Dodaj do ulubionych

Zagadki: seria XLVIII

01.12.12, 22:59
Jak przebrał się pan Shaitana na bal kostiumowy?
Obserwuj wątek
    • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 02.12.12, 20:55
      Kojarzy mi się, że za Mefistofelesa, ale nie wiem, czy tak się przebrał, czy zawsze był opisywany jako do niego podobny.
      • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 02.12.12, 22:49
        Bardzo dobrze Ci się kojarzy :) Zawsze miał taki wygląd, a na dodatek przebrał się za Mefistofelesa na bal kostiumowy w hotelu w Szwajcarii, gdzie poznał Annę i Rhodę. I dostał pierwszą nagrodę :)
        • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 03.12.12, 22:23
          Ha! Ktoś jeszcze z naszych bohaterów dostał pierwszą nagrodę na balu kostiumowym. Kto taki?
          • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 08.12.12, 13:24
            Może chodzi o sir Eustachego Pedlera? ("Mężczyzna w brązowym garniturze")
            • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 08.12.12, 21:42
              Tak :D Jeśli dobrze pamiętam, było to przebranie niedźwiedzia.Uwielbiam sir Eustachego :D
              • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 09:29
                Gdzie znajdował się zegar, który zawsze śpieszył się o kwadrans (co oczywiście wszystko zmieniało)?
                • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 13:05
                  Czy aby nie na probostwie z St Mary Mead?
                  • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.12.12, 22:21
                    Jasne :) Tommg, Twoja kolej i jak miło, że jesteś tutaj :)
                    • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 10.12.12, 17:32
                      Faktycznie, coś ostatnio posucha, ludzi mało. Ale też w prawie pięćdziesiątej serii ciężko zadać pytanie, którego jeszcze nie było.
                      Ciekawe, czy było coś takiego?

Czy Poirot znał język niemiecki? I, oczywiście, skąd możemy o tym wnioskować?
                      • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 11.12.12, 18:57
                        Znał :) Przesłuchiwał pokojówkę Hildegardę Schmidt po niemiecku. Pokojówka tak naprawdę była kucharką, a to wszystko wiemy z "Morderstwa w Orient Expressie".
                        • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 11.12.12, 20:53
                          O tym przesłuchaniu myślałem zadając pytanie. Czekamy na Twoje pytanie.
                          • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 12.12.12, 09:25
                            To idźmy za ciosem: kto nie znał niemieckiego, więc rozmawiano z tą osobą po angielsku?
                            Zresztą angielski też nie był tu rodzimym językiem. A jaki był? I skąd o tym wiemy oczywiście :)
                            • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 12.12.12, 10:10
                              Przepraszam!!! Powinno być:
                              To idźmy za ciosem: kto słabo znał angielski, więc rozmawiano z tą osobą po niemiecku?
                              Zresztą żaden z wymienionych tu nie był rodzimym językiem tej osoby. A jaki był? I skąd o tym wiemy oczywiście :)
                              • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 18.12.12, 23:25
                                Podpowiedź (żeby ktoś to przed końcem świata rozwiązał): w tej powieści nie występuje ani panna Marple, ani Herkules P.
                                • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 01.01.13, 10:54
                                  żeby w Nowy Rok wkroczyć jednak z Nową Zagadką. Osoba, o której mówię znała j. polski.
                                  WSZYSTKIM DUŻO SZCZĘŚCIA W NOWYM ROKU :)
                                  • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 05.01.13, 23:02
                                    Znała język polski? To mi zabiłaś ćwieka... Ta babka z "Ptaków stymfalijskich"?
                                    • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 09:32
                                      A myślałam, że nikt tu już nie zagląda :)
                                      "Rozmawiałem z nią po niemiecku, bo bardzo słabo zna angielski". A tak w ogóle to była Polką. Nie nagadała się zbyt dużo w tej powieści, biedaczka...
                                      • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 21:25
                                        Zatem Wanda Polońska. Myślalam o niej, ale uciekła mi podpowiedź, że to nie jest powieść z Poirotem.
                                        • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 06.01.13, 22:33
                                          Tak, oczywiście! Twoja kolej Sowca :)
                                          • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 10.01.13, 22:28
                                            Kto miał w dzieciństwie śliniaczek z napisem "Nie bądź łakomczuszkiem", a kto z napisem "Używaj sobie, kochanie"?
                                            • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 21.01.13, 21:41
                                              Widzę, że nikt nie chce odpowiedzieć, to ja się zgłoszę.

Oba śliniaczki należały do panny Emilii Trefusis ("Tajemnica Sittaford"), ale jeden był na dni powszednie, a drugi na niedziele.
                                              • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII Podpowiedź 21.01.13, 23:35
                                                Oczywiście! Tommg, zadawaj waść zagadkę.
    • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 23.01.13, 17:51
      Jak powszechnie wiadomo Poirot nie przepadał za urokami angielskiej wsi i wiejskich posiadłości preferując swoje londyńskie mieszkanie. A jednak co najmniej dwa razy był właścicielem posiadłości na wsi lub w małych miasteczkach.

Jakie były ich nazwy?

• hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 28.01.13, 21:01
        Wiejskie posiadłości Poirota to Modrzewiowy Dworek ("Zabójstwo Rogera Ackroyda") i Resthaven ("Niedziela na wsi").
        • tommg Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 17:16
          Yes, yes, yes. Twoja kolej.
        • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 18:01
          Czyje pismo "istotnie rzuca się w oczy, bo rozłazi się po kopercie jak pijany pająk"?
          Czyje to były słowa?
          • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 19:34
            o piśmie Joanny mówi pani Allerton w Śmierci na Nilu
            • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 29.01.13, 20:29
              nchyb napisała:

> o piśmie Joanny mówi pani Allerton w Śmierci na Nilu

Rzeczywiście chodzi o Joannę, ale to nie są słowa pani Allerton ;)
          • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 07:33
            i zmusiłaś mnie do wstania i wyszukiwania ksiażki :)
            synuś pani Allerton - Timcio ;)
            • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 07:35
              znaczy się jej syn, Tim, a matula to tylko chciała wiedzieć co tam Joanna pisze :)
              • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 10:40
                Teraz wszystko się zgadza :)
                • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 15:19
                  wstanie z fotela opłaciło się ;)

no to zagadka - kto i dlaczego usiłował samobójstwo upozorować na morderstwo?
                  być może jest kilka takich sytuacji w książkach Agathy, ja akurat teraz myślę o jednej, ale będą uznane wszystkie :)
                  • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 30.01.13, 17:09
                    nchyb napisała:

> wstanie z fotela opłaciło się ;)
                    >
                    > no to zagadka - kto i dlaczego usiłował samobójstwo upozorować na morderstwo?
                    > być może jest kilka takich sytuacji w książkach Agathy, ja akurat teraz myślę o
                    > jednej, ale będą uznane wszystkie :)

Czy nie za dużo spoileru by tu było? ;)
                    W każdym razie chodzi o Jane Plenderleith, która w ten sposób chciała ukarać pewnego szantażystę.
                    • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 10:23
                      trafione, chociaż miałam nadzieję, ze jeszcze coś innego się znajdzie

co do zarzutu spojrelowatości - powiedzmy szczerze, to forum przysypia, nie zaglądają tu nowi, nie znający wszystkich książek. A już do działu z zagadkami szczególnie. Więc moim zdaniem ten kto tu zajrzy i wie - to nie ma problemu, a ten co zajrzy i nie wie, też nie ma problemu, bo nie wie, czego dotyczy... ;)

Do rzeczy - Twoja kolej :D
                      • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 11:58
                        nchyb napisała:

> trafione, chociaż miałam nadzieję, ze jeszcze coś innego się znajdzie

Masz coś konkretnego na myśli? Bo sama jestem ciekawa, a jakoś teraz nic innego nie przychodzi mi do głowy ;)

A nad zagadką myślę ;)
                        • nchyb Re: Zagadki: seria XLVIII 31.01.13, 12:24
                          no właśnie nie, tylko to kojarzę, ale jako ze wątki czasem bywają u ACh powielone, to miałam nadzieję :)

Czekam na zagadkę
    • tamaryszek0 Re: Zagadki: seria XLVIII 07.02.13, 21:12
      jako Mefisto?
      • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 07.02.13, 21:17
        tamaryszek0 napisał(a):

> jako Mefisto?

A to chyba odpowiedź na pytanie z grudnia ;)

Zupełnie zapomniałam że teraz moja kolej... ale już myślę ;)
        • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 14.02.13, 20:51
          Komu kilka książek Stevensona (m.in. "Czarną strzałę" i "Porwanego za młodu") podarowała "ukochana babka lub hojna ciotka"?
          • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 22.02.13, 14:11
            Alexandrowi Parkinsonowi (Tajemnica Wawrzynów)
            • hanulek83 Re: Zagadki: seria XLVIII 22.02.13, 17:54
              ancza7 napisała:

> Alexandrowi Parkinsonowi (Tajemnica Wawrzynów)

Zgadza się :)
              • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII 24.02.13, 22:15
                W której powieści Agathy jest mowa o przypadku amnezji? Jak ona (amnezja nie Agatha) wpłynęła na przebieg śledztwa.
                • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII 02.03.13, 21:54
                  Chodzi o Jane Finn, udającą amnezję w "Tajemniczym Przeciwniku"?
                  • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 04.03.13, 06:44
                    Nie! Tamta amnezja była prawdziwa!
                    Ta książka rzadko pojawia się w naszych zagadkach :)
                    I nie występuje w niej żaden ze znanych detektywów. Ani Poirot, ani panna Marple, ani nasza urocza parka z Tajemniczego Przeciwnika.
                    • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 08.03.13, 21:19
                      Jeszcze podpowiedzi? Chcecie? Czyżby nie było już nikogo? (to zmyłka, nie chodzi o tę powieść :) )
                      • sowca Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 17.03.13, 21:29
                        Czy ta amnezja została wyleczona?
                        • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 18.03.13, 09:40
                          Tak! Tak! Tak!

"Jak mam czas, to sobie leżę i myślę; jak nie mam czasu to tylko leżę" (znalezione na facebooku)
                          • ancza7 Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 28.03.13, 12:17
                            Krótkotrwała amnezja powypadkowa, która spowodowała, że alibi przestępcy nie zostało wzięte pod uwagę! Może jeszcze ktoś sobie przypomni :)
                            • bejaa Re: Zagadki: seria XLVIII - podpowiedź 28.03.13, 16:42
                              Chodzi oczywiście o "Próbę niewinności" - amnezja spowodowała skazanie podejrzanego o morderstwo, bo świadek nie pamiętał, że ma dla niego alibi.
                              • ancza7 Zagadki: seria XLVIII - wreszcie odpowiedź! 28.03.13, 19:48
                                Oczywiście bejaa :) Twoja kolej!
                                Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich forumowiczów !
                                • bejaa Re: Zagadki: seria XLVIII - wreszcie odpowiedź! 29.03.13, 11:11
                                  Ja prawdę mówiąc dość dawno nie czytałam nic Christie, więc oddaję kolejkę - brak weny :P
    • tuppence82 Nowa 02.10.13, 10:13
      Jeśli nikt się nie odzywa to może ja:)
      W których dwóch książkach ktoś dostał się do nie do końca znajomego domu udając wjechanie w mur.
      Jeśli za trudne to wystarczy jedna.
      Rozruszajmy to forum!!!
      • hanulek83 Re: Nowa 02.10.13, 18:59
        Super, że ktoś odświeżył ten wątek :)

Odpowiedź to:
        - lady Frances Derwent w "Dlaczego nie Evans?"
        - Oliver Manders w "Tragedii w trzech aktach"
        • tuppence82 Re: Nowa 02.10.13, 21:15
          A jeszcze większe super, że ktoś tak szybko i do tego prawidłowo odpowiedział na moją zagadkę:)
          Twoja kolej.
          • hanulek83 Re: Nowa 02.10.13, 21:25
            Czyj pies wabił się Złodziej (w oryginale Lurcher)?
      • tamaryszek0 Re: Nowa 03.10.13, 06:22
        Morderstwo w trzech aktach - motorem! w dodatku desperacja zupelna, bo byl zaproszony by przyjechac, zazdrosny o piękną Egg a potem sie okazalo, ze wszystko ukartowane, by na nmiego zrzucic podejrzenie...
        a druga sytuacja - mloda Lady wjezdza na mur, by dostac sie do srodka, gdzie podejrzewa tytul i z arystokratycznym wdziekiem zostaje - ale co to za ksiazka?
        moze samochody i motory nie byly takie drogie..
        • tuppence82 Re: Nowa 04.10.13, 20:44
          Odnośnie zagadki to wiem, że czytałam coś o psie Zabójcy, ale gdzie za Chiny nie mogę sobie przypomnieć :(
          Tamaryszku! Lady Jakaśtam była ekscentryczna i było ją stać na wyrzucanie pieniędzy na zepsute samochody :D(Dlaczego nie Evans) A w Tragedii..., no cóż czego się nie robi dla Miłości? I tak u Agaty to nic, spójrz co się wyprawia we współczesnych filmach akcji. Tam to dopiero muszą być rachunki za zniszczenia własności publicznej i prywatnej :D
          • hanulek83 Re: Nowa 04.10.13, 20:50
            tuppence82 napisała:

> Odnośnie zagadki to wiem, że czytałam coś o psie Zabójcy, ale gdzie za Chiny ni
            > e mogę sobie przypomnieć :(

Ten pies nazywał się Złodziej ;)
            • hanulek83 Re: Nowa 26.10.13, 23:39
              tuppence82 napisała:

> Ten pies nazywał się Złodziej ;)
              >

Nie wiem jak to się stało, ale przegapiłam Twój wpis...
              Oczywiście to dobra odpowiedź :)
              • hanulek83 Re: Nowa 26.10.13, 23:41
                hanulek83 napisała:

> Nie wiem jak to się stało, ale przegapiłam Twój wpis...
                > Oczywiście to dobra odpowiedź :)
                >

Oj, i głupotkę palnęłam :( Przecież to ja pytałam czyj to był pies ;)
                Także czekamy na odpowiedź na moje pytanie, a nie na nową zagadkę.
                Przepraszam za wprowadzenie w błąd...
          • tamaryszek0 Re: Nowa 04.10.13, 21:03
            To prawda. Absolutnie. Ale szczerze powiedziawszy wolę Agatę;-) czasem, jak czytam po raz piąty zauważam różne smaczki i uroki, wplecione w elegancję a czasem właśnie cień abstrakcji, ale chyba mi to w ogóle nie przeszkadza, tak serio. W rozbicie motoru, by byc blisko Egg chetnie wierzę, zaś lady u Agaty bywają tak oblędne, ze wierze we wszystko. Jestem fanką lady Angkatell;-) książkowej i Gudgeona. "Nic, zupełnie nic co robi lady nie jest w stanie mnie zdziwić"
    • nchyb nową zagadkę prosimy :) n/tx 26.10.13, 10:32
      • tuppence82 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 10.11.13, 22:08
        Może jakaś podpowiedź odnośnie Złodzieja vel Zabójcy???
        • hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 10.11.13, 22:31
          tuppence82 napisała:

> Może jakaś podpowiedź odnośnie Złodzieja vel Zabójcy???

Właścicielką psa była młoda kobieta, a w książce nie pojawia się żaden ze znanych nam detektywów.
          • nchyb Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 08:38
            Nikt nie zgaduje, to może poprosimy o rozwiązanie i nową zagadkę?
            • hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 10:17
              nchyb napisała:

> Nikt nie zgaduje, to może poprosimy o rozwiązanie i nową zagadkę?

Złodziej był psem Loraine Wade z "Tajemnicy Siedmiu Zegarów".

Nowa zagadka:
              Kto i do kogo powiedział: "Dorsz jest równie dobrą rybą na co dzień jak płastuga, zapamiętaj to sobie. Nie znoszę marnotrawstwa. Mieszkam tu, bo mój ojciec wybudował ten dom, a mnie on się podoba."?
              • bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 12:41
                Pewnie stary pan Crackenthorpe do Lucy Eyelesbarrow :)
                • hanulek83 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 17:32
                  bejaa napisała:

> Pewnie stary pan Crackenthorpe do Lucy Eyelesbarrow :)

Oczywiście zgadza się :)
                  • bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 20:01
                    Proszę wymienić przynajmniej trzy powieści/opowiadania, w których występują domy z tajnymi pomieszczeniami lub skrytkami.
                    • tuppence82 Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 18.11.13, 16:34
                      Tajemnica Rezydencji Chimneys
                      Tragedia w Trzech Aktach
                      Tajemniczy Pan Quin - opowiadanie z obrazem i martwym arlekinem (swoją drogą jedno z moich ulubionych), i to z cieniem Kawalera w szybie na boazerii czy jak to się zwie
                      Nic więcej mi nie przychodzi do głowy :(
                      • bejaa Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 18.11.13, 17:34
                        Dobrze :)

Ja myślałam jeszcze o Samotnym Domu i Przygodzie Johniego Waverly ;)
              • nchyb Re: nową zagadkę prosimy :) n/tx 16.11.13, 13:19
                > Złodziej był psem Loraine Wade z "Tajemnicy Siedmiu Zegarów".
                chyba ze 100 lat tego nei czytałam i nie pamiętam, muszę zajrzeć i sobie przypomnieć
    • tuppence82 Nowiutka zagadka 20.11.13, 17:16
      W której książce ogłoszenie napisane do gazety rozpoczyna całą przygodę a napisanie kolejnego tylko ją rozkręca?
      • tuppence82 Naprawdę nie wiecie? 23.11.13, 22:21
        Podpowiedź.
        Pisanie pierwszego ogłoszenia zainteresowało pewną osobę. Kolejne ogłoszenie wprowadziło do fabuły kilku kolejnych osobników. I to drugie tak naprawdę precyzowało problem:)
        • sowca Re: Naprawdę nie wiecie? 29.11.13, 23:33
          Chodzi o "Tajemniczego przeciwnika"?
          • tuppence82 Brawo!!!! 01.12.13, 16:42
            Brawo, brawo!!! Wiekopomna cześć i chwała dla SOWCY!!!
            • sowca Re: Brawo!!!! 04.12.13, 22:14
              Ha! Ależ jestem dzielna!

No dobrze, to teraz ja. Kto kogo spotkał w gospodzie "Pod Dzwonkami i Błazeńską Czapką"?
              • tuppence82 Re: Brawo!!!! 04.12.13, 22:28
                Pan Satterwite Pana Quina, o ile to się tak pisze :)
                • sowca Re: Brawo!!!! 13.12.13, 20:51
                  Oczywiście, teraz Ty :)
    • tuppence82 Zagadka 19.12.13, 21:42
      W których książkach występuje utrata pamięci? Im więcej tym lepiej:)
      • tuppence82 Re: Zagadka 28.12.13, 13:30
        Wystarczy jedna....
        Na pewno wiecie, rozruszajcie się nieco!!!
        Chyba, że chcecie podpowiedź...
        • bejaa Re: Zagadka 28.12.13, 14:13
          Miałam pomyśleć o tej zagadce, ale zapomniałam :P

"Karaibska Tajemnica" - krótkotrwałe utraty pamięci
          "Trzecia lokatorka"
          • tuppence82 Re: Zagadka 29.12.13, 22:35
            Brawo Brawo i jeszcze raz BRAWO!!!
            I gratulacje za to, że wymieniłaś tytuły o których nie pomyślałam :D
            Dodałabym jeszcze Jane Finn z Tajemniczego Przeciwnika i tego naukowca z Próby Niewinności.
            • bejaa Re: Zagadka 30.12.13, 10:13
              Za to ja zapomniałam o tych, które ty wspomniałaś, a które przecież były oczywiste ;)

Moja zagadka - proszę wymienić przynajmniej 1 powieść i 1 opowiadanie, gdzie ktoś z bohaterów jest leworęczny.
              • bejaa Re: Zagadka 03.01.14, 20:30
                Za trudne?
                Czy nikt tu nie zagląda?
                Ułatwię sytuację, bo może z opowiadaniem jest problem - wystarczy jedna dowolna leworęczna postać stworzona przez Christie ;)
                • tamaryszek0 Re: Zagadka 03.01.14, 20:40
                  Chyba któryś z zabójców w Orient Expresie ale który???
                  a poza tym nic mi nie przychodzi do glowy ...
                • hanulek83 Re: Zagadka 03.01.14, 21:00
                  bejaa napisała:

> Za trudne?
                  > Czy nikt tu nie zagląda?
                  > Ułatwię sytuację, bo może z opowiadaniem jest problem - wystarczy jedna dowolna
                  > leworęczna postać stworzona przez Christie ;)

Jedna postać od razu przyszła mi do głowy (powieściowa), a z opowiadaniem rzeczywiście mam problem ;)

Leworęczna była Audrey Strange z "Godziny zero".
                  • bejaa Re: Zagadka 03.01.14, 21:18
                    O niej właśnie myślałam :)
                    Jeśli chodzi o postać z opowiadania, to Barbara Allen w "Morderstwie w zaułku". ;)
                    • hanulek83 Re: Zagadka 03.01.14, 21:49
                      "Szef miał inny gatunek herbaty, inną zastawę i specjalne, tylko dla niego przeznaczone herbatniki. Z personelem dzielił jedynie czajnik oraz wodę z kranu w garderobie [...]"

Kto był tym szefem?
                      • bejaa Re: Zagadka 04.01.14, 14:39
                        Rex Fortescue z "Kieszeni pełnej żyta" - jedna z moich ulubionych powieści Christie.
                        • hanulek83 Re: Zagadka 04.01.14, 14:49
                          bejaa napisała:

> Rex Fortescue z "Kieszeni pełnej żyta" - jedna z moich ulubionych powieści Chri
                          > stie.

Oczywiście zgadza się :)
                          • bejaa Re: Zagadka 04.01.14, 15:18
                            Znowu ja:P

Tym razem poproszę o wymienienie 3 powieści, w których choć część akcji toczy się we Francji.
                            • tamaryszek0 Re: Zagadka 04.01.14, 20:10
                              Tragedia w 3 aktach - na riwierze nudzi się Poirot
                              Blue Express - jedzie na riwierę
                              Słonie mają długą pamięć - była niania opowiada
                              Morderstwo na polu golfowym
                              Morderstwo w chmurach - w sumie większość akcji morderczej
                              z 12 prac Herkulesa niektóre

• bejaa Re: Zagadka 04.01.14, 21:34
                                Super-wyczerpująca odpowiedź :)
                                • tamaryszek0 Re: Zagadka 06.01.14, 00:03
                                  Dzieki
                                  to ja mam pytanie:
                                  w jakich ksiazkach powtarza sie ten sam watek w innych wersjach, ze zmiana krajobrazu i didaskaliów? prosze o dwa przykłady ;)
                                  • tuppence82 Re: Zagadka 22.01.14, 16:05
                                    Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam o co chodzi z tą zagadką, ale przynajmniej spróbuję
                                    - Resemary znaczy pamięć i Żółty Irys (czy coś w tym stylu)
                                    - Tajemnica Błękitnego Expresu i EXpres do Plymouth
                                    • tamaryszek0 Re: Zagadka 22.01.14, 16:44
                                      Rewelacja wlasnie o to chodziło
                                      kiedys zauwazylam ale stwierdzilam ze wcale mi to nie przeszkadza choc pamietam jak mnie zirytowalo i rozczarowalo jak jakas powiesc nastolatkowa miala 3rozbiezne zakonczenia do wyboru
                                      poczulam sie oszukana a tu jakos nie
                                      gratulacje teraz wrzucaj zagadke
                                      • tuppence82 Re: Zagadka 22.01.14, 18:00
                                        To miło, bo nie byłam pewna:)
                                        Pytanie:
                                        W której książce pojawiły się bliźniaczki?
                                        • tamaryszek0 Re: Zagadka 22.01.14, 18:07
                                          Tajemnica obrazu? nie wiem, jak to po polsku.
                                          Uroczy film wyszedł a ksiazke mam tylko po niemiecku:-)
                                        • hanulek83 Re: Zagadka 22.01.14, 20:24
                                          tuppence82 napisała:

> To miło, bo nie byłam pewna:)
                                          > Pytanie:
                                          > W której książce pojawiły się bliźniaczki?

"Słonie mają dobrą pamięć" :)
                                          • tuppence82 Re: Zagadka 23.01.14, 07:39
                                            Słonie - ok. Tajemnica obrazu - nie kojarzę. Sama myślałam o Morderstwie na polu golfowym
                                            • tamaryszek0 Re: Zagadka 23.01.14, 10:09
                                              Mysle ze słonie to lepsza odpowiedz, bo tam ma znaczenie dla akcji ze to blizniaczki, tak samo jak z Dulcie Cinderellą na polu golfowym. W Tajemnicy obrazu jedna z blizniaczek szybko umiera i żyje we wspomnieniach bez wplywu na powiesc'=_:)
                                              • tuppence82 Re: Zagadka 24.01.14, 13:07
                                                Więc zadaj następną zagadkę może w nowym wątku
    • andrzejrazdwatrzy123 Re: Zagadki: seria XLVIII 09.05.23, 12:08
      Ja też się tak przebrałem ostatnio :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka