Dodaj do ulubionych

Metoda Śliwy

11.03.06, 16:27
O tej numerologicznej metodzie obliczeń heksagramów można poczytać na mojej
stronie "IChing" pod adresem
www.iching.republika.pl/prognozowanie.htm .

Na próbę obliczyłam tą metodą heksagram narodzin niniejszego forum.
10.03.2006 godz.17.27. I ciekawostka. Ale po kolei.

Górny trigram oblicza się sumując cyfry z dnia, miesiąca i roku, czyli daty
kalendarzowej. Nie sprowadzamy sumy do jednej cyfry, jak w numerologii, lecz
uzyskaną liczbę dzielimy przez 8 (ilość trigramów). Przeważnie pozostaje
reszta z dzielenia, która wyznacza jeden z ośmiu trigramów. Ich kolejność
ustalił twórca tej metody, pewien mędrzec chiński sprzed wieków i jest
dostępna na mojej stronie.
W tym wypadku wyskoczył trigram Wiatr.

Dolny trigram oblicza się sumując cyfry z godziny wydarzenia. Znów sumę
dzielimy przez 8 i ustalamy nr trigramu. W tym wypadku to Grom.
Jak widać powstał heksagram 42. Powiększenie (Zysk).

Linię zmienną ustala się dodając do siebie obie uzyskane sumy i dzieląc tę
liczbę przez 6 (ilość linii w heksagramie).
W tym wypadku to liczba 5 i 5 linia zmienna.
Po przemianie powstaje heksagram 27. Usta.

Daje to przepowiednię dla działania całego forum. Może ktoś będzie miał
skojarzenia, lub nasuną się z biegiem czasu...

Ciekawostka, o której wspomniałam jest taka, że treść owych heksagramów jest
bardzo adekwatna do wyniku wyroczni tebańskiej (astrologia) i prawie zaraz
przyniosły pewną sytuację w moim życiu, która się podpina pod ustalenie
Księgi. I, najśmieszniejsze, nie ma nic wspólnego z Księgą, choć z książkami
i wydawaniem ich, owszem.

Przekonuje mnie to do tej metody. Jest potwierdzalna także innymi, no, i
przez rzeczywistość.
Są też pewne kruczki. Jeśli ktoś spróbuje obliczyć chociaż jeden taki
heksagram chyba szybko zorientuje się na czym polegają. W każdym razie można
uzyskać kilka różnych wyników działań. Na moje oko wszystkie działają,
charakteryzując szczegóły sytuacji, ale ten pierwszy (obliczony tak, jak ten
opisany powyżej) jest najogólniejszy i najlepszy.

Metodą Śliwy warto obliczyć sobie heksagram urodzin. To przepowiednia na całe
życie.
Pozdro. E.S.

---
www.astrowyrocznia.republika.pl
www.tareau.republika.pl
Obserwuj wątek
    • zaden1 Re: Metoda Śliwy 11.03.06, 20:59
      hm , spróbuje , :)
      • zaden1 Re: Metoda Śliwy 12.03.06, 14:36
        zapoznalam sie ze 'Śliwą" kiedys miałam Ten program I Cing bezpłatny pobrany z
        Twojej strony ale teraz nie wiem w co mam kliknąc by ponownie pobrac , jak
        dobrac sie do wersji pokazowej ,co wklepac do komputera jako demo do staruszka
        Windows,a. ciut sie gubie;)
        • transwizje Re: Metoda Śliwy 12.03.06, 17:13
          Akurat w tym programie nie ma możliwości obliczeń heksagramów numerologicznie.
          Próbuję namówić Kamila do poszerzenia go o tę mozliwość, ale na razie jest
          zajęty innymi pracami. Jeśli chcesz go ściągnąć zajrzyj na jego stronę. Możesz
          w nią wejść z linków na mojej stronie zloteryby.ovh.org . Gdyby jakieś
          trudności wystąpiły zamailuj do Kamila, na pewno odpowie co i jak. Pozdro :)

---
          iching.republika.pl
    • transwizje Re: Metoda Śliwy 12.03.06, 17:24
      Diablik zadziałał i podałam jedną z wersji wyniku Heksagramu Poczęcia Forum
      zamiast głównej. Główna przedstawia się następująco:
      25. Niespodziewane
      no, cóż otwarcie takiego okienka jest zawsze wyjrzeniem na nieznane i otwarciem
      się na przypadek. Tak samo przypadkiem mogą trafiać na nie zainteresowani
      tematem.
      5 linia przedstawia szefa. To zawsze nadzieja, że zajrzą tu mądre głowy. Może z
      czasem. Owa linia brzmi:
      "W niezawinionej przez własne błędy chorobie nie używaj lekarstwa. Przejdzie
      sama z siebie."
      Choroba, vel kryzys, posucha itd.itp. ma jednak szanse na pomyślne naturalne
      zakończenie w swoim własnym czasie.

Po przemianie tworzy się heksagram 21. Przegryzanie. Ma on wiele wspólnego z
      dochodzeniem do prawdy i funkcją mowy/komunikowania się na temat ustalania
      prawdy, dochodzenia do istoty problemu.

Tutaj dodam, że wszystkie heksagramy, które wyszły z obliczeń numerologicznych
      mają właśnie to podobieństwo: mowa, komunikacja, przekaz. Po przemianach w tych
      wersjach wypadają heksagramy: 21. Przegryzanie (usta gryzące kość), 27. Usta
      (Pokarm), oraz 43. Przełamanie (ostrzeganie przed możliwym kryzysem).
      ---
      www.iching.republika.pl
    • transwizje Re: Metoda Śliwy 20.03.06, 11:36
      Cytuję tekst opisujący użycie metody Kwiatu Śliwy, zamieszeszczony na mojej
      stronie. Wiedza o metodzie pochodzi z książki Alfreda Huanga "Numerologia i I-
      Cing", która wyszła w S. Astropsychologii w 2002 w przekładzie Aliny
      Patkowskiej.

Twórcą numerologicznej metody wróżebnych obliczeń, nazywanej Gałęzią Śliwy (lub
      Wyrocznią Kwiatu Śliwy) był chiński mędrzec z XI w. - Shao Yong. Opracował on
      sposób uzyskiwania odpowiedzi Wyroczni na podstawie liczb, a nie łodyg
      krwawnika, czy rzucania trzema monetami.

Był jednym z pięciu najważniejszych filozofów północnej dynastii Sung (960-
      1126). Urodził się w biednej rodzinie, w prowincji Hebei i własnym wysiłkiem
      zdobył wykształcenie, czytając wszystko, co udało mu się zdobyć w bliższym i
      dalszym otoczeniu. Pewnego razu trafił na tajemnicze rysunki, przedstawiające
      diagramy 64 heksagramów i resztę życia spędził na rozmyślaniach o nich. Całą
      swoją wiedzę zawarł potem w książce Huang ji jing shi, składającej się z 12
      rozdziałów. Na podstawie wynalezionej przez siebie metody obliczeń
      numerologicznych zawarł w niej przepowiednie na wiele lat do przodu. Zapraszany
      siedmiokrotnie na dwór cesarski zawsze odmawiał.

Shao Yong uważał, że ludzkość przeszła już etap rozkwitu i zmierza do rozkładu.

Całe życie biedny i samotny, starość spędził otoczony szacunkiem i czcią
      możnych ludzi, zafascynowanych jego uczonością, którzy kupili mu dom i kawałek
      ziemi w stolicy, niczym legendarnemu Staremu Mędrcowi z Księgi I Cing...

Metoda Gałęzi Śliwy

Ustalanie trigramu górnego

Dodajemy najpierw trzy liczby z daty interesującego nas zdarzenia, tj. liczbę
      dnia, miesiąca i roku. Otrzymaną sumę dzielimy przez 8 (to liczba wszystkich
      trigramów). Pozostająca z dzielenia reszta wyznacza numer trigramu (według
      kolejności, którą podaję poniżej). Bardzo ważne w tym momencie okazują się
      przypisane poszczególnym trigramom symbole.
      Gdy nie ma reszty uznajemy, że reszta wynosi 8.

Liczby na stałe przyporządkowane kolejnym trigramom przez Shao Yonga

1. Twórczość (Niebo).
      2. Otchłań (Woda).
      3. Trwanie w Spokoju (Góra).
      4. Pobudzenie (Piorun).
      5. Łagodność (Wiatr).
      6. Lgnięcie (Jasność).
      7. Biorczość (Ziemia).
      8. Radość (Jezioro).

Ustalalnie trigramu dolnego i całego heksagramu

Do ustalonej sumy trzech liczb z daty dodajemy liczbę godziny, w której zaszło
      interesujące nas zdarzenie (lub godziny zadania pytania). Tę nową sumę dzielimy
      znów przez 8. Pozostająca liczba reszty wyznacza numer dolnego trigramu.
      Z dolnego i górnego trigramu otrzymujemy heksagram odpowiedzi.

Ustalanie linii zmiennej i heksagramu Po Przemianie

Ustaloną sumę wszystkich liczb dzielimy przez 6 (jest to ilość linii w
      heksagramie). Uzyskana reszta wskazuje numer linii zmiennej.

Na podstawie tej metody można samemu eksperymentować z rozumieniem
      rzeczywistości i różnych przypadków życia. Np. obliczyć sobie heksagram
      urodzenia, jakiegoś ważnego wydarzenia, albo heksagram roku, czy miesiąca.

---
      www.tareau.republika.pl
      • zaden1 Re: Metoda Śliwy 21.03.06, 03:36
        Postawiłam dzisiaj 21.03.br.:) pytanie o godz.3:12. mam prośbę czy mogłabyś to
        policzyc wg Sliwy i podac gotowe heksagramy łącznie z układami przemian, ja
        sobie poczytam, , zadając to pytanie chciałam sie dowiedzieć czy moja dedukcja
        jest słuszna,a resztę tego ciągu myślowego ode mnie szukaj w poczcie.Może to
        za duże oczekiwanie od I Cingu , próbowac można.
        Niemożliwym jest bym teraz wgranie programu I Cing w komputer:(, muszę czekać
        aż ktoś zaliczy egzamin który dzisiaj oblał, /pytanie do I Cingu niedotyczy
        jednak opiekun mojego komputera:)
        • transwizje Re: Metoda Śliwy 22.03.06, 17:09
          Wypada heksagram 35. Postęp.
          Słońce świecące nad ziemią.
          5 linia zmienna.
          Po przemianie 12. Zastój (Wycofanie się).
          ---
          www.tareau.republika.pl
          • zaden1 Re: Metoda Śliwy 22.03.06, 23:17
            Na bazie znanej mi daty i godziny obliczyłam
            górny trigram 25
            dolny 55
            linia zmienna 3
            i co dalej , jeszcze trigram jest do odczytania z tabeli ale co z linia
            zmienna , dlaczego musi miec numer ,o czym mówi?
            • zaden1 Re: Metoda Śliwy 22.03.06, 23:41
              możesz dac przyklad jak to dodawac policzylam godzine i wyszlo mi 6.625 nie ma
              takiego trigramu:)
              • transwizje Re: Metoda Śliwy 23.03.06, 09:27
                O, rany, przeczytaj uważnie to, co napisane nawet w tym wątku, niekoniecznie na
                mojej stronie. I zrób wszystko krok po kroku, tak jak w recepcie.
                Linii w heksagramie jest 6 (tu już zajrzyj na moją stronę, w rozdział o
                trigramach). Liczy się je od dołu do góry. Wyznaczona z rachunku zmienia się na
                przeciwną (przerywana na stałą, albo na odwrót), daje to w rezultacie nowy
                heksagram Po Przemianie.
                ---
                www.tareau.republika.pl
                • limetka77 Re: Metoda Śliwy 30.03.06, 12:03
                  Policzyłam sobie na podstawie daty urodzenia i wyszło mi:
                  28. TA-KUO. Przewaga Wielkiego (Presja, Przymus, Kryzys)

Przymus zewnętrznych okoliczności niepostrzeżenie narasta, aby w końcu
                  przerosnąć nasze siły i wolę i zmusić do diametralnej zmiany planów, porzucenia
                  dotychczasowej pozycji, postawy, czy wyznawanych przekonań. Po dokonaniu zmiany
                  przychodzi jednak pomyślność na zreformowanej drodze. Z narastającą przewagą
                  jakiejś sytuacji lepiej nie walczyć, a zaakceptować ją i nauczyć się podejmować
                  nowego rodzaju decyzje. Ostrożne zabezpieczanie się przed niepomyślnym obrotem
                  losu. Kryzys, któremu trzeba zaradzić, aby nie przerodził się w klęskę. Zmiana
                  tematu niebezpiecznej dyskusji, prowadzącej do niszczącego starcia.
                  Bohaterem Heksagramu jest człowiek, usiłujący zawczasu zaradzić szykującemu się
                  złamaniu belki, podtrzymującej strop dachu. W tym celu najpierw ją zabezpiecza
                  trzciną, potem żeni się z młodą kobietą, która może przedłużyć jego ród. W
                  końcu z trudem zabezpiecza belkę przed złamaniem, co jednak - mimo wysiłków
                  następuje. Próbuje ujść trudnościom, wiążąc się na krótko z młodszymi od
                  siebie, zwabionymi przyozdobionym na zewnątrz domem, lecz wreszcie musi
                  zmierzyć się z faktem zapadnięcia się dachu i zalania domu wodą.

Jeśli to ma być przepowiednia na całe życie, to wygląda bardzo pesymistycznie.
                  Z drugiej strony muszę niestety przyznać, że się zgadza. Czasem mam wrażenie,
                  jakby życie nieustannie mówiło mi: "Zmień swoją postawę, nie trzymaj się
                  wszystkiego tak kurczowo, bo i tak nie zawrócisz Wisły kijem " ;) A jeśli nie
                  ma linii zmiennych, znaczy to, ze będzie tak przez całe życie?
                  • transwizje Re: Metoda Śliwy 31.03.06, 15:01
                    W metodzie Kwiatu Śliwy zawsze jest linia zmienna, zawsze jedna (i to jest
                    mankament tej metody, tylko w losowaniu otrzymuje się więcej zmian). Jeśli nie
                    ma reszty z dzielenia przez 6, ustala się linię 6 jako zmienną.
                    W 28 heksagramie brzmi ona:
                    Trzeba przejść przez wodę; Woda sięga powyżej głowy.
                    Niepomyślny los. Nie ma ujmy.

Po Przemianie otrzymujemy 44 heksagram. Spotkanie. Warto zaposnać się i tu z 6
                    linią, gdyż opisuje ona przeszłe (karmiczne?) przyczyny takiej, a nie innej
                    twojej sytuacji i doświadczenia w tym życiu.

Czy będzie to ciągnąć się całe życie? Tak, ale tak jak z astrologią, możliwe
                    jest uświadomienie sobie wpływów i ich złagodzenie.

Heksagramy urodzenia to ogromny temat do zbadania i rozmyślań. W wolnej chwili
                    ruszę go. Mam zbyt mało doświadczeń w analizie obcych heksagramów (głównie
                    przemyślałam własny), aby wyrokować. Ale myślę, że może to być bardzo ciekawe
                    przeżycie.
                    Tutaj gra rolę wszystko, wszystkie trigramy, które wchodzą w skład heksagramów
                    i obrazy im przypisane, heksagramy rdzenne, linia zmienna itd.
                    Myślę, że daje się z tego wyczytać tak wiele, że niejednym szczęka może opaść.
                    Nie mówię, że to umiem robić. Ale jakieś oko mi się właśnie otworzyło i
                    zaczynam jarzyć, na jakiej podstawie chińscy legendarni mędrcy I-ching umieli
                    wywróżyć różne niesamowitości tylko z 6 linii.
                    ---
                    www.tareau.republika.pl
                • zaden1 Re: Metoda Śliwy 11.04.06, 13:46
                  oki , przy pomocy osoby bardziej skoncentrowanej obliczenia dla daty :
                  24.09.2005 godz.02:29:34
                  24.09.2005 =2038:8=7 czyli Górny T 7
                  dla godziny przyjełysmy tyko sama godzine 2 co dało Dolny T =8 i linia
                  zmienna 8 czy to jest ok?
                  • transwizje Re: Metoda Śliwy 11.04.06, 18:54
                    oj, nie ma 8 linii zmiennej, z1 ;)))) linii jest tylko 6.
                    ---
                    www.tareau.republika.pl
                    • zaden1 Re: Metoda Śliwy 11.04.06, 19:04
                      pomożecie ? ;) gdzie jest błąd ?
                      • zaden1 Re: Metoda Śliwy 11.04.06, 19:05
                        jaki bład !
                  • transwizje Re: Metoda Śliwy 11.04.06, 19:06
                    Łoj, ludzie!!! :)
                    Górny 6. Lśnienie
                    Dolny 5. Wiatr
                    Zmienna 5
                    W sumie hex. 50. Kocioł Ofiarny zmienia się na 44. Spotkanie.
                    A co to za data? I o co chodzi?
                    ---
                    www.tareau.republika.pl
                    • zaden1 Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 00:39
                      to noc gdy Huragan Rita uderzył w Wybrzeże USA omijając Huston zniszczył
                      pobliskie miasta, godzina niestety tylko około , natomiast dla mnie bardzo
                      ważne z racji zdrowia w heksagramie 50 jest o tym mowa i jakiegoś zagrożenia ze
                      strony techniki
                      , niestety nie wszystko rozumiem opisu , jak np ów Kocioł Ofiarny.
                      Nie wiem co źle policzyłyśmy , bo wynik bardzo odmienny, moze byłby inny gdyby
                      policzyc godzinę z minutami 2:29.Mogę próbowć policzyć jeszcze raz , juz wiem
                      jaki wynik powinien wyjść .
                      • transwizje Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 11:51
                        Moim zdaniem daj sobie spokój z sekundami. Ja policzyłam 2+29=31:8=3 i 7
                        reszty.
                        Czas jest lokalny?
                        Poza tym, musisz wiedzieć, że obliczanie heksagramów na moment jakiegoś
                        zdarzenia może pokazywać wcale nie to zdarzenie, tylko następne, całkiem inne.
                        I nie jest to wcale powiązane przyczynami-skutkami, a raczej skalą,
                        podobieństwem mocy skutkowania takiego zdarzenia. Tj. jedno małe zdarzenie
                        pokaże następne również małe, ważniejsze pokaże równe mu wagą.

Co ciekawe zrobienie horoskopu symbolicznego (tebańskie) na ten sam moment może
                        pokazać charakterystykę i los zdarzenia, o które chodzi. Heksagramy jednak już
                        mogą być inne. Może być także na odwrót, heksagramy opowiadają o badanym
                        zdarzeniu, a tebańskie o przyszłym.
                        Nie wiem czym to jest spowodwane, ale spotkałam się z tym w praktyce na tyle
                        często, aby uznać w tym jakieś prawo uniwersalne. Tylko jak je sformułować?
                        ---
                        www.tareau.republika.pl
                        • transwizje Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 12:05
                          Co do wyniku, nie wiem, ale może trzeba zwrócić uwagę na to, że 5 linia
                          pokazuje sfery rządzące, prezydenta np. Górny trigram jest symbolem południa, a
                          dolny zachodu. Wiatr leciał na zachód po ziemi (to sfera dolnego trigramu) i
                          dotknął południowe stany.
                          Kocioł może symbolizować tu różne rzeczy. Jest naczyniem przyjmującym to, co
                          spada "z góry", od losu. Oznacza więc materialną formę, która podlega prawom
                          nieba. Może to być ludzkie ciało, umysł, jak i budynek pod presją zdarzenia.
                          Symbolizuje też ofiarę składaną bóstwu, aby je przebłagać i prosić o
                          błogosławieństwo, a więc także modlitwę.
                          44 symbolizuje władcę, który rozgłasza swe rozkazy na 4 strony ziemi i wymusza
                          posłuszeństwo na tych/tym, co wymyka się spod kontroli.

---
                          www.tareau.republika.pl
                          • transwizje Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 17:26
                            Nie zdziwiłabym się, gdyby ta odpowiedź Księgi opisywała np. rząd USA i Buscha
                            rozpoczynających kampanię propagandową przeciw krajom islamu.
                            Czemu?
                            Górny trigram 50 to Lśnienie. Manifestuje się też jako ekran TV, promieniujący
                            wojowniczymi obrazami w oczy widzów, zaglądających w niego. Propaganda oparta
                            na wartościach nefrytowych (metal, nefryt przypisany jest Twórczości i Niebu),
                            a więc ma cechy władzy, dominacji, walki na umysły, gdyż Twórczość to wódz,
                            wojowanie, głowa, smok, przestrzeń. A więc także oddziaływanie poprzez
                            przestrzeń.
                            Z kolei 44 to właśnie silna propaganda.
                            Pozdro
                            Ewa
                            ---
                            www.tareau.republika.pl
                          • zaden1 Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 22:52
                            "Może to być ludzkie ciało, umysł, jak i budynek pod presją zdarzenia.
                            > Symbolizuje też ofiarę składaną bóstwu, aby je przebłagać i prosić o
                            > błogosławieństwo, a więc także modlitwę."
                            czy rozwijajac tresc tych zdan mozna pytac dalej np : kto co wywierało
                            presję, cyz borac pod uwage fakt ze to czas przeszżły nie nalezy szukac juz
                            odpowiedzi?

"Symbolizuje też ofiarę składaną bóstwu, aby je przebłagać i prosić o
                            > błogosławieństwo, a więc także modlitwę."
                            to też mialo miejsce

• transwizje Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 18:02
                          W jakimś sensie działa tu zasada akcji i reakcji. Czasem wydaje się, że między
                          zjawiskiem wywołującym (akcją), a skutkującym (reakcją) nie ma związku
                          logicznego, a jednak...
                          Tu wiatr lecący przez przestrzeń i uderzający falą w ziemię i miasta, jako
                          kontra fale medialne i uderzenie mentalne - mają ze sobą związek energetyczno-
                          symboliczny.
                          ---
                          www.tareau.republika.pl
                          • zaden1 Re: Metoda Śliwy 12.04.06, 22:46
                            owa uderzająca fala mnie najbardziej interesuje, czas akcji to czas nasz
                            krajowy odpowiednik czasu uderzenia huraganu w USA, szukałam danych
                            czasowych , niestety juz zaginęły, całośc treści heksagramów bardzo pasuje do
                            sytuacji.

• transwizje Re: Metoda Śliwy 13.04.06, 08:50
                              Tzn.?
                              Sięgnęłam po Księgę, komentarze. "Nic tak nie przeobraża rzeczy, jak kocioł".
                              Jeśli jednak policzyłaś heksagram na bazie polskiego czasu możesz uzyskać
                              odpowiedź odnoszącą się do naszej reakcji na to, co wydarza się w USA. A więc
                              widzowie przed ekranem TV, słuchający komentarzy i komentujący decyzje władz
                              amerykańskich podczas akcji ratunkowej.
                              Można też pomyśleć tak: o huraganach i skutkach ich działania mówi się "ale
                              kocioł!" "zakotłowało się", "zagotowało", chodzi o krążenie powietrza jak wody
                              w kotle pod wpływem mieszania.
                              W 50 jest są jednak trigramy Wiatr i Ogień, rdzenne: Niebo i Jezioro. Gdzie
                              znaleźć miejsce dla odziaływania ognia w tamtej historii? Wiatrowi
                              przyporządkowane jest także drzewo, dlatego wiatr staje się widoczny poprzez
                              reakcje drzew/lasów na podmuchy.
                              Linia 5: "Kocioł ofiarny ma żółte uchwyty i złote obręcze do przenoszenia.
                              Sprzyjająca jest wytrwałość."
                              Sugeruje, że najcenniejsze rzeczy i pomocni ludzie zostali decyzją władz
                              przeniesieni w bezpieczne miejsce, na czas "kotłowaniny".
                              ---
                              www.tareau.republika.pl
                              • transwizje Re: Metoda Śliwy 13.04.06, 08:54
                                Po namyśle: ognia trzeba szukać na południu i w przegrzaniu powietrza, które
                                spowodowało huragan. Trigramowi Lśnienie przyporządkowane jest słońce, jako
                                źródło ciepła.
                                ---
                                www.tareau.republika.pl
    • amatemi Re: Metoda Śliwy 10.06.06, 10:32
      witam:)
      mam kilka pytan dotyczacych metody:))
      1. Po wykonaniu opisanych przez Ciebie czynnosci otrzymalam w pierwszym
      przypadku liczby po przecinku: ,375, a w drugim ,625. W drugim, wydawaloby sie,
      ze sprawa jest prosta - trygram 6( jesli dobrze zrozumialam metode), jednak w
      Twoich obliczeniach na stronce ( a te sama liczbe dzielilysmy przez 8: liczbe
      2005), podajesz, ze wybierasz trygram 5. Czy mozesz wytlumaczyc, dlaczego?
      Natomiast w pierwszym przypadku nie wiem, czy wybrac trygram 3 czy 4. Czy
      metoda zaklada zaokraglanie liczb, czy bierze sie tylko pierwsza po przecinku
      nie zwracajac uwagi na jej otoczenie?
      2. Czy w momencie wystapienia po przecinku 9 odejmuje sie od niej 8?
      3. Sumujac date na rozne sposoby otrzymamy rozne wyniki. Czy ta metoda dotyczy
      konkretnego sumowania daty? Pytam dlatego, ze na Twojej stronie jest podana
      jedna z metod, a tu opisujesz przyklad wykorzystujac inny sposob.

To chyba wszystko:)

Pozdrawiam Cie serdecznie:)))

amatemi
      • transwizje Re: Metoda Śliwy 10.06.06, 13:59
        Nie bierze się pod uwagę liczb po przecinku dziesiętnych, lecz wykonujesz
        dzielenie w słupku, klasycznie, tj. sposobem ręcznym. Nr trigramu wyznacza
        liczba, która zostaje u dołu do podziału (lecz jej nie dzielisz) po przecinku.

Z samą metodą można eksperymentować. Sam twórca znał kilka sposobów, których
        nie zdradził nikomu, albo tylko bardzo zaufanym, w każdym razie nie pozostawił
        opisów w swoich książkach.
        Najważniejszy jest tu porządek numeryczny trigramów, który ustalił, bo on
        umożliwia takie a nie inne wykorzystanie metody. Są również inne
        uporządkowania, oczywiście.

W zasadzie główna i najważniejsza metoda jest taka:
        1. Górny trigram: suma cyfr z daty (nie numerologiczna, lecz matematyczna)
        podzielona przez 8
        2. Dolny trigram: suma górnej cyfry i sumy cyfr godziny (np. 10.45 to 10+45)
        podzielona przez 8
        3. Linia zmienna to suma ostatnia (2) podzielona przez 6

Robiłam eksperymenty z sumowaniem cyfr sposobem numerologicznym, czyli
        sprowadzając wynik do jednej cyfry. Też działa poniekąd i jakoś zasadniczo
        przylega w temacie do odpowiedzi głównej (j.w).
        Próbowałam też drugi wynik obliczać tylko na podstawie sumy cyfr godziny.
        Wynikający z tego heksagram ma dodatkowe znaczenie, np. przy obliczeniach
        heksagramu roku czy miesiąca. Jeszcze tego do końca nie zbadałam, ale sprawdza
        się. Tzn. do końca jeszcze nie wyczaiłam jakich konkretnie spraw dotyczy. Do
        tego trzeba zebrać sporo przykładów.
        Pozdro
        Ewa S.
        • amatemi Re: Metoda Śliwy 10.06.06, 14:56
          witaj:)
          bardzo dziekuje za odpowiedz:))))

Zabieram sie za eksperymenty:))

amatemi:)
    • niedorobek Re: Metoda Śliwy 12.10.17, 19:19
      Kiedyś liczyłem podaną przez ciebie metodą moją datę urodzenia. Ale tak się zastanawiam. Twórca metody kwiatu śliwy żył w jedenastym wieku w chinach. Może powinniśmy obliczać podłóg kalendarza chińskiego, którego cykl trwa 60 lat. Nawet chińska godzina trwa dwie godziny.
      • transwizje Re: Metoda Śliwy 13.10.17, 15:35
        Jeśli masz przelicznik kalendarzy i znasz datę chińską oraz godzinę, próbuj. Porównuj. Zastanów się.
        Ja wypraktykowałam na wielu przykładach z naszą datą i stwierdzam, że jest ok.
        Mam zdanie, niech każda nacja liczy według własnego kalendarza (np. tzw. ruskiego), chińskiego, żydowskiego. W każdym razie wg tego, który stale używa.

Podobnie świetnie współdziała z naszym kalendarzem obliczanie liczb w metodzie Gwiazdy w Feng-szui, ustalania sprzyjających i niesprzyjających miejsc i kierunków, a także dających wróżbę, przynajmniej schemat osobowości. Tymczasem w podręcznikach najczęściej radzi się stosować kalendarz chiński. Nikt tego nie sprawdził w praktyce?

Pozdrawiam, ES
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka