Dodaj do ulubionych

Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:.........

09.02.06, 21:05
Dla mnie Gabrysia, ponieważ zawsze mimo wszystko ze wszystkim sobie jakoś
radziła i nigdy sie nie poddawała.Dzielna i mocna kobieta.
Obserwuj wątek
    • diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:40
      a według mnie Natalia. :))
      • diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:46
        Natalia Borejko, obecnie Rojek -> jest inteligentna [tak jak prawie wszyscy w
        MM książkach], zaradna, zawsze wie co się dzieje nawet bez słow, jest dzielna.
        Umi wybierac ludzi, z którymi chce utrzymywać kontakt. Tak jak np Nerwus
        w ,,Nutria i Nerwus". Zawsze wiedziała, że to nie jest mężczyzna swojego życia
        i czekała tak długo, aż wreście wyszła za Robrojka. Według mnie, to był
        rozsądny wybór. tak, tak Natalia jest moja ulubiona i chciałabym być taka jak
        ona :D. Ktoś się zgadza? :D
      • diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:55
        aha :D i jeszcze kto. Mila Borjeko [Babi]. Dużo mniej ją lubie niż Natalie, ale
        też lubie. Jak czytałam Jeżycjadę na początku, to nie zabardzo ją polubiłam,
        ale od jakiegoś czasu lubie. Nie wiem od jakiego czasu. Myslę, że
        od ,,Kalamburki", ale nie pamiętam dokładnie. Nawet dałam swojej pięknej
        czarnej kotce tak na imie na jej czesc. :] Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza
        Natalcie Borejko-Rojek i Mile Borejko.
        • dziewczynaaaa1 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 07.07.06, 17:05
          Wedlug mnie najlepsza jest Patrycja ale to jeszcze za czasów przed ślubem.Była
          taka pewna siebie,niezależna!Szkoda że nia ma w kasiążkach Musierowicz jakiejs
          takiej dziewczyny singielka!Odwaznej,silnej,ciekawej postaci z
          interesującym,oryginalnym życiem ,innym niż wszyscy.Takiej jakich jest ogromna
          ilość na świecie a mało sie o nich mówi.
    • wuefka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.02.06, 21:51
      Dla mnie również Gabrysia - zdecydowanie.
    • malgosia99222 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 14:20
      Kreska
      • jessy3 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 16:50
        Gaba - zawsze chciałam być taką jak ona.
    • croyance Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 17:44
      Laura przed nawroceniem.
      Ida
      • verdana Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 10.02.06, 23:11
        Gabrysi nie znoszę. Jest fatalną matka (faworyzuje syna, karze i nagradza w
        zupełnie nieodpowiednich momentach). W dodatku jest egzaltowana.
        Ja najbardziej lubię Cesię.
        • diana89 zamało Cesia występuje w Jeżycjadzie 10.02.06, 23:16
          Według mnie, Cesia za mało występuje w Jeżycjadzie. My nic o niej nie wiemy tak
          za bardzo. POZDRAWIAM :):)
          • diana89 Re: za mało Cesia występuje w Jeżycjadzie 10.02.06, 23:17
            boze :> trzymajcie mnie ! Jak ja napisałam ,,za mało" haha. ok. Sama się
            poprawiłam. POZDRO :D
          • sylvie21 Re: zamało Cesia występuje w Jeżycjadzie 11.02.06, 12:24
            Tez to zauwazyłam, Cesia za mało występuje,może w nastepnej części cos o niej
            wspomną...
            • rrooda Re: 11.02.06, 13:01
              z Borejkówien - Ida!
              z reszty - musiałabym się głęboko zastanowić
      • tk_s Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 17:37
        Laura przed nawróceniem - zgadzam się w 100%
        Ida też fajna w sumie:)
        • wszystkienikizajete Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 22:50
          Gaba - czasem mam jej "obraz" przed oczami, kiedy się mazgaję, i staram się być
          dzielna (co nie zawsze się udaje)
          Ida - 100% kobiecości :)
        • klaudziol111 Jednak po głębszym zastanowieniu - Trolla 29.07.06, 16:55
          Pełna pogody ducha, chumoru, optymizmu - pomimo swojej ciężkiej choroby.
    • lunalovelight Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 11.02.06, 14:46
      idusia - kawal zadziory.
    • przemkowa.b Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 11.02.06, 21:56
      Cesia, a potem Kreska i Patrycja...jakoś tak:)
      • kaprysia Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 13:40
        Cesia, Kłamczucha i Kreska - za Borejkównymi nie przepadam. Mam senstyment do
        Gaby i Idy z pierwszych częsci, ale z biegiem lat stały się nie do zniesienia,
        Gaba Matka Polka,a Iduś jakaś wiecznie skrzywiona. Mila za bardzo zaszczuta
        przez starego Ignaca. No może jeszcze Pati. Róża to oferma i bezmyslne dziewczę
        (jak można na studiach nie wiedzieć, jak się dzieci robi???), Laura
        antypatyczna i ma schizę na punkcie jak najszybszego zaciągnięcia obojetne kogo
        do ołtarza.
        • froydis Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 13:55
          A ja mam jaks dziwna slabosc do Beaty z "Brulionu BB"... - choc na poczatku
          szczerze jej nie znosilam, ale tak to juz u mnie jest... Nie wiem, ma w sobie
          jaks fajna tajemnice, cos niepokojecego, szkoda ze tak pozniej przepadla i
          praktycznie w ogole jej nie ma w pozostalych czesciach... Patrzcie! - mialam
          oddac swoj glos na Natalie (ktora uwielbialam do tego stopia, ze na
          bierzmowaniu wybralam wlasnie jej imie) lub Ide, ktora zawsze mnie strasznie
          rozsmieszala swoimi neurotycznymi zachowaniami, ale jak sie dluzej
          zastanowilam, to wkoncu zwyciezlyla Beata... A propos, pamietacie jej
          wspanialego brata? :-)
    • malgosia99222 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.02.06, 15:50
      no i jeszcze Idusia, faktycznie,choć czasem jest taka wkurzajaca- jej relacje z
      synkiem są zabójcze, mam wrażenie , ze ona normalnie czuje respekt_chociaż
      może to zbyt poważne słowo -przed Józinkiem...hm..że Józinek jej nie traktuje
      zupełnie serio.Ale nie pejoratywnie- nie potrafie tego okreslić, ale uwielbiam
      właśnie stosunki Ida- syn, od "zarania dziejów " tj od krasnala :)
    • diana89 Re: NaTaLCiA 12.02.06, 22:19
      Natalia jest najlepsza :] koniec. kropka. :] tak ja uwazam :]
    • czekolada72 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 13.02.06, 09:58
      Jako dorosłe, dojrzałe kobiety - zdecydowanie Gaba i Ida
      Jako nastolatki - Cesia i Gaba
      I jeszcze Julia , tylko do którego worka z nią??
    • asia-fb Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 17.02.06, 15:24
      Gabrysia i Aniela z wcześniejszych tomów.
      Pulpecja, Kreska i Nutria za całokształt.
    • biljana Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 17.02.06, 16:08
      Dla mnie bezapelacyjnie Ida. Lubie tez Pulpe i Anielke. Za to zupelnie nigdy
      nie moglam pojąc Gaby, Cesi, Kreski. Widocznie sama jestem jedza:)
      • stravvbery Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 18.02.06, 22:53
        Gabrysia
        Natalia Ida
        Laura i Roza
        w takiej kolejnosci;)
    • a.firecka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.02.06, 09:34
      Patrycja i Róża
      • diana89 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.02.06, 19:33
        Natalia !!!!!
    • coralina Re: Najlepsza kobieta w J. 24.02.06, 21:20
      Obiema rękoma typuję Gabrysię - za to, że zawsze wie kim jest, za dobre serce i
      piękny sposób życia. Niedościgniony ideał, :)
      • jasmina_a Re: Najlepsza kobieta w J. 28.02.06, 18:18
        Laura Kreska Mila(w młodości)
        Ida Gabrysia (też w młodości)
        • diana89 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 28.02.06, 18:27
          dlaczego Mila tylko w młodości?
          • kormoran7 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 04.03.06, 23:40
            Zdecydowanie Laura:)Ja zawsze lubilem dziewczyny z Pazurkami i dlatego Laura
            jest ta za ktora najwiecej przepadam.Pozdrawiam
          • sylvie21 Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 06.03.06, 08:15
            no właśnie dlaczego??? przecież ludzie się nie zmieniają zbytnio i ona raczej
            też nie.Co ma Mila z młodych lat ,czego nie ma teraz?????
            • laura-gomez Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 07.06.06, 09:16
              Ida!!!
              • zielloniutka Re: Najlepsza kobieta w ,,JEŻYCJADZIE" to..... 07.06.06, 11:45
                Ida - jedyna podobna do prawdziwego człowieka. nie ma się co oszukiwac, reszta
                to postacie wybitnie fikcyjne, w realnym życiu nie występują i dobrze! nikt by
                z takimi chodzącymi ideałami nie wytrzymał:DDD
                • jottka etam 07.06.06, 12:11
                  mama żakowa to je ona:) nie rozumiem, czemu nikt jej nie wymienił, kobieta z
                  klasą, umie robić piękne hipopotamy, nie mdleje na widok myszy, a jak fasolka
                  sie przypali, to można zjeść bułkę z serkiem

• dakota77 Re: etam 07.06.06, 14:20
                    Masz rację, to poważne przeoczenie:). bardzo lubię mamę Żakową. Jest ciepłą, wyrozumiałą osobą,
                    normalną matką, a nie taką pomnikową Matką Polką jak niektóre postaci;-)
                    • sowca Re: Natalia !! 12.06.06, 22:49
                      przykro mi to powiedziec, ale nie przepadam za Gabrysia. Jest zbyt idealna.
                      Bardzi lubiłam ją w Kwiecie Kalafiora, Idzie Sierpniowej i OPium w rosole...
                      ale w nowszych ksiazkach jets nietety coraz gorzej;/
                      Moimi ulubionymi bohaterkami sa Natalia i Ida:) Lubię też Kreskę i Pyzę.
    • martina.15 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 14.06.06, 23:21
      Mila. Niezły charakter, dużo doświadczenia i... piękne przemyślenia momentami.

No i oczywiście jej Kal Amburka :)
    • asiunia311 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.06.06, 20:27
      Patrycja. Zdecydowanie Pulpecja. Charakterna kobitka z klasą, a nie jak ta
      ślamazarna Natalia... Może być jeszcze Ida, stanowi doskonałą przeciwwagę dla
      najświętszej Gabrieli. I jeszcze miło wspominam Elkę Strybę, ale autorka tak
      brutalnie "porzuciła" tę postać, zupełnie jakby nie była ona siostrą miągwy!!!
      Pozostaje liczyć, że w CZARNEJ POLEWCE, z nieszczęsnym Ignacym Juniorem w roli
      głównej ( jakoś to przełknę...), choć na chwilę mignie wraz z Tomusiem.
      • ready4freddy Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 24.06.06, 22:50
        w pelni popieram, potwierdam i generalnie sie zgadzam. me loves Pulpa! :)
    • szprota Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 01:39
      a ja myślę, że polubiłabym Romę, gdyby M.M. mi na to pozwoliła :)
      • asiunia311 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 09:14
        No właśnie, ale Pani M. nie dała nam i jej szansy... Szkoda. Tyle fajnych
        postaci "się marnuje", a promowane są te bezpłciowe i bezbarwne, moim
        zdaniem...Vide Róża i Gabrysia...
        • szprota Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 25.06.06, 13:25
          ależ obie byłyby całkiem znośne, gdyby je nieco odbrązowić i zamiast w mowie
          pozornie zależnej używać zwrotów typu wspaniałe, dzielne kobiety choć raz
          pokusić się o sformułowanie typu bierne, zagubione czy ciepłe kluchy. we
          wcześniejszych częściach było to bardziej strawne ze względu na buntownicze
          strumienie świadomości Tygryska, ale w Żabie mi tego zbrakło.
    • dominikaaa3 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 07.07.06, 17:25
      Najlepsza jest i PATRYCJA i RÓZA ;)
    • trrruskawa Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 08.07.06, 13:23
      Zależy pod jakim względem "najlepsza"...
      Ja nie umiem sie zdecydowć:
      Gabrysia
      Mila
      Ida
    • szpileczka44 Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 09.07.06, 18:57
      Gabrysia- ideał w czystej postaci
    • tuskaroz Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 12.07.06, 14:16
      Według mnie to też Gabrysia:)
      Mimo tego, że Pyziak ją opuścił, ona sobie radziła. Dała mu też drugą szansę,
      którą on oczywiście zmarnował. Była wtedy bardzo dzielna.
      Musiała wychować Pyzę, Tygryska (sama) i Ignacego Grzegorza (z niewielką pomocą
      G. Stryby).
      Wychowywała swoje dzieci jak mogła najlepiej, mimo ze unikała rozmowy o ojcu
      Pyzy i Tygryska (to by ją na pewno bolało!!!!!!).
      Myślę że Gabusia jest wspaniała i naprawdę trochę podobna anioła (radzi sobie
      ze wszystkim!).
      Kiedy miała 17 lat, to nieudolnie, ale jednak, poradziła sobie podczas choroby
      Mili, zajmowała się siostrami, czasami gotowała, robiła zakupy, podjęła się
      zrobienia tortu dla ojca z okazji imienin, starała się zaprzyjaźnić z panią
      Szczepańską...
      Czasami chciałabym być Gabrynią.

• amalanka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 29.07.06, 10:32
        Kreska
        Patrycja
    • amalanka Re: Najlepsza kobieta w "JEŻYCJADZIE" to:........ 29.07.06, 10:29
      wiem że się włączam po stu latach i pewnie nikt tego nie czyta, ale czy możemy
      zrobić dyskusje o facetach z Jeżycjady? niewiele ich w prawdziwym życiu. Mój
      ulubiony: Florian Górski czyli Baltona w młodości wczesnej Bobcio. Pozdrawiam
    • klaudziol111 GABA 29.07.06, 16:51
      j/w
      • tuskaroz Re: GABA 14.08.06, 13:29
        Wedlug mnie też gaba.
        Ale oprócz niej: Natalia, Patrycja, Cesia.
        To juz chyba wszystko...;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka