Dodaj do ulubionych

cytryna + oliwa

04.10.06, 21:59
witam was serdecznie, to moj debiut-watek, wiec jesli temat juz byl to
przepraszam.

Czy wam nie przeszkadza grecki sposob jedzenia czyli polewanie wszystkiego
oliwa i cytryna? Dla mnie nawet najsmaczniejsza potrawa robi sie niezjadliwa.
W domu nie ma z tym klopotu, bo maz moze sobie polewac na wlasnym talerzu czym
chce i ile chce ale wizyty u kogos bywaja klopotliwe. Zjesc trzeba, inaczej
sie obraza, a mnie w gardle staje... Poproszenie o odlozenie dla mnie przed
polaniem jest rowniez nie zawsze skuteczne. A dowcipy o mojej nienawisci do
cytryny po kilku latach przestaja byc zabawne.

Obserwuj wątek
    • flisvos Re: cytryna + oliwa 04.10.06, 22:16
      wiatmy w klubiesmile
      ja tez nie jadam w tzw greckim stylu, ale jak juz cos mi takiego dadza to jakos
      przelykam; gorzej u mnie z sosem pomidorowym(chyba specjalnosc mojej nie
      tesciowej) ja nie przepadam za pomidorami i co mam zrobic jak tu wszystko z
      nimi robia?
    • sylwialew Re: cytryna + oliwa 05.10.06, 08:53
      A ja bardzo lubie αυγολεμονο we wszystkim zupy,kurczak z
      ziemniaczkami,juwarlakia mniamm
      • olna Re: cytryna + oliwa 11.10.06, 10:24
        Osobiscie srednio przepadam ale bardzo czesto robie juwarlakia.Dzieci
        uwielbiaja,pozywna,robi sie latwo i mam obiad na 2 dni.
    • koxanaki Re: cytryna + oliwa 05.10.06, 10:02
      ...a ja mam mieszany stosunek do tego "sosiku", brokuły z oliwą i cytryną są
      przepyszne, ale juz jajko z wody, które kiedyś mój ukochany zaserwował właśnie
      z oliwą i cytryną...brrrr...nie to zdecydowanie przekracza moje możliwości
      konsumpcyjne smile
      • agniecha313 Re: cytryna + oliwa 05.10.06, 16:32
        oliwa +cytryna zarazil mnie tym moj maz,ale nie do wszystkiego,uwielbiam
        zupy,ryby,chorta
    • zielona_herbata5 Re: cytryna + oliwa 05.10.06, 20:02
      Dzieki dziewczyny za odpowiedzi! smile
      tylko jak sie zachowac, bo miewam dosc wizyt?
    • margarita6 Re: cytryna + oliwa 05.10.06, 21:04
      Ja jadam ,ale nie wszystko w ten sposob.Lubie slate,chorte,rybke.....
      Za zupkami "avgolemono" nie przepadam.
      A tesciom mozna chyba wytlumaczyc,ze nie lubisz...
      • zielona_herbata5 Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 13:04
        dzieki dziewczyny za pocieszenia smile
        Tesciom moge wytlumaczyc, gorzej jest z cala reszta a sa ich naprawde tlumy.
        Z moim obserwacji doszlam do wniosku, ze czym nizszy status spoleczny tym
        mniejsza tolerancja. Argumentacja w stylu - jak Cie maz przez tyle lat nie
        nauczyl, to ja Cie dzisiaj w jeden wieczor naucze - nie jest juz zabawna.
        Zylam w roznych krajach, ale stwierdza, ze takiego przekonania i uporu wobec
        wlasnego smaku nie spotkalam nigdzie poza Grecja.
        Chyba ich wszystkich zaprosze na ogorki kiszone, a co! wink)
        Macie jeszcze pomysly, czego Grecy by nie zjedli?
        • koxanaki Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 15:03
          Nie wiem czy wszyscy Grecy czy tylko mój osobisty Grek nie darzy sympatią
          bigosu. I w ogóle gotowanej kapusty. Żeby było śmieszniej po tym jak doświdczył
          bigosu w resauracji z chłopskim jadłem (żeby nie było - bigosik był palce
          lizać), jedliśmy obiad u mojej przyjaciółki. Przyjaciółka zaserwowała pierogi,
          coby smaczności-polskości zaprezentować. Mój zażartował sobie, że hehehe ma
          nadzieję, że to nie są pierogi z kapustą. Przyjaciółka, która była świadkiem
          bigosowego eksperymentu, zarzekała się, że skąd, specjalnie prosiła o pierogi z
          grzybami. Tknięta jednak kobieca intuicją przekroiła jednego i okazało się, że
          i owszem jest z kapustą, sprzedawczyni się pomyliła smile)) ...a w moim Greku
          zaczęło kiełkować przekonanie o kapuścianym spisku wink))
      • bachula_gr Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 23:14
        margarita6 napisał:
        > Za zupkami "avgolemono" nie przepadam.
        > A tesciom mozna chyba wytlumaczyc,ze nie lubisz...

Tez nie przepadam. Sprytnie sie wywinelam juz w pierwszej ciazy, w ktorej
        zdrowo zwracalam przez dlugie tygodnie wszystko. Juz wtedy naczelny kucharz
        rodziny (tesciowa) przed zaprawieniem zupki odlewala moja porcje a potem
        dopelniala ceremonii jajkowo-cytrynowej! I tak juz zostalo, choc ostatnio jakos
        sie przemoglam do ichniejszego rosolku. Znaczy sie w ciazy nie jestem wink
    • sylwialew Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 15:41
      Jak pierwszy raz zrobilam caly garnek bigosu to oczywiscie dla meza zrobilam
      kurczaka z ziemniaczkami w piekarniku no i poszlam spac.Wstaje patrze a tu
      garnek pusty pytam gdzie moj bigos a on na to: A co to za potrawa takaaaa
      pyyyyyszna?Ja kurczaczka upieklam bo bylam pewna ze bigosu nie ruszy
      hahahahahaha a tu bigos zjadl a kurczaka zostawil
      • koxanaki Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 15:54
        ha no i widzisz zielona herbato jeden Grek zajada się bigosem a drugi nie i
        rekompensuje to sobie i żurkiem i czerwonym barszczykiem i ogórkiem kiszonym i
        bądź tu człowieku mądry smile
    • sylwialew Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 23:02
      Pamietam ten dzien kiedy cala rodzinka meza pierwszy raz zajadala sie makowcem
      hehehehe nie wiedzieli co to jest a jak im powiedzialam to byli w szoku ze
      zjedli mak smile
      • bachula_gr Re: cytryna + oliwa 10.10.06, 23:08
        sylwialew napisała:

> Pamietam ten dzien kiedy cala rodzinka meza pierwszy raz zajadala sie makowcem
        > hehehehe nie wiedzieli co to jest a jak im powiedzialam to byli w szoku ze
        > zjedli mak smile

BINGO! Mak! Wlasnie na tej potrawie a raczej juz samym skladniku wszyscy
        testowani przez mnie Grecy sie skapitulowali. Narkotyk to narkotyk...
        Zato ostatnim przebojem kulinarnym jest u nas smalec staropolski ze skwarkami,
        made by Chlopskie Jadlo. Jak jeden maz zapominaja o cholesterolach zlych i
        dobrych wink
        • olna Re: cytryna + oliwa 11.10.06, 10:20
          z makowcem mam podobne doswiadczenia.Kazdy jeden w szoku ,ze to sie je!
          • zielona_herbata5 Re: cytryna + oliwa 11.10.06, 11:47
            oj tak, mak potrafi szokowac, ale wcinali u mnie ze im sie uszy trzesly big_grin
            Bigos i pierogi smakowaly zanim nie odkryli ze to z tej wymoczonej kwasnej
            kapusty. Jakos im sie w glowie nie miesci jak mozna kapuste i ogorki wymoczyc
            przez pare miesiecy i jak sfermentuja to zjesc big_grin
            • annielika Re: cytryna + oliwa 11.10.06, 12:17
              A moj ukochaniec podczas wizyty w carrufurze w polsce wypatrzyl sobie ciasto. No
              i po prostu musielismy kupic, nie chcial odejsc od niego. Ja sie pytam, czy jest
              pewien, ze akurat to chce. Tak tak wyglada fantastycznie. A maku nie lubi.

Dopiero, jak w domu ugryzl, to zaczal pluc i zrozumial, ze to mak.

A nie kupilismy makowca, tylko takie ciasto tylko z maku, a na spodzie cienka
              warstwa innego ciasta, na wierzchu warstewka czekolady.

Do tej pory pamieta. I omija z daleka. Heheheh.

Kapusty tez nie za bardzo lubi. Ale ale, jego rodzice kisza papryke. Wiec w
              sumie niewielka roznica. Papryki tez nie lubi.
            • olna Re: cytryna + oliwa 11.10.06, 12:57
              Jakos im sie w glowie nie miesci jak mozna kapuste i ogorki wymoczyc
              > przez pare miesiecy i jak sfermentuja to zjesc big_grin

Ale Grecy przeciez znaja kiszonki.Kisza male zielone pomidorki,papryke,buraczki
              zdarza sie,ze nawet kapuste.Te ich kiszonki maja co prawda taki dziwny slodkawy
              posmak,jak dla mnie srednio zjadliwe ale zasada w sumie podobna.

• zielona_herbata5 Re: cytryna + oliwa 12.10.06, 20:53
                te ich kiszonki to bardziej konserowane niz kiszona, inna metoda, z octem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka