Dodaj do ulubionych

Testament Odrzywolaka

23.03.07, 09:43
Z przykrością zawiadamiamy, że dnia 23 marca 2007 roku, o godzinie 17.00 po
długiej i ciężkiej chorbie zmarł "ODRZYWOLAK" a z nim jego honor, godność.
Pogrzebu nie będzie, stypa w urzędzie gminy.

Oto jego testament:

TESTAMENT MÓJ
(Juliusz Słowacki)

Żyłem z wami, cierpiałem i płakałem z wami,
Nigdy mi, kto szlachetny, nie był obojętny,
Dziś was rzucam i dalej idę w cień — z duchami —
A jak gdyby tu szczęście było — idę smętny.

Nie zostawiłem tutaj żadnego dziedzica
Ani dla mojej lutni, ani dla imienia; —
Imię moje tak przeszło jako błyskawica
I będzie jak dźwięk pusty trwać przez pokolenia.

Lecz wy, coście mnie znali, w podaniach przekażcie,
Żem dla ojczyzny sterał moje lata młode;
A póki okręt walczył — siedziałem na maszcie,
A gdy tonął — z okrętem poszedłem pod wodę…

Ale kiedyś — o smętnych losach zadumany
Mojej biednej ojczyzny — przyzna, kto szlachetny,
Że płaszcz na moim duchu był nie wyżebrany,
Lecz świetnościami dawnych moich przodków świetny.

Niech przyjaciele moi w nocy się zgromadzą
I biedne serce moje spalą w aloesie,
I tej, która mi dała to serce, oddadzą —
Tak się matkom wypłaca świat, gdy proch odniesie…

Niech przyjaciele moi siądą przy pucharze
I zapiją mój pogrzeb — oraz własną biedę:
Jeżeli będę duchem, to się im pokażę,
Jeśli Bóg [mię] uwolni od męki — nie przyjdę…

Lecz zaklinam — niech żywi nie tracą nadziei
I przed narodem niosą oświaty kaganiec;
A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,
Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!…

Co do mnie — ja zostawiam maleńką tu drużbę
Tych, co mogli pokochać serce moje dumne;
Znać, że srogą spełniłem, twardą bożą służbę
I zgodziłem się tu mieć — niepłakaną trumnę.

Kto drugi tak bez świata oklasków się zgodzi
Iść… taką obojętność, jak ja, mieć dla świata?
Być sternikiem duchami napełnionej łodzi,
I tak cicho odlecieć, jak duch, gdy odlata?

Jednak zostanie po mnie ta siła fatalna,
Co mi żywemu na nic… tylko czoło zdobi;
Lecz po śmierci was będzie gniotła niewidzialna,
Aż was, zjadacze chleba — w aniołów przerobi.
ODRZYWOLAK

Obserwuj wątek
    • egon2221 Re: Testament Odrzywolaka 23.03.07, 15:18
      Nie płacz pesymisto główka do góry i z uśmiechem na świat.
      • bucaro Re: Testament Odrzywolaka 23.03.07, 16:33
        Nie wiem jakim trzeba być sprzedawczykiem aby zachowywac się tak jak
        kaperdań.Cze jak czesiek.
        • filutek565 Re: Testament Odrzywolaka 23.03.07, 17:52
          Miał racje bo klijent nawijał jak nawiedzony. Przewdniczacy zebrania decyduje
          kto ma głos i tyle.
          • bucaro Re: Testament Odrzywolaka 23.03.07, 18:01
            No pewnie przecież to barbarzynstwo żeby jakieś odrzywolaki sie odzywały i to
            na zebraniu w Odrzywole. Cze jak czesiek.
            • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 24.03.07, 16:20
              Czy ktoś słyszał by jakiś Odrzywolak odzywał się i był na zebraniu w Ossie czy
              w Lipinach. Bo ja czegoś tu nie rozumię. A może to była sesja rady gminy tylko
              przez przypadek przyszło więcej ludzi i to większości też same klucza. Odrzywół
              nie ma prawa do normalnego zebrania w Niedzielę i do demokracji. Możliwa jest
              demokracja JNP i przydupasów. Mieszkańcy Odrzywołu trochę godność i honoru !!!
              I tak miejsca przy korycie nie starczy dla wszystkich.
              • kurde22 Re: Testament Odrzywolaka 25.03.07, 09:42
                Odrzywolaku!
                Czy nie lepiej brzmi:
                "Trzeba z Zywymi naprzód iść
                po życie sięgać nowe
                a nie w uwiędłych laurów liść
                z uporem stroić głowę"?
                Trochę optymizmu, bo jak mówi mądrość ludowa - "Dłużej klasztora niż przeora"
                i " Jeszcze tak nie było, żeby jakoś nie było"
                pozdrawiam.
    • kosa001 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 11:18
      Może trudno jest zrozumieć Odrzywolakowi demokracji i prawa.Ale to już jego
      problem.Zebranie prowadzi przewodniczący a nie jakiś jegomość z sali.Chyba
      zapomniał, że kampania wyborcza się już skończyła.A po drugie zachowywał się
      poniżej krytyki.Za grosz kultury osobistej.
      • bucaro Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 12:19
        O jakiej ty demokracji nawijasz. Chyba o demokracji Mańków. Cze jak czesiek.
        M jak maniek. P jak przydupas mańka.
        • nemne Sławek Gajewski - zamiast mojego komentarza 26.03.07, 12:51
          Witam
          Zamiast komentarza w sprawie mojego udziału na zebraniu mieszkańców Odrzywołu
          w sprawie wyboru sołtysa pozwolilem sobie skopiować i zamieścić tu wpis
          jakiego dokonał <miecz_amiadamaru> (mam nadzieję, że auto nie będzie miał mi
          tego za złe).
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=39002324&a=52859636
          Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)

Re: PYTANIA DO SŁAWKA G. (nemne)
          Autor: miecz_amidamaru
          Data: 25.11.06, 16:03 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          Do <bond57> i innych

>Śledzę już od jakiegoś czasu relacje <nemne> z jego „potyczek” z tymi, którzy –
          >co tu dużo mówić – działają z naruszeniem jego (i nie tylko jego) praw.
          >Wielu forumowiczów oburza się, że Sławek ciągle z kimś wojuje i stawia veto.
          >Jeżeli mogę coś powiedzieć, to nie zgadzam się z Wami.
          >Jeżeli nasz kraj ma być praworządny, to żadne działania władz nie mogą się
          >odbywać kosztem kogokolwiek. Żadna, nawet najlepsza inwestycja w gminie nie
          >powinna naruszać praw któregokolwiek członka społeczności.
          >Sławek, którego niektórzy mają za krzykacza, ma po prostu świadomość swoich
          >praw i występuje w ich obronie. Oczywiście władzy było to bardzo nie na rękę
          >i „dostępnymi sposobami” usiłowała poskromić faceta (np. ordynarny faul w
          >stosunku do żony Sławka i inne chwyty poniżej pasa) i go oczernić.
          >Ludzie bierzcie z nemne przykład! Prawo jest dla wszystkich równe. Władza NIE
          >STOI PONAD PRAWEM! Wiem, że kiedyś popularne było powiedzenie „na władzę nie
          >poradzę”, ale ono utraciło już dawno swoją aktualność. Sprawujący władzę mają
          >owszem wiele przywilejów, ale nie są one nieograniczone. Ich też można – a
          >nawet należy!!! – zdyscyplinować, gdy popadają w nadmierną arogancję i
          >prywatę. Na wszystko są przepisy i regulacje!
          >Ludzie, to co robi Sławek, to występowanie przeciwko choremu, patologicznemu
          >systemowi, który – jak widzę – okalecza nie tylko jego prawa!
          >Swoją biernością dawaliście sobie ukręcić j…ja. Samorząd gminy ma pełnić rolę
          >służebną wobec społeczności, którą reprezentuje, a nie cwaniaczkować i się
          panoszyć!!!
          >No, ale mam nadzieję, że to już przeszłość!
          >Sławek, będąc dotychczas osobą prywatną, miał możliwość występować w swoim
          >imieniu, ale liczę, że jako funkcjonariusz publiczny będzie rzecznikiem praw
          >innych (oczywiście z ich aprobatą).
          >Życzę i jemu i nade wszystko całej nowej Radzie Gminy wszystkiego dobrego na
          >drodze do wyprostowania wszystkich wypaczeń i pokręconych układów.

>Czuwaj!!!

• kosa001 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 13:05
      tajnosagentos2 masz rację "Odrzywolak" zmarł a z nim jego honor ,godność.To co
      wyprawiał na zebraniu, to można uważać go za zmarłego politycznie.
    • kosa001 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 13:12
      nemne może więcej zrobisz wpisów uwiebiających twoją osobę. Już nie możesz
      liczyć na innych.Co się stało?Pogrzeb jeszcze może coś znajdziesz.
      • tajnosagentos2 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 13:36
        kosa001 albo naprawdę jesteś tępy, bo nie rozumiesz co czytasz albo z obowiązu
        poddanego wszystko przeinaczasz na korzyść JNP i jego wiernych przydupasów,
        którym też niewątpliwie jesteś. To własnie wam brakuje godnośi i honoru bo za
        utrzymanie stołków zrobicie wszystko.
        • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 15:18
          Najlepszy jest tekst " za aprobatą mieszkańców". Nie wiem czy tak będziemy
          aprobować Sławka jak z własnego Klubu mu ludzie pospiep...li. Został on i pani
          Podkowińska. Prezesem tez jest stowarzyszenia jednoosobowego bo reszta stoi tam
          jako słupy by była wymagana większość do utworzenia tegoż stowarzyszenia. A
          loginów na tym forum to chyba ma z 10sięć. No może przesadziłem 5
          • sior Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 15:25
            Ciekawe, czy "ci ludzie" "posp..." z własnej i nieprzymuszonej woli czy tez za
            czyims wskazaniem? A! I miało nie byc nazwisk.
            • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 15:37
              Nieuważnie czytasz forum. Nie miało być rozszyfrowywania jakie nazwisko stoi za
              jakim loginem. Ja napisałem kto należy do Klubu Sławka a nie pod jakim loginem
              się tu kryje. W takich przypadkach nazwisko można podać. Jak się mylę to
              administratorze działaj!
              Sior ja sobie nie wyobrażam, żeby mi ktoś nakazał z zewnątrz czy mam należeć do
              jakiegoś klubu czy też nie. Na pewno by taką osobę wyśmiał a nawet w nerwach
              mógł obrazić, że ma czelność mi nakazywać. Chyba ty też byś sobie w kasze nie
              dał dmuchać. Nie wierze w to co napisałeś. Jeżeli to prawda to co za ludzi miał
              przy boku młody "Gajos".
              • sior Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 15:46
                Ok w sprawie nazwiska.
                jeżeli chodzi o pozostałą część: ludzie mają różne priorytety.
                • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 26.03.07, 17:43
                  To sobie wyobraź. Myślisz, że nasza lokalna polityka robiona jest w białych
                  rękawiczkach. Cały czas są naciski na jednych czy drugich, kupowanie, grożenie.
                  Ale Ty o tym dobrze wiesz to proszę nie udawaj zbulwersowanego bo to trochę
                  śmieszne. A czy ty myślisz, że przy tym gościu z Ossy Kolonii, ktoś by został
                  jak by nie miał władzy. Uciekli by zaraz do innego pana, tacy to słudzy. Jedyne
                  co ich trzyma to możliwość pracy dla siebie i dla rodziny. Już niedługo może
                  być "umarł król niech żyje król".
                  • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 08:37
                    Wg. Ciebie nowy to "lepszy"?!
                    • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 09:26
                      Nowy to inny. Może być też lepszy ale to by sie okazło po jakimś czasie.
                      • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 10:18
                        A jeśli okazałby się gorszy, o wiele gorszy to co?! jeśli mówimy o tej samej
                        osobie to ON stołka by się już nie puścił! Oj nie puścił!
                        • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 11:31
                          W ten sposób to najlepiej niech nigdy nie bedzie zmian bo może ktoś gorszy
                          przyjść. Musisz przyznać, że to nie jest raczej przyszłościowe myślenie. I nie
                          ma co rozmawiać o tym czy ktoś w przszłości puści się stołka czy nie bo jak
                          narazie stołek ten jest od początku w jednym ręku. Pamietaj nie ma ludzi
                          niezastąpionych i nawet JNP (co może jest Ci trudne do zaakceptowania też jest
                          do zastąpienia). Dopuki nie bedziemy mieć porównania doputy dyskusja kto jest
                          lepszy a kto gorszy nie ma sensu. A trochę konkurencji jeszcze nikomu nie
                          zaszkodziło.
                          • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 11:41
                            Nie wiem po co zastępować to co jest dobre tym co jest wątpliwe, że będzie
                            dobre. Masz racje: konkurencja jak najbardziej tak.
                            Porównanie będzie wtedy gdy znajdzie się konkurent z prawdziwego zdarzenia.
                            Na dzień dzisiejszy nie trzeba porównywać bo to gołym okiem widać różnice skali
                            między wójtem a ....
                            • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 12:02
                              Dobre? Tylko dla kogo, bo samej gminie to na dobre bardzo nie wychodzi, popatrz
                              w rankingi gmin gdzie my jesteśmy?
                              Ciekawe jaki wg Ciebie bedzie konkurent z prawdziwego zdarzenia, w każdym coś
                              ci się nie bedzie podobało przecież to pewne. A Rokita raczej w Odrzywole nie
                              bedzie startował. Ja nie twierdzę, że konkurentem dla JNP może być tylko nemne
                              ale proszę nie porównuj tych dwóch panów bo tak prosto nie da sie tego zrobić.
                              Mogli byśmy teraz wyliczać wady i zalety ich obu ale po co mamy kogoś urażać.
                              A kim był twój JNP zanim zaostał tym kim został. To że się trochę wyrobił nic
                              nie znaczy bo każdy inteligentny człowiek też by sobie poradził, przestańcie
                              wreszcie czcić go jak bożka. Kult jednostki umarł wraz ze Stalinem.
                              • parafjanin Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 12:14
                                Przez 16 lat to nawet i małpę by wyrobił tylko dlaczego to tak długo trało??!!
                                Spójrzmy na to inaczej załózmy że wojt zmiena sie co 4-5 lat czy wtedy byłby cos
                                w stanie zrobić? Czy dopiero po 16 latach wyrobiennia.
                                Problem w tym że w Odrzywole nie ma albo ludzie nie chcą sie podejmować takich
                                czynności. Dalatego skazani jesteśmy na tych dwóch panów. Może za 3 lata ktoś
                                wreszcie sie odważy i stanie do konkurecji o stanowisko wójta - mam taka nadzieję.
                              • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:07
                                Jeśli chodzi o czczenie to oprócz osób świętych czcze tylko i wyłącznie Adama
                                Małysza.
                                Odnośnie rankingów. Sam wiesz jak to jest z rankingami zależy jakie kryteria
                                się bierze do takiego rankingu, kto taki ranking przeprowadza i czy jest on
                                obiektywny uwzględniając uwarunkowania jakimi są objęte poszczególne gminy. Tak
                                jak powiedziałeś, że nie można porównywać wójta z Sławkiem tak też nie można
                                porównywać gminy do gminy przed wcześniejszym ustaleniem odpowiednich
                                sprawiedliwych kryteriów.
                                Jak powinien wyglądać kandydat z prawdziwego zdarzenia?! Bardzo dobrze
                                wykształcony, menedżer a nie polityk ,ustalony plan działania zarówno w
                                pozyskiwaniu inwestorów jak i inwestowaniu przez gminę przedsięwzięć, który już
                                w trakcie kampanii będzie przebijał wójta na głowę. Czy ten opis pasuje do
                                Sławka?! Sami sobie odpowiedzcie.
                                • parafjanin Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:14
                                  Weźcie sie do roboty a nie biadolicie trzy po trzy. Wpadłem na chwile i sie
                                  zmywa m trzeba dokończyc kiełabase na jurto świnka stygnie a nie pierdolami sie
                                  zajmujecie.
                                  • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:27
                                    No i znaleźliśmy kandydata w przyszłych wyborach. Parafianin- menedżer nie
                                    polityk.
                                • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:30
                                  A do JNP pasuje ten opis? O czym ty mówisz? Wykształocony menadżer, poprostu
                                  dyskwalifikujesz każdego kandydata w naszej gminie od razu? Wójt zawsze będzie
                                  miał przewagę nad potencjalnym kandydatem bo przecież to jego zawód i on to
                                  robi od kilkunastu lat. Co nie znaczy, że robi to dobrze.
                                  • prywaciarz2 Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:41
                                    Czy nie możesz zrozumieć, że jeżeli to robi od 16stu lat to ma o tym pojęcie.
                                    Jeśli nie ma kandydata o którym pisałem to po co zmieniać wójta?! By następca
                                    rozpiździł gminę zanim złapie doświadczenie. W tych czasach nie stać gminy na
                                    młokosa, który będzie się uczył na gminie jak na liczydle. Gdy wójt obejmował
                                    stanowisko wszystko się tworzyło więc można było eksperymentować teraz to jest
                                    niedozwolone. Jeśli gmina zmieni wójta na pierwszego lepszego od tak bo ten wam
                                    się znudził i potrzebujecie zmian to zobaczycie jak wtedy będziecie piszczeć,
                                    płakać i zgrzytać zębami. W tedy nie pozostanie nic innego jak tylko się z Was
                                    śmiać.
                                    • odrzywolak Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:56
                                      Czyli albo JNP albo nikt. Rządy państw mogą się zmieniać, prezydenci, posłowie
                                      i jakoś to państwo funkcjonuje. U nas bez JNP nie przeżyjemy. Już tak mówili
                                      gdy Kwaśniewski zostawł prezydentem, że Polska wraca do komuny, że wszyscy bedą
                                      izolować nasz kraj i takie tam groźby i przeżyliśmy a teraz jest Kaczyński,
                                      Lepper i wielu innych i co też jakoś to funkcjonuje raz lepiej raz gorzej. Ale
                                      nie w naszej gminie, tylko JNP. Dlaczego jak jest takim dobrym menadżermem nie
                                      awansuje wyżej, każdy przecież chce sie rozwijać a on wiecznie w tym grajdołku
                                      w wyrobionych układach towarzysko rodzinnch. Nie śmiał bym posądzać ale to
                                      chyba brak ambicji i spoczęcie na laurach.
    • nemne Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 13:52
      Witam
      Prywaciarz napisał:
      >Nie wiem po co zastępować to co jest dobre tym co jest wątpliwe, że będzie
      >dobre. Masz racje: konkurencja jak najbardziej tak.
      >Porównanie będzie wtedy gdy znajdzie się konkurent z prawdziwego zdarzenia.
      >Na dzień dzisiejszy nie trzeba porównywać bo to gołym okiem widać różnice
      >skali między wójtem a ....

Ponieważ za tymi kropeczkami <prywaciarz2>miał zapewne moją osobę dlatego:
      1. Rozumując tak to po co było zastępować Kwaśniewskiego nowym prezydentem - L.
      Kaczyńskim. Jest oczywiste, że gdyby Konstytucja na to zezwalała, toby bez
      problemu dalej był Kwaśniewski. Dzięki temu, ze "nie jest" wychodzą na światło
      dzienne "machlojki".
      2. "Gołym okiem" to tylko widać, że JNP jest ode mnie wyższy. No może i jeszcze
      przystojniejszy, ale z tym to juz bym się nie spierał.
      3. Nigdy nie byłem, nie jestem to i nie muszę być wójtem. Dlatego poprę
      każdego, kto będzie chciał coś w tej Gminie i dla tej Gminy zrobić. Oczywiście,
      nie na zasadzie "zamknąć mordę", ale JAWNIE i DEMOKRATYCZNIE wsłuchując się w
      glosy i zdanie mieszkańców. (oczywiście jak ktoś będzie miał taką wolę).
      Ponieważ też jestem mieszkańcem tej społeczności to też mam prawo i życzenie
      aby zaprezentować swoje stanowisko, (czy to się komuś podoba, czy tez nie) bo
      nie zamierzam, przed JNP klękać. Dodatkowo administracyjnie to Szanownemu JNP
      pokazuję, jak należy stosować prawo i to w sytuacji gdy JNP korzysta z dwóch
      opłacanych przez Gminę prawników.
      Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)
      PS.
      Jeśli uważasz, że JNP to taki elokwentny "gieroj", to za pośrednictwem tego
      forum (oraz prywaciarz2) zapraszam Szanownego Pana Wójta do publicznej debaty
      na temat Gminy Odrzywół.
      • nemne Zapraszam Wójta Gm. Odrzywół do debaty 27.03.07, 14:06
        Witam
        Pisałem o tym już wyżej. Ponieważ okazuje się, że zdaniem <prywaciarza2> w tej
        Gminie to tylko JNP, a pozostali to ......... (chyba gamonie?!)
        Dlatego zapraszam Szanownego Pana Wójta do publicznej debaty z udziałem
        mieszkańców Gminy Odrzywół.
        Tematy dyskusji, miejsce i termin debaty pozostawiam w gestii Szanownego Pana
        Wójta.

Z poważaniem
        Sławomir Gajewski - radny Gminy Odrzywół
      • sior Re: Testament Odrzywolaka 27.03.07, 14:12
        Na temat tej apolityczności JNP to bym dyskutował.Szczególnie w ubiegłych
        latach.Ale fakt, dobry gospodarz to dobry menadżer, który dba o wszystkich
        mieszkańców. Chyba ciężko takiego znaleźć. I nie wiadomo co gorsze: stare,
        skostniałe układy czy świeży powiew w postaci nowej władzy.Ale zacytuję mojego
        podwładnego: "szanuj szefa swego, bo możesz mieć gorszego". Ja mam teraz
        gorszego szefa, ale jest on lepszym menadżerem. Tylko szkoda, że nie szanuje
        ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka