Dodaj do ulubionych

Z Musierowicz po Poznaniu

10.01.17, 22:25
Lubicie opisy architektury i wnętrz w Jeżycjadzie? Bo ja do tego stopnia, że nabyłam album Secesja w Poznaniu i teraz jak czytam o kutym drzewie na fasadzie to spoglądam na zdjęcie i się napawam. Aczkolwiek gdy pierwszy raz zobaczyłam Roosevelta 5 to byłam rozczarowana bo czytając Kwiat kalafiora wyobrażałam sobie kamienicę z przedogródkiem.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Z Musierowicz po Poznaniu 10.01.17, 23:45
      apersona napisała:

> Lubicie opisy architektury i wnętrz w Jeżycjadzie?

Juz nie, choc byl czas, ze niektore mi sie podobaly. Chyba sie podlamalam po tej willi Kowalikow na Noskowskiego, gdy ktos zamiescil foto. Wyobrazalam ja sobie... a tu ponury, niegustowny klocek/kloc.
      I jakos wtedy poczulam (moze nieslusznie), ze ja nie chce takiego, Maciek, tombaku :(
      • apersona Re: Z Musierowicz po Poznaniu 12.01.17, 18:37
        Rozsądne miedzywojnie może? I piszesz, że lepiej nie wiedzieć...
        Bo willa moich wyobrażeń to piękna, wypasiona secesja z zaokrąglonymi oknami, jakiś wykusz, jakiś balkon, dwie wysokie kondygnacje, piwnice i poddasze mur pruski z facjatami, wokół parę wysokich drzew, dzikie wino wije się aż po dach zaglądając do okien. Byłam na 100% pewna, że młode Mamerty i studenty z poddasza nie są jedynymi lokatorami ciotki malarki.
        • apersona Re: Z Musierowicz po Poznaniu 25.01.17, 17:41
          Zaokrąglone okna i poddasze podobne do Roosevelta 8, dom Kowalików oczywiście mniejszy i w ogrodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka