niko2 22.04.08, 20:36 Jak sie wam podobają nowe dzieła sztuki w naszym mieście? Ja liczyłem na coś lepszego ale to chyba kwestia gustu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kecaj361 Re: dzieła sztuki? 22.04.08, 23:21 Myślałem, że nasz rodzimy artysta wymyśli coś ambitniejszego. Już kiedyś widziałem jego "dzieło" w TVP3 Białystok - płytki chodnikowe ułożone w stosie i coś na wierzchu. Zbaraniałem z wrazenia, że to jest sztuka. Ale widocznie się nie znam na tym. Z innych dzieł widziałem na żywo przy HDK-u, że coś jest zakopane w ziemi oraz w parku. Nie krytykuję tylko stwierdzam - na takiej sztuce to ja się absolutnie nie znam. Kiedyś coś podobnego oglądałem w Elblągu, ale tamte rzeźby coś w sobie miały, może i do tych sie przyzwyczaję. Zauważyłem, że na rzeźbie przy HDK młodzież stara się rozwijać zaiteresowania artystyczne, ale czy ich sztuka to jest zgodna z zamyslem artysty/ Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
piosenka_33 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 01:07 Opowiecie mi? Co to za rzeźby, kto jest ich autorem, i gdzie zostały postawione? Dawno nie byłam w Hajnówce... Ciekawam. :) Pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj361 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 07:41 www.hajnowka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=192 Odpowiedz Link Zgłoś
piosenka_33 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 11:37 Mhm, dzięki. Sam pomysł "ozdobienia" miasta i urozmaicenia krajobrazu wydał mi sie ciekawy. Natomiast takie metalowe, futurystyczne konstrukcje w charakterze "miejskich maskotek", jakoś nie bardzo pasuja mi do Hajnówki, nawet jeśli ktoś uznal je za dzieła sztuki... W żaden sposób nie współgrają z charakterem miasta, nie wydbywają ani nie podkreślają jego ducha, atmosfery, klimatu. W dodatku - nieładne to. Szkoda :/ Odpowiedz Link Zgłoś
niko2 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 18:21 Widzę, że nie tylko ja liczyłem na coś lepszego..;] Chyba najbardziej zadowoleni są zbieracze złomu, siedzą na ławce w parku przy piwku i myślą, myślą, myślą ile to może warzyć;) Początkowo jak zobaczyłem ten KX myślałem że to szalunek na fundamenty...że może czołg postawią ten który był kiedyś w skwerku, ale szalunek okazał sie gotowym dziełem sztuki;D Za tą kase można by było postawić w parku stado solidnie wykonanych...żubrów puszczy imperatorów! Odpowiedz Link Zgłoś
rekin19 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 19:21 Hmmm...a jaki jest charakter Hajnówki???Co jest jego charakterystyczną cechą?Czy duch, atmosfera, klimat miasta jest wieczny, niezmienny i niepodlegający kształtowaniu??? Rzeczywiście dzieła sztuki to raczej nie są. Ale są oryginalne i w sumie do zaakceptowania. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_pradera Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 19:59 bede w poniedziałek w Hajnówce to zobaczę te awangardowe przedsięwzięcia w sumie futuryści wyginęli jeszcze przed wojną ale pewnie jakiś się uchował u nas z sztuką;) zawsze tak było że nie rozumiana przez współczesnych doceniana była dopiero przez potomnych:) może będzie tez tak z hajnowskimi monumentami;)któż to wiedzieć może;) Odpowiedz Link Zgłoś
ball7 Re: dzieła sztuki? 23.04.08, 20:25 Bardziej to wesołe,jak smutny człowieczek z patykiem koło kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
romualdus1 Re: dzieła sztuki? 24.05.08, 12:20 sztuka, jak sztuka, mam tylko nadzieję, że zbyt dużo kasy miasto na to nie wydało, amoże i co Hamech zarobił za pomoc w wykonaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
stasss Re: dzieła sztuki? 24.04.08, 18:41 idea mi sie podoba dziela sztuki ocenie jak bede w hajnowce ale tak czy siak dobrze ze cos sie dzieje przynajmniej jest o czym pogadac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj361 Re: dzieła sztuki? 06.05.08, 08:53 W piątek w Miejskiej Bibliotece Publicznej będzie spotkanie z dr Jaroslawem Perszko o godz. 17.00 Odpowiedz Link Zgłoś
czarka77 Re: dzieła sztuki? 07.05.08, 13:29 Ja widziałam KX i Miejski kokon. Ten drugi zdecydowanie ciekawszy, ale czy to ten czas i to miejsce - nie wiem. Uczucia mam w każdym razie mieszane. Może gdyby umieszczono je nie w parku (bezstylowym raczej), tylko np. w jakiejś przestrzeni - powiedzmy - postindustrialnej? Za płotem Furnelu czy gdzieś lepiej by pasowały ;- ) No dobra, ignorantka ze mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
janek_pradera Re: dzieła sztuki? 11.05.08, 17:26 no i byłem w hajnówie a czasu nie znalazłem by rzucić okiem na dzieła:( może ktoś sie wybiera na jakieś działania w ramach Dni Sztuki Współczesnej w Białymstoku wartko dawajcież zaraz idę na pokazy filmowe Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.konarski tak - to dzieła sztuki 05.01.09, 13:23 Bardzo dobry pomysł z tymi instalacjami. W każdym europejskim mieście, nawet tak niewielkim jak Hajnówka, są takie obiekty. Mogą się one komuś nie podobać (tak jak mnie się nie podoba eternit albo plastikowa dachówka na dachach, czy plastikowy sajding na domach) ale to już chyba tylko efekt tego co się wyrabia albo nie wyrabia na lekcjach plastyki w szkołach, które zupełnie nie przygotowują ludzi do obcowania ze sztuką współczesną. W każdym razie pomysł świetny i brawa dla Urzędu Marszałkowskiego i Ministerstwa Kultury za tę inicjatywę. Dodać trzeba, że wykonano te instalacje w Hajnówce więc i kasa została na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_pradera Re: tak - to dzieła sztuki 29.01.09, 08:43 :)no cóż sztuka sztuką ale za jakiś czas owe elementy w parku będą strasznie się gryźć, gdy zaczną rdzewieć i nastąpi systematyczna degradacja obiektów artystycznych;) w przestrzeni parku konstrukcje, będące postindustrialnymi zabawkami nie bardzo pasują, i nie pomoże tu dokształcanie w szkołach i zajęcia w muzeach i teatrach, w moim przekonaniu nie pasują do tego miejsca, mogłoby być tam coś innego, wystarczy wspomnieć posągi owych strażników(?) z drewna. inicjatywa dobra ale nie do końca przemyślana. Odpowiedz Link Zgłoś