a74-7 29.01.25, 21:40 Duma polskiej kuchni podobno ;)Ale czy tylko ? ;) Te sa z kapusta i grzybami , swiateczne .... Cos w rodzaju comfort food . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 29.01.25, 22:11 Och pierogi zawsze dobrze wchodzą 😀 Moje ulubione to z mięsem i oczywiście ruskie 😋 Jest też taki wynalazek jak pierogi lubelskie czyli z kaszą gryczaną i serem. Taki trochę bieda farsz, osobiście średnio polecam... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 29.01.25, 22:16 Nie wiem czemu to zawdzieczamy, ale w Swieta w polskim sklepie mielismy tylko ruskie pierogi ; tesknilismy za tymi z kapusta ...;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 29.01.25, 22:19 A jeszcze u nas popularne są z soczewicą. Nie każdemu one pasują, ale ja lubię. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 04:11 Od czasu do czasu w moim menu znajdują miejsce pierogi z nadzieniem szpinakowo - twarogowym. Mnie smakują. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 08:26 Z takim nadzieniem to jadłam nie raz naleśniki. Pierogów jakoś nie... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 10:48 Z mięskiem - tak Z serem na słodko - bez szału Z kapustą - nie Ruskie - mogą być Z owocami - letnią porą :) Z kiszoną kapustą - ble Najlepiej mięsko bez ciasta : P Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 10:57 O nie tylko nie z owocami 😫 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 11:27 To jest profanacja wręczy, upchać owoc w ciasto, ugotować na breję, truskawka przypomina flaka :) traci aromat, smak, kolor ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 11:32 Truskawki są najgorsze chyba, bo jagody jeszcze jako tako się bronią 🙄 Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 11:45 No, pierogi z owocami są fucktycznie błeeeee. A co tu dopiero mówić o mandarynkówce. Pyzy z mięsem są całkiem niezłe. Ruskich nie lubię. Pierogów w sensie. Ale leniwe, albo pierogi z jagodami ze śmietaną, posypane cukrem to żarłbym tonami. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 11:54 Jeżeli chodzi o owocowe aboninacje to zdecydowanie najgorsza jest zupa owocowa, postrach szkolnych stołówek, w zapachu i kolorze przypominająca starą szmatę 🤢 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:10 Ta....owocowa na kościach 🤣😉 Szkoda czymś takim zamulać wnętrzności 😉 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:26 Na samą myśl jelito rwie się do ucieczki 🙄 Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:32 W dzieciństwie się tym zajadałam. Oczywiście do tego mnóstwo śmietany mniam. Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:33 Z kapustą polubiłam jakieś dwa/ trzy lata temu. Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:31 Te szpinakowo-serowe również polecam. Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 20:41 I do tego łosoś. Przez Was uszczupliłam zapasy 😉 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 20:45 Wątki o jedzenie już tak działają, że od razu chce się jeść 🙄 Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:29 Nie robię tylko kupuję od koleżanki. Natomiast na święta wymieniamy się – ja jej zupę grzybową i paszteciki a ona nam pierożki. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 12:33 Czyli organizacja na najwyższym poziomie ;) A ja sama stoję i pluję w palce, gdy robię uszka z grzybami na dwa domy :( :D ;) Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 14:24 No wiesz, zwłaszcza te plucie nadaje uszkom oryginalnego, miejscowego posmaku i charakteru. Bez plucia nie ma uszek. :D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 18:25 Oryginalne by rudka ! :D:D Za uszkami nie przepadam , ale takie pierogi z jagodami i ze smietana to bym easy peasy ......Jadlam chyba 30 lat temu w Polsce . A widzieliscie kiedys faceta lepiacego pierogi ? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 20:50 a74-7 napisał: > Oryginalne by rudka ! :D:D > Za uszkami nie przepadam , ale takie pierogi z jagodami i ze smietana to bym e > asy peasy ......Jadlam chyba 30 lat temu w Polsce . > A widzieliscie kiedys faceta lepiacego pierogi ? No, ba. Mój teść lepił z teściową, aż gwizdało. I jeszcze tę koronkę na brzegu potrafił zrobić, że pierożek był bardzo dopracowany. Mój stary natomiast wałkował ciasto. :) Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 20:46 Lata świetlne temu funkcjonowała w necie platforma wymiany. Cudna sprawa, nie wiem dlaczego nie ma dziś takiej apki ( a może jest🤔). W skrócie - umiejętność za umiejętność. Ktoś np. poduczył mnie włoskiego (w zamian za niemiecki). A ile fajnych osób się poznało. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 18:37 Tak sie rozpierogowaliscie , ze nabralam apetytu...;) Pojechalam na pierozki z zupa :) czyli shanghai dumplings albo jak kto woli - Xiao long bao . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 18:40 No i jeszcze kosmiczna ciekawostka : polski kosmonauta zabierze w kosmos... pierogi. "Mam nadzieję, że będą tak smaczne jak na ziemi" Astronauci zostali też zapytani o to, czy planują zabrać w kosmos jakieś przysmaki związane z ich lokalną kuchnią. Sławosz Uznański-Wiśniewski przyznał, że na pokład ISS zamierza zabrać... pierogi. Kiedy dowiedziałem się, że w ramach misji będą mogę uczestniczyć w projekcie przygotowania pożywienia, które zabierzemy ze sobą na ISS, to od razu pomyślałem o pierogach. Nawiązałem współpracę z niewielką polską firmą, która opracowała proces technologiczny, dzięki któremu - jak mam nadzieję - pierogi w kosmosie będą tak samo smaczne jak na ziemi. - wyjaśnił polski astronauta. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 20:46 A co to takie białe obok w ciemnym sosiwie? Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 30.01.25, 21:04 Wygląda na nóżki od muchomorów sromotnikowych. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 19:53 "nozki od muchomorow" hehe, ;)Przegapilam pytanie ,sorki :) To sa Cheung Fun, (肠粉) ,.kluski z maki ryzowej i skrobii gotowane na parze ; bardzo lubie . No to po pierozku , znowu w polskiej wersji ;) Dla porownania hiszpanskie empanadas: Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 20:00 Jak dobrze, że mam swoje schody na odchudzanie tyłka. :D Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 20:42 ale co tu porownywac :) empanady sa wszak pieczone (ciasto typu kruchego) a rodzime pierogi gotowane i z zupelnie innego ciasta Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 21:39 My np. mamy tzw Pierog kornwalijski wiki po polsku "Cornish pasty (pieróg kornwalijski, korn. tidy oggy) – pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia – ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Na szeroką skalę (w tym na eksport) produkuje go firma Ginsters. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch. W Kornwalii sprzedawany w ośrodkach nadmorskich – St Ives, Penzance, Looe itp. – jako atrakcja turystyczna i przysmak regionalny." pl.wikipedia.org/wiki/Cornish_pasty zdjecie z netu Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 21:48 I znowu chce mi się żreć. To wszystko Wasza wina! :/ :> Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 22:05 Ze ten pierog z Kornwalii? Bierze sie to w lape ,albo we dwie i wcina . Talerz tu zbedny .To duze jest . Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 22:11 Przyznam Ci się że pierwszy raz widzę coś takiego na oczy. :) Ale wygląda całkiem dobrze. Kiedy zawitam do Kormwalii, to na bank kupię sobie te cóś. :D Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 22:46 wyglada jak czilijska empanada 🙃 bo nasze sa wlasnie takie duze Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 22:55 Wasze to pewnie ostre w środku... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kulinarnie - pierogi 04.02.25, 23:06 nie, akurat lokalna kuchnia to zbyt ostra nie jest, jak kto chce to zawsze moze sobie papryczka przegryzc, bo te zawsze podaja na stol klasyka to mielona wolowina duszona z cebula, oczywscie z kuminem 🤮🤢, do tego kawalek jajka na twardo i oliwki, to jest niemal swietosc (cos jak nasze paczki w tlusty czwartek) i obowiazek jedzenia w czasie swiat narodowych , raz tylko jadlam dobra, bez kuminu z siekanym miesem i bez jajka potem sa neapolitanskie 😉 z papryka, szynka i serem, bez kuminu, ufff i serowe, dwa ostatnie rodzaje jak sie trafia swiezo upieczone albo odgrzane w piekarniku a nie w mikrofali to sa calkiem dobre i sa najczesciej w ciescie typu 'francuskie' Odpowiedz Link