Dodaj do ulubionych

spodziewam się dziecka

13.12.06, 18:37
Za trzy tygodnie mam urodzić dziewczynkę. Ponieważ jestem od lat pasjonatką
Jeżycjady, którą miedzy innymi cechuje niezwykłość imion niektórych
bohaterów, juz kiedyś postanowiłam nadać swemu przyszłemu dziecku właśnie
imię rodem z książek Musierowicz. Niestety, kiedy przyszło do faktów, okazało
się, że z wyborem mam jednak problemy: np. ulubiona Ida- podobno imię to
stało się bardzo popularne, a z przyczyn oczywistych nie chciałabym dać na
imię "modnego" imienia. Czy słyszałyście lub same byłyście w takiej
sytuacji,że kierowałyscie sie wyborem imienia bazując na Jeżycjadzie???
Będzie fajnie, jeśli rzucicie pomysłami!
Obserwuj wątek
    • julus_d Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 18:50
      Nie wiem, czy jestme adresatem tego postu, ponieważ zwracasz się "słyszałyście" a ja jestem facetem. Ja tam bym dawał Ida i bym się nie przejmował! Nie słyszałem, żeby było popularne, a jeśli nawet to napewno Gabrysia, Natalia i Patrycja są w tym momencie dużo bardziej popularnymi imonami. Nie wiem czy jesteś już pewna płci dziecka. Jeżeli nie to w przypadky chłopca proponowałbym braćpod uwage imię Damazy lub Cyryl. Choć sam osobiście imię mam dość rzadkie, to jednak nie jest ono (nad czym w sumie ubolewam) dziwne. Na imie mi Julian ;)
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 18:58
        Przepraszam za niewłaściwą końcówkę fleksyjną: - łyście, oczywiście wszyscy
        przedstawiciele rodu meskiego również dopuszczenie do dyskusji!!! Czy
        posiadanie imienia dość rzadkiego, jak sam piszesz, nie nastręczało Ci w życiu
        jakis niedogodności? Pytam, ponieważ nie chciałabym córeczce "narobic"
        niepotrzebnego bigosu...
        • julus_d Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 19:26
          Nie nie nastręczało. A wręcz nawet pomagało/pomaga nadal bo zawsze było wiadomo, że "Julek to Julek" i nie trzeba dodawać nazwiska ;) Choć rzeczywiście, gdybym miałimie rzadkie to mogło by być.straszne. Przez mojąszkołe przewineli siejuż Odetta(Odi), Gniewomir(Gniewko), Skarbomir(Skarbek), Gerard i pewnie jeszcze inne których już nie pamiętam i jakośsobie radzili :) Ale najlepiej wybrać takie, żeby było rzadkie, ale nie nie spotykane. Ida spełnia te wymogi ;)
          • laura-gomez Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 19:39
            nie znam żadnej Idy. moim zdaniem jest to mało popularne, ale bardzo ładne
            imię:) ja, jeżeli kiedyś bede miała córeczkę, nazwę ją Laura (ale nie na cześć
            Tygrysa):D
            • dakota77 Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 20:09
              Ida popularna? Nie znam zadnej Idy. Jezeli to imie ci sie podoba, nadaj je dziecku i nie przejmuj sie
              moda. Te bardzo modne w tej chwili to na pewno Julia i Laura, od lat tez Natalia. I wszystko to sa ladne
              im iona, ktorych dziecko nie bedzie sie wstydzic. Jestem za Ida:)
          • mmaupa Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 21:31
            Ida, Ida! Ladnie sie zdrabnia (Idzia, Idusia), jest miedzynarodowe i latwo je
            wymowic wlasciwie w kazdym jezyku (co np mojemu bratu Witkowi nastreczalo
            problemow). Moda sie nie przejmowac!
    • smallwitch Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 20:11
      Niespełna pół roku temu urodziłam Idusię :)))
      Na forum dzieci czerwcowych 2006 to imię się nie powtarza, przejrzałam też imona dzieci ze stycznia, lutego, marca, kwietnia i maja tego roku i żadnej Idy tam nie ma, natomiast aż pięciokrotnie powtarza się imię Iga. Tak więc myslę, że ze spokojem możesz dać na imię swojej córeczce Ida:))))
      Na razie tylko raz spotkałam się ze zdziwieniem na dźwięk imienia mojej cóeczki. W pozostałych przypadkach słyszę: "sierpniowa???" na co odpowiadam, że czerwcowa, ale pochodzenie "sierpniowe" :)))))))))
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 17.12.06, 19:57
        Gratuluję Idusi. Coraz bardziej skłaniam się ku temu wyborowi. A gdzie znaleźć
        można forum dzieci np. listopadowych czy grudniowych?
    • the_dzidka Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 20:40
      Przede wszystkim - gratulacje :-)
      A mnie od razu z wiadomych względów nasuwa się Mila...
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 23:39
        Dziękuję za gratulacje. Mila też wchodzi w grę, pytanie (rodem z Czarnej
        polewki)tylko brzmi: od Melanii czy Mileny? Melania to dla mnie nieodłączne
        skojarzenie raczej z "Przeminęło z wiatrem" aniżeli z Milą Borejko. Chociaż
        właściwie, co to za różnica - już znajomi, a zwłaszcza rodzina wyraża zdziwienie
        moim upodobaniem do imion literackich. Może to faktycznie nie ma większego sensu?
        • the_dzidka Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 23:49
          Ja bym przewrotnie dała imię Melania ("Przeminęło.." :-), ze zdrobnieniem Mila
          (Jeżycjada) - zawsze to pole do popisu,kiedy sypną się pytania :)
          Czy możemy być pewni, że po przyjściu na świat dziecka pojawisz sie tutaj, dasz
          nam znać, jaką decyzję w końcu podjęłaś, i - że będziesz nas odwiedzać? :-)
          • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 23:59
            Z pewnością! O ile obowiązki MATKI (!!!) nie zamkną mnie między kuchnią,
            sypialnią a pokojem dziecinnym (coś na kształt Cesi), choc na razie trudno by mi
            było wyobrazić sobie coś takiego. Jak wiadomo jednak, życie jest pełne
            niespodzianek... Może odkryję swoje "nowe powołanie" i powiem za Różą: me
            objęcia zawsze były takie puste... Nie, jednak nie, takiego patosu jednak bym
            nie zniosła!
        • paulla10 Re: spodziewam się dziecka 15.12.06, 19:30
          A nawet jeśli z Przeminęło z wiatrem to co? Mela-najbardziej pozytywna postać
          książki!
    • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 20:56
      na imionach sie nie znam, ale nick to masz fajny :)
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 23:44
        Dzięki! Nie zgadłbyś jego pochodzenia. Czasem wystarczy pozostawiony przez
        bałaganiarską koleżankę "śmieć" w postaci spisu autorów jakiejś tam konferencji.
        A wtedy hulaj dusza! Bynajmniej miałam pewność, że jest mała szansa na
        powtórzenie...
        • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 23:58
          nie zgadlbym, ale wiki/google podsunely mi taki trop :) natomiast Ty pewnie bys nie zgadla, z czym mi sie skojarzylo :) pomyslalo mi sie automatycznie Porto Cervo na Sardynii :))) pal diabli, ze miedzy Kruczym Mostem - autorem a Jelenim Portem - portem ;) jest spooora roznica - skojarzenia chodza swoimi drogami :D
          • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 00:03
            całkiem blisko, chociaż ta moja pontecorvo to chyba raczej biolożka od ewolucji
            płazów, czy cos w tym stylu :)
            • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 17.12.06, 19:59
              Przepraszam, chyba jednak biologiem! O ile Giovanni to facet ... :))
              • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 00:25
                Giovanni to zdecydowanie facet :)
            • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 21.01.07, 22:24
              aaa! :) musialem wyszukac ten watek, zeby to dopisac :) wiedzialem, ze to Pontecorvo skads znam! to zjazd z Autostrady Slonca w okolicach Monte Cassino :)
              • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 22.01.07, 12:23
                Brawo za pamięć i kojarzenie, widzę , że się nie poddałeś...
              • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 22.01.07, 12:35
                Brawo za kojarzenie faktów- widzę, że się nie poddałeś...
    • rapsodiagitana Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 21:38
      Ida ślicznym imieniem jest :) W dodatku bezpretensjonalnym, moim zdaniem, choć
      oryginalnym. Sama noszę imię wśród moich rówieśników niezbyt popularne
      (Martyna), które dopiero w ciągu ostatnich paru lat zrobiło się modne. Fajnie
      jest mieć imię rzadko spotykane, bo przynajmniej nikt się do mnie nie zwraca po
      nazwisku, nie nadaje przezwisk dla odróżnienia od imienników, ludzie łatwiej
      zapamiętują je, gdy się przedstawiam, nie powoduje nieporozumień...
      Gorzej pewnie z imionami dziwacznymi, ale Ida do nich nie należy. Więc śmiało :)
    • biljana Re: spodziewam się dziecka 13.12.06, 22:46
      Gratulacje ! Bedziesz miala troche spozniony prezent gwiazdkowy:)

Jestem za Idą. To piękne imie i bardzo oryginalne, a przy tym nie dziwne lub
      osmnieszajace. Imie, ktore bedzie sie dobrze nosilo:) Poza tym ja lubie imiona,
      ktorych sie nie zdrabnia (tzn. wiadomo, ze mozna uzywac spieszczen typu Idusia,
      Iduś, ale nie ma takiej relacji typu Katarzyna- Kasia).

Jako kontrkandydature pod uwage proponuje Anielke:) Choc wiem, ze wiele osob
      nie lubi tej bohaterki. Ale imie moim zdaniem ładne.
    • wierszyk-pana-leara Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 00:01
      GRATULACJE! pontecorvo! Duuuuże ESD dla Ciebie i malucha!
      Może zaczekaj z wyborem imienia, póki Jej nie zobaczysz? Może okaże się Idą, a
      może Małgosią? Ja bardzo lubię imię "Natalia", choć to miłość starsza niż
      jeżycjadowa, bo od samego mistrza Ildefonsa.
      • mmk9 Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 09:03
        No właśnie Małgosię chcialam zaproponować. Najbardziej jeżycjadowe z
        możliwych , a teraz oryginalne. Hahaha u mnie w klasie zawsze byly przynajmniej
        3 Gośki.
    • ginestra Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 00:29
      Ja tez uważam, ze trzeba zobaczyć osobiście córeczkę!
      W ogóle gratuluję i trzymam kciuki! Ale z tym zobaczeniem, to przynajmniej w
      moim przypadku to się sprawdziło - i to w odniesieniu do obydwu córek. Kiedy się
      ją widzi, przynajmniej ja tak miałam, to to nowe imię, które faktycznie jakoś
      chodziło być może po głowie wśród różnych takich intuicji imieniowych, nagle
      wydaje się oczywiste i naturalne. Trzeba koniecznie zobaczyć ją na żywo. Ja nie
      mogę zrozumieć tego jak rodzice na wiele nawet lat przed urodzeniem dzieci
      wymyślają imiona dla chłopca i dla dziewczynki i konsekwentnie temu nowo
      narodzonemu dziecku je nadają. A przecież każdy noworodek objawia swoją
      niepowtarzalność i temperament - wyglądem, spojrzeniem, głosem, zachowaniem itp.
      i przekazuje tym wszystkim takie naprawdę dojmujące wrażenie co do tego kim jest...
      Ale oczywiście nie zawadzi mieć w głowie jakieś ulubione imiona - w końcu nadaje
      się dzieciom te najpiękniejsze i najtrafniejsze z ulubionych, więc takie
      kompendium każdy na pewno ma. A w Jeżycjadzie są naprawdę fajne..
      Pozdrawiam!
      • mika_p Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 01:18
        E... jak już się ma je w brzuchu, to można wybierać, trafi się na właściwe. Jak
        bum cyk cyk.
        Moja cóka ma na przykład imię, którego nigdy w życiu nie rozważałam jako
        potencjalnego imienia dla potomstwa, a pod koniec ciąży po prstu się pojawiło i
        zostało. O.
        • jamniczysko Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 08:45
          Gratulacje. ;-)
          Fakt, że teraz przedszkola i podstawówki pełne są Natalii, Patrycji, Julii.
          Zauważyłam też trochę Gabryś, Anielek i Laur. Ale Id - nie. ;-) Mój syn miał
          być Idalią, i zawsze oddycha z ulgą, gdy Mu o tym wspominam.

A co do bardzo rzadkich imion, to większość dzieci przechodzi przez fazę
          dążenia do unifikacji, i wtedy rzadkie imię mocno ciąży. Wiem, bo przerobiłam w
          okresie przedszkolnym, kiedy moje dziecko o nader rzadkim imieniu (w naszym
          stutysięcznym mieście noszą je trzy osoby) przedstawiało się uparcie: "Michał
          jestem!"
          • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 00:23
            > Fakt, że teraz przedszkola i podstawówki pełne są Natalii, Patrycji, Julii.

prawie na temat: uslyszalem w PR3 przy okazji audycji poswieconym kolejnym dekadom ubieglego stulecia, ze prawdziwa eksplozja popularnosci imienia Patrycja nastapila w latach 80tych. natomiast dzis czytam, ze Julia bardzo modna. nie wiem czy to ma jakis zwiazek, ale dzieki opetaniu wygrzebana z otchlani pamieci Wanda i Banda dre sie wnieboglosy do wtoru "nie bede Julia!", zupelnie jakby mi to grozilo czy cos :D
      • ankq74 Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 11:15
        ginestra napisała:
        "Ja nie
        > mogę zrozumieć tego jak rodzice na wiele nawet lat przed urodzeniem dzieci
        > wymyślają imiona dla chłopca i dla dziewczynki i konsekwentnie temu nowo
        > narodzonemu dziecku je nadają."
        :]]]]
        ja tak właśnie zrobiłam - jestem straszną bałaganiarą zarówna jeżeli chodzi o
        sprzątanie i niestety tak samo miałam/mam z własną psychiką - to że spotkałam
        człowieka dzięki któremu mój kawałek świata zaczął się wreszcie jakoś
        logiczniej układać to było jak gwizdka z nieba - te nasze marzenia że kiedys
        tam będzie nasz wspólny dom, z kotem, psem, syneczkiem i córeczką to był bardzo
        istotny kawałek układanki. Tak że już wtedy wiedziałam że chłopczyk to będzie
        Kubuś a dziewczynka - Gabrysia. ( a wszyscy ci którym się nie podoba bo za
        bardzo oklepane - na drzewo:-))))))
        Teraz Kuba ma 3 lata, kocur 4 - i to by było na tyle jeżeli chodzi o realizacje
        planów.
        Ale już wiem - następne małe to będzie Jasiu albo Gabrysia - o!
        • ginestra Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 13:21
          Ja napisałam tylko, ze to ja, osobiście, nie mogę zrozumieć - nie chciałam, żeby
          zabrzmiało, ze to oceniam, czy coś. Po prostu każdy jest inny.

Jak piszesz u Ciebie wyszło dobrze, ze imię było wcześniej zaplanowane. Chodzi
          przecież o to, żeby zrobić tak jak się czuje, a przecież kochając dziecko chcemy
          mu wybrać z reguły najładniejsze imię - i takie wybieramy.

W moim doświadczeniu było natomiast coś takiego, że na przykład dla drugiej
          córki chodziło mi trochę po głowie imię Tamara - wydawało mi się ono fajne,
          takie z ikrą, no i znałam też jedną wspaniałą dziewczynę Tamarę i widziałam, że
          jest to imię rozpoznawalne wśród rówieśników "inplus", wesołe, sympatyczne.
          Kiedy jednak zobaczyłam córkę na żywo i troszkę poznałam ją z zachowania (to się
          da zauważyć już w pierwszych godzinach, przy karmieniu itp., a co dopiero w
          dalszych), to zdałam sobie sprawę, że w tej istotce pierwszoplanowe cechy są
          zupełnie inne. Oczywiście ma dziewczyna temperament i ikrę, ale przede
          wszystkim, w tamtych chwilach objawiała dojmująco coś takiego, że pasowało do
          niej imię zdecydowanie słodsze, delikatniejsze, jakieś takie "zwyczajne",
          pogodne, ładnie zdrabniające się itp. I intuicyjnie to stało się oczywiste jakie
          ono konkretnie ma być. I co ciekawe dla obu córek mieliśmy z mężem podobne
          "subiektywne" odczucia tego jakie będzie pasowało do dzieci imię. Zadecydowało o
          tym "poznanie na żywo". I obydwie swoje imiona bardzo lubią. Oczywiście każdy ma
          subiektywne odczucia na temat tego co mu się z danym imieniem kojarzy i czy ma
          potrzebę skonfrontowania pomysłu na imię z wyglądem i "charakterem" noworodka.

Ach i jeszcze apropos oryginalnych imion (również z inspiracji wątkiem o
          imionach Kopców), to przypomniało mi się jak aktorka Małgorzata Braunek w jednym
          z wywiadów mówiła, że wymyśliła dla córki imię śliczne i oryginalne, a przy tym
          pełne (buddyjskiego) znaczenia: Orinka = oświecona miłość.
          No i opowiadała, że córka do dziś nie może jej tego wybaczyć i męczy się z tym
          imieniem na każdym kroku. No i co tu powiedzieć.. Mama chciała jak najlepiej,
          ale widać, że faktycznie warto czasem te pomysły na imiona, tak jak pisaliście
          powyżej, przepuścić przez filtr realizmu, wyobrazić sobie odbiór dziecka wśród
          rówieśników itp. To takie luźne skojarzenie, ten wywiad.
          Pozdrawiam!
    • tobiasza Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 14:21
      Może kilka propozycji: Natalia i Patrycja, raczej nie, stały się
      zbyt "wyświechtane", Róża -też nie, dla mnie pretensjonalne, Laura chyba
      również. Może Elka (od Elżbiety)? A właśnie - co sądzisz o Aurelce, takie
      trochę nietypowe? Nie wybieraj tylko Idy, nie ten klimat na dzisiejsze czasy!
    • le_lutki9 Re: spodziewam się dziecka 14.12.06, 21:11
      Ja optuje za Matylda - bardzo lubie :)) Tzn imie, nie postac jezycjadowa.
      A skojarzylo mi sie, bo mam znajoma, ktora ma dwie coreczki: Matylde i Ide
      wlasnie :)
      Pozdrawiam
    • paulla10 Re: spodziewam się dziecka 15.12.06, 19:28
      A może by tak Mila? Melania...można zdrabniać też Mela;)
      • laura-gomez Re: spodziewam się dziecka 16.12.06, 10:02
        mnie się podoba Mila, albo MIlka, ale od Emilii
        • melba76 Re: spodziewam się dziecka 18.12.06, 21:11
          Jako mama Idy 2004 jestem za Idą! Sprawdzałam i np. w roczniku mojej córki jest
          ich niewiele. I nie spotkałam jeszcze dotąd innej Idy, no może raz na placu
          zabaw, a tak to same Ole i Tosie, Tosie i Ole ;)

No i jak to się zdrabnia przecudnie - Ida, Idusia, Idulin, Dusia, Duduś,
          Ideczka - córeczka, Idka - kosmitka, Dudinek, Dudi, Didinka - dziewczynka.... i
          tak dalej - po prostu - IDA!
          • melba76 Re: spodziewam się dziecka 18.12.06, 21:15
            Wygląda na to, że przez pół roku 04, cały 05 i cały 06 w Warszawie urodziły się
            22 idy - to chyba nie jest mocno popularne imię...(np. Julek ponad 800).

www.gorny.najlepsze.pl/imiona/index.php?
            • moldynamics Re: spodziewam się dziecka 23.12.06, 20:42
              Trochę się dziwię Twemu postanowieniu: po co nadawać imię własnemu dziecku
              patrzac na jakieś upodobania ksiązkowe? To znaczy : nie ma juz innych fajnych
              imion, czy jak?
              • meme84 Re: spodziewam się dziecka 29.12.06, 18:46
                Jak najbardziej popieram pomysł z Idą, imię bardzo ładne i postać fajna. A co
                powiesz na imię Kreski? Janina, Janinka, Janka? Moim zdaniem też bardzo ładnie.
                Ale tak jak to już stwierdzono, dopiero kiedy przytulisz córeczkę zobaczysz na
                kogo wygląda. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję.
    • wierszyk-pana-leara Re: spodziewam się dziecka 02.01.07, 22:09
      Pontercorvo!
      Pewnie słyszysz to pytanie co i raz: NO TO KIEDY? CZY TO JUŻ???
      Daj znać internetowym przyszywanym cioteczkom i wujaszkom jak już urodzisz,
      żebysmy mogli wypić indywidualne toasty za zdrowie, mądrość i poczucie humoru
      Twojej(Idusi?).
    • bitch.with.a.brain Re: spodziewam się dziecka 04.01.07, 23:34
      Ida to piekne imię.Oryginalne,ale nie dziwaczne.I malo pisania w formularzach:)
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 06.01.07, 09:26
        czesc
        urodziłam w sylwka (ja to mam szczescie) 3 godz. przed północa, po trzech dniach
        meki i usilowania, aby wywołac naturalny poród, no cóz, nie udało sie...
        niestety Ida i Mila nie przeszły, a ja wykonczona tym maratonem bolu nie mialam
        sily walczyc z wszystkimi >dobrymi radami>...Pozostała Alusia )alicja i tez jest
        dobrze... Teraz walcze by mala zechciala z wlasnej woli pic, nie chce sztucznego
        karmienia, nie tak wszystko planowałam. Mam nadzieje , ze starczy mi sil i
        cierpliwosci...
        • alitzja Re: spodziewam się dziecka 06.01.07, 11:57
          Gratuluję córeczki! I pięknego imienia (same je noszę;-)).
          I życzę mnóstwa cierpliwości, spokoju, radości - a Alusia niech rośnie piękna,
          mądra i grzeczna.
          Mocne uściski i buziaki dla obu pań:*
        • ciotka_paszczaka Re: spodziewam się dziecka 06.01.07, 12:35
          Gratulacje! Dla Mamy i Corki. A imie wybraliscie piekne-ladniejsze, niz Ida (De
          gustibus...).
          • jottka Re: spodziewam się dziecka 06.01.07, 14:28
            alicja piękne imię, jak z krainy czarów, no i literacko to jednak lepsza
            parantela:) wszystkiego dobrego i wesołego sylwestra za rok:)
            • uccello Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 19:13
              do jottki
              czemu: >literacko lepsza parantela<?
              to tak -jakbyś, porównywała kolor czerwony z niebieskim, mówiąc , który jest
              lepszy.
              • jottka Re: spodziewam się dziecka 11.01.07, 11:33
                uccello napisała:

> czemu: >literacko lepsza parantela<?
                > to tak -jakbyś, porównywała kolor czerwony z niebieskim, mówiąc , który jest
                > lepszy.

no niezupełnie - najlepsze powieści 'jeżycjady' przy wszystkich ich urokach nie
                są dziełem tej samej skali, co 'alicja w krainie czarów', czy będziemy oceniać
                ich walory artystyczne, wynalazczość i siłę kreacji językowej, oryginalność
                wyobraźni twórcy, nowatorstwo 'alicji' jako tekstu literackiego w ogóle i
                powieści dla dzieci w szczególe itepe itede, czy też zasięg oddziaływania -
                zarówno w sensie popularności autora/ autorki, jak i w sensie wpływu na innych
                twórców czy szerzej kulturę.

co, oczywiście, nie dotyczy upodobań czytelniczych - jeśli np. ktoś wielbi pulpę
                nade wszystko, to żadna siła go do 'alicji' nie przekona, ale nie o tym tu mowa:)
                • uccello Re: spodziewam się dziecka 11.01.07, 13:00
                  Ja mam wątpliwości, czy koniecznie wszystko trzeba tak porównywać , szeregować
                  i oceniać. Wiadomo, że sztuka to nie matematyka i wyniki takich rankingów nie
                  są niepodważalne i ostateczne.
                  Jeśli dla kogoś książki Musierowicz są--
                  • jottka Re: spodziewam się dziecka 11.01.07, 13:27
                    chyba jednakowoż trochę się oderwałaś od kontekstu - pontecorvo martwiła się,
                    czy aby dobrze zrobiła, godząc się na nadanie małej imienia alicja, a nie
                    pytała, jak by tu ją nazwać wartościowo literacko, bo hamlet jakoś jej nie pasuje.

no więc tak jest, dobrze zrobiła, alicja w niczym idzie nie ustępuje, a nawet
                    pod pewnymi względami przewyższa, kochająca matka może się tylko cieszyć:)
                    • uccello Re: spodziewam się dziecka 12.01.07, 11:58
                      > pontecorvo martwiła się, czy aby dobrze zrobiła, godząc się na nadanie małej
                      imienia alicja<
                      Hmm, nie zauważyłam, żeby się martwiła:)
                      Raczej nas z radością zawiadomiła, że Ala już jest. Zastanawiała się wcześniej,
                      czy aby Ida nie jest zbyt popularna i czy mamy jakieś propozycje i pomysły w
                      temacie.

Jottko! Lubię Twoje posty, bo z nich przebija i inteligencja i duże poczucie
                      humoru i talent słowotwórczy, ale jednocześnie- mam wrażenie, że raz po raz,
                      próbujesz zdyskredytować książki MM, a nawet ją samą. Nie chodzi o to, żebysmy
                      tu piali z zachwytu w zgranym chórze, odmienność zdań jest ciekawa, ale mam
                      wrażenie, że czepiasz się i----
                      • jottka Re: spodziewam się dziecka 12.01.07, 12:39
                        uccello napisała:

> Hmm, nie zauważyłam, żeby się martwiła:)

pontecorvo 06.01.07, 09:26 + odpowiedz

> niestety Ida i Mila nie przeszły, a ja wykonczona tym maratonem bolu nie
                        mialam sily walczyc z wszystkimi >dobrymi radami>...

dla mnie to jednakowoż nie jest ekstaza:) raczej świadectwo trwającej rozterki

co do reszty trudno mi się wypowiadać apropo twoich odczuć, bo wypowiadam się
                        zasadniczo na temat swoich, a z tego, co widzę np. na tym forum, nie żywię
                        jakichś porażająco oryginalnych poglądów na temat twórczości pani mm:)

• mmk9 Re: spodziewam się dziecka 06.01.07, 15:40
          Serdeczne gratulacje ! Życzę ci dużo tego, na co masz nadzieję :), tak, siła ,
          opanowanie i wielka wytrwałość, tego trzeba, a na pewno się uda.
          • ginestra Re: spodziewam się dziecka 07.01.07, 00:37
            Gratuluję! Dzielna jesteś!
            Pozdrawiam Ciebie i Alusię i trzymam za Was kciuki. Na pewno przetrwasz
            najtrudniejszy czas (zresztą najtrudniejsze masz za sobą) i będzie dobrze!
            Pozdrawiam!
            PS. A imię śliczne!
        • mika_p Re: spodziewam się dziecka 07.01.07, 11:34
          No to wszystkiego najlepszego dla Alicji i jej mamy :))
          Wiesz, że istnieje forum o karmieniu piersią, z ekspertem?
          • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 08.01.07, 21:53
            Chciałabym podziękować wszystkim skladającym gratulacje czy życzenia! Jesteście
            wspaniali!!! Wielkie dzięki również za słowa pocieszenia, rzeczywiscie
            cierpliwość popłaca i powolutku Ala uczy się swoich nowych "obowiązków":
            ssania... Do usłyszenia!
            • ready4freddy Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 00:24
              gratulacje jeszcze raz i wszystkiego Wam dobrego :) a imie bardzo ladne!
            • uccello Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 15:46
              Alicja ! Jak ładnie! Niech jej będzie dobrze po obu stronach lustra. Bądźcie
              razem szczęsliwe/wi!
        • fleurette Re: spodziewam się dziecka 08.01.07, 23:27
          gratuluję:) też chciałam mieć Alicję, ale bedzie facet:)
          • uccello Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 15:50
            fleurette! czekamy na wieści, a póki co, ośmielam sie witrualnie pogłaskać Twój
            brzuszek. Podobno, życzenia od nieznajomych przynoszą szczeście. Tak więc:
            rośnij chłopie zdrowo!
            • fleurette Re: spodziewam się dziecka 09.01.07, 18:53
              :) młody tfu tfu póki co ma się dobrze:)
              • karolina_w_gazecie Re: spodziewam się dziecka 11.01.07, 09:26
                A jak się będzie zwał Twój syn, Fleurette :-)?
                Muszę przyznać, że - w związku z moim Ignacem - zmartwiło mnie trochę
                stertyczenie seniora Borejków oraz zmiągwienie Ignacego Grzegorza, ale się nie
                dałam (i mimo wszystko imię to dałam ;-)
                A Ida dla niedoszłej córki jak najbardziej wchodziła w grę :)
                Albo Natasza (nie Natalia). Mila też.
                Ale Alicja to przepiękne imię, Ponte :))
                • fleurette Re: spodziewam się dziecka 11.01.07, 12:04
                  Najprawdopodobniej będzie Julianem. Po dziadku.
                  • wierszyk-pana-leara Re: spodziewam się dziecka 12.01.07, 01:26
                    dziś klaudziol111 ukuła piękny termin "wujątek". No to ja jako taki przyszywany
                    ciociatek - wujątek, składam życzenia, żeby dzieci - te jeszcze w opakowaniu i
                    te które dzielne fanki już urodziły, rosły nam zdrowo!
    • kwiacia1 Ja mam 11-letnią Gabrysię. 12.01.07, 15:17
      Wiadomo po kim ją nazwałam:) To prześliczne, oryginalne imię z mnóstwem
      zdrobnień. Gaba, Gabi, Gabunia, Gabka itd.
      • pontecorvo Idusia i Gabrysia 17.05.07, 11:28
        kwiacia1 napisała:

> Wiadomo po kim ją nazwałam:) To prześliczne, oryginalne imię z mnóstwem
        > zdrobnień. Gaba, Gabi, Gabunia, Gabka itd.

Właśnie koleżanka nazwała swoja córeczkę - Idusia. Na moje pytanie o inspiracje
        Jeżycjadą otworzyła szeroko oczy i wyznała, że nigdy nie słyszała o takich
        książkach ... A imię pochodzi ... z kalendarza. Mąż upierał się przy Idze
        (?)(Iga), ostatecznie stanęło na Idzie(Ida).
        Zaś u sąsiadów od miesiąca króluje mała Gabrysia, niestety w tym przypadku nie
        znam motywacji nadania tego imienia. Ogólnie - imiona jeżycjadowe, świadomie czy
        nieświadomie, w modzie!
        • melba76 Alicja 17.05.07, 23:43
          Gratuluję córeczki o pięknym imieniu. Czy wiesz, że Alicja znaczy - "prawda"?
          Tak wyczytałam w jakimś spisie imion...

A moja Ida okazała się strzałem w dzisiątkę - temperamencik iście po bohaterce.
          Czyli jednak można mieć imię lata wcześniej i pasuje do dzieciaczka.

A jaka jest Twoja córeczka?
          • pontecorvo Re: Alicja 22.05.07, 23:16
            Droga Melbo, nie doczytałam do tej pory znaczenia imienia Alicja - prawda,
            opisy, jakie znajdowałam były jakieś niespojne... . Ciekawa jestem, czy fakt
            odziedziczenia temperamenciku po Idzie Borejkównie cieszy Cię czy raczej nie...
            Chodzi mi o to, czy mała daje popalić??? Co do Alusi, to chyba trzeba będzie
            poczekać na próbę oceny, ma dopiero 4 miesiące i 22 dni, choć mogę już
            powiedzieć, że mała z niej przylepka i potrafi juz sprawnie egzekwować swoja
            wolę, niestety. Na szczęście nie jest jeszcze i mam nadzieję, że nie zostanie,
            mała terrrorystką. A ogólnie jest ogromnie ciekawa świata, z wózka najchętniej
            by już wyskoczyła, chłonie wiosnę na ręku mamy, do obcych podchodzi z rezerwą,
            chyba że ktoś podpasuje jej od razu, wtedy śmieje się tak okazale, że staję się
            zazdrosna... Czyli trzema słowami - skarb mój największy.
            • cytrusowa Re: 26.05.07, 22:06
              ja bym dala Roza lub Natalia lub Mila lub Ida.

Natalia odpadla ze wzgl na duza popularnosc, a moja faworytka - Roza, nie
              przeszla babiery w postaci mojego meza:-(
              • melba76 Re: 27.05.07, 08:43
                Cytrusowa, z linijki widzę, że dałaś inne - piękne, kwiatowe imiona swoim
                córeczkom? Jak wybierałaś? Są bardzo oryginalne i delikatne - po prostu ładne...
            • melba76 Re: Alicja 27.05.07, 08:46
              Pontecorvo - wygląda na to, że Skarb Twój Największy rośnie na samodzielną,
              ciekawą świata dziewuszkę - i super :)

Temperament Idy cieszy mnie bardzo, choć i czasem daje w kość...Na razie
              zapowiada się nam ta 2,5 letnia panna na wrażliwe, emocjonalne, wyczulone na
              innych dziecko - z silnym charakterem, odważne i niezależne. Myślę, że to splot
              super cech - silna , acz wrażliwa kobieta - mam nadzieję, że dobrze jej będzie
              w życiu :)

Pozdrowienia dla małej Alicji Czarodziejskiej :)
              • pontecorvo Re: Alicja 02.06.07, 20:08
                > Pozdrowienia dla małej Alicji Czarodziejskiej :)
                Witajcie!Właśnie Alicja Czarodziejska (dziękuję Melbo za niezwykle piękne
                określenie) usiłuje zasnąć, pomagając sobie dzielnie ssaniem kciuka:(.
                Bardzo podoba mi się zestawienie cech u Twej Idusi, ciekawe, czy będą jej cechy
                te towarzyć również w przyszłości??? Życzymy (razem a Ausią) małej "Idusiowatej"
                Idusi wiele dobrego i pozdrawiamy gorąco Wszystkich Forumowiczy.
    • essi23 Re: spodziewam się dziecka 02.06.07, 23:18
      Jest wiele pięknych imion w Jeżycjadzie.Najbardziej podobają mi się:
      Fryderyk-cudo
      Róża
      Laura
      Aurelia-uwielbiam
      Melania
      Łucja
      Hildegarda:)
    • fleurette Re: spodziewam się dziecka 06.06.07, 21:57
      no więc mój syn urodzony 24.04.2007 otrzymał imiona Julian Aleksy (pierwsze po
      dziadku moim, drugie sam sobie przyniósł datą urodzenia)
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 11.06.07, 09:02
        fleurette napisała:

> no więc mój syn urodzony 24.04.2007 otrzymał imiona Julian Aleksy (pierwsze po
        > dziadku moim, drugie sam sobie przyniósł datą urodzenia)
        Droga fleurette - serdeczne gratulacje!!! Julian, piekne imię... Może podzielisz
        się wrażeniami młodej mamy?
        • fleurette Re: spodziewam się dziecka 18.06.07, 19:55
          cudownie jest być młodą mamą:) no może jeszcze doba mogłaby mieć 48h..

a Julian do podziwiania tutaj
      • pontecorvo Re: spodziewam się dziecka 11.06.07, 09:07
        fleurette napisała:

> no więc mój syn urodzony 24.04.2007 otrzymał imiona Julian Aleksy (pierwsze po
        > dziadku moim, drugie sam sobie przyniósł datą urodzenia)
        • agusia552 Re: spodziewam się dziecka 27.06.07, 17:05
          zdecydowanie Róża chociaż Ida też ładnie i Milena też na równi z Melania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka