nula8 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 21.02.06, 16:24 Mam 30 lat, zaczęłam od Szóstej klepki w czwartej klasie podstawówki... Nałóg to straszna rzecz. Odpowiedz Link
tasiolot Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 21.02.06, 22:42 ja mam obecnie 25. a ksiazki MM czytam od zawsze. A tak na powaznie to pierwsza byla klamczucha, a bylo to gdzies w roku 1990 Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 22.02.06, 18:35 Zaczynałam od "Małomówny...." w liceum była "Ida sierpniowa".A ile mam lat?Nie napiszę,bo najwięcej z Was:-( Odpowiedz Link
klamczucha3 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.02.06, 21:16 W tym roku bedzie 30 wiosen a zaczelo sie u babci na wakacjach od "Klamczuchy" ;-) Mialam wtedy jakies 13 lat! Uwielbiam to cieplo plynace z jej ksiazek! Odpowiedz Link
mbalasa Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 06.03.06, 00:23 mam 23 lata, a czytam.. chyba od 14 roku zycia. wlasnie uzupelniam wiedze o jezyk trolli ( z lekkiim zazenowaniem wypozyczony z dzieciecego oddzialu biblioteki) oraz o zabe-czytany na czarno we wroclawskim empiku ;-) Dlaczego czytam?-nie bede oryginalna-za cieplo i to cos Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 06.03.06, 15:25 Ja mam 21 lat i zaczalem czytac Jezycjade w wieku chyba 15 lat. W sumie zacząłem dosc przypadkowo od Opium w Rosole a poniewaz tak mi sie spodobala ze postanowilem zaczac czytac od poczatku czyli 6 klepki. No i nadal co jakis zcas siegam po te tomy choc czasu coraz brak. Z tego nalogu łatwo sie nie da wyleczyc:) Odpowiedz Link
aniawuwu Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 08.03.06, 15:34 Witajcie! W tym roku skończę 33 lata, a zaczęłam w podstawówce. W której klasie - nie pamiętam dokładnie, ale sądzę, że była to może V lub VI klasa. Na początku wypożyczałam kolejne tomy z biblioteki, ale gdzieś około VII klasy kupiłam wszystkie dotąd wydane, potem kupowałam następne. Później każdy nastepny tom dostawałam od mojego chłopaka (obecnie męża) i tak już zostanie ;) Aktualnie spodziewam się dziecka, wiecej odpoczywam, a wolny czas przeznaczam na ponowne przeczytanie całej Jeżycjady - świetny relaks. Odpowiedz Link
jomale Mam 33 lata 13.03.06, 19:10 Mam 33 lata i nawet nie pamietam kiedy przeczytałam po raz pierwszy Musierowicz :) bo to było tak dawno (ok. 13 roku żcyia). Do tej pory kupuje jej książki a rodzina Borejków jest jak ciepła kołdra która można sie nakryć w zimne i smutne dni. Nieraz głupi mi ze taka stara ;) jestem a wciąz to czytam. Ale jak tylko nachodzą mnei rózne smuteczki to przygody Kochanej Rodzinki i ch przyjaciół sa jak miód na moej serce.... Aha mam koleżanke ponad 40latke...i tez czyta Borejków :) Pozdrawiam młodsze pokolenie czytelniczek Odpowiedz Link
laura-gomez Re: 19.05.06, 10:49 Byłam w szkole podstawowej (nie pamiętam, w której klasie), kiedy sięgnęłam po "Kłamczuchę". Później przeczytałam "Kwiat kalafiora" i dalsze książki, aczkolwiek nie po kolei. Teraz mam je wszystkie na półce i sięgam po nie co jakiś czas. Brakuje mi tylko "Małomównego i rodziny", ale to nie "Jeżycjada". Odpowiedz Link
justyna302 Re: Mam 33 lata 05.06.06, 16:04 Ja mam niemal 34 lata i chyba juz 20 lat stuknęło odkąd "wpadłam" w Jeżycjadę. Stara baba ze mnie, a wciąż wracam do tych książek, co rusz wyciągając z półki inną ( w zależności od tego co mnie akurat najdzie :)). Ale co najważniejsze, ostatnio zaraziłam moją 80-letnią babcię, której zamarzyło się przeczytac cos pogodnego i miłego, ale nie żadne romansidło. I systematycznie przynosiłam jej kolejne tomy, aż przeczytała całą! Odpowiedz Link
cocaine14 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.05.06, 17:28 14 lat i czytam od 7 lat. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 26.05.06, 21:06 ja 32, Jeżycjadę czytam gdzieś tak od 6 kl podstawówki, ale moją pierwszą MM był "Czerwony helikopter" otrzymany na Boże Narodzenie jak miałam jakieś 5 lat. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 27.05.06, 14:19 12 albo 11 lat. Pierwsza byla Klamczucha, choc mama przytaskla mi z biblioteki rownioczesnie Klamczuche i Szosta klepke, ale K. bardziej wciagnela:))). Bylam w szoku, bo tam bylo cos o calowaniu, hi,hi...Teraz mam prawie 30 i...osttanich nie czytalam...Musze to nadrobic!!! Odpowiedz Link
patkany Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 03.07.06, 13:03 Czesc, moge Ci podrzucic "Zabe" (mieszkasz w Monachium lub nieopodal, o ile mnie pamiec nie zawodzi... :)). Pozdrawiam! Odpowiedz Link
jt100 Od zawsze 29.05.06, 23:34 Witam serdecznie Mam 41 lat. Książki Pani Małgorzaty czytam od zawsze, a zeby nie było, ze jestem starą, infantylna babą (chociaż na tym forum nikt tak nie powinien pomysleć) dodam, że poza tym czytuję raczej książki ekonomicznie i historyczne. Jeżycjadę czytam od początku, albo tylko ulubione fragmenty. Pierwszą w wieku chyba 11 lat. Zaraziłam tym mojego obecnie 18-letniego syna (zaczął od Kwiatu kalafiora w wieku 13 lat) i 14-letniego ("Język Trolli"). Odpowiedz Link
anpako Re: Od zawsze 02.06.06, 21:33 Dzis odkrylam to forum i czuje sie jak bohaterka z ksiązki,która odkryła w realu świat z bajki. Mam 38 lat, nie pamietem kiedy zaczełam czytać. Chce sie Wam pochwalić iz "Opium w rosole" mam w odcinkach z "Plomyka". Po latach kupiłam tez normalne ksiazkowe wydanie. Co kilka lat robie sobie powtórke z całej serii (ostatnią rok temu) co w moim wieku może wydawać sie smieszne, ale wy to rozumiecie. Nadal czytając niektóre kawałki śmieję sie na głos. I ZA TO KOCHAM P.MUSIEROWICZ. WIELKIE UKŁONY Odpowiedz Link
farta1 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 12:35 Mam 45 lat. Pierwszą moją książką z tej serii była "Kłamczucha" przeczytana w wieku 15 lat. Odpowiedz Link
evivalarte Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 16:05 34 (a wkrotce 35), zaczęłam od "Kwiatu Kalafiora", ponad 20 lat temu. A "Opium w rosole" czytałam, w latach 80. polując na pismo "Płomyk", w którym drukowano kolejne odcinki... Odpowiedz Link
efku2 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 16:21 Witajcie. Tu mnie jeszcze nie było, a chyba powinnam być, bo mam 29 lat, a Jeżycjadę -zaczełam czytać jak miałam 11. Pierwsza była Ida sierpniowa. Czytałąm oczywiście wszystkie czesci Jeżycjady i czesto do niej wracam, ale każda następna jest dla mnie większym rozczarowaniem. Im jestem starsza tym bardziej moje poglkądy rozmijają się z pogladami naszej ulubionej autorki. Ale to ciekawe doświadczenie kiedy dorasta sie przeglądając się w Jezycjadzie. Widze jak się zmieniłam, kiedyś ci bohaterowie, którzy mi impomnowali wkurzają mnie okrutnie. A ktos inny wyrasta na bohatera, choić wcześniej był niedostrzegany. ZMienia sie Jeżycjadowy ideał mężczyzny;-))))) Za każdym razem po lekturze nowej cześci Jezycjady zarzekam sie , ze nie kupię nastepnej, ze wyroslam, ze to juz nie dla mnie. i zawsze kupuje. Pewnie tak juz zostanie. Odpowiedz Link
baba67 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 19:54 mam 41, a pierwszy raz czytalam w wieku lat 29, byla to klamczucha-widzialam film pare lat wczesniej wiec siegnelam z ciekawosci do biblioteczki maloletniej kuzynki. No i coz ? totalne zauroczenie ja nie moge powiedziec, ze dawne czesci bardziej mi sie podobaja, a nowsze mniej. Tak samo siegam po starsze, jak i nowsze.Czekam z niecierpliwoscia na nastepna. Odpowiedz Link
m.lepucka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.05.06, 22:38 No cóż... Lat to mam juz 47, pierwszą książką z Jezycjady był "Kwiat kalafiora", przeczytany w 1988; był to prezent od mojej uczennicy Baśki. I tak to sie zaczęło Odpowiedz Link
martajotka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 31.05.06, 09:33 Witam, w tym roku kończę 30. Jeżycjada, jako Poznaniance- towarzyszy mi "od zawsze". O ile dobrze pamiętam pierwszą przeczytałam "szóstą Klepkę" jakieś 20 lat temu...Jako dziecko czytałam też na pewno "kluczyk". a na co dzien pracuje na Roosevelta 9;) pozdrawiam Odpowiedz Link
l.mama Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 31.05.06, 15:40 martajotka fajnie masz z tym poznaniem, ja tam niedlugo bede wiec pospaceruje po jezycach i chce dojsc az nad wierzbak, a mam 30 lat, jezycjade czytam od podstawowki, jak bylam w ciazy to przeczytalam jeszcze raz cala, tak jak sobie to postanowilam kiedys tam dawno, teraz moja seria czeka az dzidzia porosnie, bedziemy czytac razem, a moje ulubione cesci to "pulpecja" i "zaba", no i jeszcze "noelka", ech... zdaje sie ze wszystkie to moje ulubione Odpowiedz Link
gimel4 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 01.06.06, 13:07 mam 36 lat, Jeżycjadą zaczytywałam się od podstawówkki, a moja najstarsza córka już dawno przeczytała wszystko, co się ukazało. Teksty z Jeżycjady są naszymi tekstami rodzinnymi, szkoda, że średnia córka nie chce przeczytać, ale ona ma potrzebę posiadania odmiennego zdania ode mnie, a zwłaszcza od swej starszej siostry. Następny w kolejce jest synek, musi trochę podrosnąć i spróbuję z nim razem poczytać, a za kilka ładnych lat z fasolką, której się spodziewam, he, he. Grono czytelników zapewnione:) Odpowiedz Link
kasztannova Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 01.06.06, 22:33 28 juz prawie mam. A czytam... kurcze nawet nie wiem od ktorej klasy podstawowki 3 -4? Może jakoś tak. Moze chwilke wczesniej. A stalo sie to tak. Sasiadka na 7 urodziny dala mi "Kluczyk" MM. Od tej pory poszukiwalam tego nazwiska i trafilam na Ide Sierpniowa :) Odpowiedz Link
wanilia1 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 10:58 Ja jestem w wieku Patrycji Borejko :). Zaczęłam od "Kłamczuchy" dzięki mojej starszej siostrze, która wypatrzyła fragmenty w jakiejś młodzieżowej gazecie (może to był "Płomyk"?), a potem sama zafascynowana przyniosła książkę do domu, jak tylko się ukazała. Potem nam się rozkleiła... Obie czytamy od wielu, wielu lat - moja siostra kończy w tym roku 40. :). Mamy jeszcze jedną siostrę, która czyta, ale się nie przyznaje - rocznik Gabrysi Borejko. Ponieważ daty urodzenia mniej więcej pokrywają z datami urodzeń sióstr Borejko, to tym bardziej mam osobisty stosunek do tych książek, bo rosłyśmy i dojrzewałyśmy razem z nimi. Odpowiedz Link
asiunia311 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 13:48 Jestem w wieku Konrada Bittnera... Jeszcze "2" z przodu, ale już strasznie mnie to dołuje;-)))Przygodę z Jeżycjadą zaczęłam już w zerówce lub 1 - szej klasie ( 1985 r. ) od KWIATU KALAFIORA. No i po prostu wsiąkłam. Kocham te kniżki, są takie...swojskie, można się pośmiać i popłakać. Wychwytuję wiele potknięc Pani Musierowicz, ale jej to się wybacza...Tylko nie te rysunki!!! One mnie rozwalają...Parę lat temu poleciłam te kniżki mijemu chłopakowi, Piotrowi... i tez się uzależnił. Często wyciągam jakiś tomik Jeżycjady z półki, by poczytac jakiś fragment - najbardziej mnie rozwalają MAmerciątka w KŁAMCZUSZE, kiedy "po cichu"robią rodzicom prezenty Mikołajkowe...Miodzio!!! Pozdrawiam wszystkich!!!! Odpowiedz Link
ev_ka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 02.06.06, 15:27 Ja zaczęłam czytać Jeżycjade w 7 klasie, a mam lat 37. Jestem zakochana w tych książkach i zaraziłam nimi siostrę młodszą o lat 16. Jak mam doła to na ślepo z półki wyciągam i czytam. Moja ulubiona to Noelka!!! ev_ka Odpowiedz Link
mona75 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 14:15 mam 31, jako pierwszą przeczytałam "Kłamczuchę" w wieku 12-13 lat. pamiętam, że z polecenia "5-10-15" :-) Odpowiedz Link
ankanka3 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 17:28 Mam 22 lata, na Książki MM natknęłam się w wieku 12 lat. Teraz - sesja w toku, a ja się raczę "Kwiatem kalafiora" :) Odpowiedz Link
elas13 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 19:30 Ja ma wstyd się przyznać 43.Zaczęłam od "Szóstej klepki" daaaawno a potem to już poszło.wiele z Was mogłoby być moimi córkami a Jeżycjadę lubię za ciepło przedewszystkim. Odpowiedz Link
limotini Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 05.06.06, 21:00 Mam lat 25. Pamiętam jak się zaczęła moja przygoda z książkami Musierowicz. Moja Mama przyniosła książkę z biblioteki, zachwycała się nią i polecała mi. Spojrzałam na tytuł: "Kwiat kalafiora"?! Tfu! Nie będę czytać takiego obrzydlistwa! Parę tygodni później wpadła mi w ręce "Szósta klepka", strasznie mi się spodobała, więc i przeczytałam dalsze części, żeby się przekonać, że Mama oczywiście miała rację. Sprawdziłam na półce z książkami, że najstarsza książka została wydana gdy miałam 11 lat, kolejne rok później. Tak więc pierwszą książkę (przypominam: z biblioteki!) musiałam przeczytać wcześniej. Odpowiedz Link
martina.15 Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 14.06.06, 23:19 19 lat, od 9 roku życia :) Odpowiedz Link
cazioo Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 16.06.06, 15:44 25 lat. zacząłem czytać w wieku 12 lat. pamiętam jak babsko w bibliotece szkolnej nie mogło się nadziwić, że chłopak też czyta Małgorzatę Musierowicz. To zła kobieta była(bibliotekarka oczywiście;)) powinna krzewić czytanie książek. Zacząłem od 'Szóstej Klepki'. Odpowiedz Link
szprota Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 16.06.06, 16:17 wiek widać w wizytówce. do trzydziestki jeszcze roczek :) a od kiedy? miałam bodaj 11 lat i spędzałam czas na zimowiskach w Mikuszowicach, a mama kupiła na wieczorne czytanie "Idę" i "Opium". Zaczęłam, rzecz jasna, od Idy. to w kwestii Jeżycjady, bo poza tym, to pamiętam, że jak miałam z 7-8 lat, czytałam książeczki z serii "Poczytaj mi, mamo" (pamiętacie je? a serię z wiewiorką?) i była tam również przemiła nowelka "Ja się boję" M.M. Zdaje się, że później takie pojedyncze opowiadanka były wydane w jakimś zbiorze? Odpowiedz Link
aska_manfredzik Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 24.06.06, 16:52 Mam 14 lat.Nie pamietam dokladnie,ale zaczelam czytac Klamczuche kiedy w podreczniku ukazal sie jej fragment,bylo to w 1 lub 2 klasie podstawowki,a ze chodze do szkoly rok eczesniej to mialam 7 lub 8 lat.Do tej pory przeczytalam wszystkie czesci jezycjady, ale tylko po razie i jeszcze Malomownego i rodzine. Odpowiedz Link
fleurette Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 24.06.06, 23:09 lat 24, jeżycjadoholiczka od ponad 10 lat. zaczeło się nietypowo - od Brulionu Bebe B. Odpowiedz Link
fleurette Re: o, Fleurette :) 25.06.06, 13:07 Szprotko, dzięki Tobie tutaj trafiłam:) pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link
poderosa Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 25.06.06, 14:03 23. czytam odkąd pamiętam. Odpowiedz Link
patkany Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.06.06, 14:08 Od tego wątku powinnam była zacząć - 25 lat, czytam od wczesnej podstawówki (pierwsza książka - "Noelka" - wpadła mi w ręce podczas wizyty u trzy lata starszej kuzynki). Odpowiedz Link
karawaka Re: Ile macie lat? I od kiedy czytacie Jeżycjadę? 30.06.06, 21:47 "Kwiat kalafiora" dostalam na Pierwszą Komunię, czyli miałam 8 lat. Za dwa miesiące skończę 30... I ciągle czytam, czytam i czekam na kolejne części. To jedyne książki które mogę czytać po wielokroć! Pozdrawiam Jeżycjadoholików ;) Odpowiedz Link