Dodaj do ulubionych

Strasznie smutny Prus

25.02.14, 15:54
Moim zdaniem cała twórczość Prusa jest bardzo smutna i strasznie gorzka.
Często sięgam po opowiadania, niedawno odkryłam parę takich, których wcześniej nie czytałam. Najczęściej o biednych, głodnych dzieciach.
I znowu mi gorzko.
Czasem po prostu płaczę nad nimi.
Obserwuj wątek
    • izabella1991 Re: Strasznie smutny Prus 26.02.14, 14:17
      To prawda!
      Ale prawdą jest też ,że w XIX wieku los dzieci (zwłaszcza nieślubnych) samotnych matek czy kalek był okrutny.Często żadnej opieki ,wsparcia-były tzw.domu dla podrzutków,sierot..
      Z nieślubnymi nie cackano się ,tak jak dzisiaj-byli często uważani za tzw.ludzi drugiej kategorii,a słowo ,,bękart" było często używane i nikomu nie przychodziło do głowy,że to obraźliwe...
      Przeczytaj sobie chociażby ,,Karierę Nikodema Dyzmy"-Dołęgi-Mostowicza.Tak były zwierzchnik Dyzmy -niejaki Boczek wypomina Nikodemowi jego,,bękarcie" pochodzenie,a Dyzma piekli się,aż niemiło.
      • plater-2 Re: Strasznie smutny Prus 27.02.14, 00:36
        A "Swawolny Dyzio" ???
        • mmk9 Re: Strasznie smutny Prus 27.02.14, 09:08
          Żeromski
          • plater-2 Re: Strasznie smutny Prus 27.02.14, 15:38
            o mamo, a ja myslalam ze Prus !!!!!
    • minerwamcg Re: Strasznie smutny Prus 21.08.14, 11:11
      Nie cała, nie przesadzajmy. Jest u Prusa mnóstwo kawałków pogodnych, jest wiele dobrotliwej ironii i łagodnego uśmiechu nad ludzkimi ułomnościami. Zdarzają się nawet - niesamowite! - nakarmione i przyzwoicie ubrane dzieci, które w dodatku wcale nie umierają, casus Helunia Stawska :)
      • krysia3463 Re: Strasznie smutny Prus 17.09.14, 09:22
        Właśnie takie były wymagania epoki, Powieść musiała być REALISTYCZNA - musiało się w niej znajdować to co ludzie znali i widzieli na co dzień. Dzięki takiej tematyce po książki sięgali nie tylko arystokraci, ale także coraz częściej zwykli ludzie (o ile umieli czytać:). Zadaniem takiej realistycznej powieści było również uzmysłowienie arystokracji co dzieje się poza ich salonami. Ja uwielbiam tą literaturę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka