Dodaj do ulubionych

Rówieśnictwo

29.05.23, 21:59
Panie i panowie, Mesdames et Messieurs, meine Damen und Herren.
Kto jest czyim rówieśnikiem w Jeżach? Kto się urodził mniej więcej wtedy, gdy się byli powili bohaterzy?
A?
Ja jestem dumną rówieśniczką Natali +- 1-2 lata. A reszta?
Szukać swoich roczników, ja bardzo proszę won ;)
Obserwuj wątek
    • julian_arden Re: Rówieśnictwo 29.05.23, 22:36
      Ale to straszliwa kwerenda! Kiedy to całe mrowisko się rodziło?
      • ako17 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 13:18
        julian_arden napisał:

> Ale to straszliwa kwerenda! Kiedy to całe mrowisko się rodziło?

no ale, bliżej Ci wiekiem do Ignacego czy Ignasia? :)
        • julian_arden Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 19:09
          ako17 napisała:

> julian_arden napisał:
          >
          > > Ale to straszliwa kwerenda! Kiedy to całe mrowisko się rodziło?
          >
          > no ale, bliżej Ci wiekiem do Ignacego czy Ignasia? :)

Z, ehm, grupsza oceniam, że lokuję się między Gabbą a Natalią.
          • julian_arden Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 19:10
            julian_arden napisał:

> ako17 napisała:
            >
            > > julian_arden napisał:
            > >
            > > > Ale to straszliwa kwerenda! Kiedy to całe mrowisko się rodziło?
            > >
            > > no ale, bliżej Ci wiekiem do Ignacego czy Ignasia? :)
            >
            >
            > Z, ehm, grupsza oceniam, że lokuję się między Gabbą a Natalią.

Błąd. Powinno być oczywiście "z grópsza". Tak to jest, jak się pisze w pośpiechu, ortografia cierpi.
          • mircja Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 21:37
            julian_arden napisał:

>
            >
            > Z, ehm, grupsza oceniam, że lokuję się między Gabbą a Natalią.

Czyli tak jak Ida, która nawiasem mówiąc, jest leprza i grupsza nawet od Robin chuda.
            • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 00:41
              mircja napisała:

> julian_arden napisał:
              >
              > > Z, ehm, grupsza oceniam, że lokuję się między Gabbą a Natalią.

> Czyli tak jak Ida, która nawiasem mówiąc, jest leprza i grupsza nawet od Robin
              > chuda.

A faktycznie, nasza Indolencja nieźle pasuje czasowo. Gdybym jeszcze był rudy i z Poznania, musiałbym być z klanu Borejków. Ale jako były blondyn z Pomorza lokuję się raczej po przeciwnej stronie barykady, gdzieś koło tych, na przekór którym Florian ziemię nabywał.
              • ako17 Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 12:46
                julian_arden napisał:

> mircja napisała:
                >
                > > julian_arden napisał:
                > >
                > > > Z, ehm, grupsza oceniam, że lokuję się między Gabbą a Natalią.
                >
                > > Czyli tak jak Ida, która nawiasem mówiąc, jest leprza i grupsza nawet od
                > Robin
                > > chuda.
                >
                >
                > A faktycznie, nasza Indolencja nieźle pasuje czasowo. Gdybym jeszcze był rudy i
                > z Poznania, musiałbym być z klanu Borejków. Ale jako były blondyn z Pomorza lo
                > kuję się raczej po przeciwnej stronie barykady, gdzieś koło tych, na przekór kt
                > órym Florian ziemię nabywał.

ja z Tobą :D. Lubię blondynów. Nawet byłych. Wszystko lubię
    • kocynder Re: Rówieśnictwo 29.05.23, 23:11
      A to ja nie wiem, a za leniwa jestem, żeby szukać. Jak kto sobie winszuje to uprzejmie proszę: 1975.
      • mircja Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 00:03
        kocynder napisała:

>Jak kto sobie winszuje to up
        > rzejmie proszę: 1975.
        >
        To chyba blisko Elki.
        • ako17 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 07:40
          mircja napisała:

> kocynder napisała:
          >
          > >Jak kto sobie winszuje to up
          > > rzejmie proszę: 1975.
          > >
          > To chyba blisko Elki.

i mniej-więcej Patrycji
    • mircja Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 00:08
      A ja jestem mniej więcej w wieku Patrycji (w każdym razie, maturę zdawałam w tym samym roku co ona).
      • jasenka_rozczarowan Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 17:21
        Ja też jestem w wieku Pulpecji. Dzielnie z babcią po kolejkach stałam, nie żeby płakać, ale do towarzystwa:-)
        • mircja Re: Rówieśnictwo 27.07.23, 21:54
          jasenka_rozczarowan napisała:

> Ja też jestem w wieku Pulpecji. Dzielnie z babcią po kolejkach stałam, nie żeby
          > płakać, ale do towarzystwa:-)

Ja to się jeszcze w kolejkach zdążyłam samodzielnie nastać w szkole podstawowej i na początku liceum. Wiele godzin, np. po papier toaletowy, kawę, świeży chleb z małej lokalnej piekarni (czasem na mrozie).
    • ikaria_809 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 07:55
      Jest tak naprawdę ciężko powiedzieć. Według wersji z Tygrysa i Róży pasowałaby Laura do mojego rocznika. Tak, naprawdę jednak nie wiem, bo w Nutrii i Nerwusie jest dziewięciolatką. Ja w 1997 roku miałam jedenaście lat. Urodziny w Walentynki i właśnie wtedy umarł mój dziadekj. Wiec generalnie Tygrys jest chyba starsza. Także raczej nie mam.
      • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 10:40
        Tygrys ma urodziny w grudniu, więc, więc pewnie tamtego roku kończyła już dziesięć lat
        • ikaria_809 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 13:04
          Nie, nie, Kryjówko.... O ile kojarzę, to były jakieś rozmyślania fanki lodów BananaJo. Brzmiące pi razy drzwi tak „A przecie i ona nie jest już taka młoda. Za trzy miesiące skończ lat dziesięć". Przypominam akcja książki to czerwiec- lipiec więc trzy miesiące, to w najlepszym razie wrzesień, nie zaś grudzień. Bohaterka ma wówczas tryle rocznikowo . Tymczasem w roku 1999 ma hipotetycznie trzynaście lat Skąd? Jeśli istotnie jest z 84'? Wersja z Nutrii i Nerwusa jak najbardziej pasuje lepiej potem autorka zmieniła na grudzień. Poza tym Jeśli Pyza jest starsza o trzy lata ma wtedy trzynaście. Czyli w czasie akcji Imienni powinna kończyć siedemnaście. Musierowicz w Tygrysie i Róży nakręciła. Z grudniem i wydaje mi się, że w mojej wersji padła też rok 86. Niby porwanie, bo mamy stan wojenny przy perypetiach Genowefy- Aureli czy też odwrotnie. Więc powrót Pyziaka musiałby trwać około trzech lat, nie tylko roku..
          • k4ngur_rudy Re: Rówieśnictwo 29.07.23, 00:32
            Jeśli Laura jest z grudnia 1984 (jak wynika ze ściągi autorki), to w czasie, kiedy zaczynają się "Imieniny" (luty 1998) miała 13 lat i 2 miesiące, więc podany wiek (13 lat) się zgadza. Akcja "TiR" toczy się w lutym 1999 i Laura ma 14 lat - w pociągu dawny uczeń Gaby sugeruje, że ma pewnie 13 lat, a ona poprawia go, że 14.
            • bupu Re: Rówieśnictwo 29.07.23, 10:13
              k4ngur_rudy napisał(a):

> Jeśli Laura jest z grudnia 1984 (jak wynika ze ściągi autorki), to w czasie, ki
              > edy zaczynają się "Imieniny" (luty 1998) miała 13 lat i 2 miesiące, więc podany
              > wiek (13 lat) się zgadza. Akcja "TiR" toczy się w lutym 1999 i Laura ma 14 lat
              > - w pociągu dawny uczeń Gaby sugeruje, że ma pewnie 13 lat, a ona poprawia go,
              > że 14.

Autorka faktycznie nakręciła z wiekiem Tygrysa. I to grubo.

- Najpierw w BBB dowiadujemy się że Pypypy wybył na zawsze z ojczyzny lubej po pół roku od powrotu z Australii, czyli we wrześniu 1983, co wyklucza absolutnie możliwość aby wspolprodukował Tygrysa wiosną 1984.

- Kiedy poznajemy Laurę w Noelce (1991) ma ona ukończone lat 7, co jednoznacznie umieszcza jej narodziny w 1984.

- W DP (1993) panienki Pyziak mają lat 11 i 8, przy czym Larwa właśnie kończy klasę drugą, zatem to 8 jej cykneło w 1992.

- W NiN (czerwiec 1994), Laura rozmyśla iż za trzy miesiące skończy lat 10. Czyli dalej mamy 1984 jako rok jej narodzin, ale wypadałyby one pod koniec września.

- W JT natomiast Larwa ma lat osiemnaście, a mamy Sylwestra 2003, czyli Larwiszon winien być świeżo upieczoną dziewietnastolatką.
    • j-oonka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 10:22
      Równolatka Konrada :) Na szczęście nic nie inscenizuję ;)
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 11:20
      Ja jestem rówieśnicą Szymona Rojka.
      Znaczy jeśli jego rok urodzenia na JeżycjadaWiki jest prawdziwy. Niby miesiąca nie podali, ale serio, szybcy są ci Robwąsowie.
      • ako17 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 13:15
        tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

> Ja jestem rówieśnicą Szymona Rojka.
        > Znaczy jeśli jego rok urodzenia na JeżycjadaWiki jest prawdziwy. Niby miesiąca
        > nie podali, ale serio, szybcy są ci Robwąsowie.
        >

Szybszy był Robrój w poczęciu Belli
        • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 13:57
          ako17 napisała:
          >Szybszy był Robrój w poczęciu Belli

Nawet nie zdążył spytać jej matki o imię! Dobrze, że chociaż jej zawód znał
          • mircja Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 17:29

> Nawet nie zdążył spytać jej matki o imię! Dobrze, że chociaż jej zawód znał
            >
            No właśnie. Dużo by się dało wytłumaczyć z tej dziwnej historii, gdyby nie jego wspomnienia, że Bella urodziła się rok po ich ślubie.
          • ako17 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 21:09

> ako17 napisała:
            > >Szybszy był Robrój w poczęciu Belli
            >
            > Nawet nie zdążył spytać jej matki o imię! Dobrze, że chociaż jej zawód znał
            >

Czekaj. A czemu to osądzasz tak na niekorzyść Twojego Chłopaka? Ja myślę, że pytał. Jest wiele możliwości:

1. Zapytał o imię i je pamiętał, tylko się nie pojawiło w kanonie :DDDD

2. Zapytał i nie otrzymał odpowiedzi, bo była tajemniczą (ale na ślubie chyba mu ksiądz podpowiedział, co? Bo ślub był NA PEWNO kościelny...?)
            A może nie? Może też się Robrojek bronił przed zbyt nieznośnymi więzami, wiedząc wszak, że to NIE TA? Że w razie czego będzie mógł zerwać? Ale nie zdążył, bo Flecistka się zawinęła.

3. Pytał, ale nie zdążył uzyskać odpowiedzi, bo Flecistka patrz punkt 2.

4. Nie pytał, bo wiedział jak ma na imię. Bo ona przyszła coś drukować i podała imię i nazwisko przy zamówieniu. Czyli wiedział!
            • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 21:18
              ako17 napisała:
              >Czekaj. A czemu to osądzasz tak na
              >niekorzyść Twojego Chłopaka? (...)

Bo wiem, że tak naprawdę to oszust, który się pod niego podszywa, proste🙃

Ten rok po ślubie to kolejny dowód, trudno, żeby brał ślub mając lat szesnaście i nie mając dziecka w drodze, i jeszcze jednocześnie wyrabiać się z adorowaniem Anielli, która da mu kosza dopiero za dwa lata.
              • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 00:38

> ako17 napisała:
                > >Czekaj. A czemu to osądzasz tak na
                > >niekorzyść Twojego Chłopaka? (...)
                >
                > Bo wiem, że tak naprawdę to oszust, który się pod niego podszywa, proste🙃
                >
                > Ten rok po ślubie to kolejny dowód, trudno, żeby brał ślub mając lat szesnaście
                > i nie mając dziecka w drodze, i jeszcze jednocześnie wyrabiać się z adorowanie
                > m Anielli, która da mu kosza dopiero za dwa lata.

Facet lepiej opanował fizykę niż Einstein. Doktor Who z Jeżyc...
                • bupu Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 08:15
                  julian_arden napisał:

> tajna_kryjowka_pyziaka napisała:
                  >
                  > > ako17 napisała:
                  > > >Czekaj. A czemu to osądzasz tak na
                  > > >niekorzyść Twojego Chłopaka? (...)
                  > >
                  > > Bo wiem, że tak naprawdę to oszust, który się pod niego podszywa, proste?
                  > ?
                  > >
                  > > Ten rok po ślubie to kolejny dowód, trudno, żeby brał ślub mając lat szes
                  > naście
                  > > i nie mając dziecka w drodze, i jeszcze jednocześnie wyrabiać się z ador
                  > owanie
                  > > m Anielli, która da mu kosza dopiero za dwa lata.
                  >
                  >
                  > Facet lepiej opanował fizykę niż Einstein. Doktor Who z Jeżyc...

Wibbly wobbly timey-wimey, proszę Państwa.
                  • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 09:33
                    bupu napisała:

[...]
                    > Wibbly wobbly timey-wimey, proszę Państwa.

Jak mordę strzelił...
        • julian_arden Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 19:05
          ako17 napisała:

> tajna_kryjowka_pyziaka napisała:
          >
          > > Ja jestem rówieśnicą Szymona Rojka.
          > > Znaczy jeśli jego rok urodzenia na JeżycjadaWiki jest prawdziwy. Niby mie
          > siąca nie podali, ale serio, szybcy są ci Robwąsowie.
          [...]

Rzucił się. Wąsy zobowiązują do zachowań stereotypowo męskich, więc na pewno się rzucił i póty zapładniał, póki nie zapłodnił. Może nawet trochę poturbował z tego zapału prokreacyjnego.
          • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 21:33
            julian_arden napisał:
            >Rzucił się. Wąsy zobowiązują do zachowań
            >stereotypowo męskich, więc na pewno się
            >rzucił i póty zapładniał, póki nie zapłodnił.
            >Może nawet trochę poturbował z tego
            >zapału prokreacyjnego.

Ją czy się?
            • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 00:49

> julian_arden napisał:
              > >Rzucił się. Wąsy zobowiązują do zachowań
              > >stereotypowo męskich, więc na pewno się
              > >rzucił i póty zapładniał, póki nie zapłodnił.
              > >Może nawet trochę poturbował z tego
              > >zapału prokreacyjnego.
              >
              > Ją czy się?

No raczej ją. Nieumyślnie, z męskiej szorstkości. Natalia do końca życia będzie w miejscach okrytych na codzień skromną bawełną nosić bruzdy po wąsach, pamiątkę pierwszej nocy pełnej nieznanych jej wcześniej uniesień, gdy Wąsacz śpiewał jej piosenkę Morsa. "O tym, czym but jest, łódź i lak, kapusta i królowie".
    • blada_twarz3 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 13:52
      Ja jestem pomiędzy Anią Górską i Łucją Pałys, a Szymonem Rojkiem. Chociaż co do wieku Łucji też można mieć wątpliwości, ale o tym już była mowa wiele razy na tym forum.
    • bupu Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 15:28
      ako17 napisała:

> Panie i panowie, Mesdames et Messieurs, meine Damen und Herren.
      > Kto jest czyim rówieśnikiem w Jeżach? Kto się urodził mniej więcej wtedy, gdy s
      > ię byli powili bohaterzy?
      > A?
      > Ja jestem dumną rówieśniczką Natali +- 1-2 lata. A reszta?
      > Szukać swoich roczników, ja bardzo proszę won ;)
      >
      >

Trzy lata starsza od Rurzy jestem.
      • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 15:36
        bupu napisała:
        >Trzy lata starsza od Rurzy jestem.

Czyli... rok od Belli? Czy dwa lata?
        Prędzej z nią się kojarzysz, niż z Pyzwrą Wątrobową😁
        • bupu Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 21:41

> bupu napisała:
          > >Trzy lata starsza od Rurzy jestem.
          >
          > Czyli... rok od Belli? Czy dwa lata?
          > Prędzej z nią się kojarzysz, niż z Pyzwrą Wątrobową😁
          >

Dwa lata od Belli. Bella rocznik 1980, Pyzwra (ópojne!) 1981. Co skądinąd w dziwnym świetle stawia scenę z CR, gdy na ślubie Tomka i Elki Belka widzi dwie dziewczynki, powtarzam, dziewczynki, w lakierkach i kapelusikach, chociaż jedna z tych "dziewczynek" to niemal jej rówieśnica.
          • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 09:34
            bupu napisała:

[...]
            > Dwa lata od Belli. Bella rocznik 1980, Pyzwra (ópojne!) 1981. Co skądinąd w dzi
            > wnym świetle stawia scenę z CR, gdy na ślubie Tomka i Elki Belka widzi dwie dzi
            > ewczynki, powtarzam, dziewczynki, w lakierkach i kapelusikach, chociaż jedna z
            > tych "dziewczynek" to niemal jej rówieśnica.

Wizja tych dwóch małpek prześladuje mnie od dawna.
    • ewelinagor88 Re: Rówieśnictwo 30.05.23, 22:21
      Wychodzi mi, że jestem ciut młodsza od Tygrysa 🧐
    • minerwamcg Re: Rówieśnictwo 31.05.23, 14:32
      Kiedyś to sobie obliczyłam, jestem ciut młodsza od Idy. Czyli między-pomiędzy Idą a Natalią.
    • aadrianka Re: Rówieśnictwo 06.06.23, 11:26
      Jestem rówieśniczką Belli.
      • julian_arden Re: Rówieśnictwo 06.06.23, 12:50
        aadrianka napisała:

> Jestem rówieśniczką Belli.

Bella jest w porządku. Ja też mam zielony pas.
        • kocynder Re: Rówieśnictwo 27.07.23, 22:51
          Baaardzo dawno ćwiczyłam karate-dō Shōtōkan, i też dosłużyłam się zielonego. Ale dawno to było i obecnie nic z ówczesnej kondycji nie zostało - niestety. A ty z Shōtōkan, Kyokushin czy któryś inny styl?
          • julian_arden Re: Rówieśnictwo 31.07.23, 09:03
            kocynder napisała:

> Baaardzo dawno ćwiczyłam karate-dō Shōtōkan, i też dosłużyłam się zielonego. Al
            > e dawno to było i obecnie nic z ówczesnej kondycji nie zostało - niestety. A ty
            > z Shōtōkan, Kyokushin czy któryś inny styl?

Shorin-ryu, koleżanko.
    • itsjustemichelle1 Re: Rówieśnictwo 28.07.23, 00:10
      Ja między małą Milą i Ziutkiem :)
    • ignacywitkacy Re: Rówieśnictwo 31.07.23, 18:19
      Między Miągwą i Neandertalczykiem a Łucją i Anią. A jeśli wierzyć Wikipedii to w wieku Dorotki dokladnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka