IP: 195.94.199.* 26.08.03, 15:19
Spróbujmy policzyć nas (na forum Bielsk). Proszę, żeby wpisywali się ludzie,
którzy chociaż zaglądają tu codziennie albo kilka razy w tygodniu. Mam
wrażenie, że nie będzie nas zbyt dużo.

Jestem pierwsza

A poza tym, bez związku z tematem, strasznie denerwuje mnie to, że ktoś pisze
po białorusku używając polskich liter. Beznadzieja
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Liczman Re: Liczenie IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 26.08.03, 20:45
      Co to znaczy "polskie litery". Czy są np.niemieckie litery ?
      Czy to skutek ostatnich upałów czy wada wrodzona ?
      • jjtomi Re: Liczenie 26.08.03, 21:49
        no to ja zagladam tu czasami rzadziej czasami czesciej, czasami zapominam,
        czasami nic nie pisze, przewaznie nie ma co czytac

Gość portalu: Liczman napisał(a):

> Co to znaczy "polskie litery". Czy są np.niemieckie litery ?
        > Czy to skutek ostatnich upałów czy wada wrodzona ?

polskie litery to litery z ogonkami :P ludzie w ineternecie pisza tez po
        rosyjsku angielskimi czcionkami - chodzi o to ze cyrylice nie kazdy komputer ma
        zainstalowana - wiec niech pisza jak chca aby mogli sie porozumiec z kim chca.
        Powinni jednak brac pod uwage, ze czasami nieladnie pisac na forum w takim
        jezyku ktorego kto inny nie rozumie albo nie moze odczytac.

mnie denerwuje raczej ze nie bardzo rozumiem co sie po bialorusku pisze - ale
        jak sobie chca to im przeciez nie zabronie, prosilbym jednak zeby po polsku
        (chyba ze nie umieja)
      • Gość: kara Re: Liczenie IP: 195.94.199.* 27.08.03, 10:56
        Gość portalu: Liczman napisał(a):

> Co to znaczy "polskie litery".
        Chodzi mi o pisanie niby w języku białoruskim nie używając cyrylicy (jak ktoś
        ma potrzebę niech sobie zainstaluje). Moim zdaniem śmiesznie wygląda np.
        litera "c" z takim czeskim znaczkiem. To w końcu w jakim języku ktoś chce
        pisać? A poza tym zgadzam się, że wiele osób nie rozumie białoruskiego, sama
        mam nieraz kłopoty z domysleniem się o co danej osobie chodziło.
        Dodatkowo dziwi mnie to, że osoby, które próbują wypowiadać się tu w języku
        białoruskim na co dzień go nie używają, tak przynajmniej sądzę (bo nie wierzę,
        że forum okupują 80-latki z okolicznych wsi). Staram się to szanować, ale
        troszkę mnie to złości.
        Pozdrawiam
        • jjtomi Re: Liczenie 27.08.03, 12:47
          ciekawe, ze na samej bialorusi chyba nie wszyscy kwapia sie do j.
          bialoruskiego - z tego co wiem czesto jest uzywany rosyjski. Moze sie myle a
          moze to nastepstwo polityki Lukaszenki itp. swoja droga malo o tym wiem
        • jjtomi Re: Liczenie 27.08.03, 13:06
          Gość portalu: kara napisał(a):

> Gość portalu: Liczman napisał(a):
          > Moim zdaniem śmiesznie wygląda np.
          > litera "c" z takim czeskim znaczkiem.

a czasami bardzo fajnie gadaja :) az fajnie poczytac :) patrz np. NIVA - kamu
          patrebnaja, zreszta sam jazyk troshku razweselajacy :P wystarczy odrobina
          dystansu i nie ma sie za co zloscic
          • Gość: kara Re: Liczenie IP: 195.94.199.* 27.08.03, 13:50
            jjtomi napisał:

> Gość portalu: kara napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Liczman napisał(a):
            > > Moim zdaniem śmiesznie wygląda np.
            > > litera "c" z takim czeskim znaczkiem.
            >
            > a czasami bardzo fajnie gadaja :) az fajnie poczytac :) patrz np. NIVA - kamu
            > patrebnaja, zreszta sam jazyk troshku razweselajacy :P wystarczy odrobina
            > dystansu i nie ma sie za co zloscic

złościć pewnie, że się nie ma za co, ale delikatnie dziwić? mnie dziwi
            białoruskość niektórych Polaków, większa niż większości Białorusinów.

• Gość:   Re: Liczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 14:12

> złościć pewnie, że się nie ma za co, ale delikatnie dziwić? mnie dziwi
              > białoruskość niektórych Polaków, większa niż większości Białorusinów.

No w bielsku jest jeden taki polak z dziada pradziada a mowi wszystkim ze
              bialorus on i co mu zrobisz. choroba nie wybiera. zreszta mamy wolnosc i kazdy
              robi co chce
              • Gość: kara Re: Liczenie IP: 195.94.199.* 27.08.03, 14:19
                Gość portalu:   napisał(a):
                >
                > No w bielsku jest jeden taki polak z dziada pradziada a mowi wszystkim ze
                > bialorus on i co mu zrobisz. choroba nie wybiera. zreszta mamy wolnosc i
                kazdy
                > robi co chce

Niby tak, tylko skąd to się bierze, koniunkturalność?
                • Gość: tarnogórzanin Re: Liczenie IP: *.kopernet.org 27.08.03, 14:28
                  Pozdrawiam z Tarnowskich Gór. Czasami zaglądam na wasze forum. Nawet założyłem
                  ze 2 czy 3 wątki. Generalnie w porównaniu z takim chocby forum Katowice panuje
                  u was duża kultura. Gratuluję.
                  • Gość: ehe Re: Liczenie IP: *.csk.pl 17.10.03, 19:41
                    Gość portalu: tarnogórzanin napisał(a):

> Pozdrawiam z Tarnowskich Gór. Czasami zaglądam na wasze
                    forum. Nawet założyłem
                    > ze 2 czy 3 wątki. Generalnie w porównaniu z takim
                    chocby forum Katowice panuje
                    > u was duża kultura. Gratuluję.

kultura panuje _jeszcze_ nie ma jeszcze bałąganu - tzn
                    ludzi mało i dlatego nie napisali za dużo bzdur -
                    internauci z bielska jeszcze się nie przyzwyczaili do
                    wolności słowa w internecie (bo tutaj internet doszedł z
                    opóźnieniem szczerze mówiąc dopiero teraz na powaznie)

wystarczy choćby na czat białystok na www.wp.pl zajrzeć
                    sporo ludzi z bielska sie przewija - kiedys trudno było
                    nawet o ludzi z bialegostoku

pozdro dla szybszych cywilizacyjnie ale wcale nie
                    lepszych z tego powodu innych kresow Polski ;)
            • Gość: wert Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 18:53

> złościć pewnie, że się nie ma za co, ale delikatnie dziwić? mnie dziwi
              > białoruskość niektórych Polaków, większa niż większości Białorusinów.
              >
              Mnie białoruskość ani polskość na szczęście nie dziwi. Dziwi mnie natomiast
              twoja zaściankowa głupota. Jakie polskie litery? Polski alfabet oparty jest
              przecie na czcionce łacińskiej - tak uniwersalnej, że nikomu nie przychodzi do
              głowy traktowanie jej jako czyjejkolwiek własności ... haha.. Włosi!!! jak
              śmiecie używać naszych "polskich liter"...
              Swoją drogą lwia część piśmiennictwa białoruskiego powstawała i nadal powstaje
              w alfabecie łacińskim właśnie.
              To, że nie rozumiesz języka swego sąsiada zza płota, świadczy jedynie o twojej,
              najdelikatniej mówiąc, umysłowej ociężałości. Znam ludzi z centralnej Polski ,
              którzy przez całe życie nie mając żadnego kontaktu z białoruskim ,
              ukraińskim,czy też rosyjskim, po krótkim pobycie w Bielsku/Hajnówce
              szprechali "po swojemu" nie gorzej niż rodowici mieszkańcy tych ziem.
              A co byś powiedział(a) gdyby ci inaczej mówiący sąsiedzi zechcieli nazw ulic i
              miejscowości (w których to oni są gospodarzami), w języku którego ty tak
              uparcie nie chcesz zrozumieć, a który dla nich jest językiem ojczystym?
              Złość będzie twoją reakcją, czy tylko zdziwienie? ...A może coś innego? Paleta
              ludzkich stanów emocjonalnych jest przebogata...
              • Gość: kara Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.03, 00:11
                Gość portalu: wert napisał(a):

>
                > Mnie białoruskość ani polskość na szczęście nie dziwi. Dziwi mnie natomiast
                > twoja zaściankowa głupota. Jakie polskie litery? Polski alfabet oparty jest
                > przecie na czcionce łacińskiej - tak uniwersalnej, że nikomu nie przychodzi
                do
                > głowy traktowanie jej jako czyjejkolwiek własności ... haha.. Włosi!!! jak
                > śmiecie używać naszych "polskich liter"...

Taa, wert, cieszę się, że jesteś tak doskonale wykształconym kosmopolitą. Zdaje
                się, że już wcześniej napisałam co rozumiem pod hasłem: "polskie litery"... Ale
                fakt, oprócz tego, że w szkole nauczyli Cię czytać, szkoda że nie opanowałeś
                już umiejętności czytania ze zrozumieniem. W ogóle nie dotarło do Ciebie to, co
                miałam na myśli. Ale to przecież ja jestem zaściankowa i głupia... Cóż,
                wykształcony wert jest nieomylnym półbogiem.

> Swoją drogą lwia część piśmiennictwa białoruskiego powstawała i nadal
                powstaje
                > w alfabecie łacińskim właśnie.
                > To, że nie rozumiesz języka swego sąsiada zza płota, świadczy jedynie o
                twojej,
                >
                > najdelikatniej mówiąc, umysłowej ociężałości.

Żałosne jest to, że na podstawie kilku zdań możesz mnie tak jednoznacznie
                ocenić. To świadczy wyłącznie o stereotypizacji Twojego myślenia.

> A co byś powiedział(a) gdyby ci inaczej mówiący sąsiedzi zechcieli nazw ulic
                i
                >
                > miejscowości (w których to oni są gospodarzami), w języku którego ty tak
                > uparcie nie chcesz zrozumieć, a który dla nich jest językiem ojczystym?

Proszę, wymień choć jedno miasto, w którym oni są gospodarzami. Jesteśmy w
                Polsce, czy Ci się to podoba, czy też nie.

> Złość będzie twoją reakcją, czy tylko zdziwienie? ...A może coś innego?
                Paleta
                > ludzkich stanów emocjonalnych jest przebogata...

Tak, tylko z Twojej wypowiedzi wynika, że Ty znasz jedynie zianie jadem na
                innych i obrzucanie wyzwiskami. Żal mi Cię.

A jeśli chcesz mówić w języku białoruskim to jest Twój wybór, którego nie
                możesz narzucać tym, którzy nie mają ochoty posługiwać się białoruskim.
                Tożsamość narodowa jest bardzo ważnym składnikiem osobowości, ale nie
                zapominaj, że żyjesz w Polsce. Nie wiem czy na Białorusi z wieloma osobami
                mógłbyś się dogadać w tym języku, ale może spróbuj zamieszkać tam. Pewnie
                ministerstwo propagandy zadbałoby żeby wywrotowe elementy antybiałoruskie (tacy
                jak ja) znalazły się w odpowiednich miejscach odosobnienia (czytaj łagry). Tak,
                to się nazywa doskonały kraj...
                • Gość: wert Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.03, 01:26
                  Polska nie jest ani bardziej twoja, ani moja.Urodziłem się tutaj, polska
                  kultura jest również moją kulturą, moi rodzice płacą podatki na wojsko ,
                  którego zadaniem jest obrona integralności granic Rzeczpospolitej.tak - jestem
                  obywatelem polskim - i dlatego mam prawo posługiwać się językiem, który uważam
                  za ojczysty. Jeżeli tego nie rozumiesz, to znaczy że nie dorosłaś do tego by
                  żyć w państwie demokratycznym.jeżeli twoja Polska istnieje na zasadach innych
                  niż demokratyczne, to znaczy że żyjemy w odrębnych Polskach. To, że mówię po
                  białorusku nie znaczy że musisz tego słuchać . Jeżeli mierzi cię
                  białoruszczyzna to nie czytaj wpisów po białorusku, ale nie waż się
                  komukolwiek sugerować że język jego, choś odmienny od twego, jest śmieszny,czy
                  niepotrzebny.
                  Jeżeli, mieszkając w Bielsku Podlaskim nie rozumiesz białoruskiego i nie jest
                  to efekt wrodzonej tępoty, to znaczy że po prostu nie chcesz go zrozumieć, nie
                  pozwala ci na to twoja( tutaj wybierz sobie odpowiedni przymiotnik) mentalność.
                  • Gość: kara Re: Liczenie IP: 195.94.199.* 02.09.03, 09:56
                    Gość portalu: wert napisał(a):

nie waż się komukolwiek sugerować że język jego, choś odmienny od twego, jest
                    śmieszny,czy niepotrzebny.

Nie sugeruję, bo tak nie uważam, że czyjś język jest śmieszny czy niepotrzebny.
                    Naucz się czytać ze zrozumieniem a wtedy dopiero się wypowiadaj. Napisałam o
                    zapisie literami więc nie rób ze mnie białorusofobki, bo zapewniam Cię, nie mam
                    fobii w stosunku do żadnej nacji.

> Jeżeli, mieszkając w Bielsku Podlaskim nie rozumiesz białoruskiego i nie jest
                    > to efekt wrodzonej tępoty, to znaczy że po prostu nie chcesz go zrozumieć,
                    nie
                    > pozwala ci na to twoja( tutaj wybierz sobie odpowiedni przymiotnik)
                    mentalność.

Jeszcze raz przeczytaj co napisałam o używaniu białoruskiego przez większość
                    osób, np. na tym forum. Zależy co rozumiesz przez rozumienie białoruskiego (czy
                    chodzi Ci o czysty literacki cz mieszankę używaną np. na wsiach), bo jeśli
                    chodzi o ten drugi to rozumiem go doskonale za sprawą mojej babci, która w tym
                    języku plotkuje ze swoimi kumpelami.
                    Zauważ, że na Ciebie nie napadam i staram się prowadzić tę dyskusję spokojnie.
                    Doceń to i proszę, przestań oceniać ludzi na podstawie jednego zdania wyrwanego
                    z kontekstu.
                    :) dla Ciebie na przełamanie lodów, w końcu żyjemy na tym samym terenie i
                    musimy się przynajmniej tolerować :)
                  • jjtomi Re: Liczenie 02.09.03, 18:55
                    no i jak tu sie dogadać? wychodzi na to, że jak chcecie sobie gadać po
                    białorusku to gadajcie. Ja i pare innych osób tego nie musimy czytać. Równie
                    dobrze mozecie sobie pisać i alfabetem morsea.

pozdrawiam
    • wlap37 Re: Liczenie 28.08.03, 17:18
      a ja jestem szefem clubu na forum. Ha
      • Gość: wert Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 01:38
        hahaha !! abmieżawanym i zadrypanym dumkam budziem hawaryć NIE!!! Free your
        minde.
        • Gość: sarna Re: Liczenie IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 09:15
          Wert pochodzisz z hajnowki jestes w warszawie i jeszcze swoje madrosci zza
          wegla walisz na bielskim forum.
          Z okazji dnia wszystkich swietych zycze ci pokoju ducha.
      • Gość: wert Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 01:43
        I szcze raz : free your mind!! Kożny budzie hawaryć jak jamu zachoczacca i
        nijakija durajobnyja pratesty nie buduc pieraszkodaj.
        • Gość: ggg Re: Liczenie IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 21:06
          WRACAJ DO SKANSENU !!!
          WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO
          SKANSENU !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO SKANSENU
          !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO
          !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!WRACAJ DO SKANSENU !!!
          • Gość: wert Re: Liczenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 23:20
            A coś więcej i mądrzej...?
            • Gość: sanchopansa Re: Liczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 23:48
              easy ludzie easy!!!
          • antoni_ a ty do wariatkowa 16.10.03, 14:12
            moim zdaniem debili nalezy traktowac gorzej niz umyslowo chorych i zamykac ich
            w zakladach ciezkich robot pod BARDZO scislym nadzorem
    • Gość: alex Pozdrowienia z drugiego końca kraju! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 15:04
      Ja też czasami tu zaglądam, żeby zobaczyć o czym ludzie dyskutują na drugim
      końcu kraju.

Cieszyn Was pozdrawia !!!
      (a szczególnie Ciebie, kara, bo Ty nas też chyba odwiedziłaś :)))
      • skara Re: Pozdrowienia z drugiego końca kraju! 24.09.03, 17:58

> Cieszyn Was pozdrawia !!!
        > (a szczególnie Ciebie, kara, bo Ty nas też chyba odwiedziłaś :)))

Dzi€kuj€ bardzo, tez Was wszystkich pòzdrawiam i jeszcze do Was bede zagladac.
        Ogolnie pozdrawiam caly kraj z Malagi :)
    • shredog Re: Liczenie 28.09.03, 23:41
      niech bedzie że i ja sie wpisze, myślałem że tu wiecej ludzióf zagląda
    • twardy11 Re: Liczenie 29.09.03, 13:11
      siemka dziwki i złodzieje jak widzicie też sie wpisałem na te extra forum
      )PZDR
      • Gość: ToJa Re: Liczenie IP: *.do.biaman.man.bialystok.pl 17.10.03, 01:40
        i ja tu czasem zaglądam . . .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka