sylvie21 09.02.06, 21:05 Dla mnie Gabrysia, ponieważ zawsze mimo wszystko ze wszystkim sobie jakoś radziła i nigdy sie nie poddawała.Dzielna i mocna kobieta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:40 a według mnie Natalia. :)) Odpowiedz Link
diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:46 Natalia Borejko, obecnie Rojek -> jest inteligentna [tak jak prawie wszyscy w MM książkach], zaradna, zawsze wie co się dzieje nawet bez słow, jest dzielna. Umi wybierac ludzi, z którymi chce utrzymywać kontakt. Tak jak np Nerwus w ,,Nutria i Nerwus". Zawsze wiedziała, że to nie jest mężczyzna swojego życia i czekała tak długo, aż wreście wyszła za Robrojka. Według mnie, to był rozsądny wybór. tak, tak Natalia jest moja ulubiona i chciałabym być taka jak ona :D. Ktoś się zgadza? :D Odpowiedz Link
diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:55 aha :D i jeszcze kto. Mila Borjeko [Babi]. Dużo mniej ją lubie niż Natalie, ale też lubie. Jak czytałam Jeżycjadę na początku, to nie zabardzo ją polubiłam, ale od jakiegoś czasu lubie. Nie wiem od jakiego czasu. Myslę, że od ,,Kalamburki", ale nie pamiętam dokładnie. Nawet dałam swojej pięknej czarnej kotce tak na imie na jej czesc. :] Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza Natalcie Borejko-Rojek i Mile Borejko. Odpowiedz Link
dziewczynaaaa1 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 07.07.06, 17:05 Wedlug mnie najlepsza jest Patrycja ale to jeszcze za czasów przed ślubem.Była taka pewna siebie,niezależna!Szkoda że nia ma w kasiążkach Musierowicz jakiejs takiej dziewczyny singielka!Odwaznej,silnej,ciekawej postaci z interesującym,oryginalnym życiem ,innym niż wszyscy.Takiej jakich jest ogromna ilość na świecie a mało sie o nich mówi. Odpowiedz Link
wuefka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:51 Dla mnie również Gabrysia - zdecydowanie. Odpowiedz Link
malgosia99222 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 14:20 Kreska Odpowiedz Link
jessy3 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 16:50 Gaba - zawsze chciałam być taką jak ona. Odpowiedz Link
croyance Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 17:44 Laura przed nawroceniem. Ida Odpowiedz Link
verdana Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 23:11 Gabrysi nie znoszę. Jest fatalną matka (faworyzuje syna, karze i nagradza w zupełnie nieodpowiednich momentach). W dodatku jest egzaltowana. Ja najbardziej lubię Cesię. Odpowiedz Link
diana89 zamało Cesia występuje w Jeżycjadzie 10.02.06, 23:16 Według mnie, Cesia za mało występuje w Jeżycjadzie. My nic o niej nie wiemy tak za bardzo. POZDRAWIAM :):) Odpowiedz Link
diana89 Re: za mało Cesia występuje w Jeżycjadzie 10.02.06, 23:17 boze :> trzymajcie mnie ! Jak ja napisałam ,,za mało" haha. ok. Sama się poprawiłam. POZDRO :D Odpowiedz Link
sylvie21 Re: zamało Cesia występuje w Jeżycjadzie 11.02.06, 12:24 Tez to zauwazyłam, Cesia za mało występuje,może w nastepnej części cos o niej wspomną... Odpowiedz Link
rrooda Re: 11.02.06, 13:01 z Borejkówien - Ida! z reszty - musiałabym się głęboko zastanowić Odpowiedz Link
tk_s Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 17:37 Laura przed nawróceniem - zgadzam się w 100% Ida też fajna w sumie:) Odpowiedz Link
wszystkienikizajete Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 22:50 Gaba - czasem mam jej "obraz" przed oczami, kiedy się mazgaję, i staram się być dzielna (co nie zawsze się udaje) Ida - 100% kobiecości :) Odpowiedz Link
klaudziol111 Jednak po głębszym zastanowieniu - Trolla 29.07.06, 16:55 Pełna pogody ducha, chumoru, optymizmu - pomimo swojej ciężkiej choroby. Odpowiedz Link
lunalovelight Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 11.02.06, 14:46 idusia - kawal zadziory. Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 11.02.06, 21:56 Cesia, a potem Kreska i Patrycja...jakoś tak:) Odpowiedz Link
kaprysia Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 13:40 Cesia, Kłamczucha i Kreska - za Borejkównymi nie przepadam. Mam senstyment do Gaby i Idy z pierwszych częsci, ale z biegiem lat stały się nie do zniesienia, Gaba Matka Polka,a Iduś jakaś wiecznie skrzywiona. Mila za bardzo zaszczuta przez starego Ignaca. No może jeszcze Pati. Róża to oferma i bezmyslne dziewczę (jak można na studiach nie wiedzieć, jak się dzieci robi???), Laura antypatyczna i ma schizę na punkcie jak najszybszego zaciągnięcia obojetne kogo do ołtarza. Odpowiedz Link
froydis Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 13:55 A ja mam jaks dziwna slabosc do Beaty z "Brulionu BB"... - choc na poczatku szczerze jej nie znosilam, ale tak to juz u mnie jest... Nie wiem, ma w sobie jaks fajna tajemnice, cos niepokojecego, szkoda ze tak pozniej przepadla i praktycznie w ogole jej nie ma w pozostalych czesciach... Patrzcie! - mialam oddac swoj glos na Natalie (ktora uwielbialam do tego stopia, ze na bierzmowaniu wybralam wlasnie jej imie) lub Ide, ktora zawsze mnie strasznie rozsmieszala swoimi neurotycznymi zachowaniami, ale jak sie dluzej zastanowilam, to wkoncu zwyciezlyla Beata... A propos, pamietacie jej wspanialego brata? :-) Odpowiedz Link
malgosia99222 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 15:50 no i jeszcze Idusia, faktycznie,choć czasem jest taka wkurzajaca- jej relacje z synkiem są zabójcze, mam wrażenie , ze ona normalnie czuje respekt_chociaż może to zbyt poważne słowo -przed Józinkiem...hm..że Józinek jej nie traktuje zupełnie serio.Ale nie pejoratywnie- nie potrafie tego okreslić, ale uwielbiam właśnie stosunki Ida- syn, od "zarania dziejów " tj od krasnala :) Odpowiedz Link
diana89 Re: NaTaLCiA 12.02.06, 22:19 Natalia jest najlepsza :] koniec. kropka. :] tak ja uwazam :] Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 13.02.06, 09:58 Jako dorosłe, dojrzałe kobiety - zdecydowanie Gaba i Ida Jako nastolatki - Cesia i Gaba I jeszcze Julia , tylko do którego worka z nią?? Odpowiedz Link
asia-fb Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 17.02.06, 15:24 Gabrysia i Aniela z wcześniejszych tomów. Pulpecja, Kreska i Nutria za całokształt. Odpowiedz Link
biljana Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 17.02.06, 16:08 Dla mnie bezapelacyjnie Ida. Lubie tez Pulpe i Anielke. Za to zupelnie nigdy nie moglam pojąc Gaby, Cesi, Kreski. Widocznie sama jestem jedza:) Odpowiedz Link
stravvbery Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 22:53 Gabrysia Natalia Ida Laura i Roza w takiej kolejnosci;) Odpowiedz Link
a.firecka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.02.06, 09:34 Patrycja i Róża Odpowiedz Link
diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.02.06, 19:33 Natalia !!!!! Odpowiedz Link
coralina Re: Najlepsza kobieta w J. 24.02.06, 21:20 Obiema rękoma typuję Gabrysię - za to, że zawsze wie kim jest, za dobre serce i piękny sposób życia. Niedościgniony ideał, :) Odpowiedz Link
jasmina_a Re: Najlepsza kobieta w J. 28.02.06, 18:18 Laura Kreska Mila(w młodości) Ida Gabrysia (też w młodości) Odpowiedz Link
diana89 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 28.02.06, 18:27 dlaczego Mila tylko w młodości? Odpowiedz Link
kormoran7 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 04.03.06, 23:40 Zdecydowanie Laura:)Ja zawsze lubilem dziewczyny z Pazurkami i dlatego Laura jest ta za ktora najwiecej przepadam.Pozdrawiam Odpowiedz Link
sylvie21 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 06.03.06, 08:15 no właśnie dlaczego??? przecież ludzie się nie zmieniają zbytnio i ona raczej też nie.Co ma Mila z młodych lat ,czego nie ma teraz????? Odpowiedz Link
zielloniutka Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 07.06.06, 11:45 Ida - jedyna podobna do prawdziwego człowieka. nie ma się co oszukiwac, reszta to postacie wybitnie fikcyjne, w realnym życiu nie występują i dobrze! nikt by z takimi chodzącymi ideałami nie wytrzymał:DDD Odpowiedz Link
jottka etam 07.06.06, 12:11 mama żakowa to je ona:) nie rozumiem, czemu nikt jej nie wymienił, kobieta z klasą, umie robić piękne hipopotamy, nie mdleje na widok myszy, a jak fasolka sie przypali, to można zjeść bułkę z serkiem Odpowiedz Link
dakota77 Re: etam 07.06.06, 14:20 Masz rację, to poważne przeoczenie:). bardzo lubię mamę Żakową. Jest ciepłą, wyrozumiałą osobą, normalną matką, a nie taką pomnikową Matką Polką jak niektóre postaci;-) Odpowiedz Link
sowca Re: Natalia !! 12.06.06, 22:49 przykro mi to powiedziec, ale nie przepadam za Gabrysia. Jest zbyt idealna. Bardzi lubiłam ją w Kwiecie Kalafiora, Idzie Sierpniowej i OPium w rosole... ale w nowszych ksiazkach jets nietety coraz gorzej;/ Moimi ulubionymi bohaterkami sa Natalia i Ida:) Lubię też Kreskę i Pyzę. Odpowiedz Link
martina.15 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 14.06.06, 23:21 Mila. Niezły charakter, dużo doświadczenia i... piękne przemyślenia momentami. No i oczywiście jej Kal Amburka :) Odpowiedz Link
asiunia311 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.06.06, 20:27 Patrycja. Zdecydowanie Pulpecja. Charakterna kobitka z klasą, a nie jak ta ślamazarna Natalia... Może być jeszcze Ida, stanowi doskonałą przeciwwagę dla najświętszej Gabrieli. I jeszcze miło wspominam Elkę Strybę, ale autorka tak brutalnie "porzuciła" tę postać, zupełnie jakby nie była ona siostrą miągwy!!! Pozostaje liczyć, że w CZARNEJ POLEWCE, z nieszczęsnym Ignacym Juniorem w roli głównej ( jakoś to przełknę...), choć na chwilę mignie wraz z Tomusiem. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.06.06, 22:50 w pelni popieram, potwierdam i generalnie sie zgadzam. me loves Pulpa! :) Odpowiedz Link
szprota Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 01:39 a ja myślę, że polubiłabym Romę, gdyby M.M. mi na to pozwoliła :) Odpowiedz Link
asiunia311 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 09:14 No właśnie, ale Pani M. nie dała nam i jej szansy... Szkoda. Tyle fajnych postaci "się marnuje", a promowane są te bezpłciowe i bezbarwne, moim zdaniem...Vide Róża i Gabrysia... Odpowiedz Link
szprota Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 13:25 ależ obie byłyby całkiem znośne, gdyby je nieco odbrązowić i zamiast w mowie pozornie zależnej używać zwrotów typu wspaniałe, dzielne kobiety choć raz pokusić się o sformułowanie typu bierne, zagubione czy ciepłe kluchy. we wcześniejszych częściach było to bardziej strawne ze względu na buntownicze strumienie świadomości Tygryska, ale w Żabie mi tego zbrakło. Odpowiedz Link
dominikaaa3 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 07.07.06, 17:25 Najlepsza jest i PATRYCJA i RÓZA ;) Odpowiedz Link
trrruskawa Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 08.07.06, 13:23 Zależy pod jakim względem "najlepsza"... Ja nie umiem sie zdecydowć: Gabrysia Mila Ida Odpowiedz Link
szpileczka44 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.07.06, 18:57 Gabrysia- ideał w czystej postaci Odpowiedz Link
tuskaroz Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.07.06, 14:16 Według mnie to też Gabrysia:) Mimo tego, że Pyziak ją opuścił, ona sobie radziła. Dała mu też drugą szansę, którą on oczywiście zmarnował. Była wtedy bardzo dzielna. Musiała wychować Pyzę, Tygryska (sama) i Ignacego Grzegorza (z niewielką pomocą G. Stryby). Wychowywała swoje dzieci jak mogła najlepiej, mimo ze unikała rozmowy o ojcu Pyzy i Tygryska (to by ją na pewno bolało!!!!!!). Myślę że Gabusia jest wspaniała i naprawdę trochę podobna anioła (radzi sobie ze wszystkim!). Kiedy miała 17 lat, to nieudolnie, ale jednak, poradziła sobie podczas choroby Mili, zajmowała się siostrami, czasami gotowała, robiła zakupy, podjęła się zrobienia tortu dla ojca z okazji imienin, starała się zaprzyjaźnić z panią Szczepańską... Czasami chciałabym być Gabrynią. Odpowiedz Link
amalanka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 29.07.06, 10:32 Kreska Patrycja Odpowiedz Link
amalanka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 29.07.06, 10:29 wiem że się włączam po stu latach i pewnie nikt tego nie czyta, ale czy możemy zrobić dyskusje o facetach z Jeżycjady? niewiele ich w prawdziwym życiu. Mój ulubiony: Florian Górski czyli Baltona w młodości wczesnej Bobcio. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tuskaroz Re: GABA 14.08.06, 13:29 Wedlug mnie też gaba. Ale oprócz niej: Natalia, Patrycja, Cesia. To juz chyba wszystko...;) Odpowiedz Link