Dodaj do ulubionych

Bardzo tani GAZ!!!!!!!

27.05.06, 21:55
Jak tam kochani mieszkańcy Promykowego rachunki za gaz? Czy jest to możliwe
żeby posiadając 2 pokojowe mieszkanie zapłacić 700......PLN za GAZ? Hmmmmmm,
chyba tak skoro przyszedł taki rachunek.Pozdrawiam
Jak tam piłka chłopaki? Graliście?
Obserwuj wątek
    • luckie Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 09:28
      Gralismy, gralismy, frekwencja dopisała tym razem, był komplet - 2 x 5 osób :)
      A z tym gazem to nieźle... 700zł???? chyba coś nie tak jednak, u nas 3 razy
      mniej wyszło a grzaliśmy aż miło ;)
    • iwonaw Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 10:19
      niestety troszkę nas oszukali my składamy reklamację
      • lutronik Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 11:42
        A na czym polega te oszustwo? czyżby wysoka opłata dystrybucyjna??? gg 4159011
        • tomekdp Re: Bardzo k... tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 19:31
          Ooo - widzę, że nie jestem sam... 565 złotych jak w mordę strzelił. Po
          początkowym wzburzeniu sprawdziłem stan licznika. Niestety sie zgadza. Ale co -
          niby od marca do maja zżarłem prawie 3 x tyle gazu co podczas "zimy stulecia"
          (styczeń-marzec)? Znowu rzut oka na poprzednie rachunki. I odkrycie - w prawym
          górnym rogu małym drukiem (a jakże) pisze "prognoza". A na ostatnim już nie
          pisze... Wygląda wiec na to, że gazownia sobie prognozuje na podstawie Bóg wie
          jakiej ile gazu zużyję, a potem wystawia mi faktyczny rachunek. Ale z drugiej
          strony, na wcześniejszych rachunkach jest nazwisko osoby dokonującej
          odczytów... Jestem skołowany nieco, ale jednak wybiorę się w tym tygodniu na
          Groblę i zapytam, o co tu własciwie chodzi i czy te gnojki mogą mi wystawiać
          rachunki na bieżąco, za faktyczne zuzycie gazu, regularnie co 2 miesiące. Moge
          do nich dzwonić i podawać stan licznika, ale niech nie robią takich numerów...
          Czy ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia/wyjaśnienia/dodania w tej sprawie?
          Czekam na głosy i pozdrawiam.
          • luckie Re: Bardzo k... tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 21:06
            Taką mamy taryfę że odczyty dokonywane są raz na kwartał, a w międzyczasie jest
            tzw prognoza - średnia z poprzednich odczytów...
          • iwonaw Re: Bardzo k... tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 22:05
            po prostu rozpisali sobie tak jak im pasowało np. w kwietniu do maja u nas
            wychodzi większe zużycie niż w miesiącach zimowych
            do tego dochodzi podwyżka w kwietniu i naliczone już jednostki po wyższych
            kosztach sprytne na każdym z nas nieuczciwie zarabiają
          • agajak2 Re: Bardzo k... tani GAZ!!!!!!! 30.05.06, 10:03
            Jestem za! Też chciałąbym rachunki za faktyczne zużycie a nie nagle ponad 300
            do zapłaty w ciągu 2 tygodni. Chętnie usłyszę co Ci powiedzieki na Grobli. Pzdr.
    • lutronik Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 28.05.06, 22:49
      Ja tam jutro pisze prośbe o rozłożenie na raty tego rachunku!!! Ludzie kochani
      co 2 miesiące po 120-150 a teraz prawie 700.....??? Chyba coś nie HALO.
      • ela_n Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 29.05.06, 09:19
        Z tego co czytam rachunki za gaz ze Swarzędza to pan od odczytu gazomierza przychodzi co 4 miesiące...

wystawia rachunek za "rzeczywiste" zużycie gazu w ostatnich 4 miesiącach (minus zużycie z poprzedniego rachunku - "prognozy") oraz rachunek "prognozę" z terminem zapłaty za 2 miesiące...

wniosek jest taki, że jeżeli pan gazownik odczytywał licznik w marcu - to odczytał rzeczywiste zużycie gazu w okresie od grudnia do marca...
        rachunek "lutowy" był rachunkiem "prognozą zużycia" wystawionym w grudniu i nikt nie mógł przewidzeć, że czeka nas "zima stulecia"...

aby nie mieć takich niespodzianek jak rachunek na 700 PLN na wiosnę, można zawsze na bieżąco kontrolować zużycie gazu (odczytywać wskazania gazomierza) i podawać stan odczytu telefonicznie (nr telefonu podawany jest na fakturach), a miłę panie z zakładu gazownictwa wystawią korektę faktury...
        • iwonaw Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 29.05.06, 12:45
          nie było odczytu w marcu to tylko podany termin prognozy odczyt był w grudniu a
          potem w maju
          • ela_n Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 07.06.06, 15:50
            > nie było odczytu w marcu to tylko podany termin prognozy
            > odczyt był w grudniu a potem w maju

to tym bardziej wysokość rachunków jest zrozumiałą
            i nie powinna nikogo dziwić :)
    • jackass_11 Re: Bardzo tani GAZ!!!!!!! 29.05.06, 19:43
      u mnie 280,- wiec chyba wszystko ok ..... biorąc pod uwage że mamy małe
      dziecko, temperatura nonstop około 20C.

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka