lukasz_nl 16.06.06, 11:42 Czesc, Sa tutaj na tym forum moze studenci z Polski albo z Polski pochodzace? I gdzie studiujecie? Ja jestem z pochodzenia Polak i studiuje w Utrecht. Pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donalia Re: Studenci 17.06.06, 22:57 witam ja juz skonczylam studia mgr w Polsce... ale od wrzesnia zamierzam rozpoczac roczne studia Master na Leiden Universiteit lub Vrij Universiteit Amsterdam... Zlozylam dokumenty i czekam wlasnie na odpowiedzi, gdzie mnie przyjeli :) Trzymaj kciuki. Nie ma jak zycie studenta ;) Uwielbiam wakacje. Pozdrawiam z Almere Odpowiedz Link
lukasz_nl Re: Studenci 18.06.06, 11:22 3mam kciuki! :) Mi tez jeszcze tylko jeden rok zostal. A potem? Nie wiadomo :) Moze wroce do Polski. A ty masz jakies juz plany po studiach? Pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link
donalia Re: Studenci 20.06.06, 11:56 hej, no ja raczej planuje prace w Holandii lub w Brukseli. Juz tam kiedys pracowalam i miala staze, wiec chcialabym tam wrocic. Ale nigdy nic nie wiadomo :) Do Polski moge tez zawsze wrocic. Bardzo tesknie za rodzina. Ale wiadomo, jaka jest w Polsce sytuacja z praca... A co studiujesz? Ja skonczylam Stosunki Miedzynarodowe we Wroclawiu. Do Leiden wybieram sie na International and Development Administration, a do Amsterdamu na Business Administration. Jak tam Twoj holenderski? :) pozdrawiam Odpowiedz Link
biedroneczka06 Re: Studenci 19.06.06, 13:46 Donalia, a na jakiej zasadzie zalatwiasz sobie tutaj studia?? No i co skonczylas w PL, jesli mozna wiedzice?? z gory dziekuje za odp, powodzenia i..cierpliwosci w oczekiwaniu na odp!! Odpowiedz Link
donalia Re: Studenci 20.06.06, 12:12 Czesc biedronka. W PL skonczylam mgr studia: Stosunki Miedzynarodowe na Uni Wroclawskim. zrobilam tez w miedzyczasie podyplomowke, i odbylam kilka waznych stazow w europejskiej administracji (p.s. nie jestem dzieckiem zadnego z polskich politykow ;) staze zalatwialam sama...ciezko ale warto. No i nie mam podwojnego obywatelstwa :) A teraz w Holandii wybieram sie na International and Development Administration lub na Business Administration. A jak zalatwilam studia? No przede wszystkim trzeba przetlumaczyc wszystkie dyplomy (+ wykaz przedmiotow)na j.angielski lub holenderski (ja zrobilam na holend.). Ja akurat ma Dutch Resident Permit na kilka lat, wiec moglam aplikowac do 1 czerwca. Ale jak nie masz karty pobytu to trzeba aplikowac juz w marcu lub kwietniu [bo uniwerek potrzebuje czas na zalatwienie Tobie tzw. studenckiej wizy (czyt. pozwolenie na pobyt)]. Aha, no i bardzo wazne - musisz miec certyfikat zdanego egzaminu z j. angielskiego - IELTS (zazwyczaj min. 6,5)lub TOEFL. [Ja zdawalam egzamin IELTS w British Language Training Centre w Amsterdamie - chodzilam tam tez na kurs przygotowujacy do egzaminu. POLECAM ta szkole!!!] No i co jeszcze.. no musisz sprawdzic jakie dokumenty wymaga jeszcze uniwerek d Ciebie. Jak masz jakies pytania do pisz na moj email. Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link
marta_nawroocka Re: Studenci 23.07.06, 22:26 hej lukasz!!! jestem studentka z polski i mieszkam w ziest, kolo utrechtu, gdzie jestem prawie codziennie. Jesli masz czasami ochote na polskie towarzystwo to daj znac, pozdrawiam, marta. Odpowiedz Link
lukasz_nl Re: Studenci 09.08.06, 23:39 Tak, mam ochote :) Dopiero co wrocilem z Polski, bylem tam miesiac. A masz jakis email? Pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link
sstepi Re: Studenci 27.08.06, 21:45 hej marta i lukasz, ja mieszkam tez chwilowo w zeist( u mojej siostry ), do utrecht to rzeczywiscie rzut beretem. od 1wrzesnia bede na socratesie w nijmegen, wiec fajnie by bylo sie z Wami spotkac i powymieniac doswiadczenia a' propos studiow w NL etc pozdrawiam sylwia Odpowiedz Link
ps_997 Re: Studenci 01.09.06, 15:38 Hej - ja też od przyszłego tygodnia jestem w Utrechcie i też chętnie bym się spotkał. Odpowiedz Link
sstepi Re: Studenci 02.09.06, 20:53 to jak bedziesz juz wiedziec kiedy bedziesz to daj znac, co prawda ja bede studiowac w nijmegen ale pewnie utrecht tez co jakis czas odwiedze bo bardzo lubie to miasto Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 01.09.06, 12:47 A ja będę W Eindhoven, Utrechcie, Leiden lub Maastricht - zależy gdzie mnie przyjmą ;) Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 01.09.06, 13:04 mozliwe ze przyjma wszedzie, bo dostaja ogromne subsydia do studentow zagranicznych :)) Tak bylo ze mna, zaczelam studia z 2 tyg opoznieniem :))) Chociaz dla innych byloby to niemozliwe, ale ze mam obywatelstwo polskie .... :))) Zycze powodzenia1 Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 01.09.06, 14:47 Tak, tylko że ja juz mieszkam w NL, więc mogą mnie potraktować jak swego ;) Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 01.09.06, 16:09 ja tez mialam adres holenderski, ale obywatelstwo polskie :)) Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 03.09.06, 14:24 :) A gdzie teraz jesteś? w PL? Ja chyba jednak złożę papiery do Utrechtu, bo tam mam najblizej ;) Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 03.09.06, 15:31 w Holandii jestem teraz. jezeli tam ci najblizej to oczywiscie :)) Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 04.09.06, 09:41 A ja mieszkałam w Enschede wiesz? Szkoda, że się wcześniej nie zgadałysmy :( Dużo jest ludzi z PL na UTwente? Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 04.09.06, 10:09 ojoj! szkoda... W sumie to jest ale kilku doktorantow. Na moim wydziale z typowych obcokrajowcow bylam ja i dziewczyna z Litwy.. A pozniej po profilach zostalam sama :))) Poza tym fajnie bylo byc rodzynkiem :))) Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 04.09.06, 14:26 A to juz nie jestes? tzn juz sie nie uczysz? bo juz sie jakoś pogubiłam ;) Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 04.09.06, 14:38 wlasnie koncze pisac prace magisterska. :)) Wiec de facto nie chodze juz na zajecia i sie nie ucze (straszny len ze mnie :)))) ) Ale teraz nie wiem co bede dokladnie robic, bo niestety pozwolenie na prace wisi nade mna jak ciezka chmura :S Odpowiedz Link
mad_die Re: Studenci 04.09.06, 18:10 A kiedy obrona? ;) A co do tego pozwolenia na pracę, wyczytałam na stronie IND, że _może_ od stycznia 2007 to się zmieni, i będziemy tu, my Polacy, na takich samych zasadach jak ludzie ze starej unii. Ja na to liczę (mam nadzieje, ze sie nie przeliczę;)) i tego się trzymam :) Ale w sumie, jak masz studia tutaj zrobione, to pracodawca jeśli tylko wydasz mu się niezbędna, sam wystąpi o Twoje pozwolenie, gdyby ono nadal było potrzebne. A że nie będzie - ja tak myślę :D - to będzie wszystko w porządku :) A z czego piszesz pracę? Odpowiedz Link
kingadpl Re: Studenci 04.09.06, 18:29 nie wiem kiedy obrona, bo dopiero wyslalam 1 wersje. Pisze z zarzadzania miedzynarodowego :)) Bardzo fajne :)) Hmm, zawsze "chyba", a poza tym rzad sie zmienia i chyba nie bedzie mial czasu na przeduskutowanie tej sprawy.. wiec moze od czerwca 2007... Kto wie... :S Odpowiedz Link
donalia Czy ktos bedzie studiowal w Leiden lub w Hadze? 03.09.06, 00:42 hej, czy ktos bedzie studiowal w Leiden lub w Hadze? Bo ja bede :) Odpowiedz Link