01.04.24, 09:58
1. Widzieliście? Podobał się? Bo mnie- bardzo. Duet aktorski Annnette Bening i Jodie Foster daje czadu :)
2. A jeśli nie oglądaliście filmu... Co sądzicie o takich ludziach, jak bohaterka- sportowcach bijących nieludzkie rekordy. Podziwiacie, czy uważacie to za fanaberię, na którą idzie masa środków, a zysk społeczny z tego żaden, albo niewielki?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: "Nyad" 01.04.24, 12:09
      1. Nie oglądałam, ale widzę że jest na Netflixie. Niestety z jakąś fatalną lektorką 😒

2. To chyba zależy. Np przykład w ogóle mi nie imponował Karaś nawet przed aferą dopingową. Ot facet wymyślił sobie dyscyplinę, w dodatku wyjątkowo nieciekawą do odbioru dla przeciętnego widza. To samo z himalaistami, którzy pchają się w te góry nie wiadomo po co i na co, narażając przy tym siebie i innych. Z drugiej strony bardzo lubię filmu o górach i zmaganiach człowieka z żywiołem. Film Everest widziałam kilka razy, czytałam też książkę i oba polecam.
      • fornitta007 Re: "Nyad" 01.04.24, 12:44
        Everest też widziałam, świetny. Książki nie czytałam. Mnie osobiście NIE imponują ludzie z motorkiem w d i ogniem w sercu, którzy muszą przekraczać swoje granice. Owszem, bywa to seksowne, ale nie widzę w tym żadnego bohaterstwa. Bohaterem to był Religa :) Natomiast z tą pływaczką o której jest "Nyad" jednak trochę inna historia: owszem, miała ego wywalone w kosmos, ale oprócz tego sport pomagał jej chyba radzić sobie z traumą (molestowanie), była dla wielu przykładem, że wiek nie przekreśla marzeń i inne takie. Podziwiam babkę.
    • borsuczyca.klusek Re: "Nyad" 13.04.24, 16:25
      Obejrzałam i tak:

1. Rzeczywiście bardzo fajny duet dwóch dojrzałych aktorek, które zachowały własne twarze.
      2. Ładne i ciekawe ujęcia wodne i podwodne.
      3. Przyjemna ścieżka dźwiękowa

... ale sama historia jest oparta na takim farmazonie jakim dla mnie było bicie tego rekordu, że cały film był dla mnie dość męczący.

No i zdecydowanie za długi o jakieś 20-30 minut, ale to niestety bolączka wszystkich współczesnych produkcji.
      • fornitta007 Re: "Nyad" 13.04.24, 16:35
        Mnie sie podobalo, ze plywaczka byla pokazana jako nieidealny czlowiek, nie superbohaterka. No i rekiny i te jakies parzace chujozy, lubie takie zwierzatka w filmach.
        • borsuczyca.klusek Re: "Nyad" 13.04.24, 16:39
          kubopławy 😀
          • fornitta007 Re: "Nyad" 13.04.24, 16:42
            A jak sie cieszyly stare, jak mloda plywaczke tez dopadly 😂 Wydaje mi sie, ze ten film jest krzepiacy pod tym wzgledem, ze usmierza strach przed staroscia. Przynajmniej u mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka