asdzxcvfsrggxdfsd 10.04.24, 13:39 Proponuję układ kanoniczny: 5-7-5 sylab. Pomińmy inne wymogi, na które puryści mogą zwracać uwagę. Zaczynam: tematy płyną ludzie tu posty piszą tak żyje forum Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 14:59 Maratonczycy Biegaja po ulicy Glupi, czy dzicy? Sorry, bo to chyba sie nie powinno rymowac? ;) ja w haiku nie umiem! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:07 Być może dla jakichś purystów się powinno. Aż tak to nie wiem. Bardziej słyszałem że tam powinno być odniesienie do natury; ale też nie wiem. haiku tak proste wiersz tajemny jak Tao piękno wszechświata Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:10 Sorry, musze: On- waniliowy I tak slodki- jak likier Kuszacy jak grzech Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:19 Złotą jesienią Prastare dęby płaczą Złotymi łzami Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:24 Zieloną wiosną Młode brzozy śpiewają Głosami ptaków ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:41 upalne poty szukanie cienia cienia lato takie to Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 15:50 Pilkarskie lato Szklo ekranu i kufla Ostudzi wnet zar Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:01 biało - czerwoni! serce kibica dzwoni! nadal się łudzi Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:12 Serca kibicow Roztrzaska rzeczywistosc A mistrzem- Anglia Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:22 Tu nie mam pomysła na 5-7-5 to dam tak: Anglia mistrzem Anglii Europy to nigdy A świata dawno temu, raz Duma Albionu zaorana Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:26 Ja nie chce zeby wygrali i dlatego to zrobia :/ Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:29 Hiszpania wygra Ale tylko w moich snach Nierzeczywistych Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:40 fornitta007 napisała: > Hiszpania wygra Oj coś mi się wydaje, że nawet samą grupę mają ciężką. Moje serduszko zawsze bije też za Portugalią - w sumie nawet nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:45 No ta grupa to taka niewiadoma, tylko Albanie chyba wszyscy skreslaja? ;) A reszta- kazdy moze nie wyjsc i wstydu nie bedzie. Portugalie tez zawsze lubilam i Cristiano tez, w czym jestem dosyc odosobniona ;) Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:47 Ale o borze szumiacy: Luis Figo, to byla dopiero Portugalia, lezka sie w oku kreci! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:15 fornitta007 napisała: > Ale o borze szumiacy: Luis Figo, to byla dopiero Portugalia, lezka sie w oku kr > eci! No był mistrz! Mnie się wydaiii... że Portugalia ładnie łączy "szaleństwo południowców" z "zachodnią grą zespołową". I być może dlatego nic wielkiego nie wygrywają, bo kompromis nie zawsze jest optimum? Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:34 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: Mnie się wydaiii... że Portugalia ładnie łączy "szaleństwo południowców" z "zachodnią grą zespołową". O to, to! I być może dlatego nic wielkiego nie wygr > ywają, bo kompromis nie zawsze jest optimum? Moze. Ale oglada sie ich dobrze ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:49 fornitta007 napisała: > Moze. Ale oglada sie ich dobrze ;) Ja zaś uwielbiam oglądać popisy Neymara. 15 sztuczek by kiwnąć jednego obrońcę a od 3 minut już dwóch innych przeciwników czeka w blokach by to wypuszczoną piłkę przejąć. Taka schadenfreude :) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:10 fornitta007 napisała: > No ta grupa to taka niewiadoma, tylko Albanie chyba wszyscy skreslaja? ;) No niewątpliwie w rankingu FIFA dzieli ich przepaść, ale to nie rankingi wychodzą danego dnia grać. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:25 fornitta007 napisała: > zawsze lubilam i > Cristiano tez, w czym jestem dosyc odosobniona ;) Ja CR7 zawsze szanowałem za podejście do zawodu. Tak jak Messiego itd - to są zawodnicy, którzy mając słabszą aktualnie drużynę za plecami - "sami" potrafią wygrać mecz. Lewandowski tego nie potrafi. Co mi się u Runaaałdu - jak podobno powinno się prawidłowo wymawiać :) - to że wielokrotnie usiłuje właśnie sam zasadzić gola, mimo iż partnerzy są na lepszych pozycjach. A - w związku z ogólnym podejściem - kiedyś Szczęsny opowiadał anegdotkę, że jak komuś w Juve by się nie mogło spać po nocy i by sobie poszedł do klubowej siłowni - to Cristiano już tam będzie. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:32 Ja CR7 za wiele rzeczy lubie i szanuje. Pracowitosc, to, ze odsunal na konferencji cole, bo niezdrowa i napil sie wody, zeby dawac dobry przyklad ;) To jest prosty chlopak, ktory wyrwal sie z biedy dzieki talentowi, taki wspolczesny Kopciuszek ;) A pilkarsko tak jak piszesz, nie tylko talent i pracowitosc, ale tez serce do gry. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:44 fornitta007 napisała: > Ja CR7 za wiele rzeczy lubie i szanuje. Pracowitosc, to, ze odsunal na konferen > cji cole, bo niezdrowa i napil sie wody, zeby dawac dobry przyklad ;) To jest p > rosty chlopak, ktory wyrwal sie z biedy dzieki talentowi, taki wspolczesny Kopc > iuszek ;) A pilkarsko tak jak piszesz, nie tylko talent i pracowitosc, ale tez > serce do gry. Z tą kolą to tam chyba też jakiś spór o sponsoring był czy cuś - ale nie wnikam. Serducho jak najbardziej - jeszcze nie widziałem, żeby nasi wielce płakali po porażce jak on. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:49 Cola byla sponsorem i sie mocno wkurwila a ten jego gest ;) A on sam synowi zabrania pic cole, wiec jej nie zamierzal reklamowac w zaden sposob. Nie wiem, jakie to mialo konsekwencje ostatecznie, no ale jak sie ma pozycje CR7 to mozna fikac ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:50 fornitta007 napisała: > Cola byla sponsorem i sie mocno wkurwila a ten jego gest ;) A on sam synowi zab > rania pic cole, wiec jej nie zamierzal reklamowac w zaden sposob. Nie wiem, jak > ie to mialo konsekwencje ostatecznie, no ale jak sie ma pozycje CR7 to mozna fi > kac ;) A to ja chyba raczej widziałem insynuację, że cola coś nie chciała CR dobrze zrobić - no ale najwyraźniej to kalumnia była. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:26 Też lubię Cristiano, jest trochę jak postać z kreskówki 😀 Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:36 Z bajki to jest Lewy ;) Chudy z Toy story :P Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 11.04.24, 09:51 borsuczyca.klusek napisała: > Też lubię Cristiano, jest trochę jak postać z kreskówki 😀 No tej japońskiej o piłkarzch, co jak kopnęli piłkę to były efekty stroboskopowe :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:32 Jak masz taką moc, to życz naszym żeby nie wyszli nawet z grupy :) Bo chyba wyobraźni na temat dotarcia do finału to nikomu z nas nie starczy :) Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:36 A wlasnie im zycze zeby wyszli :P Bo mnie wkurzaja juz od dawna swoim stylem gry. Wiec bede czarowac przeciwko nim... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 10.04.24, 16:43 No ale pa! przecież wyszli z grupy z Argentyną i Meksykiem ostatnio!!!! A o tym, że Argentyna w meczu z nami absolutnie kontrolowała sytuację i nakopała tyle, by wpuścić dalej nas a nie Meksyk, z którym mają kosę - lepiej nie wiedzieć!!!! Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 12.04.24, 15:42 Oczekiwanie Obawa I euforia Zmieszane jak ja Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 13.04.24, 09:06 emocje różne stany połączone są jak yin i yang Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Haiku-jemy? 13.04.24, 09:13 Piekno kontrastow Polaczone pragnieniem Ogien i woda Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 13.04.24, 09:30 męski i żeński twardogłowych granica Tao się śmieje Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Haiku-jemy? 13.04.24, 09:49 japońskie haiku chińska ideaTao wybór człowieka Odpowiedz Link