Gość: Pietro IP: *.chello.pl 27.06.10, 22:32 "Jeśli szybko nie weźmiemy się za szkolenie młodzieży, wkrótce będziemy mogli rywalizować co najwyżej z San Marino czy Luksemburgiem" - Święte Słowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
norweg1972 Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... 27.06.10, 22:52 Z Luksemburgiem już przegrywamy!!!,młodzież ,na "o r l i k i" !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CzarusCup Mlodziez na Orliki IP: 84.203.204.* 28.06.10, 11:56 Juz jest! Czarus Cup - 14 sierpnia w Lubaszu (Wielkopolska) turniej pilkarski dla mlodziezy! Weicej info: www.czaruscup.pl Pozdro Czarus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Probierz masz przechlapane! Odkryłeś całą prawdę o IP: *.net.stream.pl 28.06.10, 15:49 całą prawdę o PZPN. Oni nic nie robią od 30 lat tylko żyją mistrzostwami z 1974 i 1982 roku. Jak wtedy Polska pięknie grała...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lapsus Podstawą jest poziom trenerów.Radzę redaktorom nag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 16:47 rać słownictwo naszych asów trenerskich z meczów juniorów. Obrzydliwość, gorzej niż zapijaczone mordy pod budką z piwem. I takie figury mają czegoś nauczyć młodzież? Chyba kląć tylko. Tego uczą dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum A po ch... on tam jechał? 28.06.10, 16:51 A po ch... on tam jechał? Poziom można ocenić oglądając telewizyjne relacje. Nie potrzeba do tego wyjazdów na zalewanie pały za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Probierz masz przechlapane! Odkryłeś całą pra IP: *.chello.pl 28.06.10, 21:07 Przeciez polska pilka na czele z PZPN jest totalnie skorumpowana. Podobno juz w trampkarzach drukuja mecze a histora Widzewa to skandal. I ja sie nie dziwie, ze nikomu sie nie chce trenowac i dobrze grac. Czy tylko jak tak uwazam? Dziwie sie, bo czytam tu rozne "madre" opinie ale nikt nie pouszyl tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryzjer Rence Precz !!!!!! od PZPNu IP: 62.173.80.* 30.06.10, 17:35 Nie bedzie jakis haker ani inny yntelygent muwil nam rzadzic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 18:24 No własnie chciałem to napisac ale mnie uprzedziłes. Luxemburg juz nas ogrywa. W Europie chyba tylko jeszcze Angora i San Marino zostały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie ma Angory, jest Agora albo Afora. IP: 89.126.30.* 28.06.10, 19:05 Jest też KJHLKIUEkkkkk. Odpowiedz Link Zgłoś
norweg1972 Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... 27.06.10, 23:00 Jeśli ktoś jeszcze pamięta ,to właśnie Leo Beenhakker prosił o zmiany w systemie szkolenia w polskiej piłce, jak skończył ,wszyscy pamiętamy.Mądry "niby" polak po szkodzie,ale czy na pewno.P R Z E P R O S I ć LEO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsu Polak zawsze będzie głupi IP: 150.254.191.* 28.06.10, 12:07 to już jest taka zaściankowa, katolicka, polska mentalność... Odpowiedz Link Zgłoś
montag451 Re: Polak zawsze będzie głupi 28.06.10, 15:39 Co sie z Wami ludziska dzieje. Ja nie jestem wierzacy [i tu juz wkurza mnie fakt, ze co wypowiedz/komentarz czlek sie musi deklarowac] ... no wiec, nie jestem wierzacy, ale co ma do k....nedzy wiara, Watykan, Papiez do pilki kopanej? Sportowo, jesli chodzi o "kopana" jestesmy w .... 4 literach i Probierz ma racje. Zero szkolenia mlodziezy. W klubach pyfko i kolesie [w PZPN takoz] - czyli czego sie mamy spodziewac? Patriotycznych "zrywow?. A moze by tak puknac sie w baniak, zejsc na ziemie i zaczac ..... prace od podstaw? Na poczatek zamiast kopac ten balon, kopnijmy w tylek paru dzialaczy. Znajdzmy paru utalentowanych chlopakow i zacznijmy budowac druzyne. Jest taka mala wioska na poludniu Polski. Kolo Tarnowa. Nazywa sie Nieciecza. Raptem kilkaset domow. Maja druzyne pilkarska, ktora ...... wlasnie awansowala do I Ligi. Ja nie mowie, zeby z nich budowac "narodowa". Ale warto spojrzec na sponsora [jak i dlaczego zbudowal zespol], na chlopakow [dlaczego chca grac] i jakim cudem Marcin Jalocha zgodzil sie trenowac chlopakow z PROWINCJI!!!!!! Cholernej prowincji. Uwierzcie mi - ja znam Nieciecze [tu sie Niecieczanie obraza - no niech tam] - to jest PROWINCJA. Ktora miala szczescie, ze mieszka tam, inwestuje niejaki Witkowski. Gosc ma w cholere kasy [z racji posiadania doskonale prosperujacj firmy - nazwy nie wspominam - kto chce, niech sobie poszuka] i nie boi sie inwestowac w wies. I ... i tu wszystkim szczeka powinna opasc - jest CZLOWIEKIEM. Dba o swoich pracownikow. Jest przy nich w razie nieszczescia [zdarzylo sie]. Dba o ich dzieci, rodziny. Nie do wiary, ale mozna byc "kapitalista" i "czlowiekiem" rownoczesnie. Uppps! Objeczalem od "kopanej" niechcacy. Ale czy rzeczywiscie? Pozdrawiam WSZYSTKICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepski kibic jacy Polacy grają w repr. Niemiec? IP: 212.106.27.* 28.06.10, 20:09 Graja zawodnicy o polskich korzeniach i tylko tyle, tam się wyszkolili i tam zadeklarowali grać. Polacy starają sie nauczyć grać w piłkę nozną, PZPN nie ma żadnej koncepcji oprócz wyswiechtanych szablonów i kilku "nieśmiertelnych" wspomnień, za szkoleniem młodzieży nie idzie ani kasa ani metodyka szkoleniowa, widac to w małych miejscowościach gdzie grają bo lubią a nie bo kiedyś udało im się "załapać", podobnie jak z politykami, niektórzy nawet w mowie popełniają błędy ortograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.tktelekom.pl 27.06.10, 23:53 Heh....my za 2 mln € co najwyżej sprzedamy piłkarza tyle ,ze u nas wtedy to wielka gwiazda żal mi polskiej piłki bo talenty mamy np Lewy ale jeśli się nic nie zmieni to będziemy ciągle tłem dla zagranicznych drużyn chociaż by takiego Luksemburgu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prassnal Co zrobił Probierz???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 23:53 Co zrobił ten Probierz ja się pytam???? Ile goli strzelił w reprezentacji? Do jakiej ważnej imprezy awansował? Grał na mundialu? Grał na Euro? Jakie europejskie rozgrywki wygrał jako trener? Czym on się różni od setek innych polskich kopaczy? Wskażcie mi choć jedną różnicę między Probierzem a jakimkolwiek innym graczem!!!! Dlaczego ktoś taki robi za eksperta ja się pytam????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 00:28 Zerknij na nazwiska dwoch ludzi, ktorzy strzelili bramki Anglikom to Ci uswiadomi, czy Pan Probierz ma racje czy moze sie myli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Probierz to mądry facet, ale nie ma siły przebicia IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 28.06.10, 12:13 w tym polskim piłkarskim bagienku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaun Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.chello.pl 28.06.10, 15:09 Z czasów, które pamiętam, to Citko, Adamczuk, Brzęczek... ale żeby Probierz??? Chyba że w juniorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.escom.net.pl 28.06.10, 13:14 a ilu trenerów było wybitnymi piłkarzami??? trener to zawód, trzeba się nauczyć, mieć predyspozycje do pracy z grupą ludzi, umieć budować autorytet, i tak dalej, i tak dalej. piłkarz jest od grania, trener jest od myślenia! dlatego nieczęsto dobry piłkarz=dobry trener. niestety - w PL eksertami są piłkarze - od Laty i Tomaszewskiego po Hajtę. dlatego trup polskiej piłki śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.e-wro.net.pl 28.06.10, 14:38 A ile Ty strzeliłeś goli? Do jakiej imprezy awansowałeś? Gdzie grałeś? Probierz powiedział niestety samą prawdę. Wystarczy popatrzeć na to, jak wielka przepaść dzieli Polaków od reprezentacji uczestniczących w MŚ. Taktyka Smudy = atakujemy Hiszpanów. Bzdura. Jeżeli to jest pomysł na reprezentację, to jest mi przykro. Polityka polskich klubów, które niedługo zagrają w pucharach = szanujemy każdego przeciwnika, bo wszyscy są silni (tragedia). Transfery w Polsce = śmiech na sali. Rowzój młodzieży = z kim to ostatnio przegrała młodzieżówka? Luksemburg? W takich warunkach nie trzeba autorytetów, aby dobrze, tak jak Probierz, zanalizować stan naszej piłki. Który jest NĘDZNY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Co zrobił Probierz???? IP: 91.216.160.* 28.06.10, 15:11 + najważniejsze o tym się prawie w ogóle nie mówi, a przecież to jest KLUCZOWE SZKOLENIE TRENERÓW!!! (ktoś wie gdzie się odbywa, na AWFach? z podręczników z lat 60.?) bez gruntownej wiedzy nt rozwoju psychofizycznego młodych chłopców, rozumienia etapów przez które przechodzą, pełnego wachlarzu trenerskiego jeśli chodzi o umiejętności techniczne, taktyczne i mentalne - nic nie osiągniemy. Chłopców trzeba też wychowywać nie tylko trenować! A jak wychowują polscy niedouczeni trenerzy można zobaczyć na każdym meczu młodzieżowym - ogarnia przerażenie - wulgarność i agresja. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos A taki Fleming to osobiście zagryzał zarazki 28.06.10, 15:22 Gość portalu: Prassnal napisał(a): > Co zrobił ten Probierz ja się pytam???? Ile goli strzelił > w reprezentacji? (...) I jeszcze tam jakąś penicylinę odkrył, ale to już mało ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumcyk Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.range86-161.btcentralplus.com 28.06.10, 16:31 zdajesz sobie sprawe, ze zeby byc jokejem to nie trzeba miec za soa kariery konia wyscigowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Nie ma jokeja, jest rokej albo rukuj. IP: 89.126.30.* 28.06.10, 19:07 Są też fsdklhvci i wefuycxbbcbnh. Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Nie ma jokeja, jest rokej albo rukuj. 30.06.10, 20:43 lietre c zjadlem, a kolega merytoryka mnie powalil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kol Re: Co zrobił Probierz???? IP: *.toya.net.pl 28.06.10, 18:37 jest teraz trenerem baranku i zdobył własnie puchar polski ale to w twojej główce sie nei zmiescilo... za duzo informacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiedlowy Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.chello.pl 28.06.10, 00:42 Z balkonu mieszkania w weekendy oglądam sobie mecze dzieciaków na osiedlowych boiskach. I teraz dzięki panu Probierzowi wiem dlaczego jest tak źle. Jeżdżą sobie "Łofcy talentuff" po afryce zamiast po Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 18:33 Nie do konca jest z tym graniem tak jak piszesz. Po boiskach biegaja osoby, które urodziły sie w latach 70-80 i wpojone maja ze sport to zdrowie oraz teraz dzieci ,tych co sie urodzili w tamtych latach. Ciezko znalezc dzieciaki, które biegaja po boisku a urodzone sa w latach 90-tych. Wola komputery, konsole itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.sunsh2.vic.optusnet.com.au 28.06.10, 00:56 Oj ta polska pilka kiedys byla w pierwszej dziesiatce a obecnie obsunela sie okolo 60go miejsca ,to katastrofa .Taka nowa zelandia gdzie rugby jest sportem Nr1 przeskoczyla polskie w rankingu FIFA a dlaczego to widzielismy w poludniowej afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtl Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.pools.arcor-ip.net 28.06.10, 06:03 Oj ta polska pilka byla kiedys w pierwszej dziesiatce-ale to bylo za wstretnej komuny.Teraz gdy Polske okupuje tylko Watykan wszystk sie pogorszylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laks Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.10, 10:52 Gratulacje stary, znalazłeś winnego w Watykanie :D Podziel się tymi "mundrościami" z PZPN, za 4 lata będziemy mistrzami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.pool.mediaWays.net 28.06.10, 12:00 Moze winny jest nie watykan, ale klecha, ktory zmusza do nauki religi? Na prosby o zbawienie po smierci dzieciaki maja czas. W tym czasie, dzieci mogly by grac w pilke, biegac, itd. Ile godzin WF jest w szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: 188.33.175.* 28.06.10, 12:32 Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że odreagowujesz swoje kościelne kompleksy na niewłaściwym forum. Jeśli tacy jak ty będą stale wypowiadac sie na każdy temat, widząc całe zło w kościele, albo we wrogach narodu, albo w homoseksualizmie, itp. to nigdy nie dojdziemy do wysokiego poziomu w niczym. Dopiero po wyeliminowaniu z poważnych rozmów takich zakompleksionych egoistów można poważnie prozmawiac i konsekwentnie wdrożyć cokolwiek. Także w piłce nożnej. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson [...] 28.06.10, 14:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d43 Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.10, 12:36 Godzin WFu masz 4 do 6 nawet :) Religii dwie :) w tygodniu. Nie pisz bzdur jak nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: music0 Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.bmj.net.pl 28.06.10, 13:21 4 do 6-ciu godzin na papierze. Moje dzieci od pierwszej do trzeciej klasy podstawówki na salę gimnastyczną chodziły raz w tygodniu na spółkę z inną klasą. Pozostałe zajęcia spędzali w klasie lub na korytarzu szkolnym. Dobrze jak było ciepło i dało się wyjść na dwór. Wychowawca na spotkaniach opowiada, że dzieci piłki rzucać i łapać nie potrafią. Nie zrzucam winy na szkolnictwo bo wiadomo jak jest z funduszami ale brak jakichkolwiek zajęć pozalekcyjnych organizowanych w szkołach (nawet tych płatnych). Nie każdy rodzić ma czas i pieniądze wozić dzieci kilkanaście kilometrów dwa-trzy razy w tygodniu do jakiegoś zapyziałego klubu sportowego, gdzie niestety często dzieci szybko "dojrzewają". Już od dawna sport w jakiejkolwiek postaci to maszynka do robienia pieniędzy. W Polsce niestety zajmują się nim ludzie z epoki Gierka i tak to niestety wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Od Gierka to się odpieprz 28.06.10, 18:06 Za Gierka każdy kto chciał to mógł za darmo uczęszczać na różnego rodzaju zajęcia sportowe, były darmowe wyjazdy i obozy sportowe z super dobrym darmowym żarciem, były klasy sportowe, były pieniądze na dodatkowe zajęcia sportowe w szkołach i były tego efekty w postaci medali, a Polski sport był znany na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: music0 Re: Od Gierka to się odpieprz IP: *.bmj.net.pl 29.06.10, 08:55 To chyba za dużo Kroniki Filmowej się naoglądałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 18:41 I w tej samej szkole i religii i WF dzieciaki unikaja. Tak wiec co ma religia do sportu? Problem jest w wychowaniu i mentalnosci a nie w kosciele katolickim. Wlosi jakos nie narzekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę 28.06.10, 14:09 Gość portalu: Laks napisał(a): > Gratulacje stary, znalazłeś winnego w Watykanie :D Lekcje religii kosztem WFu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 18:36 Polska rzadzi PO - byla AWS. A w AWS wiecej SB i komuszkow było niz w PZPR. Wiec piłka powinna sie rozwijac. A tu dupa :) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz bo w polskiej piłce wciaż jest komuna 28.06.10, 11:55 Gość portalu: rtl napisał(a): > to bylo za wstretnej komuny. Tyle tylko że w naszej piłce wciaż jest tak samo jak w latach 70. Te same metody, ten sam system. Wtedy to wystarczało. A świat poszedł sobie do przodu, a u nas nawet twarze się nie zmieniły od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: bo w polskiej piłce wciaż jest komuna IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 18:42 Komuna siedzi w społeczeństwie a nie tylko w PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.chello.pl 28.06.10, 11:55 nie rozumiem całego zamieszania. Przecież za system szkolenia młodzieży odpowiada sam Jurek Engel! PRzecież efektów nie będzie od razu? On wie co robi. PRzecież zamiast oglądać jak probierz mecze w RPA on dostaje gruby hajs (ale to chyba drobne w porównaniu do pensji z pzpn) za "analizowanie" meczów w tvp. Pozdawiam przy okazji cały PZPN dziękując wam za niszczenie polskiej piłki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Pamietasz Wlodek? IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 12:06 Nawet Szpakowski komentujac mecze, wraca do wydarzen z dalekiej przeszlosci. Wkurza mnie to jego "Pamietasz Wlodek?" Szpakowski zatrzymal sie na futbolu sprzed 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetradrachma PZPN to taka sama banda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 12:11 jak ZZ KGHM i Solidarność Gniadka. Dla Lato (i reszty swołoczy) liczy sie kasa, a nie dobro polskiej piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repre$ Logika nie jest naszą mocną stroną. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 12:12 Oto cytat z wypowiedzi Probierza: "Coś pana zaskoczyło? - Przede wszystkim dyscyplina taktyczna afrykańskich zespołów, z czym wcześniej miały problemy.(...) To dlaczego oprócz Ghany chwalonym przez pana zespołom z Afryki się nie powiodło? - Trener Ghany potrafił posadzić na ławce rezerwowych gwiazdę, jaką jest Muntari z Interu Mediolan, bo ważniejszy był zespół. Pozostałe reprezentacje były zlepkiem gwiazd." Mi wychodzi, że albo tworzymy drużynę (bo tylko wtedy da się utrzymać dyscyplinę taktyczną), albo jesteśmy "zlepkiem gwiazd". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blo74 Re: Logika nie jest naszą mocną stroną. IP: *.dice.com 28.06.10, 18:39 My nie mamy ani druzyny ani gwiazd. Odpowiedz Link Zgłoś
pierrecruise Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... 28.06.10, 12:19 Na pewno kolesie Laty coś z tym zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann A pamiętacie taki program "Kadra czeka" ? IP: 109.243.221.* 28.06.10, 12:47 Był w TV chyba ponad 20 lat temu. Piłką się średnio interesuje, ale ten program miał taką magię, że dzieciakom się chciało. Dzisiejszym trenerom i selekcjonerom się wydaje, że ich praca kończy się na treningach i meczach. A dzieciaki grają same sobie po boiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokacz Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.home.aster.pl 28.06.10, 12:44 jestem za tym co zrobił Putin u siebie w wesołym miasteczku piłkarskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Barto "Najmłodszą drużynę mają Niemcy. Grają w niej... IP: *.web.vodafone.de 28.06.10, 13:03 ...Polacy, Turek, Tunezyjczyk, Brazylijczyk czy Bośniak. Może to jest metoda." Jak Boga kocham, mieszkam tu od dziecka, ale Niemiec ze mnie nigdy nie bedzie. Mierzi mnie jednak to zupelnie bezpodstawne wytykanie Niemcom, ze maja w kadrze "obcokrajowcow". Jacy Polacy? Jaki Bosniak, Tunezyjczyk, czy Turek? Oni wszyscy nie tylko nauczyli sie grac w pilke w Niemczech, ale w wiekszosci tutaj sie urodzili (tudziez od najmlodzszych lat wychowywali). Wszyscy oni mowia lepiej po niemiecku, niz w swoim domniemanym "jezyku ojczystym"! Nie wspominajac o obywatelstwie! Jedynym wyjatkiem jest bodajze Cacau, ktory mieszkajac od 10 lat w Niemczech, zostal rok temu "naturalizowany". Tyle tylko, ze akurat on jak do tej pory nie odegral zadnej roli w niemieckich wygranych! Daj juz sobie spokoj gazetko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: "Najmłodszą drużynę mają Niemcy. Grają w niej IP: *.c196.msk.pl 28.06.10, 13:25 dobry post. Mnie to też razi. Jest też brzydsza strona medalu. Jak Francja odnosi sukcesy, to Francuzi świętują i cieszą się z sukcesu swoich piłkarzy. Jak przegrywa, to to wina mentalności bandy imigrantów, co Les Blues nie mają w sercu. Cacau to dla mnie wzór naturalizacji. Facet po niemiecku mówi - na moje ucho - przynajmniej dobrze, z tego co czytam przed dostaniem obywatelstwa, zdawał test, a Niemczech mieszka już prawie połowę życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Larry Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: 86.47.244.* 28.06.10, 12:54 pieprzenie frustrata - takim podejsciem nie wyciagniesz dzieciakow z blokow. baza juz jest 'orliki' (jeszcze by sie przydlay bezpieczne i wszechstronnie rozwijajace place zabaw dla najmlodszych) tylko ze teraz jest inaczej niz 30 lat bo trzeba konkurowac z komputerem konsola i mnustwem innych rozrywek ktorych kiedys nie bylo. jeszcze jeden wspomni o bazie to bedzie to jak gadanie o komuchach w sld - znajdz jakiegos nowego kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.chello.pl 28.06.10, 14:40 Pewnie że trzeba rywalizować z konsolami, internetem itd ale przecież w Anglii czy Hiszpanii też mają te zdobycze techniki a mimo to wychowują piłkarzy kilka klas lepszych od Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
abi40r Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę 28.06.10, 15:46 Mysle, ze niewiela da sie zmienic bez odpowiednich pieniedzy/sponsorow. Od paru lat probuje sie to robic w Rosji - pojawily sie pierwsze kluby, zatrudniajace dobrze oplacanych pilkarzy zagranicznych. Kluby te sa juz w stanie konkurowac na poziomie ligi mistrzow - nie ma to praktycznie zadnego przelozenia na poziom gry reprezentacji Rosji. Co do szkolen mlodziezy - wystarczy podpatrzec jak to robia nasi sasiedzi Niemcy. W kazdej nawet malej miejscowosci istnieja co najmniej 2 oswietlone boiska pilkarskie (treningowe i to do rozgrywania spotkan ligowych). Lokalne firmy, osoby prywatne chetnie dofinansowuja to wszystko. Na meczach Bundesligi widzimy zazwyczaj komplet widzow. Podtrzymuje sie mity bohaterow pilkarskich - dzieciakow chetnych do gry nie brakuje. Niemcy sa spoleczenstwem multikulturalnym - nikogo tu nie dziwi, ze w ich reprezentacji graja dzieci emigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakiki Piłkarze bez ambicji, trenerzy bez kompetencji,... IP: *.chello.pl 28.06.10, 12:58 prezesi bez wyobraźni. Dawniej nie było orlików, nie było tylu reklam i reklamodawców, nie było tyle kasy w polskim futbolu, a jednak coś ten futbol znaczył i potrafił sie pokazać jak najlepiej na występach. Na pewno nie zabrakło talentu kolejnym pokoleniom piłkarzy. A czego zabrakło. Odpowiedź w tytule. Kiedyś (ok. 10 lat temu) słyszałam rozmowę piłkarzy tzw. ,,Dumy Pomorza". I od tego czasu przestałam kibicować tym wszystkim naszym zespołom i zespolikom. Chłopcy (nie piłkarze, bo nie zasługują na miano piłkarzy) dyskutowali jakby tutaj czmychnąć z Dumy Pomorza i załapać się na kontrakt w III ligowym klubie niemieckim. Te ich ambitne plany otworzyły mi oczy na stan naszej piłki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawekp Pierwszy człowiek, w Polsce, który trafił w sedno! IP: *.europe.hp.net 28.06.10, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
bohr182 Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... 28.06.10, 13:04 Juz Leo mowil, ze tu sie nie mysli dlugoterminowo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 13:18 jedynym człowiekiem w Polsce, który może cokolwiek powiedzieć na temat "dziecięcej" piłki jest Michał Globisz. I on już kiedyś powiedział, że trudno oczekiwać rozwoju po chłpchach, na których w wieku trampkarza wymusza się grę o wynik? to kiedy ci chłopcy mają się uczyć taktyki, gry jeden na jeden, gdzie tu zabawa? System to jedno, ale jeszcze dochodzi mentalność tych co zarządzają klubami. Zresztą wystarczy zobaczyć piłkę seniorską i wszystko się wyjaśnia. Mamy ludzi z głową, niestety takich nie potrzebuje PZPN. No i kasa - dla mnie to paranoja, że wiecznie mówi się że budżety są małe itd. Kasa jest, tyle że biorą ją nie ci co powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.c196.msk.pl 28.06.10, 13:29 A potem Pan Globisz te same metody - piłkarz musi mieć 180 cm - stosował w swoich reprezentacjach, i wyniki były. Medale. Ba, nawet całkiem liczna grupa, zbyt liczna, zagrała w I reprezentacji, ale wybitnym piłkarzem nie został żaden. Bo kto, Mila lub Paweł Brożek? Na upartego - Kuszczak. Ale to jeszcze inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-kow Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.128.62.130.static.crowley.pl 28.06.10, 13:49 Dokładnie tak, złote słowa. To samo kiedyś mówił Orest Leńczyk na temat szkolenia młodzieży, która gra, gra, gra zamiast trenować. Na koniec "dorosła" drużyna otrzymuje wyprutego 20-latka z poważnymi i nienadrabialnymi brakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 14:56 gosciu mądrze napisał - popieram. oraz w wieku 15 lat boisko sluzy do picia piwa po lekcjach a nie grania! Odpowiedz Link Zgłoś
yhwh Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę 28.06.10, 15:30 bohr182 napisał: > Juz Leo mowil, ze tu sie nie mysli dlugoterminowo.. nie miał racji - tu sie w ogóle nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 13:23 może zamiast tańców na lodzie tvp by robiła jak ktos napisał program o piłce dla młodych chętnych talentów... byłaby 'mysja' a nóż jakieś samorodki z poza układów by wypłynęły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Jest mnostwo bledow ...ale mozesam cos zmien IP: 77.233.255.* 28.06.10, 13:26 Podworko, jak bylo 10-20-30 lat temu na podworkach? gralo sie w pilke az byo ciemno i jeszcze troche :) moze wine ponosza rodzice,przygladma sie jak wychowuja swoje pociechy, tylko Playstation albo Xbox, zero ruchu! dzieciaki maj to gdzies zeby sie ruszac albo niedaj boze spocic :) Jak sa dzieci wychowywane ? moze to blad rodzicow ktorzy chca wiecej i wiecej a nie oszukujmy sie dzieci szybko sie ucza. Kluby, przygarniaja tylko najzdolniejszych a to jest garstka w duzym miesci. Wogule duzo rzeczy mnie dziwi w polsce(mieszkam w DK od 25lat) jak trenere kadry polski moze zarabiac 50tys. Euro miesiecznie tyle tutaj nie zarabiaja a co selekcjoner zdziala??? Te pieniadze mozna wydac zdecydowanie bardziej umiejetnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jest mnostwo bledow ...ale mozesam cos zmien IP: *.lodz.msk.pl 28.06.10, 18:26 > Podworko, jak bylo 10-20-30 lat temu na podworkach? gralo sie w > pilke az byo ciemno i jeszcze troche :) Bywało. Wystarczał w miarę równy trawnik, albo kawałek asfaltu. Bramki ustawiało się z cegieł, albo teczek, prawdziwa futbolówka była rzadko spotykana. Kiedyś przylazł trener i kilku chłopakom zaproponował treningi. Teraz tam, gdzie był trawnik, jest parking, a na asfalcie spółdzielnia postawiła słupki (grające w piłkę dzieciaki przeszkadzały emerytom). Do "orlika" trzeba podjechać kilka przystanków tramwajem. Za to otworzył się pub. O godz. 20.00 wytaczają się z niego pijani 16-latkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: min Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.pkp.wroc.pl 28.06.10, 13:35 Ależ my już obecnie możemy rywalizować tylko z Luksemburgiem lub San Marino. Jednak z drugiej strony czy jest o co kruszyć kopie. Piłka nożna to nadmuchana przez koncerny medialne i organizacje typu FIFA czy UEFA wydmuszka mająca służyć do zarabiania wielkich pieniędzy. Zasady gry w piłkę nożną (PN) sprawiają, iż jest to sport przeraźliwie nudny. Większość meczy kończy się wynikiem bezbramkowym lub jednobramkowym zwycięstwem. Mecze w których pada więcej niż trzy bramki należą do rzadkości. O meczach, w których jedna drużyna powiedzmy na pięć minut przed końcem prowdzi jedną bramką (już nie mówię o dwóch) i przegrywa, pamięta się latami bo są tak rzadkie. Jeśli chodzi o widowioskowość, dynamikę akcji zmienność sytuacji na boisku, brak pewności zwycięstwa do końca meczu PN pozostaje daleko w tyle za koszykówką, siatkówką czy hokejem. PN jest sportem egalitarnym, który mogą uprawiać zarówno biedni jak i bogaci i bez wątpienia sama gra sprawia przyjemość tym którzy ją amatorsko uprawiają. Oni też sa potencjalnymi kibicami tego sportu. Jednak ich ilość w skali globu jest porównywalna do ilości kibiców innych dziedzin sportu. Natomiast sytuacja,kiedy cały świat wstrzymuje oddech bo zaczynają się mistrzostwa świata i głos zabiera premier czy minister bo jakś drużyna strzeliła gola ze spalonego jest bez wątpienia sztuczna. Jest to pokłosie histerii jaką zainteresowane organizacje tworzą wokół piłki w celu uzyskania jak największych pieniędzy. Przy takim zaangażowaniu medialnym można by równie skutecznie wykreować takie konkurencje jak plucie na odległość czy rzut włakiem od ciasta do celu. I jeszcze jedno. Wydawać by się mogło, że kraj który osiągnie sukces na imprezie o której mówi cały świat uzyska konkretne i wymierne korzyści. Jak pokazuje historia nic takiego się nie dzieje. Nawet tak chętnie podkreślane efekty propagandowe są dosyć iluzoryczne. Więc po co ta cała heca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RJ Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.ifpan.edu.pl 28.06.10, 13:48 Jeśli chodzi o widowioskowość, dynamikę akcji zmienność sytuacji na boisku, brak pewności zwycięstwa do końca meczu PN pozostaje daleko w tyle za koszykówką, siatkówką czy hokejem. Żartujesz sobie chyba. Piłka nożna bije na głowę siatkówkę czy koszykówkę pod względem widowiskowości. Na ile sposobów można wrzucić piłkę do kosza albo przebić przez siatkę. Obie dyscypliny charakteryzują się totalnym szablonem. Tu latają spod kosza pod kosz, a tu ścinają generalnie cały czas w ten sam sposób. Nieszablonowe przebicia są rzadkością. Mała ilość bramek w futbolu to właśnie całe piękno tej dyscypliny. Jak oglądam siatkówkę to wiem ile punktów będzie, żeby się mecz skończył, w koszu też jestem pewny że będzie dużo w 70% podobnych. Natomiast w piłce może być kilkadziesiąt nietuzinkowych akcji i ZERO goli. Może też być niby nudna gra i PIĘKNE (niepowtarzalne gole). I to jest właśnie PIĘKNO FUTBOLU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Kwestia właściwej selekcji IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.06.10, 14:33 bo żadne szkolenie nie nadrobi braku pewnych predyspozycji. Jako młody chłopak chodziłem na mecze Śląska, był to okres wielkiej, polskiej piłki, marzyłem, by kiedyś zagrać w meczu ligowym. Minęło z 10 może 12 lat góra, kiedy już nie chodziłem na stadion i dałem się raz namówić koledze. Nie mogłem uwierzyć w to, co widziałem na boisku, gdybym wtedy był młodym chłopakiem nie musiałbym marzyć o grze w ekstraklasie, byłbym pewien, że w niej zagram. Połowa ludzi na boisku nie łapałaby się do naszej podwórkowej drużyny, gdyby tylko zaprzestała treningu kondycyjnego - to jedyna rzecz, która jako tako jeszcze funkcjonowała. Nie mam pojęcia kto decydował o awansie tych gości na takie wysokie szczeble rozgrywek i to takim hurtem, ale musieli to być przecież jacyś szkoleniowcy. Dam przykład: Andrzej Rudy, rodzynek, który wybijał się zdecydowanie ponad tę miazgę, piłkarz, który bez problemów radził sobie w Ajaksie Amsterdam w okresie, gdy był jedną z dominujących drużyn - kto niby wyszkolił tego piłkarza? I dlaczego nie wyszkolił 20 takich jeszcze? Ponieważ nie jest to kwestia wyszkolenia, nie można kogoś wyszkolić na Ronaldo czy Romario, trzeba tylko dostrzec w kimś potencjał i szlifować dalej diamencik. Rudy ledwo łapał się do cienkiej reprezentacji, facet dwa razy lepszy od najlepszych piłkarzy w niej, co pokazuje jakich mamy fachowców. San Marino na szczęście nam nie grozi nigdy, gdyż to niemal 40 milionowy kraj i nawet przy tak tragicznej selekcji tych 11 powinno się znaleźć. Szkółki są potrzebne, ale kto ma je prowadzić? Lepiej niech będzie to ktoś, kto ma oko do talentów niż ktoś, kto wie jak przygotować drużynę kondycyjnie. Tragiczne jest to, że na mojej parafii była kupa utalentowanych graczy i żaden nie został piłkarzem, byli o wiele lepsi od gości, których widzę dzisiaj w Lechu czy Wiśle, nie mówiąc o innych klubach. Czy nie chcieli trenować? Chcieli, chodzili na treningi i przepadali z kretesem, bo nikt w nich nie dopatrywał się potencjału - potencjał mieli wybiegane byczki, z racji różnego okresu dojrzewania. Wychodził taki i hasał tam i nazad przepychając się bez problemu to dominował. Ale potem wszyscy dojrzeli, a byczki już nie byli takimi byczkami w dorosłej piłce a ci dobrzy piłkarze już nie grali. To nic, że na sali potrafili ośmieszyć takiego byczka, liczyło się tylko to, że byczek mógł przebiec 100m tam i nazad 50 razy w meczu. Potrzebujemy kupę trenerów, którzy wiedzą o co chodzi w piłce, wiedzą, że elementarną rzeczą jest wyszkolenie techniczne, umiejętność kiwki, utrzymania piłki, przyjęcia a kondycja i fizyczna postura z czasem sama przyjdzie. Nie mogę patrzeć jak reprezentant polski nie umie przyjąć piłki, którą bez problemów gasi 13 letni chłopak. Jak można nie umieć podać dokładnie na odległość 10 m? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropoid Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 14:33 Też mi rewelacje. Wszyscy to wiedzą i co z tego wynika ? Jeszcze jeden co mądrze mówi i dalej zostaje po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcioo Re: Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, bę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:05 prawda, kazdy gada, a malo kto cos robi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun_tastik Trzeba płacić za dobrą gręZa złą-złamanego grosza. IP: *.toya.net.pl 28.06.10, 15:05 Wtedy może się jeden z drugim weźmie za robotę.Kopanie(bo nie granie przecież)to najłatwiejszy zarobek w tym kraju.Lepiej mają chyba tylko politycy. Luxemburg i San Marino idą na przód.My w tył. I nie trzeba jechać do RPA ,żeby to stwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytadokolan Polak mądry po szkodzie IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 15:20 ale dopiero jak sie sam nachapie, zapcha kapusą kieszenie że mu wypada po drodze i wtedy robi coś niby dla kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Probierz po powrocie z mundialu: Jest źle, będz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:31 bo to jest plon tak zwanej "polskiej myśli szkoleniowej", której niestety hołduje Smuda (patrz jak był zachwycony po rozmowie z Piechniczkiem). Mieliśmy średniego trenera klasy europejskiej (Leo)i pokazał że z kiepskimi zawodnikami da się coś wygrać (było blisko - ze Słowakami praktycznie wygraliśmy - dwa wielbłądy Boruca a potem poszło z górki)ale nie podobało to się PZPN i robili wszystko żeby Go zwolnić. a jeden z najlepszych polskich trenerów (Smuda) pokazuje jak daleko nam do europejskich średniaków.... szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś