negev56 21.06.07, 19:22 zakładam o nim wątek, bo tak jakby rozmywa się w różnych wątkach, a wart jest osobnego, tym bardziej, że uwaga uwaga www.portalkryminalny.pl/content/view/158/35/ Brajn, dzięki za link do tego portalu, bardzo sobie go chwalę) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo 21.06.07, 19:29 Po człowieku-netoperku straciłam jakoś zapał do czytania tego autora. Ze wszystkich skandynawskich autorów z którymi miałam do czynienia, ten jakoś najmniej przypadł mi do gustu. Zobaczę, czy następne mi się spodobają. PS. Portal naprawdę fajny Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo 22.06.07, 12:48 oj, dobrze zrobiłaś negev z tym rozdzieleniem, sama sie kiedyś zastanawiałam,żeby rozdzielić wszystkich Skandynawów, bo wątek o pisarzach "z północy" jest za długi, lepsze są konkretne nazwiska, a link ciekawy ale nie doczytałam do końca o Nesbo, bo za duzo info o książkach, których jeszcze nie przeczytałam Odpowiedz Link
beatanu Re: Jo Nesbo 19.09.07, 22:27 siostra_pelagia napisała: > Po człowieku-netoperku straciłam jakoś zapał do czytania tego autora. A ja właśnie skończyłam "Człowieka-nietoperza" i... mam ochotę na więcej! Podoba mi się sposób, w jaki Nesbö kreśli postacie, podobają mi się australijskie legendy i skandynawskie wtręty, sporo dystansu, fajne poczucie humoru, brak cukierkowatości i... sposób Harrego na "przepracowywanie" traumatycznych przeżyć. Chętnie sięgne po jego kolejne książki. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo -Człowiek nietoperz 22.06.07, 13:04 wklejam wątek z innego: mam mieszane uczucia co do tej pozycji, wiem, to pierwsza pozycja tego autora, jakiś ten Harry rozlazły, myslałam że akcja będzie w Norwegii a tu Australia, czyzby pozazdrościł Mankellowi akcji w Białej Lwicy? tęsknią ci skandynawowie za ciepłem, czy co? no nic, zrobię drugie podejście Re: Jo Nesbo - Człowiek nietoperz negev56 18.06.07, 17:16 + odpowiedz Faktycznie, "Człowiek nietoperz" średni jest, ale później czeka Cię nagroda, wyobraź sobie Opty "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" a zapowiadają trzecią część tej trylogii z Oslo "Pentagram" • Re: Jo Nesbo opty2 19.06.07, 08:50 + odpowiedz negev56 napisała: > Faktycznie, "Człowiek nietoperz" średni jest, ale później czeka Cię nagroda, > wyobraź sobie Opty "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" a zapowiadają trzecią część tej trylogii z Oslo "Pentagram" rozumiem,że jeszcze jest szansa polubić Nesbo i Harrego? trzeba przeczytać po kolei jak podałaś? gardło, klucz i czekać na pentagram? • Re: Jo Nesbo negev56 19.06.07, 17:40 + odpowiedz Harry jest fajny, trochę Rebusowaty, czytaj w tej właśnie kolejności, spodoba Ci się. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Jo Nesbo 23.06.07, 10:34 W zeszłym tygodniu przeczytałem "Czerwone gardło". Nie powaliło mnie na kolana. Owszem, ma zalety: - trzyma w napięciu -interesujący jest wątek rozliczeń z nazizmem i kolaboracją, norweskich "trupów w szafie" itd. - drapieżna ironia (policjant-nazista zostaje szefem komórki do walki z nazizmem) Fabuła, a zwłaszcza jej główna intryga (jedna osoba o trzech tożsamościach) jest za bardzo literacka, co może być zarówno zaletą, jak i wadą. Brakuje też tego co jest największym atutem Mankella - opis obyczajowosci, diagnoza pewnych zmian społecznych i kulturowych (choć środowisko neonazistów jest wiarygodnie i sugestywnie zarysowane). Odpowiedz Link
nzuri Re: Jo Nesbo 06.07.07, 20:55 No i doczytałam się, ze wczoraj wyszedł Pentagram. Czy ktoś miał go w rękach i gdzie? Bo mnie się nie udało dopaść... Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 05.08.07, 22:02 z całej trylogii "Pentagram" jest najlepszy, tak uważam, choć Czerwone Gardło i Trzeci klucz też są bardzo dobre. Świetna intryga, a tak zakręcona, że za diabła nie domyśliłam się kto...No i Harry Hole, klasa sama w sobie, taki drugi Rebus. Genialny detektyw, alkoholik, który stoczył się na samo dno, ale to on doprowadza do końca całe śledztwo i wyjaśnia wątek Ellen, swojej partnerki i jeszcze wstrząsająca scena przy Starym Kościele Aker. Mam nadzieję, że Nesbo nie powiedział ostatniego słowa. Odpowiedz Link
della.street Re: Jo Nesbo 10.08.07, 16:27 Wczoraj w Empiku zakupilam w pakiecie 2 poz. Nesbo w korzystnej, jak sadze, cenie. www.empik.com/showobject.jsp?objectId=2919881¤tCategory=1020300 Odpowiedz Link
boc1 Re: Jo Nesbo 19.11.07, 17:57 a teraz w empiku jest w trojpaku za 50 zl. kupilam i zamierzam go stestowac wreszcie, bo niepoterz czekal bezskutecznie od daaaaaaawna Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 20.11.07, 19:05 Odpowiedzcie forumowiczki: Co lepiej kupić trylogię Nesbo czy trójpak Fowlera ("Podziemnie rzeki Londynu", "77 zegarów", a tzreciej nie pamiętam). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Fowlera, Fowlera, Fowlera! 20.11.07, 19:24 Oczywiście że Fowlera, Fowlera, Fowlera! Ta trzecia to Widownia w mroku. Mam dalej się wydzierać, czy wystarczy. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 20.11.07, 19:25 forumowiczka pierwsza mówi, tu masz link do Fowlera forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=36632254&a=36632254 bardzo ciekawy, i nie ma mowy, przeczytasz, przeczytasz co do Nesbo...też przeczytasz, bo obu bardzo warto. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 20.11.07, 19:39 Dzieki Negew, wolę odpowiedź Pelagii (poza tym Fowler jest całe 5 zł tańszy). Odpowiedz Link
anmanika Re: Jo Nesbo 23.11.07, 14:11 Jakos mnie ten Nesbo nie powalił na kolana, taka fala tsunami po Mankellu. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo 23.11.07, 15:57 Mi też niespecjalnie przypadł do gustu. Z omawianych tu Skandynawów chyba najmniej. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo 27.11.07, 11:05 no negev, lepiej żeby mi podszedł ten Nesbo bo wczoraj kupiłam w końcu ten polecany trójpak, do świąt niedaleko Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 27.11.07, 17:43 Oj weź Opty, Nesbo jest w porządku, a Harry Hole...przecież lubimy Rebusa, tak? Bohaterowie bardzo podobni do siebie, tajemnice i intrygi do rozwikłania są, tylko czytać i delektować się Odpowiedz Link
opty2 Re: Czerwone gardło - Jo Nesbo 28.01.08, 11:28 I część przeczytana przyznam, że niezłe to było, początkowo miałam wątpliwości czy temat odgrzebany z II wojny będzie ciekawy ale akcja toczyła się wartko, niejasne podejrzenia miałam wcześniej, ale na końcu autor zaskoczył czytelników "chorobą" , Harry to wyjątkowy "nieudacznik", sama czasami się dziwię, w jaki sposób policjanci (podobni Harremu) funkcjonują w tym środowisku, (ostatnio zrozumiałam nareszcie indywidualizm Rebusa, ma polskie korzenie, więc wszystko jasne, zostałam też zaskoczona podjęciem odważnego tematu faszyzmu i neonazizmu w Norwegii, trochę inaczej teraz ich postrzegam, zobaczymy co przyniesie II część ale dopiero po krótkiej przerwie Odpowiedz Link
negev56 Re: Czerwone gardło - Jo Nesbo 28.01.08, 18:58 Aha, mówiłam ,że będzie niezłe ). Wracając to Hole'a, Boscha czy Rebusa, tylko desperaci nie mający praktycznie już nic do stracenia, bo przegrali wszystko, mogą tak funkcjonować. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 28.01.08, 19:28 A ja dopiero co kupiłam "Człowieka - nietoperza" i trochę żałuję. Ale tylko 10 zł, więc może przeżyję. Odpowiedz Link
beatanu Re: Jo Nesbo 28.01.08, 21:36 minkipinki napisała: > A ja dopiero co kupiłam "Człowieka - nietoperza" i trochę żałuję. Ale tylko 10 > zł, więc może przeżyję. Ale nie żałuj na zaś! (no chyba, że już przeczytałaś) Mnie się akurat bardzo podobało (pisałam o tym wyżej) A "Czerwone gardło" jeszcze bardziej. "Trzeci klucz" - to równie mistrzowsko napisana i poprowadzona powieść, ale przyznam, że negatywnie zaskoczyło mnie rozwiązanie Przede mną kolejna przygoda z panem Hole, no uwielbiam tego faceta i kobiety wokół niego, i już! Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 28.01.08, 21:49 beatanu napisała: , no uwielbiam tego faceta i > kobiety wokół niego, i już! Mam tak samo ), jesteś tam bliżej, może Nesbo planuje coś nowego, nic nie słychać ? Na pocieszenie zamówiłam sobie "Księżyc z lodu" Wagnera. Odpowiedz Link
beatanu Re: Jo Nesbo 29.01.08, 00:04 negev56 napisała: > Mam tak samo ), jesteś tam bliżej, może Nesbo planuje coś nowego, nic nie > słychać ? To fajnie, jesteśmy już całe dwie Jo Nesbø napisał kilka nowych rzeczy, na szwedzki są tłumaczone dość szybko, mam nadzieję, że również po polsku ukażą się niebawem... Po "Pentagramie" jest "Frelseren" (Zbawiciel) i "Snømannen" (Bałwanek?) Oprócz nowości jest jeszcze nowo-stara rzecz "Karaluchy" (z 1998), nie czytałam i nie wiem, czy to też z Harrym Hole w roli głównej. Ja sobie dozuję czytanie tych powieści, żeby móc je smakować dłużej Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo 29.01.08, 10:15 negev56 napisała: > > Na pocieszenie zamówiłam sobie "Księżyc z lodu" Wagnera. też zamówiłam sobie Wagnera ale też Y. Sigurdardottir "Weź moją duszę" (islandzka pisarka) i czekam na Ase Larsson "Burza z krańców ziemi" (4 luty) ach ci skandynawowie, coś mam do nich słabość Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 29.01.08, 18:24 opty2 napisała: > ale też Y. Sigurdardottir "Weź moją duszę" (islandzka pisarka) > i czekam na Ase Larsson "Burza z krańców ziemi" (4 luty) Ooo, mamy podobne zamówienie, Sigurdardottir razem z Baldaccim już idą w paczce, i też czekam na Ase Larsson . > ach ci skandynawowie, coś mam do nich słabość ), ja też... Odpowiedz Link
opty2 Re: "Trzeci klucz" 03.02.08, 15:28 II część trylogii przeczytana rzeczywiście moja koncepcja intrygi wzięła "w łeb", Nesbo nieźle ją zamotał ale na szczęście Beate uratowana ale co to za zakończenie? to tak się szanuje czytających po nocach? współczuję tym, którzy nie mają pod ręką trzeciej części, do tych, którzy przeczytali: jedna sprawa wydaje mi się nie wyjaśniona, kto napadał na na pozostałe banki? Odpowiedz Link
negev56 Re: "Trzeci klucz" 03.02.08, 15:43 opty2 napisała: > do tych, którzy przeczytali: > jedna sprawa wydaje mi się nie wyjaśniona, kto napadał na na > pozostałe banki? tego już nie pamiętam, musiałabym odświeżyć sobie lekturę. Ciekawa jestem, która część spodoba Ci się najbardziej, mi Pentagram Odpowiedz Link
panikarola Re: "Trzeci klucz" 18.08.08, 10:15 ja mam stosunkowo na swiezo, ale nie pamietam tez... zdaje sie, ze to byl jakis nasladowca, schwytany dzieki Beate, ktora dostrzegla na ktoryms z filmow video z napadu, ze skrapla sie na szybie oddzielajacej okienko kasowe od sali para z oddechu rabusia. czy zle mi sie kojarzy?... Odpowiedz Link
jgiovanna Czerwone gardło i Trzeci klucz przecztane, super:) 20.08.08, 21:05 jutro zabieram się za Pentagram. Odpowiedz Link
opty2 Re: Pentagram - Jo Nesbo 07.02.08, 10:23 no i po sprawie, czyli III część trylogii przeczytana rzeczywiście, autor się już "wyrobił" w pisaniu kryminału i zaskakuje nas co rusz zwrotami akcji, choć należy do tych, którzy w końcówce lubią pokazać jokera, więc na zgadnięcie: kto i co nie macie szans ale to chyba lepiej, co? ja w każdym bądź razie zostałam wyprowadzona w pole ale to już ostatni raz ) jakos innych pozycji Nesbo ci u nas brak, dlaczego? Odpowiedz Link
ka2 Re: Jo Nesbo 08.02.08, 11:28 zapiszę się do fanklubu nie mogłam sie oderwać, szczególnie od części drugiej wspomniane w wątku książki o dwóch leciwych detektywach Fowlera też przeczytalam, ale potrafilam się od nich oderwać Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 13.02.08, 08:44 Wczoraj wzięłam się za "Człowieka - nietoperza" i jestem pozytywnie zaskoczona. Obawiałam się tej lektury, a tu w sumie miła niespodzianka. Co prawda wydaje mi się, że po 100 potrafię wskazać sprawcę, ale może się mylę. Odpowiedz Link
zorija Re: Jo Nesbo 23.02.08, 08:29 Przeczytałam "Czerwone gardło" i też zapisuję się do fanklubu. Harry fajny, intryga ciekawa no i rozbudowany wątek obyczajowy. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 29.03.08, 15:06 Żałuję, że nie kupiłam trójpaku w Empiku, jak był. "Pentagram" jest doskonały. Mam nadzieję, że nie trzeba czytać wszystkich części po kolei. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 29.03.08, 18:00 Każda część to odrębna zagadka, więc tu nic nie tracisz, natomiast wszystkie trzy spina równoległe śledztwo prowadzone przez Hole'a w sprawie zabójstwa swojej partnerki Ellen i to jest warte przeczytania wszystkich trzech części po kolei. Zaczęłaś od ostatniej części, więc od razu wszystkiego się dowiesz, ale mimo wszystko ja bym nie odpuściła, warto przeczytać wszystkie Hole. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Jo Nesbo 30.03.08, 09:58 Coś mi się wydaje, że i wątek przemytu broni jest kontynuacją poprzednich tomów. Zresztą, jeśli chodzi o poprzednie tomy, muszę liczyć na hojność biblioteki, może uda mi się je wypożyczyć, kiedy zapomnę, co było w "Pentagramie" Odpowiedz Link
negev56 Tylko nie piszcie kryminałów 30.06.08, 21:55 świetny wywiad. No i jest nadzieja na więcej polonia.wp.pl/country,0,kat,86476,wid,10097387,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1 Odpowiedz Link
opty2 Re: Dzięki Negev :) 01.07.08, 11:34 super przesłanie końcowe zabrania się konkurencji dla Harrego ! ciekawe przymioty Norwegów: szczerość i nieśmiałość, hm... zampomniał chyba o małomówności i skrytości Odpowiedz Link
negev56 :)) 01.07.08, 18:37 tak mniej więcej wyobrażam sobie Harry'ego Hola, z małymi korektami...widząc zdjęcie Nesbo. Odpowiedz Link
opty2 Re: :)) 02.07.08, 10:57 Aha, czyli totalny brzydal z problemami? co to nie lubi być gwiazdą Odpowiedz Link
beatanu Re: :)) 02.07.08, 11:17 opty2 napisała: > Aha, czyli totalny brzydal z problemami? Jaki brzydal, jaki brzydal? Mnie działa na hormony, na przykład na tym zdjęciu 194.68.4.204/forum/c/7469C.jpg I podobnie, jak Negev tak wyobrażam sobie Harry'ego Hole, bez większych poprawek. Odpowiedz Link
opty2 Re: :)) 03.07.08, 10:06 najwyraźniej jestem w mniejszości na mnie w ogóle nie działa, może na żywo jakoś by podziałał? Hola staram się wyobrazić wirtualnie Odpowiedz Link
jgiovanna Re: Jo Nesbo 04.07.08, 21:24 Czy mogę zacząć czytać od książki "Trzeci klucz", czy muszę najpierw "Czerwone gardło"? Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 04.07.08, 21:39 Oj nie , zacznij od Czerwonego Gardła, potem Trzeci Klucz i Pentagram, zachowasz chronologię, i będziesz wiedziała po kolei co i jak. To ważne. Jesteś w tej szczęśliwej sytuacji, że masz od razu całą trylogię w zasięgu ręki, aż zazdroszczę . Odpowiedz Link
taclem Re: Jo Nesbo 27.05.09, 22:42 "Wybawiciel" już za nieco ponad miesiąc: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=4 Odpowiedz Link
moonfog Re: Jo Nesbo 15.06.09, 14:34 taclem napisał: > "Wybawiciel" już za nieco ponad miesiąc: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=4 niby pierwszego lipca, a dosc niewiele o nim wciaz, w Merlinie w zapowiedziach wciaz po nim nie ma sladu, jedynie cos na stronie Dolnoslaskiego... Odpowiedz Link
taclem Re: Jo Nesbo 15.06.09, 16:31 Terminy premier w Merlinie niemal nigdy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Empik.com prowadzi przedsprzedaż od kilku tygodni. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo 15.06.09, 18:17 To, że empik prowadzi przedsprzedaż, nic nie znaczy. Zwyczajnie biorą od ludzi kasę, a sprzedawać będą tak jak mówi termin premiery, nie wcześniej... tyle, że kasą już obracają (a bardzo tego potrzebują). Wydaje mi się, że jeszcze parę dni, i Merlin i allegro zasypią nas Wybawicielami, najlepszy przykład "W bagnie" Indridasona, już jest . No i chyba ze dwa lata czekamy na nowego Nesbo, więc jeszcze dwa tygodnie nie stanowią . Odpowiedz Link
doghouse_reilly Re: Jo Nesbo 11.07.09, 09:51 Zgadzam się, te kilkanascie miesięcy czekania na nowego Harrego (Hole'a - bo Bosch z Punktu ciut mnie zawiódł) to za długo, ale było warto... Dla mnie Nesbo to najbardziej niedoceniany autor kryminałów... No nie, chyba brdziej pomijany w Polsce to Robert Wilson.. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo 11.07.09, 15:25 Wilsona usiłowaliśmy trochę polansować, ale chętnych na niego raczej nie było forum.gazeta.pl/forum/w,33434,88402899,,Wilson_Robert.html?v=2 Odpowiedz Link
doghouse_reilly Re: Jo Nesbo 11.07.09, 15:43 A nie wie nikt, czy kolejne powiesci Wilsona beda tlumaczone na polski? Bo kolejny Nesbo, po Wybawicielu, ponoc jest juz w planach? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo 11.07.09, 16:16 Wilson się raczej słabo sprzedawał, więc obawiam się, że na razie wydawać go nie będą. Pojawia się często na allegro w oryginale. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Wybawiciel 20.07.09, 13:08 Tym razem Hole wyjaśnia sprawę zabójstwa jednego z członków Armii Zbawienia. Niezła intryga, a rozwiązanie zagadki i prawda "kto" jak zwykle zaskoczyła mnie. Tylko historia Wybawiciela i motywy nim kierujące, zupełnie nie trafiły do mnie i uważam, że były wydumane. Spokojnie Nesbo mógł to inaczej rozegrać ). A poza tym, Harry Hole robi za abstynenta, więc dziwnie się z tym czujemy, znaczy Hole i ja. Nigdy nie uwierzę, że Harry się zmienił, coś musi się wydarzyć, więc pełna niepokoju czekam na następną książkę . Odpowiedz Link
carollcat Re: Jo Nesbo 20.09.09, 21:29 Czasami czytając recenzje wychodzi sie jak Zabłocki na mydle Po przeczytaniu, że "najsłabszy ze Skandynawów" nie kupowałam, czekałam az sie w bibliotece pojawi, więc jak do tej pory udało mi sie przeczytać "Trzeci klucz" i "Pentagram", i to w odwrotnej kolejności. Ale zdecydowanie autora musze zaliczyć do ulubionych, nie wiem co jest w tych książkach, ale chce sie je czytać (przynajmniej mnie). I bohater jakiś taki fajny, z poczuciem humoru, choć czarnego, co jest dziwnie rzadkie wśród śledczych, z reguły są ponurzy i wściekli. Odpowiedz Link
doghouse_reilly Re: Jo Nesbo 21.09.09, 13:37 Któż śmiał napisać, że "najsłabszy ze Skandywawów"? Harry, ty tego słuchasz i nie ripostujesz... Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo - Wybawiciel 24.09.09, 14:22 no cóż, Nesbo im więcej pisze, tym lepiej mu to wychodzi ten Wybawiciel to naprawdę dobra książka, mimo że nie byłam zachwycona zakończeniem (nie spodziewałam się takiego ruchu Harrego a może wręcz jego braku), to stwierdzam,że bardzo dobrze się to czytało, intryga wciągająca i zagmatwana, Harry jak zawsze outsideruje, rozwiązanie zaskakujące, stawiam 5 ps. coraz częsciej w tematach skandynawskich pojawiają się imigranci i związane z nimi problemy, czyli samo życie Odpowiedz Link
opty2 Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 11:15 znowu muszę sie powtórzyć: Nesbo coraz lepiej pisze więc i w Pierwszym śniegu mamy wciągającą rozbudowaną intrygę, problemy samego Harrego no i ekscytujące zakończenie, którego nie sposób przewidzieć cóż trzeba więcej? chyba tylko czasu i spokoju na przeczytanie tej książki polecam, daję 9/10 Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 18:46 Myślę, że Nesbo jest najlepszym skandynawskim pisarzem, w obecnej chwili. Niezmiennie trzyma wysoki poziom, każda kolejna powieść jest lepsza od poprzedniej, a Pierwszy śnieg to majstersztyk. Odpowiedz Link
padma Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 21:57 Nie czytałam nic wcześniej Jo Nesbo, jakoś tak pod wpływem impulsu i opisu na okładce kupiłam "Pierwszy śnieg" i jestem zachwycona! Zapisuję się do fanklubu Niestety nic więcej w księgarniach nie znalazłam, więc będę musiała polować w bibliotece lub na allegro, więc doradźcie, proszę, za co się zabrać? Sięgnąć po trylogię czy może coś późniejszego? Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 22:09 Witaj w klubie Gdyby sumiennie podejść do tematu, to najpierw Człowiek nietoperz, potem Trylogia z Oslo - koniecznie w kolejności Czerwone gardło, Trzeci klucz i Pentagram, potem Wybawiciel i Pierwszy śnieg. Sporo osób po przeczytaniu Człowieka Nietoperza rezygnowała z Nesbo, ale później i tak się nawracała. Zazdroszczę, tyle dobra przed Tobą . Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 22:25 Myślę, że zacznij od Trylogii, jest absolutnie genialna, i Nesbo lubi wspomnieć parę historii z trylogii w następnych powieściach. Odpowiedz Link
padma Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 20.04.10, 22:29 Dzięki, nawet łatwo będzie skorzystać z tej rady, bo Trylogia u mnie w bibliotece ostatnio stała wciąż na półce Ja w ogóle się na tym forum czuję trochę jak dziecko z sklepie z zabawkami i pełną skarbonką Nie czytałam jeszcze w ogóle nic tylu polecanych tu autorów! Ale to taaakie przyjemne uczucie, mieć w czym wybierać Odpowiedz Link
opty2 Padmo :) 21.04.10, 09:29 jak widzę cos tam kryminalnego czytałaś obowiazkowego Larssona, Grimes i Hannah, nawet Alvtegen Ci się trafiła na tym Forum rzeczywiście masz szansę znaleźć coś odpowiadającego Twojemu gustowi, bo wybór jest spory pozdr. Odpowiedz Link
padma Re: Padmo :) 21.04.10, 10:17 Jeszcze Fossum i ze dwa Mankele Ale faktycznie niewiele więcej No, przed blogiem całego Cooka, ale teraz już mi się mniej podoba... A i Fossum, i Larsson i Alvtegen to przez Was oczywiście! A zanim znajdę kolejnego Nesbo, chyba kupię dzisiaj Anne Holt, też kusząco wygląda Odpowiedz Link
opty2 Re: Padmo :) 21.04.10, 12:00 padma napisała: A zanim > znajdę kolejnego Nesbo, chyba kupię dzisiaj Anne Holt, też kusząco > wygląda Holt jak najbardziej jest warta polecenia jej przedostatnia książka To, co się nigdy nie zdarza (ze stycznia) jest bardzo, bardzo dobra Holt dobrze byłoby przeczytać wg kolejności (tak jak Nesbo) Odpowiedz Link
hajota Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 03.05.10, 20:36 Przeczytałam właśnie "Czerwone gardło". Z początku szło trochę opornie, ale jak już wciągło, to wciągło Doobre! Jutro idę po więcej. Na szczęście wszystko jest w mojej bibliotece osiedlowej. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Pierwszy śnieg 03.05.10, 21:07 Nesbo jest świetny, i nic tak nie cieszy, jak powiększające się grono fanów. Jeśli mogę, to po Nesbo proponuję Iana Rankina z Johnem Rebusem . Odpowiedz Link
chiara76 pytanie o kolejność 09.07.10, 12:09 zaintrygowało mnie to nazwisko, nie ukrywam, nieznane mi dotąd. Mam pytanie jedno i konkretne, czy jest jakaś kolejność według której powinnam je czytać, czy mogę sięgnąć po chociażby najnowszą? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
januanio Re: pytanie o kolejność 20.11.10, 11:51 Harry Hole 1. Nesbo Jo - Harry Hole 01 - Człowiek-nietoperz.rtf 2. Nesbo Jo - Harry Hole 02 - (Karaluchy) – w Polsce nie wydana Dwie pierwsze jak wynika z www.portalkryminalny.pl/content/view/158/35/ , to nie są arcydzieła. Od Trylogii Oslo jest dużo lepiej. 3. Nesbo Jo - Harry Hole 03 - Trylogia Oslo 01 - Czerwone Gardło 4. Nesbo Jo - Harry Hole 04 - Trylogia Oslo 02 - Trzeci_klucz 5. Nesbo Jo - Harry Hole 05 - Trylogia Oslo 03 – Pentagram 6. Nesbo Jo - Harry Hole 06 – Wybawiciel 7. Nesbo Jo - Harry Hole 07 - Pierwszy śnieg 8. Nesbo Jo - Harry Hole 08 – Pantera- w Polsce nie wydana Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: pytanie o kolejność 20.11.10, 12:17 januanio napisał: > 8. Nesbo Jo - Harry Hole 08 – Pantera- w Polsce nie wydana Musze sprostowac ze Pantera, a wlasciwie Leopard, bo taki jest tytul na anglojezyczny rynek to nic innego, jak dopiero co wydane Pancerne serce. Tytul oryginalu Panserhjerte. Odpowiedz Link
wylinka7 Re: pytanie o kolejność 10.01.11, 10:16 Ja rozpoczęłam przygodę z tym autorem właśnie od "Pancernego serca" i nawet mi się podobało, tylko niestety w połowie zaczęło mi się dłużyć. Czy ci Skandynawowie mają jakiś konkurs "kto napisze najgrubszą książkę". Podsumowując: fajne postacie, niezły pomysł (choć do intrygi też mam trochę zastrzeżeń , ale nie będę się czepiać), ale przegadane. Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo - Pancerne serce 07.01.11, 13:17 Nesbo trzyma poziom w swojej ostatniej książce, Harry wraca do pracy po półrocznej przerwie, bo.... no własnie, znowu go wzywają, bez niego ani rusz Jak zawsze skomplikowana akcja, tropy rozsiane to tu to tam, czytelnik już już typuje mordercę, żeby za parę stron przekonać się o swojej pomyłce oczywiście problemy samego Hole'a jak zawsze są na miejscu, do tego dochodzą te z miejsca pracy plus konkurencja w postaci Kripos i mieszanka wybuchowa gotowa proponuję uzbroić się w pokaźną masę czasu plus jakieś przekąski, wyłączyć telefon i do działa czyli czytania, polecam, daję 9/10 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo - Pancerne serce 07.01.11, 14:09 Harry na samych przekąskach nie poprzestawał Odpowiedz Link
aka10 Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 11:08 W styczniu wychodzi po szwedzku jego kolejna ksiazka (Lowcy glow). Tym razem bez Harry-ego. Tutaj Jo po norwesku o swojej ksiazce: www.youtube.com/watch?v=JvTHkc1eThk Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 11:33 To fantastycznie, jest więc nadzieja na polski przekład. A o czym Nesbo opowiada (domyślam się, że o książce, tak w skrócie, chodzi mi o to, czy to kryminał z nowym bohaterem, czy coś innego. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 12:20 Łowca głów będzie opowieścią o biznesie i kradzieżach dzieł sztuki. Tytułowym bohaterem jest właśnie headhunter Roger Brown. We wrześniu 2010 roku już zaczęto zdjęcia do tego filmu. Ja tam osobiście wolałabym coś Harrym Hole Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 13:28 O, dziękuję . Chwilowo trzeba zapomnieć o Harrym, a ten Roger Brown może okazać się zupełnie dobrym... łowcą głów . Odpowiedz Link
aka10 Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 15:08 Film ma byc jesienia...(wydawnictwo Pirat pisze w zasadzie o sierpniu). Odpowiedz Link
aka10 Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 09.01.11, 15:11 Link do dzisiejszego artykulu w Dagens Nyheter (jesli ci, ktorzy rozumieja, nie wiedzieli lub przegapili) www.dn.se/livsstil/reportage/sondagsintervjun-med-jo-nesbo Odpowiedz Link
dachauka Re: Jo Nesbo -"Hodejegerne"- "Huvudjägarna" 10.01.11, 10:59 "Łowców głów" mam już za sobą, podobało się, nawet bardzo. Pochłonęłam w dwa wieczory. Koniec zaskoczył mnie kompletnie. Mimo to nie wiem, czy Wam się książka spodoba, możecie mieć zastrzeżenia co do prawdopodobieństwa biegu wydarzeń, a raczej nieprawdopodobieństwa. Mój mąż stwierdził, że to książka w stylu "zabili go i uciekł". A ja i tak polecam. Odpowiedz Link
ewe32la Re: Jo Nesbo 12.01.11, 21:08 Na szczęście Jo pisze następną książkę z Harrym. A 2 książka Jo, która jeszcze nie została przetłumaczona na j.polski właśnie jest tłumaczona Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jo Nesbo 12.01.11, 21:55 A to nie chodzi Karaluchy? Jeszcze tego na polski nie przetłumaczono. Odpowiedz Link
aka10 Re: Jo Nesbo 12.01.11, 22:29 "Karaluchy", to druga i chyba ta jest tlumaczona. Wobec tego jaka nastepna z Harym pisze? Odpowiedz Link
sw-franciszek Re: Jo Nesbo 22.08.14, 10:17 Ja kupiłem sobie kilka egzemplarzy w wydaniu poketowym. Są super, niedrogie, czcionka prawie, jak w dużym, a czyta się bardzo fajnie takie małe coś Odpowiedz Link
lunatica Re: Jo Nesbo 25.08.14, 14:05 sw-franciszek napisał(a): > Ja kupiłem sobie kilka egzemplarzy w wydaniu poketowym. Są super, niedrogie, cz > cionka prawie, jak w dużym, a czyta się bardzo fajnie takie małe coś Niestety kieszonkowe wydania Nesbo nie dla mnie… literki zdecydowanie za małe Odpowiedz Link
moleslaw Re: Jo Nesbo 11.09.14, 10:06 A ja dopiero zaczęłam czytać za to od razu się zakochałam i czytam już trzecia książkę Nesbo. Lepiej pozno niż wcale. Dla mnie jest rewelacyjny , kuleje mi chronoogia ale to dlatego że zaczynałam od "Wybawiciela" , teraz mam jeszcze dwa trzypaki i w żadnym nie ma "Człowieka nietoperza" a to jest pierwsze o ile rozumiem. Wrrr Odpowiedz Link
sw-franciszek Re: Jo Nesbo 13.10.14, 13:53 Jak porównywałem, to uznałem, że nawet nie ma wielkiej różnicy. Skonsultowałem sobie też z osobą, co ma słaby wzrok i przyznała mi rację, że jest spoko druk Odpowiedz Link
e_e_i_a Re: Jo Nesbo 05.11.14, 10:10 Jo Nesbo ma ciekawy cykl z Harrym Hole. Napisane są ciekawie i wciągają Odpowiedz Link
malgog Re: Jo Nesbo 25.05.16, 15:32 Nowa książka z Harrym Hole w marcu 2017 5 minuta 50 sek wywiadu...sam autor potwierdza dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/jo-nesb-czego-sie-nie-dotknie-odnosi-sukces,200528.html Odpowiedz Link