Dodaj do ulubionych

Drętwienie rąk

17.06.17, 22:35
Dziewczyny, czy któraś z Was też się z tym męczy? Od dwóch tygodni dostaje szału, strasznie drętwieją mi ręce, ból taki, jak bym miała całe ręce połamane. Miałąm też podobnie w pierwszej ciązy, ale po prostu rano budziłam się ze zdretwiałymi rekami, nie byłam w stanie wziąc szklanki wody. A teraz mam masakrę-cała noc się męcze, nie mogę spać z bólu, zmieniam pozycje, rozcieram, masuje ręce.
Ja wiem, że to zmienił się środek ciężkości, że kręgosłup uciska na jakiś nerw i nie bardzo coś z tym można zrobić, ale no bez przesady.
Dzisiaj mnie trzymało z godzinę po obudzeniu, myłam głowę "drewnianymi łąpkami" myślałam, że oszaleję.
Chyba wybiorę się na jakiś masaż, ale czuję, że to średnio pomoże. Macie jakieś doświadczenie z tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • hanti Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 07:43
      Cała ręką dretwieje czy tylko konkretne palce i cześć ręki ??
      • e_le_n_a Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 11:38
        Mnie prawie całą ciążę bolą i drętwieją nogi,ręce tylko przy "większym" wysiłku.
    • martishia7 Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 12:20
      Nie dalej jak w piątek widziałam się z zaprzyjaźnionym ortopedą, rozmawialiśmy o rwie kulszowej i podobnych atrakcjach w ciąży. Generalnie niczym się tego nie zwalczy, bo to jak mówisz może być kwestia nacisku albo przykurczu mięśni, które uciskają na nerw - na to też nic nie dostaniesz, bo leki są na to chędogie i niedopuszczalne w ciąży. No ale jeżeli to kwestia "spięcia", to trzeba się rozluźnić. Jeżeli masz problem z rękami, to pewnie u Ciebie gdzieś w szyi/obręczy barkowej jest ucisk. Po pierwsze ciepełko i rozgrzanie. Z jednej strony kąpiele w ciąży niby nie zalecane, zwłaszcza gorące, bo infekcje, bo indukcja porodu. Ale spróbuj może się wyleżeć w wodzie płytkiej a ciepłej, tak żeby zamoczyć barki/szyję. jak nie wanna, to może prysznic "nacelowany". Do tego maść i ewentualnie plastry rozgrzewające. Po drugie skoro tak masz po nocy, to zrewiduj pozycję i poduszkę- jak pisałam, ręce to od szyjnego najczęściej drętwieją. No i po trzecie masaż dla ciężarnych. Nie wiem czy pomoże, ale ja korzystałam, i powiem że warto niezależnie od ewentualnych efektów prozdrowotnych :D Człowiek się czuje jak młody bóg. Młody, oślizgły bóg co prawda, ale nogi i właśnie obręcz barkowa były mi wdzięczne za taką formę spędzania czasu.
      • mileczkowa Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 12:49
        Madzia, na pewno nie tak jak u Ciebie, ale również mam problem z drętwieniem rąk i nóg w nocy, w czasie snu. Dzisiaj wstałam w nocy do toalety i o mało sie nie przewróciłam, bo w piętach w ogóle nie miałam czucia - pierwszy raz w życiu coś takiego mi się zdarzyło. Budzę się po 2-3 razy w nocy, żeby się rozruszać :(
        • e_le_n_a Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 17:57
          Ja wstaję połamana od 4 mc ciąży.... Albo nawet wcześniej...przytylam może z 9/10 kg ale ucisk na nerwy,szczególnie kulszowy jest przerąbane. Przed ciążą tylko ciężko się budzilo ale to mój cudowny gratis w postaci Hashimoto.
    • wisnia-w-czekoladzie Re: Drętwienie rąk 18.06.17, 21:48
      Nie pomogę niestety. Akurat taka dolegliwość mi nie dokucza. Ale współczuję .... Jak tylko sobie przypomnę ból i kłucie w pośladku w wyniku ucisku na nerw kulszowy.... brrrrr. Minęło dopiero jak dziecko zmieniło pozycję
      • madzia608 Re: Drętwienie rąk 20.06.17, 22:26
        Z tego co wyczytałam na necie, to jest zespół ciesni nadgarstka - i nawet nie tyle związany z uciskiem, co mi się wydawało, ale z zatrzymywaniem wody w organiżmie. I faktycznie, mam w tej ciąży trochę spuchnięte łydki.
        Na masaż na pewno się umawiam, masaż zawsze poprawia nastrój.
        A co do spania, to nie wiem jak mam spać. Niżej głowa? Zrezygnować z jaśka? Póki co, rozwalam się po wyrku jak się da, nawet czasem nogę zarzucę na męża-nie śmie protestować ;)
    • madzia608 Re: Drętwienie rąk 30.06.17, 22:02
      Byłam u fizjoterapeutki na masażu. Masaż wiadomo-boski. Ale niestety od razu uprzedziłą, że na to co mam, masaz nie pomoże :(
      Straszna ta dolegliwość, powoli wariuję. 3 dni temu w nocy byłam tak nieprzytomnie zmęczona, obolała, że normalnie jakiś trzasków dostałam, wiedziałam, że leżę w łóżku, ale miałam jakieś omamy, ptrzewidzenia, sen na jawie-normalnie skończę w Tworkach :(
      • e_le_n_a Re: Drętwienie rąk 01.07.17, 12:05
        Ciesnia bywa dokuczliwa w ciąży niestety.Mój tata miał operowaną w tym roku i ulga niesamowita.A Tobie przejdzie juz niedługo,tak jak moje połamanie ogólne i bole nóg. Tylko 8 kg na plusie a taka mordęga że masakra. Trzymaj się :)
        • madzia608 Re: Drętwienie rąk 03.07.17, 23:20
          Dzieki!
          Jak na razie pogoda jest litościwa. Chociaż jako matka mam wyrzuty sumienia, że ciesze się z deszczu, bo moja córeczka jest na obozie nad morzem i przydałoby im się tam trochę upału :)
          Ale ja bym wtedy na pewno zeszła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka