjesienny Ciekawo szto bude 17.11.07, 16:24
                    jak nekotory ne pojmut szto piszem.
                    • andruszczyn1 Re: Ciekawo szto bude 17.11.07, 16:30
                      Dumaju, szto nic. Dobre znati mowu susieda. Odozwutsie zaraz tyje zbulwersowany i wyszlut nas za toje na jakujuś paradu do Poznania:)
                      • lechowski51 Re: Ciekawo szto bude 17.11.07, 17:02
                        Andruszczyn z tego co wiem to w przeciwienstwie do Hansa raczej
                        gustujesz w pieknych bialoglowych...gdziez tam mi w glowie abys
                        razem z Hansem szerzyl Postep w Poznaniu
                        • odziej Re: Ciekawo szto bude 17.11.07, 17:05
                          co się tego poznania uczepili...pogoda dzisiaj i tak paskudna...
                          dobrze że chociaż mecz w tv będzie ;)
                          • nikjesienny Baczysz andruszczyn 17.11.07, 17:41
                            gustujesz w pięknych białogłowach , bo się dopytywałes o córkę
                            lechowskiego . On z góry zakłada , że jest piękna i w niej
                            gustujesz . Ja bym był daleko od takich gustów , czego i Tobie
                            zyczę .
                            • lechowski51 Re: Baczysz andruszczyn 17.11.07, 17:46
                              ...jesienny.Powiem tyle...kiedys byla Miss Liceum..no i w glowie ma
                              poukladane ....jak ojciec....ha ha
                              • nikjesienny Miss liceum 17.11.07, 18:00
                                Nie będę komentować , bo jak . Skoro ładna dziewczyna , to i mogła
                                być najładniejszą spośród ładnych .
                                Ale ... jesli ma tak poukladane w głowie , jak ojciec , to żle . Daj
                                Boże , że ojciec tego pewien nie jest .
                            • andruszczyn1 Re: Baczysz andruszczyn 17.11.07, 18:08
                              nikjesienny napisał:

> gustujesz w pięknych białogłowach , bo się dopytywałes o córkę
                              > lechowskiego . On z góry zakłada , że jest piękna i w niej
                              > gustujesz . Ja bym był daleko od takich gustów , czego i Tobie
                              > zyczę .

Na jednym z "okolicznych" forów się wypowiedziałem już na temat córki pana L., tzn. czego bym z nią nie zrobił... Wcale nie dlatego, że wybieram się do Poznania.
                              • andruszczyn1 Re: Baczysz andruszczyn 17.11.07, 18:12
                                Poza tym gustuję w czarnych:)
                                • nikjesienny Re: Baczysz andruszczyn 17.11.07, 19:33
                                  andruszczyn1 napisał:

> Poza tym gustuję w czarnych:)

Toż ona dostatecznie czarna , jak przez ojca w duchu nienawiśći
                                  wychowana .
                                  • lechowski51 Re: Baczysz andruszczyn 17.11.07, 19:44
                                    Jesienny Twoj ekumenizm i szerzenie milosci jest znane na wszystkich
                                    forach....wybacz ze nie jestem Ukraincem!
                                    • nikjesienny lechowski , 17.11.07, 19:57
                                      lechowski51 napisał:
                                      > Jesienny Twoj ekumenizm i szerzenie milosci jest znane na
                                      wszystkich
                                      > forach....wybacz ze nie jestem Ukraincem!
                                      ===================================================
                                      twoja mądrość jest tak ogromna , że nie jestem w stanie nawet tych
                                      for szukać w przeświadczeniu , że tak istotnie jest . Niech ci Bozia
                                      da jeszcze troche rozumku . Zaszkodzi nie .
                                      • lechowski51 Re: lechowski , 17.11.07, 20:12
                                        jesienny pisz po "swojemu" bo po polsku nie jestem cie w stanie
                                        zrozumiec
                                        • nikjesienny w ogóle słabo cokolwiek rozumiesz 17.11.07, 20:15
                                          oprócz siebie
                                          • klon0001 Re: czytając nikajesiennego 17.11.07, 23:47
                                            Przypomina mi sie moja sasiadka.Miala zwyczaj (od czasu gdy powiła
                                            dwie córki) powtarzać "predzej piekło mnie pochłonie niż wydam
                                            którąś za katolika". Przyczyna takiej niechęci byla prosta - jej
                                            rodzona siostra wyszla za mąż za katolika i co gorsza i nie do
                                            wybaczenia, tworzyli i tworzą doskonałą parę (50-lecie się zbliża).
                                            W tej chwili, jej niechęć do katolików jest niewyobrażalnie większa,
                                            obie córki....chyba nie muszę mówić, ale tak , są katoliczkami.
                                            Czytając nikajesiennego...niemal słyszę na wlasne uszy jak to samo
                                            powtarza swoim dzieciom.
                                            takie zachowanie jest dość powszechne u ludzi o malej kulturze
                                            osobistej ale u ciebie? No cóż...mam nadzieję, że w realu potrafisz
                                            zachować pozory wiekszej tolerancji.
                                            • nikjesienny Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 08:04
                                              Nie odróżniasz wyrażenia poglądów od repliki .
                                              • klon0001 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 10:57
                                                ahhaa, a Ty czujesz wewnętrzny przymus, żeby udzielić repliki
                                                każdemu, kto w swojej wypowiedzi umieści słowo "Moskwa".
                                                Rozumiem....replikuj do woli, wyrażając tym samym swój własny
                                                światopogląd
                                                • partizan79 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 11:06
                                                  No chyba od tego jest forum..
                                                  • klon0001 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 12:24
                                                    partizan79 napisał:

> No chyba od tego jest forum..

A i owszem, forum jest od od tego...tylko widzisz: Jakoś nie
                                                    zauważyłem, żeby ktoś krzyczał "Szpilo zabanuj ortheusa" albo że
                                                    przez niego "zrobiło się "hadko na forum"
                                                    Czyli jak to jest? Uczucia Polaków i katolików można swobodnie
                                                    obrażać? Ale już (jak to szło? riposta?) więc ripostować pod żadnym
                                                    pozorem nie można, bo wtedy na forum robi się na prawdę "hadko".
                                                  • pawlozsiul proponuję zastosować inne kryterium 18.11.07, 14:24
                                                    Ile osób na tym forum popiera poglądy ortheusa? Nie zauważyłem,
                                                    powiem szczerze takich forumowiczów. A do ilu przemawia Lechowski?
                                                    Tu już lista jest dłuższa.
                                                  • partizan79 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 14:26
                                                    Ortheus to wszem i wobec znany troll, maszynka do pisania jątrzących
                                                    tekstów. Karmić trolla nie nużno, chociaż za każdym razem jakieś tam
                                                    bęcki dostaje i z naszej strony. Problem polega na tym, że niektórzy
                                                    (być może i ja do nich należę, nie wiem)nie potrafią zripostować
                                                    danego osobnika w taki sposób, żeby nie dotknąć reszty. I w takich
                                                    momentach zaczyna się jatka. Natomiast jeżeli pojawia się ktoś nowy,
                                                    trudno na początku powiedzieć, czy to troll, czy nie. Taki Mexico86
                                                    czy Lechowski51 od razu powiedzieli, że PiS jest cacy, a kto nie z
                                                    Mieciem, tego zmieciem. Nie odczuwam, żeby tu komukolwiek jakaś
                                                    krzywda się działa..
                                            • partizan79 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 11:26
                                              Kurczy się nasza mała społeczność.. Coraz bardziej i bardziej. I ku
                                              uciesze "sporej części współlokatorów" pewnego dnia dyfuzja
                                              dobiegnie końca. Zostaną krzyże, zdane na łaskę Panów ziemi.. Tej
                                              ziemi..

:(
                                              • lechowski51 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 12:12
                                                Partizan skad ten katastrofizm?Zyjcie tutaj i pielegnujcie swoja
                                                tradycje religie ale nie przeciwko komus tylko dla siebie.Co do
                                                dbalosci o krzyze to odeslalbym Cie na Cmentarz Orlat....
                                                • partizan79 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 14:13
                                                  ? Że niby teraz to jest przeciwko komuś? A co przeciętny mieszkaniec
                                                  Bielska ma wspólnego z Cmentarzem Orląt?
                                                  • nikjesienny Logika panów 18.11.07, 14:17
                                                    Zyjcie sobie , ale najlepiej w gettcie . To już było !
                                                  • lechowski51 Getto a poglady nika jesiennego 18.11.07, 15:34
                                                    Sam spychasz sie do getta myslowego i religijnego wypowiadajac
                                                    poglady pelne pogardy do katolikow a tolerujac chamstwo Twoich
                                                    wspolplemiencow.Nie moja wina ze laczysz moja krytyke lewactwa z
                                                    soba i ze swymi sasiadami ze wsi.Glosowanie na PiS to nie glosowanie
                                                    na wiare katolicka,tylko na program tej partii.Wsrod glosujacych na
                                                    PiS jest wielu niewierzacych,agnostykow czy innowiercow.
                                                    Dla mnie utozsamianie prawoslawia z glosowanie na SLD jest
                                                    aberacja myslowa a dla Ciebie byc moze ideowym wyborem...tym przede
                                                    wszystkim sie roznimy
                                                  • partizan79 Re: Getto a poglady nika jesiennego 18.11.07, 18:19
                                                    1. Zaraz wyjdzie, że to ja wyskoczyłem na forum jak filip z konopii
                                                    i zacząłem tłuc pianę i opieprzać każdego, kto śmie myśleć inaczej:)
                                                    2. Fajny program. Stać tyłkiem na wschód i ni chooya nie robić poza
                                                    szukaniem afer wśród przeciwników politycznych, podkładaniem świń i
                                                    ciąganiem po sądach ludzi związanych z poprzednim systemem.
                                            • andruszczyn1 Re: czytając nikajesiennego 18.11.07, 19:47
                                              klon0001 napisał:
                                              > Czytając nikajesiennego...niemal słyszę na wlasne uszy jak to samo
                                              > powtarza swoim dzieciom.
                                              > takie zachowanie jest dość powszechne u ludzi o malej kulturze
                                              > osobistej ale u ciebie? No cóż...mam nadzieję, że w realu potrafisz
                                              > zachować pozory wiekszej tolerancji.

Dość ciekawa definicja nietolerancji, a przez to i tolerancji i "wielkiej kultury" wyłania się z Twego wpisu Klonie. Dlaczego niechęć do małżeństw mieszanych od razu interpretujesz jako przejaw nietolerancji i niechęci do katolików. Przecież problem małżeństw mieszanych dostrzegają hierarchowie różnych wyznań w Polsce i w Europie (nie wyłączając katolickich). Moim zdaniem jest to kwestia świadomego indywidualnego wyboru.
                                              Niech tylko do katolickiej parafii np. w Brańsku trafi ksiądz katolicki Murzyn albo Azjata to przekonasz się czym jest tolerancja i nietolerancja.
                                              Poza tym tendencja do zawierania małżeństw w ramach swojego wyznania czy swojej religii jest typowa dla społęczności, które są mniejszością. Nie jest to przejaw nietolerancji. Raczej dążenie do zachowania tożsamości. A Ty zdajesz się dostrzegać tylko dwa kolorki...
                                              • lechowski51 religia i narod 18.11.07, 20:09
                                                Mieszasz andruszczyn swiadomie badz w wyniku polemicznego pospiechu
                                                te pojecia.Mozna byc Polakiem katolikiem i Polakiem prawoslawnym a
                                                mozna byc obywatelem polskim narodowosci ukrainskiej wyznania
                                                katolickiego lub prawoslawnego.Moga byc wiec malzenstwa Polakow o
                                                roznych wyznaniach jak tez malzenstwa mieszane czyli innych
                                                narodowosci.
                                                Czym wiec ma byc zawieranie malzenstw w ramach swego wyznania?
                                                Zachowaniem tozsamosci religijnej czy tez narodowej?
                                                • embe_1981 Re: religia i narod 18.11.07, 20:16
                                                  a można być prawosławną feministką lub feministką prawosławną?
                                                  • embe_1981 Re: religia i narod 18.11.07, 20:42
                                                    można czy nie?
                                                  • ckmi Re: religia i narod 18.11.07, 20:46
                                                    embe_1981 napisała:

> można czy nie?

A można zadać łatwiejsze pytanie?

W instrukcji którą dostał od partyjnych kolegów partii braci -
                                                    takiego pytania nie było. Bądź człowiekiem zadawaj proste pytania.
                                                  • lechowski51 Re: religia i narod 18.11.07, 21:02
                                                    nie odpowiada sie pytaniem na pytanie....a Ty ckm nie syfluj bo Twoj
                                                    mozg ich tak sie poci z myslenia
                                                • andruszczyn1 Re: religia i narod 18.11.07, 21:00
                                                  Kolego, czytaj uważniej. W moim poście nie mogłem pomylić tożsamosci religijnej z narodową, bo o narodowej nawet nie wspomniałem (Dla mnie możesz być Żydem katolikiem...) Zastanawiam się czy pomijasz to świadomie, czy umknęło to Twej uwadze "w wyniku polemicznego pospiechu"...

Odpowiedź na postawione pytanie, jak już wspomniałem, znajduje sie w poprzednim poście, ale jeśli nie załapałeś to powtórzę: zawieranie małżeństw w ramach swego wyznania może oznaczać chęć zachowania tożsamości religijnej.
                                                  Mogę też rozwinąć: jeśli religia/wyznanie jest istotnym elementem tożsamości narodowej to takie "zabiegi" mogą służyć rówież zachowaniu tożsamości narodowej.

Z Twego wpisu wniskuję, że widzisz tylko to, co chcesz zobaczyć. Jeśli chcesz wmówić biednym "wieśniakom", którzy na codzień posługują się "mało subtelnym językiem" jacy są mali to pomyliłeś adres...
                                                  • lechowski51 Re: religia i narod 19.11.07, 18:23
                                                    Oczywiscie ze Zyd moze byc katolikiem,oczywiscie dla mnie!Dla Ciebie
                                                    przejscie Polaka np na prawoslawie jeest wynaradawianiem.Tak
                                                    wywnioskowalem z tego co powyzej.Religia jest jednym z wielu
                                                    elementow tozsamosci narodowej,sa nimi tez
                                                    jezyk,kultura,historia,tradycja,zwyczaje...
                                                    Mniejszosci etniczne w kazdym Narodzie moga korzystnie urozmaicac
                                                    jego kulture o ile zyja w poszanowaniu dla zasad i praw kraju w
                                                    ktorym zyja.Jest to bardzo trudne i delikatne,wiem o tym ale
                                                    mozliwe,czego przykladem sa polscy Tatarzy.
                                                  • pawlozsiul czy ktoś mi może wytłumaczyć? 19.11.07, 18:27
                                                    lechowski51 napisał:

> Mniejszosci etniczne w kazdym Narodzie moga korzystnie
                                                    urozmaicac
                                                    > jego kulture o ile zyja w poszanowaniu dla zasad i praw kraju w
                                                    > ktorym zyja.Jest to bardzo trudne i delikatne,wiem o tym ale
                                                    > mozliwe,czego przykladem sa polscy Tatarzy.
                                                  • andruszczyn1 Re: religia i narod 19.11.07, 22:14
                                                    Kolego Lechowski, mniej interpretuj, więcej czytaj z uwagą. Rozpędziłeś się z tym wnioskowaniem. Po raz kolejny powtarzam: nie wmawiaj mi tego, czego nie powiedziałem, a co Ty o mnie myślisz.
                                                    Przejście Polaka na prawosławie jest dla mnie...tu uwaga...przejściem Polaka na prawosławie...
                                                    Zarzucasz mi myślenie stereotypowe, a sam na takie powielasz. Bo dlaczego posługujesz się jako przykładem, przejściem Polaka na prawosławie? Czyż Polak nie moze być "startowo" prawosławny i zastanawiać się nad zmianą wyznania np. na katolickie?
                                                    Ten schemat mniej więcej obrazuje Twoje mało wyszukane skróty myślowe. Nie imputuj mi nic więcej.

lechowski51 napisał:

> Mniejszosci etniczne w kazdym Narodzie moga korzystnie urozmaicac
                                                    > jego kulture o ile zyja w poszanowaniu dla zasad i praw kraju w
                                                    > ktorym zyja.Jest to bardzo trudne i delikatne,wiem o tym ale
                                                    > mozliwe,czego przykladem sa polscy Tatarzy.

Jak nas będzie 200 sztuk i to jeszcze w dodatku poznakowanych na dupie to na pewno powiesz, że "korzystnie urozmaicamy" naród polski.

Ps. Moim skromnym zdaniem masz problemy z rozróżnieniem narodu politycznego i kulturowego. Nie żyjemy w Ameryce kolego.
                                                  • lechowski51 Re: religia i narod 19.11.07, 23:48
                                                    Powoli zaczynamy sie wiecej rozumiec,przynajmniej ja tak
                                                    sadze.Uzgodnilismy chyba?...ze zmiana religii nie jest zmiana
                                                    narodowosci.Dalej!Widzialem Indian w amerykanskich
                                                    rezerwatach...straszne i smutne.
                                                    To ile Was bedzie i jak bedziecie urozmaicac i wzbogadzac kulture
                                                    kraju w ktorym zyjecie zalezy tylko od Was.Mozemy Wam w tym
                                                    pomagac,przy zalozeniu ze nie bedziecie nas traktowac jak
                                                    kolonizatorow.Jak spojrzysz na dzieje Rzeczpospolitej to zobaczysz
                                                    ze sa diametralnie inne od naszych zaborcow czyli Rosji i Prus,ktore
                                                    dazyly do wynarodowienia Polakow.
                                                  • pawlozsiul kilka fotek Ci wrzuciłem w Orli na dobranoc 19.11.07, 23:51
                                                  • andruszczyn1 Re: religia i narod 20.11.07, 00:06
                                                    Jak czytam pierwszy akapit Twego ostatniego wpisu to jestem w stanie przyznać...tak - zacząłeś coś rozumieć. Drugi akapit wyprowadza mnie z błędu. Po jego lekturze wszystko powraca na swoje miejsce. Znowu zaczynasz opowiadać banialuki. Do jego całości się nie odniosę. Czasu szkoda. Pozwolę sobie wybrać jeden fragmencik.

lechowski51 napisał:

> Mozemy Wam w tym
                                                    > pomagac,przy zalozeniu ze nie bedziecie nas traktowac jak
                                                    > kolonizatorow.

Kim Wy jesteście towarzyszu Lechowski, żeby składać takie propozycje? Głos narodu? Waszą zasługą jest to, że ja (nie my!!!) wszystkich lechowskich na tym forum będę traktował jak kolonizatorów!
                                                  • markochmeleski Re: religia i narod 20.11.07, 05:27
                                                    od końca XIV w kolonizowali nas:Litwini,Polacy,krótko Prusacy,Rosjanie,znowu
                                                    Polacy,1939-1941 białorutenizowali sowieci,1941-45 niemcy robili swoje,po 1945r
                                                    Jozef Wisarjonowicz zostawił nas na zakerzoniu i powiedzial wy
                                                    bielaruski,towaryszcze polaki macie tu trochie obywateli i pilnujcie zeby broń
                                                    Boże nie przebudziła sie u nich swiadomość narodowa - polonizujcie przez
                                                    białorutenizacje.
                                                    A generalnie:h.j wam w żopu,nie swabodu,skazał Stalin dla narodu
                                                  • lechowski51 Re: religia i narod 20.11.07, 11:50
                                                    Byc moze znamy inna historie Rzeczypospolitej.Gdyby Polacy byli
                                                    kolonizatorami ,to po Litwinach dzisiaj opowiadanoby tylko dzisiaj
                                                    legendy.Okazuje sie jednak ze po paru wiekach funkcjonowania w
                                                    ramach Unii a pozniej Rzeczpospolitej sa wolnym panstwem i dumnym
                                                    choc malym Narodem.
                                                    Bylem w Wilnie.Odrestaurowano go z pieczolowitoscia,na scianach
                                                    domow wisza tablice swiadczace o wielowiekowej polskosci tego
                                                    pieknego miasta.Nie zaciera sie sladow wspolnej historii jak we
                                                    Lwowie,gdzie koscia niezgody stal sie Cmentarz Orlat.Wilenska Sadyba
                                                    jest odremontowana i modla sie na niej Polacy i Litwini.
                                                    Stalin i Lenin chcieli zabic swiadomosc i tradycje wszystkich
                                                    Narodow bo zamiast Polakow,Litwinow czy Ukraincow mial byc
                                                    jeden "narod"-sowiecki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka