Dodaj do ulubionych

torby i torebki

10.07.07, 14:30
nasze i jeżycjadowe :)
zainspirowana tym: moda.gazeta.pl/moda/1,77803,4300828.html
postanowiłam i Was, moje drogie zapytać, co nosicie?
oraz co wg Was w swoich torbach, torebkach i torebeczkach noszą Borejkówny&Co?
i jakie w ogóle te torebki są?
Obserwuj wątek
    • nioszka Re: torby i torebki 10.07.07, 14:51
      jeśli o mnie chodzi, to na co dzień noszę sportową ... (nie wiem, czy można
      podawać markę :P ), a w niej : kilka kompletów kluczy ( do pracy i do domu),
      kalendarz, komórkę, małe pudełeczko z lekami różnego rodzaju (po 2-3 tabletki +
      plastry), środki higieny, chusteczki, czasem jakieś cukierki, czasem parasolkę,
      innym razem okulary p/słoneczne-w zależności od sytuacji za oknem :D
      • jottka nieno 10.07.07, 15:07
        cokolwiek absurdalny ten spis, a już zwłaszcza w zestawieniu z pytaniem o
        borejków - każdy porządny człowiek, jak wiadomo, nosi ze sobą przynajmniej jedną
        książkę:)

gazetę albo tygodnik czy miesięcznik też w coś trzeba wepchać, blok do pisania,
        długopisy, coś dla kota (może być kocia saszetka, piłeczka, myszka, pół
        kanapki), folia do okrywania siodełka roweru jakby padało, szkarpetki na zmianę,
        oczywistości typu portmonetka, tele czy scyzoryk pomijam
        • jottka Re: nieno 10.07.07, 15:08
          a tak w ogóle to damska torebka nazywa sie plecak:)
      • moleslaw Re: torby i torebki 10.07.07, 15:14
        Ja raczej noszę duże torby,mniejsze też się zdarzają.Noszę w nich tak
        oczywiste przedmioty jak: klucze,telefon,długopisy,jakieś zeszyty,całą stertę
        starych paragonów,portfel i oczywiście książkę czasem dwie.Lubię duże torby gdyż
        zawsze się w nich mieszczą książki,zakupy też zazwyczaj staram się pakować do torby.
        Nie noszę w torbie kosmetyków,czasem jak wychodzę na cały dzień to biorę
        szczotkę do włosów i tyle.
        • moleslaw Re: torby i torebki 10.07.07, 15:18
          Pominęłam Borejków.To oczywiste panie i panienki Borejko noszą w torebkach
          książki ,klucze i portfele.No Ida i Laura z pewnością kosmetyki jeszcze do
          torebek wkładają.
    • nighthrill Re: torby i torebki 10.07.07, 15:45
      Ja osobiście noszę tak zwaną crust'ówkę, czyli taki czarny pas przypinany na
      biodrach z kieszonką na portfel i telefon...ale to głównie na koncerty i
      wycieczki, gdzie bagaż krępuje ruchy. Mam kilka torebek otrzymanych od znajomych
      czy po koleżankach, żadna do mnie nie pasuje, noszę je na zmianę. Podstawową
      zasadą jest, żeby mieściła się książka, a najlepiej również blok czy zeszyt A4.

A co noszą Borejkówny? Hmm..najelegantsza jest Ida, i ona nosi torebkę
      dopasowaną kolorystycznie do stroju, i do okazji. Gaba ma jeden jedyny plecak,
      pewnie jakiś czarny sportowy. Natalia nosi hippisowską torebkę w stylu
      indyjskim, być może też ma różne kolory, te torebki mogą być wymięte, z
      rozwalonymi zamkami itp. A Patrycja? Patrycja kiedyś była elegancka, ale chyba
      wyprowadzka na wieś ją z tego wyleczyła. Nosi torebkę tylko, gdy jedzie do
      Poznania - jest duża, pojemna, z czarnej skóry, ze srebrnymi lub złoymi okuciami:)
      • nioszka Re: torby i torebki 10.07.07, 15:56
        żeby ułatwić :D
        www.damskietorebki.pl/torebki/cPath/22
    • agnieszka_azj Re: torby i torebki 10.07.07, 16:01
      W moim przypadku pojęcie torebki należałoby rozszerzyć na samochód ;-)))

Zestaw podstawowy (przekładany z torby do torby) składa się z portfela,
      portmonetki, kluczy od domu i kluczyków od samochodu, notesu (i długopisu,
      jeśli przypadkiem jeszcze mi nie zginął ;-) oraz komórki.
      W samochodzie wożę dyżurne: szczotkę do włosów, dezodorant, gąbkę do butów i
      książki (z biblioteki, do biblioteki, świeżo kupione, pożyczone, do oddania
      etc) oraz całą masę innych rzeczy ;-) - m.in. kilka butelek wody na wszelki
      wypadek

nighthrill napisała:
      > A co noszą Borejkówny? Hmm..najelegantsza jest Ida, i ona nosi torebkę
      > dopasowaną kolorystycznie do stroju, i do okazji.

Ale nie za małą, bo musi się tam zmieścić podręczny zestaw lekarza rodzinnego
      (słuchawka itp., recepty, pieczątki)

Gaba ma jeden jedyny plecak,
      > pewnie jakiś czarny sportowy.
      Ja ją widzę z plecakiem z juchtowej skóry - dużym, wypchanym książkami i
      notatkami, choć pewnie nie jestm "na czasie" i ona nosi już laptopa (ale w
      plecaku).
    • onion68 Re: torby i torebki 10.07.07, 16:51
      Jestem jedyną znaną mi kobietą, która ma naraz tylko jedną torebkę (tzn.
      codzienną, bo jakaś tam wieczorowa też się telepie w czeluściach szafy) - nie
      wyobrażam sobie tracić czas na przekładanie całego kramu co i raz. Jest duża,
      żeby pomieścić wszystko, co mi jest na co dzień potrzebne, w tym książkę,
      "Politykę" z bieżącego tygodnia, rachunki za ostatnie pół roku, paszporty i
      książeczki zdrowia całej rodziny (bo gdzie indziej na pewno by zginęły), bywało,
      że kalendarzyki z 3 lat, kosmetyki oraz wspomniane przez Jottkę oczywistości.
      Zawsze czarna i na ramię. Wymieniam, gdy pojawiają się oznaki nadmiernego zużycia.
      Myślę, że podobnie może być z Gabą i Natalią, chociaż Gabę widziałabym raczej z
      plecakiem. Pulpecja i Ida mają chyba kilka co najmniej torebek na różne okazje i
      nastroje (jak moje koleżanki), ale nie za drogie. Mila ma zniszczoną.
    • tygrys2112 Re: torby i torebki 10.07.07, 17:25
      mam pełno torebek, z czego noszę tylko ze 3. :) Wygrywają te praktyczne. Mam
      wśród nich jedną uniwersalną, dużą elegancką, prawie rozmiar A4, plecak oraz
      mniejszą torebkę z mnóstwem dziwacznych kieszonek i przegródek, w tym jedną na
      mały, składany parasol. :))) Nie ukrywam, że bardzo ją lubię.

W środku mam zawsze dokumenty, komórkę, chusteczki chigieniczne, coś do
      pisania, pomadkę truskawkową :) i to by było wszystko. reszta w zależności od
      chwili.

przypomniała mi się piosenka "Pod Budą"
      www.podbuda.art.pl/teksty/damska_torebka.htm
    • ginestra Re: torby i torebki 10.07.07, 19:51
      Cudny wątek! :)
      Piosenka też piękna :)

Bardzo mi się podobają Wasze wypowiedzi. Podobnie jak wątek "gdzie trzymacie
      książki" ten jest fajny i osobisty. :)

Jeśli chodzi o mnie, to najczęściej chodzę z takim niedużym czarnym skórzanym
      plecaczkiem, któremu "ramiona" można czasem połączyć suwakiem w jedno ramię i
      wtedy udaje on torebkę. Jest on bardzo praktyczny na miasto i praktycznie regułą
      jest to, że w środkach komunikacji miejskiej, centrach handlowych czy na
      tłocznych ulicach noszę go na brzuchu, a nie na plecach, żeby mnie nikt nie okradł.
      Ma on fajne kieszonki i choć jest nieduży to książka też się zmieści. :)
      Prócz tego: portfel, komórka, chusteczki, kalendarzo-notes, długopis, wizytówki
      w metalowym pudełeczku (które czasem rozdaję, bo w moim zawodzie jest to w miarę
      wskazane), koniecznie szminka bezbarwna lub błyszczyk, koniecznie puderniczka z
      pudrem i lusterkiem, faktycznie jakieś różne karteluszki i rachunki, dokumenty i
      klucze. Czyli - raczej kobieta praktyczna ;)
      Z niecodziennych rzeczy to zdarza mi się nosić jakieś kasztany czy na przykład
      jakąś fajną "symboliczną" figurkę np. z jajka z niespodzianką, kiedyś miałam
      taką śliczną owieczkę :) Raczej leków nie, chyba że plastry. Czasem paczuszkę
      gum do żucia.

Przekładam te rzeczy faktycznie też do innych torebek. Mam ich trochę, w różnych
      kolorach (czerwony, różowy, beż), najczęściej z tkaniny, ale mam też niedużą
      czarną skórzaną, która jest "wieczna". Większość tych kolorowych zaanektowała mi
      starsza córka i już się tak za bardzo nie upominam. :)
      Natomiast na lato mam taką ulubioną, nieco większą od plecaczka białą z
      materiału z plecionym jak warkocz ramiączkiem, która pasuje do wszystkich ubrań
      i bardzo ją lubię.
      Mam też bardzo podobną, śliczną beżową z cekinami, też na co dzień :)
      Balowa jest jedna, malutka czarna i pożyczamy ją sobie z córkami w zależności
      która ma wyjście do teatru czy gdzieś :)

Co do Borejków to Wasze pomysły uważam za bardzo trafne. Ja bym dodatkowo
      sugerowała, że Patrycja może lubować się też w takich dużych tęczowych torbach z
      materiału, albo takich właśnie z cekinowymi kwiatami na boku oraz wszelkich typu
      sportowego z logo firmy, no takich niby na fitness, ale też do miasta. I chyba
      pełno ma tam pachnących kosmetyków: kremiki, błyszczyki, puder brązujący z
      drobinkami złota, owocową mgiełkę do ciała itp. Jest wysoka, o pełnych kobiecych
      kształtach, to takie duże, kolorowe, wzorzyste torby jej pasują. :) No i na
      pewno ma tam zdjęcie Baltony i dzieci :)
      Pozdrawiam!

• yowah76 Re: torby i torebki 11.07.07, 00:40
        A u mnie poze kluczami/portmonetka/komorka przewaznie sie jakies podsuszone
        zielsko paleta, acz niewinnego rodzaju, typu mlecz czy babka. Dla zolwi zbieram.
        • jottka Re: torby i torebki 11.07.07, 03:25
          a kanapek nie jedzą? bo mój kot bardzo lubi kanapki z knajpy przy jednej
          bibliotece i zawsze musze mu kawałek przynieść. a w kanapce to i sałata sie
          trafi, mięsożerca nie ruszy, ale taki żółw to jeszcze będzie mlaskał:)
          • laura-gomez Re: torby i torebki 11.07.07, 12:21
            ja mam zawsze w torebce (a właściwie torbie) portfel, parasol, komórkę, klucze
            i kosmetyki. jeśli jadę na zajęcia, wkładam do niej także długopisy, zeszyt i
            ksiązkę (często czytam w autobusie). tyle jeżeli chodzi o mnie. w zielonej
            torebce Idy, tej, którą zgubiła podczas spaceru z Józinkiem w CR, były: dwa
            opakowania cukru waniliowego, stetoskop, para gumowych rekawiczek, puderniczka,
            grzebyk, trzy banknoty po milionie, karta magnetyczna, ołówek z gumką oraz mały
            pęk kluczy. z torebki Laury w CP wypadły kosmetyki i komórka.
    • hopdoprzodu Re: torby i torebki 15.07.07, 17:25
      Myślę, że Natalia nosi tomik wierszy i odtwarzacz mp3 z wgranymi utworami
      klasycznymi. Gaba - aktualnie czytaną książkę (jedną z aktualnie czytanych) oraz
      zdjęcia całej rodziny. Pulpa - czekoladowe batoniki i drażetki do ssania. Mila -
      tylko to, co potrzebne (klucze, portfel), ona wydaje mi się osobą bardzo
      praktyczną. Zresztą, co miałaby nosić, skoro rzeczy osobistych praktycznie nie
      posiada (jeśli pierwszą w jej życiu biżuterię dostała w 60 urodziny, to co tu
      mówić o jakichś osobistych drobiazgach, które można nosić w torebce!).

• skrzat_rzezimieszek Re: torby i torebki 19.07.07, 13:05
        Idę o zakład, że Ida ma pojemną ale nie za dużą, zieloną torbę z wężowej skóry.
        Elegancja, ale z pazurem :)
      • lezbobimbo Re: torby i torebki 22.07.07, 02:54
        hopdoprzodu napisała:
        > Myślę, że Natalia nosi tomik wierszy i odtwarzacz mp3 z wgranymi utworami
        > klasycznymi.

Natalia slucha tylko splaszczonego Mozarta na komórce ;)
        Odtwarzacz przenosny to mial Nerwus, ale to bylo daaaawno temu, z plytami cidi
        co to mu obciagal koszulke z piersi - mp3 jeszcze chyba nie zachwycaja Borejków
        & Co, ale moze za chwile wyroja sie jakies nieprawdopodobne PDA z e-bookami
        tudziez ajpody z podcastami z wykladów ulubionych profesorów, jednoczesnie z
        podkreslaniem jak wartosciowe jest zycie ubogiego stoika ;)
    • lezbobimbo Re: torby i torebki 22.07.07, 02:59
      nioszka napisała:
      > oraz co wg Was w swoich torbach, torebkach i torebeczkach noszą Borejkówny&Co?
      > i jakie w ogóle te torebki są?

Odnosze wrazenie, ze Borejkówny w torbach nosza glównie dzieci swoje, swoich
      córek i przyjaciólek, wiec te torbiszcza sa duze ;) Panie z Jezycjady to takie
      jakby Kangurzyce ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka