ancza7 01.12.12, 22:59 Jak przebrał się pan Shaitana na bal kostiumowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 02.12.12, 20:55 Kojarzy mi się, że za Mefistofelesa, ale nie wiem, czy tak się przebrał, czy zawsze był opisywany jako do niego podobny. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 02.12.12, 22:49 Bardzo dobrze Ci się kojarzy :) Zawsze miał taki wygląd, a na dodatek przebrał się za Mefistofelesa na bal kostiumowy w hotelu w Szwajcarii, gdzie poznał Annę i Rhodę. I dostał pierwszą nagrodę :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 03.12.12, 22:23 Ha! Ktoś jeszcze z naszych bohaterów dostał pierwszą nagrodę na balu kostiumowym. Kto taki? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 08.12.12, 13:24 Może chodzi o sir Eustachego Pedlera? ("Mężczyzna w brązowym garniturze") Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 08.12.12, 21:42 Tak :D Jeśli dobrze pamiętam, było to przebranie niedźwiedzia.Uwielbiam sir Eustachego :D Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 09:29 Gdzie znajdował się zegar, który zawsze śpieszył się o kwadrans (co oczywiście wszystko zmieniało)? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 13:05 Czy aby nie na probostwie z St Mary Mead? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 22:21 Jasne :) Tommg, Twoja kolej i jak miło, że jesteś tutaj :) Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 10.12.12, 17:32 Faktycznie, coś ostatnio posucha, ludzi mało. Ale też w prawie pięćdziesiątej serii ciężko zadać pytanie, którego jeszcze nie było. Ciekawe, czy było coś takiego? Czy Poirot znał język niemiecki? I, oczywiście, skąd możemy o tym wnioskować? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 11.12.12, 18:57 Znał :) Przesłuchiwał pokojówkę Hildegardę Schmidt po niemiecku. Pokojówka tak naprawdę była kucharką, a to wszystko wiemy z "Morderstwa w Orient Expressie". Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 11.12.12, 20:53 O tym przesłuchaniu myślałem zadając pytanie. Czekamy na Twoje pytanie. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 12.12.12, 09:25 To idźmy za ciosem: kto nie znał niemieckiego, więc rozmawiano z tą osobą po angielsku? Zresztą angielski też nie był tu rodzimym językiem. A jaki był? I skąd o tym wiemy oczywiście :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 12.12.12, 10:10 Przepraszam!!! Powinno być: To idźmy za ciosem: kto słabo znał angielski, więc rozmawiano z tą osobą po niemiecku? Zresztą żaden z wymienionych tu nie był rodzimym językiem tej osoby. A jaki był? I skąd o tym wiemy oczywiście :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 18.12.12, 23:25 Podpowiedź (żeby ktoś to przed końcem świata rozwiązał): w tej powieści nie występuje ani panna Marple, ani Herkules P. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 01.01.13, 10:54 żeby w Nowy Rok wkroczyć jednak z Nową Zagadką. Osoba, o której mówię znała j. polski. WSZYSTKIM DUŻO SZCZĘŚCIA W NOWYM ROKU :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 05.01.13, 23:02 Znała język polski? To mi zabiłaś ćwieka... Ta babka z "Ptaków stymfalijskich"? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 09:32 A myślałam, że nikt tu już nie zagląda :) "Rozmawiałem z nią po niemiecku, bo bardzo słabo zna angielski". A tak w ogóle to była Polką. Nie nagadała się zbyt dużo w tej powieści, biedaczka... Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 21:25 Zatem Wanda Polońska. Myślalam o niej, ale uciekła mi podpowiedź, że to nie jest powieść z Poirotem. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 22:33 Tak, oczywiście! Twoja kolej Sowca :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 10.01.13, 22:28 Kto miał w dzieciństwie śliniaczek z napisem "Nie bądź łakomczuszkiem", a kto z napisem "Używaj sobie, kochanie"? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 21.01.13, 21:41 Widzę, że nikt nie chce odpowiedzieć, to ja się zgłoszę. Oba śliniaczki należały do panny Emilii Trefusis ("Tajemnica Sittaford"), ale jeden był na dni powszednie, a drugi na niedziele. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 21.01.13, 23:35 Oczywiście! Tommg, zadawaj waść zagadkę. Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 23.01.13, 17:51 Jak powszechnie wiadomo Poirot nie przepadał za urokami angielskiej wsi i wiejskich posiadłości preferując swoje londyńskie mieszkanie. A jednak co najmniej dwa razy był właścicielem posiadłości na wsi lub w małych miasteczkach. Jakie były ich nazwy? Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 28.01.13, 21:01 Wiejskie posiadłości Poirota to Modrzewiowy Dworek ("Zabójstwo Rogera Ackroyda") i Resthaven ("Niedziela na wsi"). Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 18:01 Czyje pismo "istotnie rzuca się w oczy, bo rozłazi się po kopercie jak pijany pająk"? Czyje to były słowa? Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 19:34 o piśmie Joanny mówi pani Allerton w Śmierci na Nilu Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 20:29 nchyb napisała: > o piśmie Joanny mówi pani Allerton w Śmierci na Nilu Rzeczywiście chodzi o Joannę, ale to nie są słowa pani Allerton ;) Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 07:33 i zmusiłaś mnie do wstania i wyszukiwania ksiażki :) synuś pani Allerton - Timcio ;) Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 07:35 znaczy się jej syn, Tim, a matula to tylko chciała wiedzieć co tam Joanna pisze :) Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 15:19 wstanie z fotela opłaciło się ;) no to zagadka - kto i dlaczego usiłował samobójstwo upozorować na morderstwo? być może jest kilka takich sytuacji w książkach Agathy, ja akurat teraz myślę o jednej, ale będą uznane wszystkie :) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 17:09 nchyb napisała: > wstanie z fotela opłaciło się ;) > > no to zagadka - kto i dlaczego usiłował samobójstwo upozorować na morderstwo? > być może jest kilka takich sytuacji w książkach Agathy, ja akurat teraz myślę o > jednej, ale będą uznane wszystkie :) Czy nie za dużo spoileru by tu było? ;) W każdym razie chodzi o Jane Plenderleith, która w ten sposób chciała ukarać pewnego szantażystę. Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 10:23 trafione, chociaż miałam nadzieję, ze jeszcze coś innego się znajdzie co do zarzutu spojrelowatości - powiedzmy szczerze, to forum przysypia, nie zaglądają tu nowi, nie znający wszystkich książek. A już do działu z zagadkami szczególnie. Więc moim zdaniem ten kto tu zajrzy i wie - to nie ma problemu, a ten co zajrzy i nie wie, też nie ma problemu, bo nie wie, czego dotyczy... ;) Do rzeczy - Twoja kolej :D Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 11:58 nchyb napisała: > trafione, chociaż miałam nadzieję, ze jeszcze coś innego się znajdzie Masz coś konkretnego na myśli? Bo sama jestem ciekawa, a jakoś teraz nic innego nie przychodzi mi do głowy ;) A nad zagadką myślę ;) Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 12:24 no właśnie nie, tylko to kojarzę, ale jako ze wątki czasem bywają u ACh powielone, to miałam nadzieję :) Czekam na zagadkę Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 07.02.13, 21:17 tamaryszek0 napisał(a): > jako Mefisto? A to chyba odpowiedź na pytanie z grudnia ;) Zupełnie zapomniałam że teraz moja kolej... ale już myślę ;) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 14.02.13, 20:51 Komu kilka książek Stevensona (m.in. "Czarną strzałę" i "Porwanego za młodu") podarowała "ukochana babka lub hojna ciotka"? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 22.02.13, 14:11 Alexandrowi Parkinsonowi (Tajemnica Wawrzynów) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 22.02.13, 17:54 ancza7 napisała: > Alexandrowi Parkinsonowi (Tajemnica Wawrzynów) Zgadza się :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 24.02.13, 22:15 W której powieści Agathy jest mowa o przypadku amnezji? Jak ona (amnezja nie Agatha) wpłynęła na przebieg śledztwa. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 02.03.13, 21:54 Chodzi o Jane Finn, udającą amnezję w "Tajemniczym Przeciwniku"? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 04.03.13, 06:44 Nie! Tamta amnezja była prawdziwa! Ta książka rzadko pojawia się w naszych zagadkach :) I nie występuje w niej żaden ze znanych detektywów. Ani Poirot, ani panna Marple, ani nasza urocza parka z Tajemniczego Przeciwnika. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 08.03.13, 21:19 Jeszcze podpowiedzi? Chcecie? Czyżby nie było już nikogo? (to zmyłka, nie chodzi o tę powieść :) ) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 17.03.13, 21:29 Czy ta amnezja została wyleczona? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 18.03.13, 09:40 Tak! Tak! Tak! "Jak mam czas, to sobie leżę i myślę; jak nie mam czasu to tylko leżę" (znalezione na facebooku) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 28.03.13, 12:17 Krótkotrwała amnezja powypadkowa, która spowodowała, że alibi przestępcy nie zostało wzięte pod uwagę! Może jeszcze ktoś sobie przypomni :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 28.03.13, 16:42 Chodzi oczywiście o "Próbę niewinności" - amnezja spowodowała skazanie podejrzanego o morderstwo, bo świadek nie pamiętał, że ma dla niego alibi. Odpowiedz Link
ancza7 Zagadki: seria XLVIII - wreszcie odpowiedź! 28.03.13, 19:48 Oczywiście bejaa :) Twoja kolej! Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich forumowiczów ! Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki: seria XLVIII - wreszcie odpowiedź! 29.03.13, 11:11 Ja prawdę mówiąc dość dawno nie czytałam nic Christie, więc oddaję kolejkę - brak weny :P Odpowiedz Link
tuppence82 Nowa 02.10.13, 10:13 Jeśli nikt się nie odzywa to może ja:) W których dwóch książkach ktoś dostał się do nie do końca znajomego domu udając wjechanie w mur. Jeśli za trudne to wystarczy jedna. Rozruszajmy to forum!!! Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Nowa 02.10.13, 18:59 Super, że ktoś odświeżył ten wątek :) Odpowiedź to: - lady Frances Derwent w "Dlaczego nie Evans?" - Oliver Manders w "Tragedii w trzech aktach" Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa 02.10.13, 21:15 A jeszcze większe super, że ktoś tak szybko i do tego prawidłowo odpowiedział na moją zagadkę:) Twoja kolej. Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Nowa 02.10.13, 21:25 Czyj pies wabił się Złodziej (w oryginale Lurcher)? Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Nowa 03.10.13, 06:22 Morderstwo w trzech aktach - motorem! w dodatku desperacja zupelna, bo byl zaproszony by przyjechac, zazdrosny o piękną Egg a potem sie okazalo, ze wszystko ukartowane, by na nmiego zrzucic podejrzenie... a druga sytuacja - mloda Lady wjezdza na mur, by dostac sie do srodka, gdzie podejrzewa tytul i z arystokratycznym wdziekiem zostaje - ale co to za ksiazka? moze samochody i motory nie byly takie drogie.. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Nowa 04.10.13, 20:44 Odnośnie zagadki to wiem, że czytałam coś o psie Zabójcy, ale gdzie za Chiny nie mogę sobie przypomnieć :( Tamaryszku! Lady Jakaśtam była ekscentryczna i było ją stać na wyrzucanie pieniędzy na zepsute samochody :D(Dlaczego nie Evans) A w Tragedii..., no cóż czego się nie robi dla Miłości? I tak u Agaty to nic, spójrz co się wyprawia we współczesnych filmach akcji. Tam to dopiero muszą być rachunki za zniszczenia własności publicznej i prywatnej :D Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Nowa 04.10.13, 20:50 tuppence82 napisała: > Odnośnie zagadki to wiem, że czytałam coś o psie Zabójcy, ale gdzie za Chiny ni > e mogę sobie przypomnieć :( Ten pies nazywał się Złodziej ;) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Nowa 26.10.13, 23:39 tuppence82 napisała: > Ten pies nazywał się Złodziej ;) > Nie wiem jak to się stało, ale przegapiłam Twój wpis... Oczywiście to dobra odpowiedź :) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Nowa 26.10.13, 23:41 hanulek83 napisała: > Nie wiem jak to się stało, ale przegapiłam Twój wpis... > Oczywiście to dobra odpowiedź :) > Oj, i głupotkę palnęłam :( Przecież to ja pytałam czyj to był pies ;) Także czekamy na odpowiedź na moje pytanie, a nie na nową zagadkę. Przepraszam za wprowadzenie w błąd... Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Nowa 04.10.13, 21:03 To prawda. Absolutnie. Ale szczerze powiedziawszy wolę Agatę;-) czasem, jak czytam po raz piąty zauważam różne smaczki i uroki, wplecione w elegancję a czasem właśnie cień abstrakcji, ale chyba mi to w ogóle nie przeszkadza, tak serio. W rozbicie motoru, by byc blisko Egg chetnie wierzę, zaś lady u Agaty bywają tak oblędne, ze wierze we wszystko. Jestem fanką lady Angkatell;-) książkowej i Gudgeona. "Nic, zupełnie nic co robi lady nie jest w stanie mnie zdziwić" Odpowiedz Link
tuppence82 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 10.11.13, 22:08 Może jakaś podpowiedź odnośnie Złodzieja vel Zabójcy??? Odpowiedz Link
hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 10.11.13, 22:31 tuppence82 napisała: > Może jakaś podpowiedź odnośnie Złodzieja vel Zabójcy??? Właścicielką psa była młoda kobieta, a w książce nie pojawia się żaden ze znanych nam detektywów. Odpowiedz Link
nchyb Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 08:38 Nikt nie zgaduje, to może poprosimy o rozwiązanie i nową zagadkę? Odpowiedz Link
hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 10:17 nchyb napisała: > Nikt nie zgaduje, to może poprosimy o rozwiązanie i nową zagadkę? Złodziej był psem Loraine Wade z "Tajemnicy Siedmiu Zegarów". Nowa zagadka: Kto i do kogo powiedział: "Dorsz jest równie dobrą rybą na co dzień jak płastuga, zapamiętaj to sobie. Nie znoszę marnotrawstwa. Mieszkam tu, bo mój ojciec wybudował ten dom, a mnie on się podoba."? Odpowiedz Link
bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 12:41 Pewnie stary pan Crackenthorpe do Lucy Eyelesbarrow :) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 17:32 bejaa napisała: > Pewnie stary pan Crackenthorpe do Lucy Eyelesbarrow :) Oczywiście zgadza się :) Odpowiedz Link
bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 20:01 Proszę wymienić przynajmniej trzy powieści/opowiadania, w których występują domy z tajnymi pomieszczeniami lub skrytkami. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 18.11.13, 16:34 Tajemnica Rezydencji Chimneys Tragedia w Trzech Aktach Tajemniczy Pan Quin - opowiadanie z obrazem i martwym arlekinem (swoją drogą jedno z moich ulubionych), i to z cieniem Kawalera w szybie na boazerii czy jak to się zwie Nic więcej mi nie przychodzi do głowy :( Odpowiedz Link
bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 18.11.13, 17:34 Dobrze :) Ja myślałam jeszcze o Samotnym Domu i Przygodzie Johniego Waverly ;) Odpowiedz Link
nchyb Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 13:19 > Złodziej był psem Loraine Wade z "Tajemnicy Siedmiu Zegarów". chyba ze 100 lat tego nei czytałam i nie pamiętam, muszę zajrzeć i sobie przypomnieć Odpowiedz Link
tuppence82 Nowiutka zagadka 20.11.13, 17:16 W której książce ogłoszenie napisane do gazety rozpoczyna całą przygodę a napisanie kolejnego tylko ją rozkręca? Odpowiedz Link
tuppence82 Naprawdę nie wiecie? 23.11.13, 22:21 Podpowiedź. Pisanie pierwszego ogłoszenia zainteresowało pewną osobę. Kolejne ogłoszenie wprowadziło do fabuły kilku kolejnych osobników. I to drugie tak naprawdę precyzowało problem:) Odpowiedz Link
tuppence82 Brawo!!!! 01.12.13, 16:42 Brawo, brawo!!! Wiekopomna cześć i chwała dla SOWCY!!! Odpowiedz Link
sowca Re: Brawo!!!! 04.12.13, 22:14 Ha! Ależ jestem dzielna! No dobrze, to teraz ja. Kto kogo spotkał w gospodzie "Pod Dzwonkami i Błazeńską Czapką"? Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Brawo!!!! 04.12.13, 22:28 Pan Satterwite Pana Quina, o ile to się tak pisze :) Odpowiedz Link
tuppence82 Zagadka 19.12.13, 21:42 W których książkach występuje utrata pamięci? Im więcej tym lepiej:) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 28.12.13, 13:30 Wystarczy jedna.... Na pewno wiecie, rozruszajcie się nieco!!! Chyba, że chcecie podpowiedź... Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 28.12.13, 14:13 Miałam pomyśleć o tej zagadce, ale zapomniałam :P "Karaibska Tajemnica" - krótkotrwałe utraty pamięci "Trzecia lokatorka" Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 29.12.13, 22:35 Brawo Brawo i jeszcze raz BRAWO!!! I gratulacje za to, że wymieniłaś tytuły o których nie pomyślałam :D Dodałabym jeszcze Jane Finn z Tajemniczego Przeciwnika i tego naukowca z Próby Niewinności. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 30.12.13, 10:13 Za to ja zapomniałam o tych, które ty wspomniałaś, a które przecież były oczywiste ;) Moja zagadka - proszę wymienić przynajmniej 1 powieść i 1 opowiadanie, gdzie ktoś z bohaterów jest leworęczny. Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 03.01.14, 20:30 Za trudne? Czy nikt tu nie zagląda? Ułatwię sytuację, bo może z opowiadaniem jest problem - wystarczy jedna dowolna leworęczna postać stworzona przez Christie ;) Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 03.01.14, 20:40 Chyba któryś z zabójców w Orient Expresie ale który??? a poza tym nic mi nie przychodzi do glowy ... Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadka 03.01.14, 21:00 bejaa napisała: > Za trudne? > Czy nikt tu nie zagląda? > Ułatwię sytuację, bo może z opowiadaniem jest problem - wystarczy jedna dowolna > leworęczna postać stworzona przez Christie ;) Jedna postać od razu przyszła mi do głowy (powieściowa), a z opowiadaniem rzeczywiście mam problem ;) Leworęczna była Audrey Strange z "Godziny zero". Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 03.01.14, 21:18 O niej właśnie myślałam :) Jeśli chodzi o postać z opowiadania, to Barbara Allen w "Morderstwie w zaułku". ;) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadka 03.01.14, 21:49 "Szef miał inny gatunek herbaty, inną zastawę i specjalne, tylko dla niego przeznaczone herbatniki. Z personelem dzielił jedynie czajnik oraz wodę z kranu w garderobie [...]" Kto był tym szefem? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 04.01.14, 14:39 Rex Fortescue z "Kieszeni pełnej żyta" - jedna z moich ulubionych powieści Christie. Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadka 04.01.14, 14:49 bejaa napisała: > Rex Fortescue z "Kieszeni pełnej żyta" - jedna z moich ulubionych powieści Chri > stie. Oczywiście zgadza się :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadka 04.01.14, 15:18 Znowu ja:P Tym razem poproszę o wymienienie 3 powieści, w których choć część akcji toczy się we Francji. Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 04.01.14, 20:10 Tragedia w 3 aktach - na riwierze nudzi się Poirot Blue Express - jedzie na riwierę Słonie mają długą pamięć - była niania opowiada Morderstwo na polu golfowym Morderstwo w chmurach - w sumie większość akcji morderczej z 12 prac Herkulesa niektóre Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 06.01.14, 00:03 Dzieki to ja mam pytanie: w jakich ksiazkach powtarza sie ten sam watek w innych wersjach, ze zmiana krajobrazu i didaskaliów? prosze o dwa przykłady ;) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 22.01.14, 16:05 Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam o co chodzi z tą zagadką, ale przynajmniej spróbuję - Resemary znaczy pamięć i Żółty Irys (czy coś w tym stylu) - Tajemnica Błękitnego Expresu i EXpres do Plymouth Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 22.01.14, 16:44 Rewelacja wlasnie o to chodziło kiedys zauwazylam ale stwierdzilam ze wcale mi to nie przeszkadza choc pamietam jak mnie zirytowalo i rozczarowalo jak jakas powiesc nastolatkowa miala 3rozbiezne zakonczenia do wyboru poczulam sie oszukana a tu jakos nie gratulacje teraz wrzucaj zagadke Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 22.01.14, 18:00 To miło, bo nie byłam pewna:) Pytanie: W której książce pojawiły się bliźniaczki? Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 22.01.14, 18:07 Tajemnica obrazu? nie wiem, jak to po polsku. Uroczy film wyszedł a ksiazke mam tylko po niemiecku:-) Odpowiedz Link
hanulek83 Re: Zagadka 22.01.14, 20:24 tuppence82 napisała: > To miło, bo nie byłam pewna:) > Pytanie: > W której książce pojawiły się bliźniaczki? "Słonie mają dobrą pamięć" :) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadka 23.01.14, 07:39 Słonie - ok. Tajemnica obrazu - nie kojarzę. Sama myślałam o Morderstwie na polu golfowym Odpowiedz Link
tamaryszek0 Re: Zagadka 23.01.14, 10:09 Mysle ze słonie to lepsza odpowiedz, bo tam ma znaczenie dla akcji ze to blizniaczki, tak samo jak z Dulcie Cinderellą na polu golfowym. W Tajemnicy obrazu jedna z blizniaczek szybko umiera i żyje we wspomnieniach bez wplywu na powiesc'=_:) Odpowiedz Link
andrzejrazdwatrzy123 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.05.23, 12:08 Ja też się tak przebrałem ostatnio :) Odpowiedz Link