Dodaj do ulubionych

Balcerowicz przed Trybunal Stanu

09.03.06, 11:42
Giertych niezle sobie poczyna.
Trzeba przyznac, ze punktuje Balcerowicza doskonale. To chyba zemsta za
wyrzucenia Mecha ze spotkania o fuzji bankow.
:)

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8219967&rfbawp=1141900532.512&ticaid=11374
,,Giertych, zapytany przez dziennikarza WP, dlaczego LPR chce złożyć wniosek,
odpowiedział, że "chodzi o całokształt spraw". Intensyfikacją jest to, co się
dzieje wokół połączenia BPH i Pekao S.A., dopuszczenie przez Komisję Nadzoru
Bankowego do tego, że w Polsce mamy sytuację 80-procentowego kapitału
zagranicznego w bankach. Jest to naruszeniem ustawy o NBP i naruszeniem
podstawowych interesów Rzeczpospolitej Polskiej, konstytucji i wszystkich
możliwych norm zdroworozsądkowych - powiedział Giertych.''

Trzeba przyznac, ze na koniec
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 11:46
      Może wykaże się teraz ignorancją- jak tak to proszę o nawrócenie. Ale zdaje mi się że nasze banki nie miały szans. Potęga finansowa banków które je wykupiły jest chyba zbyt duża. Gdzie on widzi w polsce łaściciela z prównywalnym potencjałem?
      • frau_blada Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 11:48
        Ale po co?
        Przeciez to zmierza do tworzenia rynku niedoskonalego, a nie wolnej konkurencji.
        W interesie klientow jest aby bylo duzo bankow, a nie coraz mniej.
        • humbak Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 11:52
          Ależ ja nie o tym, tylko o obcym kapitale w polskiej bankowości. Monopolu należy unikać.
    • frau_blada Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 11:47
      > Trzeba przyznac, ze na koniec kadencji, Balcerowicz ma niezle przezycia.

Wyslalo mi sie ciut za wczesnie.
      :)
    • bebe255 a Polska przed Europejski Trybunał Sprawiedliwosci 09.03.06, 11:48
      • gorby a komusze polskie "prawniki" do Koerei Polnocnej 09.03.06, 11:54
        Oni nawet nie sa w stanie zrozumiec prawa europejskiego mowiacego o wolnosci
        przeplywu kapitalow. Zawisc i nienawisc odbieraja im rozumy.
        • paseo idiota Giertych rujnuje wszystko,do czego sie 09.03.06, 11:56
          wezmie.Od notowan wlasnej partii do interesow nas wszystkich.
          Wystarczyla sama zapowiedz usuniecia Balcerowicza i podnoszacy sie WIG /rano
          juz + 1 %/ od razu jest znowu na minusie i spadamy dalej.
          • gorby hucpy to jedyna szansa zaistnienia dla kretyna 09.03.06, 12:01
            dziwi mnie tylko,ze media biora go na powaznie i robia szum wokol jego bredni.
            • tadeuszx Re: hucpy to jedyna szansa zaistnienia dla kretyn 09.03.06, 22:16
              nie czyta, albo ma poważne problemy z kojarzeniem. Znowu media winne bo już
              częsciowo "nie nasze". Powyżej paseo skarżył się że giełda dostała drgawek
              (pewnie ze strachu) po wypowiedzi Giertycha! No patrz! Oni tam też jego
              "brednie" wzięli poważnie!
          • franciszekszwajcarski będe to tu powtarzał do znudzenia. 09.03.06, 21:56
            Giełda nie reaguje na polską politykę. Spada, bo wszystkie emerging markets na
            świecie spadają. Na pomysły Giertycha nie zareagowała dziś nawet złotówka,
            która na polityke jest dużo wrażliwsza niż giełda. Nikt o zdrowych zmysłach,
            kto kieruje się na rynku żądzą zysku nie będzie reagował na kompletne bzdury
            jakiegoś Giertycha, skoro oczywiste jest, że Balcerowicz nie złamał ani jednego
            przepisu, więc Trybunał może mu skoczyć. A sam fakt ataków na Balcerowicza nie
            jest niczym nowym. Nie ma więc czym sie przejmować.
    • zhureck Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 12:02
      i Millerem za beztroskie zadłużanie Polaków. Lata 1998-2001 to okres, kiedy
      dług publiczny zacząć róść w niespotykanym dotychczas tempie (12%/rok). To tak
      na początek, później oczywiście należałoby wyjaśnić ustawę o stosunkach
      kredytowych tudzież sławetne usztywnienie dolara.
      • zhureck Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 12:09
        A tak w ogóle to należałoby wpisać w Konstytucję zakaz uchwalania deficytu
        budżetowego, gdyż inaczej ładowanie Polakow w coraz to większe g. nigdy się nie
        skończy! Ale do tego potrzebni są przy władzy liberałowie, na co się nie
        zanosi, szczególnie, jeśli cały obecnie sejm to socjaliści :(
      • jacekm22 Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 21:37
        Zurek !!
        Ale Twoi idole z solidarno (socjalistycznej ) partii PIS robia dokladnie TO
        SAMO !!!! Produkcja obligacji jest chyba na wyzszym poziomie niz za SLD !!!
        Wywalcie Balcerowicza !! Jak rynki straca zaufanie to ciekaw jestem gdzie
        polski rzad zanjdzie brakujace miliardy na socjal i emerytury....
        • zhureck Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:06
          Jacy moi idole?

Co do produkcji obligacji nie mam jeszcze konkretnych danych. Faktem jest, że
          dług zagraniczny z leksza zmniejszył się, co rzecz jasna o niczym jeszcze nie
          świadczy (Belce też się ta sztuka udała w jednym z kwartałów 2004). Rynki vel
          lichwa mają stracić zaufanie do tych, którzy poprzez beztroską emisję papierów
          napychają im sakiewkę? Pozory.

jacekm22 napisał:

> Zurek !!
          > Ale Twoi idole z solidarno (socjalistycznej ) partii PIS robia dokladnie TO
          > SAMO !!!! Produkcja obligacji jest chyba na wyzszym poziomie niz za SLD !!!
          > Wywalcie Balcerowicza !! Jak rynki straca zaufanie to ciekaw jestem gdzie
          > polski rzad zanjdzie brakujace miliardy na socjal i emerytury....
          • franciszekszwajcarski Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:11
            Dług sie zmniejszył, bo Mech zaniżył kurs euro na koniec roku. :)
      • franciszekszwajcarski Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 21:58
        Jaki jest związek pomiędzy kompetencjami prezesa NBP, a wielkością długu
        publicznego ? Bo ja nie rozumiem...dług zaciąga minister finansów, a nie NBP.
        • zhureck Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:02
          Ale ja piszę o jego ministrowaniu (wyżej miało być rzecz jasna 1997-00) właśnie.
          • franciszekszwajcarski Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:04
            Z tego co wiem, to deficyt budżetowy w latach 98-00 został bardzo wydatnie
            ograniczony. Nie pamiętam jak było z długiem publicznym, ale nie chce mi sie
            wierzyć, żeby miał szybko rosnąć, skoro deficyty malały. Dług wystrzelił
            dopiero w 2001, za Bauca, a potem Miller to twórczo kontynuował.
            • zhureck Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:12
              www.mf.gov.pl/_files_/dlug_publiczny/zadluzenie/szeregi/zadluzenie_skarbu_panstwa.exe
              • franciszekszwajcarski Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:14
                instalujesz sobie exe z ministerstwa finansów ?? Stary, to już jesteś na
                podsłuchu... :))
                • zhureck Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:15
                  Spoko, ten komp jest trefny... :)
        • jacekm22 Re: Ja bym go postawił wraz z tow. tow. Belką 09.03.06, 22:08
          franciszekszwajcarski napisał:

> Jaki jest związek pomiędzy kompetencjami prezesa NBP, a wielkością długu
          > publicznego ? Bo ja nie rozumiem...dług zaciąga minister finansów, a nie NBP.
          Zaden ! Tylko , jesli rynki maja zaufanie , ze dlug zostanie zwrocony z
          nawiazka , to tylko wtedy pozycza ! A tutaj pojawia sie nam prof Balcerowicz....
          Ktory to z urzedu ma bronic polskiej waluty . Jak na razie spisywal sie bardzo
          dobrze ... Zobaczymy , kto pozyczy kase jak przesem NBP zostanie np.prof
          Mech.....
    • karlin Wysoce prawdopodobne, wielce pożądane /nt 09.03.06, 12:05
    • krystian71 no to pokibicujemy ::))) 09.03.06, 12:07

• haen1950 Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 12:08
      Wyrzucenie Mecha ze spotkania ma oczywiste skutki polityczne. Oznacza to, że
      tak duzy kraj, jak Polska dostał się w łapy bliżej nieokreślonej mafii.
      Nadchodzą bardzo nieciekawe czasy dla finansistów, tych dużych, trzymających
      rynek. Kurduple zabrały się za międzynarodowy rynek finansowy, taki wniosek
      jest oczywisty. Czego to nie potrafią nasi ukochani przywodcy? Gdzie leży dla
      nich granica?
      • paseo ta granice osiagna bardzo szybko.Po prostu rynek 09.03.06, 12:15
        ich zweryfikuje,zaleznie od wynikow.Z liczbami sie nie dyskutuje.
        czekamy,bezsilnie niestety.
        • franciszekszwajcarski Re: ta granice osiagna bardzo szybko.Po prostu ry 09.03.06, 22:00
          kapitał międzynarodowy jest tak chciwy, że nawet gdyby zaczęli tu rządzić
          ludożercy to i tak po początkowej ucieczce i dwutygodniowym wahaniu kapitał
          wróciłby tu poumacniać złotego i zarobić na tym pare baniek...polityka taka czy
          inna nie jest w stanie ich przestraszyć na długo. :)
    • dokowski rozmarzyły się komuchy 09.03.06, 16:12

• basia.basia Niech mi ktoś wytłumaczy o co ten szum. 09.03.06, 16:29
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060309/publicystyka/publicystyka_a_4.html
      Rozumiem, że 2 prywatne banki chcą się połączyć i zgodnie z unijnym prawem
      nikomu nic do tego a tu straszny krzyk i polski rząd próbuje uniemożliwić tę
      fuzję i na dodatek, jak wynika z linku, zagrywa głupkowato narażając się na
      represje UE i odstraszając inwestorów. Ale może nasi mają rację tylko, że ja jej
      nie rozumiem:(
      • paseo palneli przed wyborami,ze polskiego nie oddadza,a 09.03.06, 16:31
        teraz ,majac na karku Giertycha,nie moga sie w zaden sposob wykrecic.
        A polska za to placi kazdego dnia.I my wszyscy.
      • indris Nikomu nic do tego ? 09.03.06, 16:51
        Gdyby naprawdę tak było, to Komisja Nadzoru Bankowego w ogóle nie powinna
        zajmować się tą sprawą. Ale człowieka, który bierze stronę włoskiego banku
        przeciw polskiemu rządowi należałoby się jednak jakoś pozbyć.
        • paseo jak nizej,dales sie tez zmanipulowac 09.03.06, 16:52
        • humbak Re: Nikomu nic do tego ? 09.03.06, 16:58
          Ma brać stronę prawa. Ani polską, ani włoską ino prawa.
        • basia.basia Re: Nikomu nic do tego ? 09.03.06, 18:25
          Odpowiadasz na :

indris napisał:

> Gdyby naprawdę tak było, to Komisja Nadzoru Bankowego w ogóle nie powinna
          > zajmować się tą sprawą.

No nie przesadzaj! Obydwa banki mają siedziby w Polsce i podlegają nadzorowi
          poskiej KNB a z pewnością ta ma sprawdzić czy wszystko w porządku a papierach.

> Ale człowieka, który bierze stronę włoskiego banku
          > przeciw polskiemu rządowi należałoby się jednak jakoś pozbyć.

Nie sądzę aby tutaj racja byłą po stronie polskiego rządu, bo obydwa banki
          nie są polskie. Nie rozumiem co polskiemu rządowi przeszkadza, że dwa niepolskie
          banki połączą się w jeden większy. Czy rząd widziw tym jakieś zagrożenie?
          I jakie?
          • basia.basia Jeszcze coś... 09.03.06, 18:32
            basia.basia napisała:

> Nie sądzę aby tutaj racja byłą po stronie polskiego rządu, bo obydwa banki
            > nie są polskie. Nie rozumiem co polskiemu rządowi przeszkadza, że dwa niepolski
            > e
            > banki połączą się w jeden większy. Czy rząd widziw tym jakieś zagrożenie?
            > I jakie?

Na Gospodarce jest taka notka:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3202593.html
            "UOKiK: do fuzji Pekao SA i BPH już doszło
            PAP, pi 09-03-2006 , ostatnia aktualizacja 09-03-2006 15:18

Cezary Banasiński prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, powiedział
            PAP, że w świetle europejskiego prawa do fuzji Pekao SA i BPH już doszło.

Zdaniem prezes UOKIK, polski rząd może się sprzeciwiać bankowej fuzji, ale ta
            decyzja jest już prawomocna. O jej prawomocności zadecydowała, zdaniem
            Banasińskiego, październikowa decyzja Komisji Europejskiej, która wyraziła zgodę
            na połączenie HVB i UniCredito, której skutkiem ma być połączenie BPH i Pekao SA."

A rzepa napisała:

"Komisja miała zdecydować, czy wyraża zgodę, by bank UniCredit, właściciel Pekao
            SA, mógł też korzystać z prawa głosu podczas zgromadzeń akcjonariuszy Banku BPH.
            Włosi kupili HVB, do którego należy 71 proc. akcji BPH, i chcą połączenia Pekao
            z BPH, czemu sprzeciwia się polski rząd."

Galimatias.
            • franciszekszwajcarski Re: Jeszcze coś... 09.03.06, 22:10
              To co mówi Banasiński to tylko taki skrót myślowy. Aby doszło do fuzji muszą
              się na to przede wszystkim zgodzić Walne Zgromadzenia Akcjonariuszy w Pekao i w
              BPH. Z Pekao nie ma problemu, ale jest problem z BPH, bo tam nowy główny
              właściciel, czyli Unicredit musi dostać zgode Komisji Nadzoru na wykonywanie
              głosów ze swojego pakietu akcji. Te głosy są potrzebne właśnie po to, żeby
              potem przegłosować fuzje. Dym w Komisji Nadzoru jest o zgode na te własnie
              głosy, o fuzji tak naprawde jeszcze w ogóle nie ma mowy.
              • basia.basia Re: Jeszcze coś... 10.03.06, 01:04
                franciszekszwajcarski napisał:

> To co mówi Banasiński to tylko taki skrót myślowy. Aby doszło do fuzji muszą
                > się na to przede wszystkim zgodzić Walne Zgromadzenia Akcjonariuszy w Pekao i w
                >
                > BPH. Z Pekao nie ma problemu, ale jest problem z BPH, bo tam nowy główny
                > właściciel, czyli Unicredit musi dostać zgode Komisji Nadzoru na wykonywanie
                > głosów ze swojego pakietu akcji. Te głosy są potrzebne właśnie po to, żeby
                > potem przegłosować fuzje. Dym w Komisji Nadzoru jest o zgode na te własnie
                > głosy, o fuzji tak naprawde jeszcze w ogóle nie ma mowy.

Teraz rozumiem. Decyzja odwleczona o tydzień ale jak zgody nie będzie to zamiast
                dymu może być pożar, bo się komisarze unijni okropnie rozzłoszczą i będą
                kłopoty? Czy dobrze rozumiem, że brak tej zgody byłby pogwałceniem jakichś
                unijnych przepisów?
        • franciszekszwajcarski Re: Nikomu nic do tego ? 09.03.06, 22:06
          Komisja Nadzoru Bankowego zajmuje się wyłącznie sprawą wejścia nowego inwestora
          do BPH. Robi to, bo tak jej przepisy każą. To własnie próbuje tłumaczyć
          Balceoriwcz. Dodatkowe znaczenia posunięciom KNB przypisują wyłącznie politycy
          PiS.
      • franciszekszwajcarski Re: Niech mi ktoś wytłumaczy o co ten szum. 09.03.06, 22:02
        nasi nie mają racji, ale wiedzą, że elektorat narzeka na złodziejskie banki,
        więc rząd kreuje się na takich co z wstrętnymi bankami walczy. żeby było w
        bankach taniej :)
      • dokowski czerwoni bronią monopolu postPRLowskiego PKO 10.03.06, 09:04
        To tak jak z TPSA, czerwona mafia chce zachować dominującą pozycję firm, które
        są przynajmniej częściowo własnościa skarbu państwa. Walka przeciwko zachodnim
        firmom to element socjalistycznej polityki naszej skorumpowanej klasy
        politycznej
    • bagarmosen Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 16:31
      tak się zastanawiam czy wy kpicie czy o droge pytacie?? balcerowicz o ile
      się nie myle jest PREZESEM NARODOWEGO BANKU POLSKIEGO-chyba nie sklamalam?
      A WIĘC JAKO URZEDNIK PANSTWOWY DO JASNEJ CHOL..Y O CZYJE INTERESY MA
      DBAC??? Po drugie czy NBP oddano jemu w pacht? , ze przegania jak psow
      ministrow rzadu polskiego?Noo , ze chyba ,ze jest obywatelem obcego państwa -
      to wtedy wszystko jasne!!!!!!!
      • paseo a jak sadzisz,ile polska zaplaci po przegranej w 09.03.06, 16:37
        Strasbourgu??? I ile straci na wiarygodnosci???
        I jak BPH ma konkurowac z obcymibankami,skoro najwiekszy polski PKO bP nie
        miesci sie nawet na liscie 500 najwiekszych bankow swiata.
        Balcderowicz ma racje i dba o wizerunek i interes polski,choc banda glupkow
        twierdzi inaczej.
    • travel_wawa Zlikwidować wymienialnosć PLN!!!!!!!! 09.03.06, 17:03
      Wymienialność pieniądza jest przyczyną wszelkiego zła!
      Można kapitał wywozić zagranicę!
      Polacy nie są zmuszeni do robienia zakupów w kraju ( w przypadku wprowadzenia
      zakazu handlu w niedziele pojada do czeskich lub slowackich supermarketow!)

Polacy moga jezdzic na narty do Austrii lub na Slowacje i nie jest tam dla nich
      10 razy drozej!

Nie mozna na polskim rynku opchnać rodzimej tandety i biedni przedsiebiorcy
      musza konkurowac jakoscia z producentami zagranicznymi!

Nie mozna przy stabilnym kursie napedzac poytu, bo ludzie odkladaja zakupy,
      zbieraja na wyroby drosze a leprze/ A tak kupowaliby w amoku "bo bedzie
      drozej"!!!!!

Taaaaaaaak Balcerowicza pod trybunał za wymienialność złotówki!!!!!!
      • paseo Re: Zlikwidować wymienialnosć PLN!!!!!!!! 09.03.06, 18:28
        No wlasnie.I pomyslec,ze wciaz sa sluchacze belkotu Giertycha i
        Wrzodaka.Pasozytow na garnuszku podatnikow.
    • tonieja10 Giertych coraz mądrzejszy. Tak trzymać. 09.03.06, 21:28
    • ksiundz PO będzie go bronić jak niePOdległości - jedyny do 09.03.06, 21:57
      bry pomysł Romusia w ostatnim okresie :)))
    • mandrake3 Brawo Giertych. W oczach staje sie Pan bohaterem 09.03.06, 22:01
      narodowym, bo jako jeden z nielicznych broni Pan interesow Polski. Drugim
      bohaterem jest pan Ziobro. Tak trzymac.
    • ja.wars Kare powinien placic sam Balcerwoicz i inni 09.03.06, 22:17
      ktorzy podpisywali te zdradziecka umowe. Narod nie bedzie placic za ich
      przekrety.
      • franciszekszwajcarski Re: Kare powinien placic sam Balcerwoicz i inni 09.03.06, 22:19
        A co lub kogo zdradzała ta umowa i dlaczego, oraz w jaki sposób ?
    • klamka0 Re: Balcerowicz przed Trybunal Stanu 09.03.06, 22:29
      Ludzie otrząnśnijcie się! Widze, że populizm ma podatny grunt. PiS znalazł
      godnych siebie koalicjantów. Gdy oddamy w ręce "giertychów" i "lepperów" takie
      narzędzia władzy jak Prezes Narodowego Banku Polskiego czy choćby możliwość
      nacisku lub manipulacji nimi; to przez rok - półtora będziemy mieli raj, a
      potem przez 40 lat będziemy wychodzić z takiego kryzysu jakby komuna trwała u
      nas 200 lat
    • t0g Re: Balcerowicz nie stanie przed TS! Prędzej 09.03.06, 22:40
      Tobie stanie, Frau.
    • frau_blada A ja skromnie uwazam, ze do fuzji nie powinno dojs 10.03.06, 00:05
      Polaczenie bankow to zaden interes dla klientow. Konsolidacja bankow to jedynie
      interes dla wlascicieli bankow, do tego kilka tysiecy zwolnien i zero korzysci.

UE niech sobie w d*** wsadzi te przepisy, ktore rzekomo lamiemy.
      Na miejscu rzadu powiedzialabym:
      OK lewactwo z UE, pelna swoboda przeplywu kapitalu, jak bedzie pelna swoboda
      przeplywu osob. Konsolidujecie bank jutro i od jutra nasi obywatele nie maja
      zadnych organiczen w wykonywaniu pracy i zakladaniu firm.
      A jak nie, to good bye lewactwo z UE.
      • dokowski Kapitalizm to lewactwo? Czy prawdziwa prawica to.. 10.03.06, 09:07
        frau_blada napisała:

> good bye lewactwo z UE.

... Lepper i Łukaszenko?
    • adalberto3 Mam nadzieję, że tym razem Lesio ... 10.03.06, 00:57
      .. dostanie po gnatach. W nagrodę za swoje "osiągnięcia" może wprawdzie liczyć
      na dobrze płatne stanowisko w międzynarodowych instytucjach finansowych.
      Tylko czy go zaangażują z orzeczeniem polskiego Trybunału Stanu ? Byłoby to dość
      ciekawa sytuacja. Pozostanie może zarządzanie mafijnymi funduszami zawsze
      wiernego Prezia.
    • artsg Całokształtem działalności tego pana powinna się.. 10.03.06, 09:50
      zająć Komisja Sejmowa powołana specjalnie w tym celu.
    • dokowski Balcerowicz musi wygrać, inaczej wróci PRL 17.03.06, 12:21

• basia.basia Poczytajcie sobie o co może chodzić w tej aferze 17.03.06, 12:30
      wiadomosci.onet.pl/1318957,720,1,1,kioskart.html
      • dokowski A więc nic się nie zmienia, władze bronią ... 17.03.06, 13:08
        ... złodziei i oszustów, którzy przegrywają w nowych warunkach, które
        wytworzyły się w Polsce wskutek integracji z wolnym światem, w którym gra się
        uczciwie. Nasze postsowieckie cwaniaczki i złodziejaszki kompromitują się w
        oczach Europy, a nasze władze próbują ich bronić
    • henryk.log Re:cwana frau jesteś!, o "11:42" nie bywam na FK! 17.03.06, 21:58
      :-)))
      niemniej, jak w sygnaturce :-))
      • henryk.log Re:cwana frau jesteś!, o "11:42" nie bywam na FK! 17.03.06, 22:18
        ps
        .. w tym czasie ja np. buduję pomyślność IV RP ! :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka