Dodaj do ulubionych

Natalie Dessay teraz na TV Kultura

13.04.07, 09:24
Właśnie zaczął się parę minut temu film o tej świetnej sopranistce. Będzie też
o 13.30 koncert Rolanda Villazona z Berlina/2005/.

tv.wp.pl/index.html
Obserwuj wątek
    • gucio60 Re: Natalie Dessay teraz na TV Kultura 13.04.07, 10:04
      widzialem ja ostatnio w Wiedniu, pozostalo juz tylko raczej nazwisko i nagrania
      z przeszlosci, wypadla tam bladziutko
      • j1850ej.reszke Re: Natalie Dessay teraz na TV Kultura 13.04.07, 16:01
        Nie,no rzeczywiście jest bardzo zła...,a nadzwyczajna jest tylko i jedynie
        Netrebko...
        • lilypons Re: Natalie Dessay teraz na TV Kultura 13.04.07, 17:53
          A ja postu gucia nie widzę i dobrze mi z tymsmile A co do N. to ostatnio coś traci
          na wdzięku i urodzie, nie pomaga nawet "luzackie" zachowanie, jakie
          zaprezentowała podczas karnawałowego balu w operze w Wiedniu / może jestem
          zachowawcza, ale wymachiwanie rączką i pokrzykiwanie 'juhuuu' jakoś mi nie
          pasują do foyer Wiener Staatsoper/.
          • fanopery Re: Natalie Dessay teraz na TV Kultura 13.04.07, 23:11
            Czy programatorzy TVP Kultura i polskich mediów nie znają inncy śpiewaków poza
            Netrebko, Dessay, Villazonem czy niedawno Bartoli?! A może by tak ojczyzniany
            nadawca zrealizował film po polskich śpiewakach - Ewie Podleś, Piotrze
            Beczale?... A i na świecie są inni znakomici śpiewacy, ale widocznie nie
            pojawili się oni na drodze przypadkowych podróży i lektur polskich redaktorów
            muzycznych?
            • gucio60 Re: Natalie Dessay teraz na TV Kultura 16.04.07, 11:40
              ciekawe, ja nawet nie wspomnialem o Netrebko bo temat to Natalie Dessay a tu
              ciagle o niej
              w sumie to juz nie wiem, kto ja bardziej uwielbia gucio czy lilypons !!!

drogi "fanopery", masz racje ale tylko w polowie, zarzuca sie dyrektorom oper w
              Polsce, iz maja zbyt wiele ambicji a za malo rozeznania w tym co ludzie
              naprawde chca ogladac i sluchac, pisal/la o tym nawet lilypons
              w chwili obecnej panuje na swiecie tendencja, iz opera tak jak i inne przybytki
              muzycznej kultury, winny byc samo-finansujace sie czyli musza, powinni zarabiac
              na siebie same, wystawiajac repertuar taki, na ktory publika, szeroka publika
              bedzie chciala przychodzic, placac cene za bilety pokrywajace koszta plus
              zyski, mozna to uzyskac tylko laczac ambicje z rachunkiem ekonomicznym,
              czasy gdy to tylko liczyl sie glos bepowrotnie minely, nastaly czasy awangardy,
              ktore to ogarnely takze tak konserwatywny bastion jak opere, ze tylko glos w
              polaczeniu z uroda, wygladem i charyzma ma szanse przebicia i zaistnienia, ze
              media i wytworcy plytowi, interesuja sie tylko tym co mozna dobrze i szybko
              sprzedac, ze nikt nie bedzie chcial inwestowac w niesprzedawalne ambicje,
              pewnie to przykre dla wszystkich tych, ktorym Bozia nie dala nic wiecej po za
              glosem ale beda musieli zaakceptowac zaistniale realia, ich milosnicy tez
              ktos napisal, "Birgit Nielson nie mialaby dzis zadnych szans", jakie to musi
              byc tragiczne !!!
              to fakt ale jest jeszcze radio i moze tam mogla by sie spelnic

apropos polskich gwiazd: Piotr Beczala bedzie mial okazje szerzej zaistniec na
              rynku operowym, kiedy to na jesieni wystapi u boku juz slynnej Anny Netrebko w
              La Traviata na scenie berlinskiej, czy mu sie to uda nie wiem, zobaczymy
              Europa zachodnia i chyba swiat (tam sa pieniadze) ma juz swoich tenorow-idoli
              ale jesli jest przystojniejszy (nie widzialem go) od Villazon czy Florez, jesli
              znajdzie odpwiednich sponsorow, uzyska poklask publicznosci i klacz-prasy (kto
              dzis czyta "powazna krytyke"), ma to COS co potrzebne jest aby zaistniec na
              gorze gorki operowej to czemu nie, glos ma chyba dobry (slyszam
              fragmentarycznie)
              co do sopranistek to sprawa trudniejsza, media maja swoja gwiazde, publika
              swoja ANNE a swiat wyjatkowy glos, tak dalece odbiegajacy od utartego sopranu-
              standardu, ze jest niepowtarzalny i rozpoznawalny przez zwyklych zjadaczy
              chleba, ktorzy malo albo wrecz nic z opera nie mieli wspolnego ale ktorzy robia
              kase
              kto ma dzis ambicje ale brak mu zmyslu ekonomicznego, konczy marnie jesli
              wogole zacznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka