ojuciasan 26.07.09, 14:41 Co sądzicie? Którego wolicie? Zapytałam o to samo na forum "Mole książkowe", ale jakoś nie było zainteresowania... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 14:56 Ja uwielbiam Chwina - zwłaszcza "Złotego pelikana", który dowodzi ogromnej erudycji i świetnego słuchu językowego autora. Huelle jakoś mi jeszcze nie wpadł w ręce - a co polecasz? Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 14:58 A i zapomniałam dopisać - choć to pewnie sprawa w ogóle nie mająca znaczenia przy wyborze książki, ale Stefan Chwin, jakiego znam ze zdjęć wydaje mi się być czarującym, dystyngowanym panem. Nie powiem - taki typ meskiej urody podoba mi się Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 15:25 O, jak się cieszę, że jest jakiś oddźwięk Masz rację, Chwin jest bardzo kulturalnym, dystyngowanym panem Huelle to już inne pokolenie, ale też jest bardzo sympatyczny. I niepokorny Ale obaj to moim zdaniem wspaniali pisarze (i nie przemawia przeze mnie patriotyzm lokalny, serio!). Chwina lubię najbardziej "Hanemanna" i "Esther", gdyż jest w nich tajemnica, którą uwielbiam. A co do Huellego, to polecam... wszystko "Weiser Dawidek" (powieść magiczna!), "Mercedes Benz" (ciepło i humor), "Castorp" (zagadka, klimat starych fotografii), "Ostatnia wieczerza" (książka z kluczem). Opowiadania też polecam... Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 16:12 Poprzeglądałam recenzje "Ostatniej wieczerzy" i postanowiłam się skusić Jakiś dobry klimat panuje nad morzem, bo wielu współczesnych pisarzy stamtad pochodzi, co zreszta mnie nie dziwi, bo sama jestem z urodzenia zachodniopomorzanką Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 17:06 Bo to morze daje natchnienie Ale "Ostatnia wieczerza" jest chyba najbardziej "nietypową" książką Huellego - może zacznij jednak od którejś ze starszych, na dobry początek?... Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 18:26 Hmm. Oczywiście mogę pójsć za Twoją sugestią, ale mogłabyś mi zdradzić, na czym polega owa "nietypowość"? Bo szczerze mówiąc to teraz bardzo podsyciłaś moją ciekawość ojuciasan ty mnie normalnie na złą drogę sprowadzasz Najpierw przekonałaś do ebooków, a teraz zachęcasz - skutecznie - do zaczytania się w pewnym gdańszczaninie Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 18:35 Sorry Nietypowa, bo chyba najbardziej kontrowersyjna, dotykająca różnych dwuznacznych współczesnych zjawisk (wspominałam, że z kluczem I chyba najtrudniejsza (przynajmniej konstrukcyjnie). Sama zobaczysz, jak już przeczytasz Nie zniechęcam Cię, ale chyba zaczęłabym od "Mercedesa" lub "Castorpa" z pięknym wątkiem miłosnym (zwłaszcza, jeśli czytałaś "Czarodziejską Górę" Manna). Nie będziesz żałować (znowu kuszę!). Odpowiedz Link
ca.melia Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 12.01.10, 14:53 > Ja uwielbiam Chwina - zwłaszcza "Złotego pelikana", który dowodzi > ogromnej erudycji i świetnego słuchu językowego autora. > Huelle jakoś mi jeszcze nie wpadł w ręce - a co polecasz? miałam z Chwinem wykłady - okropny facet Odpowiedz Link
f-ox Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 18:57 Polecałbym "Mercedesa" na początek, ale może dlatego, że lubię stare samochody... A obu tych pisarzy wysoko oceniam. Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.07.09, 22:10 Mam już "Mercedesa" I jak tylko potomstwo raczy swe oczęta zamknąć siadam do czytania. Wiem, moje dzieci mają nieludzkie pory kładzenia się spać;P Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 00:06 Bez przesady z tą porą, 22.10?... W końcu są wakacje Odpowiedz Link
abepe Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 00:11 Hej, hej. Mogę dołączyć do rozmowy? Bardzo lubię twórczość obu panów (choć moja koleżanka była studentką Chwina i twierdzi, że to dośc zadufany w sobie facet) Nie czytałam jeszcze wszystkich ich książek. Z niewymienionych chyba wcześniej: Chwin: - przepadam za "Krótką historią pewnego żartu" (piękne opisy przedmiotów), - warto przeczytać "Kartki z dziennika" - bardzo inteligentne, sarkastyczne uwagi na temat otoczenia i rzeczywistości, - "Żona prezydenta" - widziałam kiedyś na jej temat ciekawą dyskusję z autorem, ale specjalnie mnie nie poruszyła, - "Dolina Radości" - dobrze by jej zrobiło skrócenie o 1/3, bo autor przedobrzył z wymyślaniem zwrotów akcji, czasami miałam poczucie przegadania i chęci popisania się erudycją. Huelle: - wymieniony już wcześniej "Castorp" - cudowny zwłaszcza gdy się zna Gdańsk, - "Opowiadania na czas przeprowadzki" - czytałam, ale kompletnie nie pamietam (nie wiem, o czym to świadczy). Wstyd przyznać, ale "Weisera Dawidka" zamówiłam sobie dopiero wczoraj. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 00:21 Zgadzam się co do "Doliny Radości" Chwina! Lubię jego styl, ale ta mnie cokolwiek znużyła Co do tego, czy zadufany, to prywatnie niech sobie będzie, a co mi tam... "Opowiadania na czas przeprowadzki" Pawła Huelle to wczesna twórczość, młodzieńcze opowiadania zebrane, tak mi się zdaje: sympatyczne, ale i nic nadzwyczajnego - ostatnie podobno są za to rewelacyjne: "Opowieści chłodnego morza" (zamierzam kupić jak najszybciej Odpowiedz Link
abepe Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 00:25 ojuciasan napisała: > Zgadzam się co do "Doliny Radości" Chwina! Lubię jego styl, ale ta mnie > cokolwiek znużyła Co do tego, czy zadufany, to prywatnie niech sobie będzie > > a co mi tam... Ta uwaga była w odpowiedzi zdanie Kasi, że wygląda na uroczego) > "Opowiadania na czas przeprowadzki" Pawła Huelle to wczesna twórczość, > młodzieńcze opowiadania zebrane, tak mi się zdaje: sympatyczne, ale i nic > nadzwyczajnego - ostatnie podobno są za to rewelacyjne: "Opowieści chłodnego > morza" (zamierzam kupić jak najszybciej Aj, niedawno wyrzuciłam je z koszyka w trakcie koniecznej eliminacji. A były w promocji( Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 00:33 Uroczy i zadufany - te cechy czasem współgrają "Opowieści chłodnego morza" - nie martw się, na pewno będzie jeszcze niejedna okazja. A za "Weisera Dawidka" ręczę Można się zaczytać i zaczarować! Odpowiedz Link
abepe Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 11:04 ojuciasan napisała: > Uroczy i zadufany - te cechy czasem współgrają > "Opowieści chłodnego morza" - nie martw się, na pewno będzie jeszcze niejedna > okazja. Słusznie. Niestety za dużo tych okazji i nie wytrzymuje portfel i powierzchnia regałowa > A za "Weisera Dawidka" ręczę Można się zaczytać i zaczarować! Wiem, wiem. Kupiłam go z 10 lat temu zagranicznej przyjaciółce w ramach przybliżania współczesnej prozy polskiej razem z kilkoma innymi pozycjami (ona się zatrzymała na "Opium w rosole", bo wyjechała z Polski mając 12 lat, dlatego wstyd mi, że sama go jeszcze nie czytałam Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 17:03 abepe napisała: ... dlatego wstyd mi, że sama go > jeszcze nie czytałam Nie ma się co wstydzić! Czasem książka musi zaczekać na swój czas. "Wszystko zaczyna się i kończy we właściwym miejscu i czasie" Odpowiedz Link
abepe Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 27.07.09, 23:07 ojuciasan napisała: > abepe napisała: > ... dlatego wstyd mi, że sama go > > jeszcze nie czytałam > > Nie ma się co wstydzić! Czasem książka musi zaczekać na swój czas. > "Wszystko zaczyna się i kończy we właściwym miejscu i czasie" Weiser będzie jeszcze musiał zaczekać. Na półce oczekujących na przeczytanie spory tłok)A tu jeszcze mąż mi podrzuca lektury, które właśnie skończył i uznał za warte przeczytania Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 25.08.09, 21:00 Skończyłam właśnie czytać "Opowieści chłodnego morza" i jestem po prostu zauroczona. Na swój sposób surowe, chłodne opowieści, a jednocześnie pełne emocji, pasji. Do delektowania się wieczorami w towarzystwie dobrej herbatki Oj, gdzie ja byłam, że nie przeczytałąm tego wcześniej. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.08.09, 00:14 Prawda?... Mają swój urok Odpowiedz Link
kasia111177 Re: Kasiu - 27.08.09, 22:46 Biorę w ciemno Człowiek morza się we mnie obudził Odpowiedz Link
f-ox Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 26.10.09, 15:46 Dla mnie Huelle to najlepszy i moze nawet jedyny bez zastrzeżeń współczesny pisarz polski młodego pokolenia (bo nie licze żyjących klasyków, nawet nie wiem, kto jeszcze zyje i czy pisze, wielu ostatnio odeszło, np mój ulubiony Herling-Grudziński). Cenie jeszcze Dukaja, ale to już z zastrzeżeniami, innym dopiero daję szansę Odpowiedz Link
jasminkowo Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 28.10.09, 23:18 a ja nie podjeme sie porownania tworzcosci obu panow, bo kazdy z nich tworzy cos innego, jednyego w swoim rodzaju Ksiazki pana Huellego to ksiazki, ktore czyta sie - ze sie tak wyraze - sprawnie i z hcecia natychmiastowego dokonczenia, w pewnym sensie relaksujace. Pan Chwin to juz cos innego, jego pwoiesci wymagaja naprawde duzego zrozumienia i cierpliwosci ze strony czytelnika. ich sie nie da ot tak przeczytac sobie, je trzeba zaglebic. bylabym niesprawiedliwa piszac, ze tak nie jest w przypadku P. Huellego ale skupiam sie na Chwinie Ja bardzo lubie czytac ksiazki obu panow, sa dla mnie zupelnie rozne, zupelnie inny styl soba przedstawiaja i zupelnie innego myslenia wymagaja. Pan Chwin nawiazuje do romantyzmu wlasciwie w kazdej ze swoich ksiazek, stad pewnie trudnosci w zrozumieniu przez wiele osob, w przebrnieciu przez rozmyslania i opisy... ale faktycznie - to ma swoj urok no i pozwole sobie zburzyc obraz pisarza - nie jest zadufanym w sobie, nie nazwalabym go tak. mialam przyjemnosc zdawania egzaminu u pana Chwina i byla to faktycznie przyjemnosc. a ze pisarz nie nalezy do gadatliwych....wazy kazde slowo....ja osobiscie lubie takie spokojne rozmowy, bez pospiechu i narzucania sobie czegos wzajemnie uroczy jest, bo tworzy swego rodzaju aure czlowieka z glowa w chmurach Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 29.10.09, 03:57 Pewnie masz wiele racji, choć ja jednak wyżej sobie cenię Pawła Huelle, właśnie za tę jego niezwykłą lekkość języka - ale to są już subiektywne oceny. Jednak mimo różnic, o których wspomniałaś, obaj mają ze sobą coś wspólnego, specyficznego dla tego miasta, dla tego morza i dla pewnej odrębności tej krainy i ludzi z nią związanych. Wyczuwam tę "gdańskość" w ich książkach i szaleńczo ją lubię A co do tego zadufania - cóż, mnie ono osobiście nie wadzi i nawet, gdyby pan Chwin był odrobinę zadufany, to w końcu miałby do tego solidne podstawy, czyż nie? Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 29.10.09, 03:59 f-ox napisał: > Dla mnie Huelle to najlepszy i moze nawet jedyny bez zastrzeżeń współczesny > pisarz polski młodego pokolenia (bo nie licze żyjących klasyków, > > Jestem skłonna się z tym zgodzić Odpowiedz Link
nikadaw1 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 11.01.10, 15:59 Paweł Huelle urodził się w 1957 roku. więc może nie przesadzajmy z tym "młodym pokoleniem" najbardziej lubię "Krótką historię pewnego żartu" Chwina - po prostu esencja Gdańska. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 11.01.10, 17:56 nikadaw1 napisała: > Paweł Huelle urodził się w 1957 roku. więc może nie przesadzajmy z tym "młodym > pokoleniem" > > najbardziej lubię "Krótką historię pewnego żartu" Chwina - po prostu esencja Gd > ańska. Czyli jest nawet bardzo młodym pokoleniem, bo porównywałam z "klasykami", czyli np. Herlingiem-Grudzińskim, Konwickim, Myśliwskim, Andrzejewskim, Iwaszkiewiczem Moim zdaniem to jedyny współczesny polski pisarz tej klasy - choć za młody jeszcze, żeby o tym wyrokować, zobaczymy, czy przetrwa próbę czasu. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 12.01.10, 10:41 No i juz wiem co bede kupowac przy nastepnej wizycie w Polsce. Bardzo bym chciala czytac wiecej polskich autorow, ale sie przestalam orientowac kogo naprawde warto. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Chwin i Huelle - gdańscy pisarze. 12.01.10, 15:28 marjanna1 napisała: > No i juz wiem co bede kupowac przy nastepnej wizycie w Polsce. > Bardzo bym chciala czytac wiecej polskich autorow, ale sie przestalam > orientowac kogo naprawde warto. > Huellego polecam szczególnie najnowsze "Opowieści chłodnego morza" A z powieści - poza oczywiście "Weiserem Dawidkiem" - "Castorp" oraz "Mercedes Benz". Odpowiedz Link