Dodaj do ulubionych

Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę?

• nula8 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 21.02.06, 16:24
      Mam 30 lat, zaczęłam od Szóstej klepki w czwartej klasie podstawówki... Nałóg
      to straszna rzecz.
    • tasiolot Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 21.02.06, 22:42
      ja mam obecnie 25. a ksiazki MM czytam od zawsze. A tak na powaznie to pierwsza
      byla klamczucha, a bylo to gdzies w roku 1990
    • dolmadakia Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 22.02.06, 18:35
      Zaczynałam od "Małomówny...." w liceum była "Ida sierpniowa".A ile mam lat?Nie
      napiszę,bo najwięcej z Was:-(
      • klamczucha3 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.02.06, 21:16
        W tym roku bedzie 30 wiosen a zaczelo sie u babci na wakacjach
        od "Klamczuchy" ;-)
        Mialam wtedy jakies 13 lat!
        Uwielbiam to cieplo plynace z jej ksiazek!
        • mbalasa Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 06.03.06, 00:23
          mam 23 lata, a czytam.. chyba od 14 roku zycia. wlasnie uzupelniam wiedze o
          jezyk trolli ( z lekkiim zazenowaniem wypozyczony z dzieciecego oddzialu
          biblioteki) oraz o zabe-czytany na czarno we wroclawskim empiku ;-)
          Dlaczego czytam?-nie bede oryginalna-za cieplo i to cos
          • kormoran7 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 06.03.06, 15:25
            Ja mam 21 lat i zaczalem czytac Jezycjade w wieku chyba 15 lat. W sumie
            zacząłem dosc przypadkowo od Opium w Rosole a poniewaz tak mi sie spodobala ze
            postanowilem zaczac czytac od poczatku czyli 6 klepki. No i nadal co jakis zcas
            siegam po te tomy choc czasu coraz brak. Z tego nalogu łatwo sie nie da
            wyleczyc:)
    • aniawuwu Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 08.03.06, 15:34
      Witajcie!
      W tym roku skończę 33 lata, a zaczęłam w podstawówce. W której klasie - nie
      pamiętam dokładnie, ale sądzę, że była to może V lub VI klasa.
      Na początku wypożyczałam kolejne tomy z biblioteki, ale gdzieś około VII klasy
      kupiłam wszystkie dotąd wydane, potem kupowałam następne. Później każdy nastepny
      tom dostawałam od mojego chłopaka (obecnie męża) i tak już zostanie ;)
      Aktualnie spodziewam się dziecka, wiecej odpoczywam, a wolny czas przeznaczam na
      ponowne przeczytanie całej Jeżycjady - świetny relaks.
    • jomale Mam 33 lata 13.03.06, 19:10
      Mam 33 lata i nawet nie pamietam kiedy przeczytałam po raz pierwszy
      Musierowicz :) bo to było tak dawno (ok. 13 roku żcyia). Do tej pory kupuje jej
      książki a rodzina Borejków jest jak ciepła kołdra która można sie nakryć w
      zimne i smutne dni. Nieraz głupi mi ze taka stara ;) jestem a wciąz to czytam.
      Ale jak tylko nachodzą mnei rózne smuteczki to przygody Kochanej Rodzinki i ch
      przyjaciół sa jak miód na moej serce....
      Aha mam koleżanke ponad 40latke...i tez czyta Borejków :)
      Pozdrawiam młodsze pokolenie czytelniczek
      • laura-gomez Re: 19.05.06, 10:49
        Byłam w szkole podstawowej (nie pamiętam, w której klasie), kiedy sięgnęłam
        po "Kłamczuchę". Później przeczytałam "Kwiat kalafiora" i dalsze książki,
        aczkolwiek nie po kolei. Teraz mam je wszystkie na półce i sięgam po nie co
        jakiś czas. Brakuje mi tylko "Małomównego i rodziny", ale to nie "Jeżycjada".
      • justyna302 Re: Mam 33 lata 05.06.06, 16:04
        Ja mam niemal 34 lata i chyba juz 20 lat stuknęło odkąd "wpadłam" w Jeżycjadę.
        Stara baba ze mnie, a wciąż wracam do tych książek, co rusz wyciągając z półki
        inną ( w zależności od tego co mnie akurat najdzie :)). Ale co najważniejsze,
        ostatnio zaraziłam moją 80-letnią babcię, której zamarzyło się przeczytac cos
        pogodnego i miłego, ale nie żadne romansidło. I systematycznie przynosiłam jej
        kolejne tomy, aż przeczytała całą!
    • cocaine14 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.05.06, 17:28
      14 lat i czytam od 7 lat.
      • meduza7 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.05.06, 21:06
        ja 32, Jeżycjadę czytam gdzieś tak od 6 kl podstawówki, ale moją pierwszą MM
        był "Czerwony helikopter" otrzymany na Boże Narodzenie jak miałam jakieś 5 lat.
    • annajustyna Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 27.05.06, 14:19
      12 albo 11 lat. Pierwsza byla Klamczucha, choc mama przytaskla mi z biblioteki
      rownioczesnie Klamczuche i Szosta klepke, ale K. bardziej wciagnela:))). Bylam w
      szoku, bo tam bylo cos o calowaniu, hi,hi...Teraz mam prawie 30 i...osttanich
      nie czytalam...Musze to nadrobic!!!
      • patkany Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 03.07.06, 13:03
        Czesc, moge Ci podrzucic "Zabe" (mieszkasz w Monachium lub nieopodal, o ile mnie
        pamiec nie zawodzi... :)). Pozdrawiam!
    • jt100 Od zawsze 29.05.06, 23:34
      Witam serdecznie
      Mam 41 lat. Książki Pani Małgorzaty czytam od zawsze, a zeby nie było, ze
      jestem starą, infantylna babą (chociaż na tym forum nikt tak nie powinien
      pomysleć) dodam, że poza tym czytuję raczej książki ekonomicznie i historyczne.
      Jeżycjadę czytam od początku, albo tylko ulubione fragmenty. Pierwszą w wieku
      chyba 11 lat. Zaraziłam tym mojego obecnie 18-letniego syna (zaczął od Kwiatu
      kalafiora w wieku 13 lat) i 14-letniego ("Język Trolli").
      • anpako Re: Od zawsze 02.06.06, 21:33
        Dzis odkrylam to forum i czuje sie jak bohaterka z ksiązki,która odkryła w
        realu świat z bajki. Mam 38 lat, nie pamietem kiedy zaczełam czytać. Chce sie
        Wam pochwalić iz "Opium w rosole" mam w odcinkach z "Plomyka". Po latach
        kupiłam tez normalne ksiazkowe wydanie. Co kilka lat robie sobie powtórke z
        całej serii (ostatnią rok temu) co w moim wieku może wydawać sie smieszne, ale
        wy to rozumiecie. Nadal czytając niektóre kawałki śmieję sie na głos. I ZA TO
        KOCHAM P.MUSIEROWICZ. WIELKIE UKŁONY
    • farta1 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 12:35
      Mam 45 lat. Pierwszą moją książką z tej serii była "Kłamczucha" przeczytana w
      wieku 15 lat.
    • evivalarte Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 16:05
      34 (a wkrotce 35), zaczęłam od "Kwiatu Kalafiora", ponad 20 lat temu. A "Opium
      w rosole" czytałam, w latach 80. polując na pismo "Płomyk", w którym drukowano
      kolejne odcinki...
    • efku2 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 16:21
      Witajcie.
      Tu mnie jeszcze nie było, a chyba powinnam być, bo mam 29 lat, a Jeżycjadę
      -zaczełam czytać jak miałam 11. Pierwsza była Ida sierpniowa.
      Czytałąm oczywiście wszystkie czesci Jeżycjady i czesto do niej wracam, ale
      każda następna jest dla mnie większym rozczarowaniem.
      Im jestem starsza tym bardziej moje poglkądy rozmijają się z pogladami naszej
      ulubionej autorki.
      Ale to ciekawe doświadczenie kiedy dorasta sie przeglądając się w Jezycjadzie.
      Widze jak się zmieniłam, kiedyś ci bohaterowie, którzy mi impomnowali wkurzają
      mnie okrutnie.
      A ktos inny wyrasta na bohatera, choić wcześniej był niedostrzegany.
      ZMienia sie Jeżycjadowy ideał mężczyzny;-)))))
      Za każdym razem po lekturze nowej cześci Jezycjady zarzekam sie , ze nie kupię
      nastepnej, ze wyroslam, ze to juz nie dla mnie.
      i zawsze kupuje.
      Pewnie tak juz zostanie.
      • baba67 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 19:54
        mam 41, a pierwszy raz czytalam w wieku lat 29, byla to klamczucha-widzialam
        film pare lat wczesniej wiec siegnelam z ciekawosci do biblioteczki maloletniej
        kuzynki.
        No i coz ?
        totalne zauroczenie
        ja nie moge powiedziec, ze dawne czesci bardziej mi sie podobaja, a nowsze mniej.
        Tak samo siegam po starsze, jak i nowsze.Czekam z niecierpliwoscia na nastepna.
    • m.lepucka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 22:38
      No cóż... Lat to mam juz 47, pierwszą książką z Jezycjady był "Kwiat
      kalafiora", przeczytany w 1988; był to prezent od mojej uczennicy Baśki. I tak
      to sie zaczęło
      • martajotka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 31.05.06, 09:33
        Witam,
        w tym roku kończę 30. Jeżycjada, jako Poznaniance- towarzyszy mi "od zawsze". O
        ile dobrze pamiętam pierwszą przeczytałam "szóstą Klepkę" jakieś 20 lat
        temu...Jako dziecko czytałam też na pewno "kluczyk".
        a na co dzien pracuje na Roosevelta 9;)
        pozdrawiam
        • l.mama Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 31.05.06, 15:40
          martajotka fajnie masz z tym poznaniem, ja tam niedlugo bede wiec pospaceruje
          po jezycach i chce dojsc az nad wierzbak, a mam 30 lat, jezycjade czytam od
          podstawowki, jak bylam w ciazy to przeczytalam jeszcze raz cala, tak jak sobie
          to postanowilam kiedys tam dawno, teraz moja seria czeka az dzidzia porosnie,
          bedziemy czytac razem, a moje ulubione cesci to "pulpecja" i "zaba", no i
          jeszcze "noelka", ech... zdaje sie ze wszystkie to moje ulubione
          • gimel4 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 01.06.06, 13:07
            mam 36 lat, Jeżycjadą zaczytywałam się od podstawówkki, a moja najstarsza córka
            już dawno przeczytała wszystko, co się ukazało. Teksty z Jeżycjady są naszymi
            tekstami rodzinnymi, szkoda, że średnia córka nie chce przeczytać, ale ona ma
            potrzebę posiadania odmiennego zdania ode mnie, a zwłaszcza od swej starszej
            siostry. Następny w kolejce jest synek, musi trochę podrosnąć i spróbuję z nim
            razem poczytać, a za kilka ładnych lat z fasolką, której się spodziewam, he,
            he. Grono czytelników zapewnione:)
    • kasztannova Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 01.06.06, 22:33
      28 juz prawie mam.
      A czytam... kurcze nawet nie wiem od ktorej klasy podstawowki 3 -4? Może jakoś
      tak. Moze chwilke wczesniej.
      A stalo sie to tak. Sasiadka na 7 urodziny dala mi "Kluczyk" MM. Od tej pory
      poszukiwalam tego nazwiska i trafilam na Ide Sierpniowa :)
      • wanilia1 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 10:58
        Ja jestem w wieku Patrycji Borejko :). Zaczęłam od "Kłamczuchy" dzięki mojej
        starszej siostrze, która wypatrzyła fragmenty w jakiejś młodzieżowej gazecie
        (może to był "Płomyk"?), a potem sama zafascynowana przyniosła książkę do domu,
        jak tylko się ukazała. Potem nam się rozkleiła... Obie czytamy od wielu, wielu
        lat - moja siostra kończy w tym roku 40. :). Mamy jeszcze jedną siostrę, która
        czyta, ale się nie przyznaje - rocznik Gabrysi Borejko. Ponieważ daty urodzenia
        mniej więcej pokrywają z datami urodzeń sióstr Borejko, to tym bardziej mam
        osobisty stosunek do tych książek, bo rosłyśmy i dojrzewałyśmy razem z nimi.
    • asiunia311 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 13:48
      Jestem w wieku Konrada Bittnera... Jeszcze "2" z przodu, ale już strasznie mnie
      to dołuje;-)))Przygodę z Jeżycjadą zaczęłam już w zerówce lub 1 - szej klasie
      ( 1985 r. ) od KWIATU KALAFIORA. No i po prostu wsiąkłam. Kocham te kniżki, są
      takie...swojskie, można się pośmiać i popłakać. Wychwytuję wiele potknięc Pani
      Musierowicz, ale jej to się wybacza...Tylko nie te rysunki!!! One mnie
      rozwalają...Parę lat temu poleciłam te kniżki mijemu chłopakowi, Piotrowi... i
      tez się uzależnił. Często wyciągam jakiś tomik Jeżycjady z półki, by poczytac
      jakiś fragment - najbardziej mnie rozwalają MAmerciątka w KŁAMCZUSZE, kiedy "po
      cichu"robią rodzicom prezenty Mikołajkowe...Miodzio!!! Pozdrawiam wszystkich!!!!
    • ev_ka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 15:27
      Ja zaczęłam czytać Jeżycjade w 7 klasie, a mam lat 37. Jestem zakochana w tych
      książkach i zaraziłam nimi siostrę młodszą o lat 16. Jak mam doła to na ślepo z
      półki wyciągam i czytam. Moja ulubiona to Noelka!!!
      ev_ka
    • mona75 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 14:15

mam 31, jako pierwszą przeczytałam "Kłamczuchę" w wieku 12-13 lat. pamiętam, że
      z polecenia "5-10-15" :-)
      • ankanka3 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 17:28
        Mam 22 lata, na Książki MM natknęłam się w wieku 12 lat. Teraz - sesja w toku,
        a ja się raczę "Kwiatem kalafiora" :)
        • elas13 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 19:30
          Ja ma wstyd się przyznać 43.Zaczęłam od "Szóstej klepki" daaaawno a potem to
          już poszło.wiele z Was mogłoby być moimi córkami a Jeżycjadę lubię za ciepło
          przedewszystkim.
    • limotini Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 21:00
      Mam lat 25.

Pamiętam jak się zaczęła moja przygoda z książkami Musierowicz. Moja Mama
      przyniosła książkę z biblioteki, zachwycała się nią i polecała mi. Spojrzałam na
      tytuł: "Kwiat kalafiora"?! Tfu! Nie będę czytać takiego obrzydlistwa! Parę
      tygodni później wpadła mi w ręce "Szósta klepka", strasznie mi się spodobała,
      więc i przeczytałam dalsze części, żeby się przekonać, że Mama oczywiście miała
      rację.

Sprawdziłam na półce z książkami, że najstarsza książka została wydana gdy
      miałam 11 lat, kolejne rok później. Tak więc pierwszą książkę (przypominam: z
      biblioteki!) musiałam przeczytać wcześniej.
    • martina.15 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 14.06.06, 23:19
      19 lat, od 9 roku życia :)
    • cazioo Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 16.06.06, 15:44
      25 lat. zacząłem czytać w wieku 12 lat. pamiętam jak babsko w bibliotece
      szkolnej nie mogło się nadziwić, że chłopak też czyta Małgorzatę Musierowicz.
      To zła kobieta była(bibliotekarka oczywiście;)) powinna krzewić czytanie
      książek.
      Zacząłem od 'Szóstej Klepki'.
    • szprota Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 16.06.06, 16:17
      wiek widać w wizytówce. do trzydziestki jeszcze roczek :)
      a od kiedy? miałam bodaj 11 lat i spędzałam czas na zimowiskach w Mikuszowicach,
      a mama kupiła na wieczorne czytanie "Idę" i "Opium". Zaczęłam, rzecz jasna, od Idy.
      to w kwestii Jeżycjady, bo poza tym, to pamiętam, że jak miałam z 7-8 lat,
      czytałam książeczki z serii "Poczytaj mi, mamo" (pamiętacie je? a serię z
      wiewiorką?) i była tam również przemiła nowelka "Ja się boję" M.M. Zdaje się, że
      później takie pojedyncze opowiadanka były wydane w jakimś zbiorze?
    • aska_manfredzik Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 24.06.06, 16:52
      Mam 14 lat.Nie pamietam dokladnie,ale zaczelam czytac Klamczuche kiedy w
      podreczniku ukazal sie jej fragment,bylo to w 1 lub 2 klasie podstawowki,a ze
      chodze do szkoly rok eczesniej to mialam 7 lub 8 lat.Do tej pory przeczytalam
      wszystkie czesci jezycjady, ale tylko po razie i jeszcze Malomownego i rodzine.
    • fleurette Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 24.06.06, 23:09
      lat 24, jeżycjadoholiczka od ponad 10 lat. zaczeło się nietypowo - od Brulionu
      Bebe B.
      • szprota o, Fleurette :) 25.06.06, 01:42
        jakie to forum małe, no naprawdę.
        • fleurette Re: o, Fleurette :) 25.06.06, 13:07
          Szprotko, dzięki Tobie tutaj trafiłam:) pozdrawiam cieplutko
          • szprota bardzo się cieszę 25.06.06, 13:39
            i pozdrawiam również :)
    • poderosa Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 25.06.06, 14:03
      23.
      czytam odkąd pamiętam.
    • patkany Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.06.06, 14:08
      Od tego wątku powinnam była zacząć - 25 lat, czytam od wczesnej podstawówki
      (pierwsza książka - "Noelka" - wpadła mi w ręce podczas wizyty u trzy lata
      starszej kuzynki).
      • karawaka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.06.06, 21:47
        "Kwiat kalafiora" dostalam na Pierwszą Komunię, czyli miałam 8 lat. Za dwa
        miesiące skończę 30... I ciągle czytam, czytam i czekam na kolejne części. To
        jedyne książki które mogę czytać po wielokroć! Pozdrawiam Jeżycjadoholików ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka