Dodaj do ulubionych

Szanse 29:7 dla Bełchatowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:25
coś mi nie pasuje - wiem, że jest późno i myślenie idzie mi marnie, ale...
cztery mecze Zagłębia i GKS (po dwa), w których mogą one zdobyć 0, 1 lub 3
punkty. Ilość czteroelementowych nad alfabetem trzyelementowym to 3^4 czyli 81
- a skąd panu JS wyszło 36? czyżby cała kalkulacja była do d...? a może
faktycznie ze mną coś jest nie tak - pora w końcu nienajlepsza?
Obserwuj wątek
    • Gość: emeryt Tylko GKS Włoszczowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:26
      Wygra Gosiewski Klub Sportowy Peron Włoszczowa.
    • Gość: benek Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:27
      jako kibica GKSu denerwuja mnie te wszystkie rachunki prawdopodobienstwa. To jest sport i tego typu wyliczenia biorą w łeb. Mam tylko nadzieję że Wisła w meczu z nami nie bedzie zmotywowana bardziej niz w spotkaniu z Groclinem:)
      • Gość: aj Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 23:59
        a może cztery (spotkania) do trzeciej (ilość zmiennych?).
        jestem skromnym wykształciuchem humanistą, ale tak mi bardziej pasuje.
        • Gość: kombinator Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.dynamic.xdsl-line.inode.at 22.05.07, 00:01
          To juz w ogole z innej bajki...
    • Gość: kombinator Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.dynamic.xdsl-line.inode.at 22.05.07, 00:00
      bo nie ma znaczenia kolejnosc meczow wszystko jedno czy druzyna wygra pierwszy
      a przegra drugi mecz, punktow bedzie miala tyle samo.
    • Gość: 36 Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 00:05
      każda drużyna może zdobyć: 0, 1, 2, 3, 4, 6 punktów więc możliwości jest 6*6;
      nie będę się starał tłumaczyć tego rachunkiem prawdopodobieństwa bo jeszcze mnie
      ktoś wyśmieje:P
    • Gość: shawn Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: 213.155.165.* 22.05.07, 00:14
      > coś mi nie pasuje - wiem, że jest późno i myślenie idzie mi marnie, ale...
      > cztery mecze Zagłębia i GKS (po dwa), w których mogą one zdobyć 0, 1 lub 3
      > punkty. Ilość czteroelementowych nad alfabetem trzyelementowym to 3^4 czyli 81
      > - a skąd panu JS wyszło 36? czyżby cała kalkulacja była do d...? a może
      > faktycznie ze mną coś jest nie tak - pora w końcu nienajlepsza?

Obaj macie rację. Kombinacji jest 36, jeżeli rozpatrujemy łączne zdobycze
      punktowe (obie drużyny mogą zdobyć 0, 1, 2, 3, 4 lub 6 pkt. --> 6x6 = 36).
      Jeżeli rozpatrujemy zdobycze w rozbiciu na kolejki, to kombinacji jest 9x9 = 81.

Najprościej i najprecyzyjniej jednak byłoby policzyć prawdopodobieństwo
      inaczej. Co musiałoby się stać, aby Zagłębie zdobyło mistrzostwo? W dużym
      skrócie to, że GKS przegrywa z Wisłą (30% szans), a Zagłębie wygrywa z Legią na
      Łazienkowskiej (25% szans) oraz wcześniej z Widzewem (75%).
      Mamy więc 5,6% dla Zagłębia i 94,4% dla Bełchatowa. Jeżeli ktoś uważa, że
      szanse GKS na zwycięstwo w Szczecinie są mniejsze niż 100%, to może sobie ten
      wynik skorygować.
      Można kłócić się o detale (nie 30% a 35%, nie 25% a 30% itp.), ale generalnego
      obrazu to nie zmienia - musiałby się stać istny cud, żeby GKS wypuścił
      mistrzostwo z rąk.
      • Gość: pacal nie zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 03:57
        1) Jeśli nadal nie będzie Garguły, to "szansa" na przegraną BOT z Wisłą jest
        dużo większa niż 30%. Wisła będzie też żądna zemsty za ostatnie 0:4...

2) > Zagłębie wygrywa z Legią na Łazienkowskiej (25% szans)
        ??? wczoraj się urodziłeś chyba :D
        Powiedziałbym, że raczej jest 25% szans na zdarzenie przeciwne (o ile nie będzie
        to mecz o pietruszkę).

Niemniej, cały czas większe szanse daję BOT-owi.
        • Gość: shawn Re: nie zgadzam się IP: 213.155.165.* 22.05.07, 10:28
          Bez przesady, nie sądzę by Legia ot tak puściła Zagłębiu ten mecz, tym bardziej
          po ostatnich wypowiedziach Lenczyka. Kibice by im tego nie wybaczyli, zarząd
          również, a prasa nie zostawiłaby na nich suchej nitki. Nie ma co snuć teorii
          spiskowych, Legia będzie faworytem tego meczu - piłkarsko nie są o wiele
          słabsi, ale mają ogromny atut własnego boiska.
    • Gość: benek Autor obliczył dobrze- 36 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 00:48
      wydaje mi sie ze autor wyliczyl dobrze. Dla kazdej druzyny jest mozliwych 6 kombinacji zdobytych punktów (0,0;0,1;1,1;1,3;3,3;3;0) i na każdą z tych kombinacji przypada 6 kombinacji przeciwnika co daje 36. W mojej opinii mogłeś sie pomylic, bo nie brales pod uwage, że np kombinacja 3,0 i 0,3 daje de facto taki sam rezultat i dlatego dla każdej z druzyn jest 6 kombinacji a nie 9
      • Gość: JF Re: Autor obliczył dobrze- 36 IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.07, 00:52
        bo co innego wariacja a co innego kombinacja :)
        • Gość: Matematyk Matematyka jest prostą nauką IP: *.crowley.pl 22.05.07, 06:19
          W zależności od tego czy rozpatrujemy ile punktów każda z drużyn może zdobyć W
          SUMIE W 2 KOLEJKACH, czy rozpatrujemy tę sytuację KOLEJKA PO KOLEJCE. W
          pierwszym przypadku mamy 6 możliwości dla każdej drużyny: (0,1,2,3,4,6pkt.)
          czyli 6^2 możliwości a w drugiej sytuacji
          (0,0);(0,1);(1,0);(1,1);(0,3);(3,0);(1,3);(3,1);(3,3) czyli 9^2 możliwości w
          drugim przypadku. Oczywiście ważniejszą analizą jest ta pierwsza.

Choć autor powinien wyraźnie zaznaczyć, że w jego analizie wszystkie możliwe
          rozstrzygnięcia mają TO SAMO PRAWDOPODOBIENSTWO. Tylko w takim razie pytanie:
          dlaczego kursy u bukmacherów na każdy wynik nie są takie same. A wystarczyło
          wziąć np.: kursy z 3 największych firm bukmacherskich uśrednić i wtedy wyszłoby
          bardziej realistyczne rozwiązanie. No ale dla autora to wyższa szkoła jazdy, a
          wierszówka leci, terminy gonią. Ech!
          • Gość: benek nie do konca się zgadzam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 06:50
            nie do konca się zgadzam. W firmach bukmacherskich kursy nie są podawane na 2 kolejki do przodu. Poza tym, na kurs w ostatniej kolejce moze tez miec wpływ występ w kolejce poprzedniej. Gdyby np Zagłębie pokazało się z bardzo złej strony w meczu z Widzewem, kurs mógłby byc inny niż w sytuacji gdy Zagłębie odniesie przekonujące zwyciestwo.
            • Gość: Matematyk Uzupełnienie IP: *.crowley.pl 22.05.07, 08:52
              Oczywiście. Przyznaje koledze rację.
              Jest to standardowy problem wszelkich symulacji opierających sie na algorytmach
              probabilistycznych, gdy dane wejściowe zmieniają się w sposób dynamiczny.
              Jednakże żeby wystartować trzeba mieć jakieś założenia (dane) początkowe.
              Wiadomo że ilość kombinacji i prawdopodobieństwo ich zajścia zmieni się po 29
              kolejce (może nawet już nie będzie o czym mówić/pisać :-) ). Ale jeśli bawimy
              sie w prognozy (załóżmy że tak tu jest) długoterminowe to bazujemy na danych
              początkowych a te możemy czerpać tylko z kursów na dzień dzisiejszy, a wszelkie
              modyfikacje możemy dokonać z kolejki na kolejke (tak sie wszak robi w firmach
              bukmacherskich - przecież nie ma sztywnych kursów obowiązujących od pierwszej
              kolejki). Podejrzewam że gdyby autor zgłosił sie o pomoc do takiej firmy to
              pomogliby mu.

Inna sprawa że mój pomysł dałby lepsze oszacowanie szans niż założenie autora. Z
              tym się chyba zgodzić musisz.
              Pozdrawiam
    • Gość: mr Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.aster.pl 22.05.07, 06:56
      zbior jest 6 elementowy: {0,1,2,3,4,6} (5 nie moze byc - bo nie mozna dostac 5
      punktow w dwoch meczach). Mozliwe Wyniki Belchatowa i Zaglebia to zior wszyskich
      par (b,z) gdzie b i z sa ze zbioru {0,1,2,3,4,6} i oznaczaja ilosc punktow
      zdobytych przez wyzej wymienione druzynych w ostatnich 2 kolejkach. Poniewaz
      Belchatow i Zaglebie moga zdobyc tyle samo punktow wiec mamy do czynienia z
      wariacja z powtorzeniami - jej wzor to n^k, gdzie n - ilosc elementow, k -
      dlugosc wariacji. 6^2 = 36. W siedmiu przypadkach Zaglebie moze zdobyc tytul
      mistrza polski:
      (0,3);(0,4);(0,6);(1,4);(1,6);(2,6);(3,6) - gdzie pierwszy element w kazdej
      parze to ilosc pnktow jakie zdobedzie Belchatow w ostatnich 2 kolejkach a drugi
      element to ilosc punktow jakie zdobdzie zaglebie w tym samym czasie.

Mamy wiec 7 zdarzen w zbiorze 36 elementowym ktore premiuja Zaglebie - czyli
      19,5 % jak pisza powyzej ....
    • Gość: Andrzej Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: 153.19.0.* 22.05.07, 08:38
      Szkoda, że autor nie wziął pod uwagę, że poszczególne zdarzenia nie są równie
      prawdopodobne.
    • Gość: piłkarz prognoza pogody, polityka, statystyka IP: 213.199.198.* 22.05.07, 09:03
      kłamstwo:D
    • Gość: lupus775 Szanse 29:7 dla Bełchatowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:53
      zagłębie dziś wygra ale czy bot potrofi wygrac po porażce z koroną zobaczymy
      jaki charakter ma drużyna
    • swistak7 Re: Szanse 29:7 dla Bełchatowa 22.05.07, 19:51
      Wszystkie obliczenia autora tekstu i wasze są bez sensu. W takiej przestrzeni
      probabilistycznej jest 81, a nie 36 zdarzeń elementarnych. Jeśli np. oba zespoły
      zdobyłyby po 4 punkty to
      - oba mogły zremisować w pierwszej, a w drugiej kolejce wygrać
      - mogło być na odwrót, najpierw oba wygrywają potem remisują
      - może być na przemian i to na dwa sposoby, w zależności od tego który jest
      zespołem remisującym w pierwszej kolejce
      Zatem są 4 możliwości.

Z drugiej strony jest tylko jedna kombinacja dająca obu zespołom po 6 punktów, a
      więc jest to cztery razy mniej prawdopodobne niż układ (4,4). Autor zakłada, że
      wszystkie układy punktów z dwóch meczy są równie prawdopodobne, a jak widzicie
      tak wcale nie jest. Należało rozważyć, jak już ktoś wcześniej zauważył, 81 opcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka