asdzxcvfsrggxdfsd 24.04.23, 13:16 Dlaczego akurat dla 4tej? Ktoś coś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malo.co.nie Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.23, 18:21 Taki przełom, cezura. No więc dej laptoka... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 25.04.23, 06:30 Czyli jak już jestem w 5 to go nie potrzebuję? Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Laptopy dla 4 klasy 25.04.23, 11:33 Albo masz z zeszłego roku, alboś za stary na nowy. Sorry. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 25.04.23, 11:46 Jak mam z zeszłego, jak nie dawali?! Już był spekulacje ile to nagle osób nie zda do 5 klasy... Odpowiedz Link
malo.co.nie Re: Laptopy dla 4 klasy 25.04.23, 11:58 Ustaw się w kolejce po coś innego ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 25.04.23, 12:04 A powoli, bo już specjaliści przeanalizowali specyfikację tego cuda (za silny do szkoły - za słaby do gier) i mniej więcej określili spodziewaną cenę na allegro. Wygląda zachęcająco :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 13:24 Kto dostarczy te laptopy? handlarz bronią? czy inny cudak.... Będzie jakaś kontrola nad tym, czy dopiero później coś wymyślą... Rozumiem, że to ma na celu stworzenie nowoczesnej szkoły...i służyć nie tylko do nauki informatyki, ale też innych przedmiotów.... Starej daty jestem i tak sobie myślę, że ten młody narybek, to pisać nie będzie umiał, zapomni, że są takie przybytki, jak bibioteka, a jakikolwiek referacik, to kopiuj wklej. Ot, prosta droga, do wyhodowania małych zombiaków....bo już dziś belfry krzyczą, że za dużo kompa, gier, tv.... Żeby nie okazało się, jak w czasie zdalnego nauczania, że nie ma wytycznych, żadnego programu, jak prawidłowo wykorzystać narzędzia, by sprawnie się nimi posiłkować w czasie nauki na odległość. Bo nie ukrywajmy, że z dnia na dzień szkoła i inne placówki oświatowe stanęły przed nie lada wyzwaniem, by na zapalenie płuc zorganizować takie nauczanie. Ale, ale....zanim się "góra" zbierze, by to wszystko ładnie poskładać, to im dzieciaki ze szkół wszystko ładnie opracują, bo w 4 i wyżej klasach mają już wypasione komóry i zapylają na nich, jak wytrawni informatycy, także, noooo :D Co tam, nieważne, że stomatologów w szkołach na etacie nie ma, gabineciki tak sobie, albo wcale nie wyposażone, a próchnica, aż wyje z rozpaczy..... może i szczytny cel, ale póki co niedopracowany..... ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 13:41 Aż tak to nie, z tego co czytałem to będzie "normalny" tryb przetargowy, już tam jakiś etap wstępny (?) się odbył i chyba najlepszą cenę zaproponował X-kom . Ale spokojnie, kto ma coś przytulić ten przytuli. No widzisz, placówki stanęły i jakoś to ogarnęły - a przede wszystkim rodzice też musieli ogarnąć jakieś laptopy. Jak ich nie było stać to szkoła wypożyczała. I co się stało z tymi laptopami przez te 2 lata, że nagle są potrzebne nowe? I to wyłącznie dla 4 klasy?! O nic nie chodzi moim zdaniem jak nie o kiełbasę wyborczą. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 14:36 A ludzie pokuszą się o tę kiełbaskę, bo mamią świadczeniami dla wdów, wdowców, dla małżeństw z długim stażem itp, a co jeszcze się urodzi, to tylko ten nad nami wie i ten, co obiecuje. A potem jest jak jest. Naród łyka te obietnice, jak pelikan kulki. Kiedy słyszę, jaki to rząd dobry, bo dał 13, da 14, to mi się krew ścina. No, wziął i dał wspaniałomyślnie. __ Klasy 1 - 3, to nauczanie początkowe, czyli edukacja wczesnoszkolna. Mówiąc prostym, niewyszukanym językiem, dziecko wkracza dopiero w ramy edukacji, zaczyna od podstaw, mimo, że początki miały miejsce w zerówce...literki, czytanie, liczenie, działania proste...etc....Klasa 1, to wyrównanie poziomu, gdyż na początku jeden czyta, drugi myli litery, sprawność manualna rózna, koncentracja itp....proces trwa do 3 klasy włącznie, łącznie z rozszerzeniem i rozwijaniem wiedzy. kształtowanie zachowań i radzenia sobie z materiałem.....innymi słowy - dzieci małe... klasa 4, to już człowieczek ukształtowany, dociekliwy, dążący do celu... ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 14:53 Bo PiS zasadniczo robi to co obiecywał; może niedokładnie, ale jednak. Tym się różni od PO, że jak Tusk w expose zapowiadał zmniejszenie wydatków na administrację państwową - to potem zwiększyli, no bo "zaszła konieczność intensywniejszej pracy nad przepisami unijnymi". No i proszę się rozejść. Więc wielu ludzi głosuje na PiS, bo mniej więcej wie na co (a jak PO obiecuje to obiecuje). A że PiS w dalszej perspektywie rozwala gospodarkę... no cóż, nie każdy wyborca ma tego świadomość. --- O szkole to Ty mnie nie ucz :) Ja rozumiem, że w 4 klasie się zmienia profil ucznia - ale nic (szczęśliwie!!!) nie słyszałem o kolejnej reformie całego systemu w sensie, że od 4 klasy wchodzi konieczność posiadania laptopa o dokładnie takiej specyfikacji. A klasa 5 jedzie starym programem to mogą sobie mieć stare "trupki" albo wcale. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 16:11 Pożyjemy, zobaczymy, co jeszcze się z tego jaja wykluje ;) ale bardziej już sp....ć biednej gospodarki, to się chyba nie da. _ A, gdzie tam Cię uczę :) ja już! nie uczę :) ;) taka luźna pogawędka raczej ;) Z tego, co mi się obiło o uszy, to będzie program powszechny, ale nie obejmujący klas 5 wzwyż. Czyli pozostali na zasadzie - radź sobie sam.... sarkastycznie rzecz ujmując....pozostają jeszcze liczydła ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 16:17 Pewnie, że luźna. Gdzie ja bym na poważnie z takim tekstem wyskoczył do kobiety! I prask w pysk by był :D No zobaczymy, jak na cały program wpłynie wynik wyborczy. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 16:31 ...ale, że tak z liścia? :))) przeciwna przemocy jestem :) Do września jeszcze się wszystko zmienić może..../np. nie dostaniemy na ten cel środków/ :)) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 16:35 No chyba lepiej z liścia niż z wałka? Kto nie dostanie środków? Bo to nie jest inicjatywa UE przecież. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 16:56 To skąd środki na to rozdawnictwo? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 17:18 To skup się teraz, bo bardzo trudne pytanie. Skąd środki na 500+? No, to stamtąd. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 03.05.23, 20:55 Ledwo poradziłam, ale dałam radę :))) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 07:36 Wątek z piwnicy - co słychać w sprawie po roku? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 08:37 Coś tam buczeli o podatku od laptopów, ale na zapalenie płuc wprowadzili jakies rozporządzenie i ludzie odetchnęli z ulgą ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 08:46 Ej no, zakłócenie czasoprzestrzeni wyczuwam. Te podatki to chyba miała być opłata za oglądanie materiałów z prawami autorskimi i dalej to chyba wraca. Potem w covidzie było telenauczanie i jakoś wszystkie dzieci dały radę w nim uczestniczyć, także z pomocą szkół. A potem przyszli tacy jedni cali na biało i rozdali laptopy bez opracowania jakiegokolwiek planu ich wykorzystywania. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 08:52 Jakie zakłócenie, co mi tu Synek sugerujesz? :P U mnie styki jeszcze na pełnych obrotach ;p pare dni temu wpadłam w necie na jakieś zapytania spanikowanych rodziców odnośnie podatku... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 09:17 No to pokaż - bo może właśnie wróciła audiowizualna. Albo ci geniusze zapomnieli o zwolnieniu od darowizny. Ciekawa sprawa. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 09:43 Musisz uwierzyć na słowo, bo dzie ja to znajde teraz :/ biznes.wprost.pl/finanse-i-inwestycje/podatki/11648302/rzadowe-laptopy-dla-uczniow-sa-watpliwosci-czy-trzeba-zaplacic-podatek.html pierwszy, lepszy jakiś z wątpliwościami... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 09:51 Kuwa, co za pojebana akcja, zaraz moment muszę ochłonąć, bo tam też piszą o bonach dla nauczycieli... A to jakby a nawet oczywiście dotyczy żony. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 09:58 nie płaci... ukeili rozporzadzenie na cito... www.inforlex.pl/dok/tresc,FOB0000000000006589190,Laptopy-dla-uczniow-i-nauczycieli-zwolnione-z-PIT.html Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 10:01 Ok, bo w tamtym art pisało, że jeszcze nie przyjęto. No ale rząd stanął na wysokości zadania!!!! Opublikował na caaaaaały tydzień przed końcem terminu na składanie deklaracji :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 10:13 :D w lutym na feriach byli, kto by myslał o jakimś rozporządzeniu ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 10:25 A gdzie byli - i to wszyscy - jak uchwalali ten program? Żoden się nie mógł podrapać w głowę, że szanowne państwo - dla mnie się wydaiii to może być dla kogoś problem z darowizną? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 10:39 Tak własnie wygląda wszystko, czego dotkną. Aż się dziwię, że to jeszcze nie pierd.....ło z wielkim hukiem Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Laptopy dla 4 klasy 24.04.24, 10:46 Ja najbardziej pamiętam, jak którejś nocy na kolanie przegłosowali coś chyba w kodeksie drogowym, dopisując jakiś podpunkt - tylko zapomnieli, że chwilę wcześniej już podpunkt o takiej literce dodali. I w efekcie ten poprzedni wyparował z aktualnej "wersji ujednoliconej". Miszczowie. Odpowiedz Link