21.02.25, 19:21
Przed chwilą w 1z 10 mówili, że ta potrawa wywodzi się z woj. lubelskiego Co to jest? Zupa cebulowa?
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: Cebulak 21.02.25, 19:38
      >Cebulak to typ człowieka, który jest pełen zachowań wyniesionych ze wsi. Cebulak najczęściej jest osobą zawistną i zazdrosną. Cebulakiem nie może być każdy, nawet kończąc wyższą szkołę cebuli i czosnku.<
      • leziox Re: Cebulak 21.02.25, 19:43
        Hyhyhyhy!
        Cebulak to raczej rodzaj ciasta, można by rzec. Odmiana pizzy albo placka...

• e-zybi Re: Cebulak 21.02.25, 21:59
          Też...
          • irsila Re: Cebulak 22.02.25, 08:49
            Bez cebuli i jej pochodnych, nie ma życia.
    • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:01
      Na pewno powiedzieli cebulak? Powinien być cebularz i rzeczywiście woj. lubelskie jest stolicą cebularzy. To jest taka pizzo-drożdzówka z cebulą i serem. Strasznie śmierdzi, ale bywa że się trafi na dobre.
      • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:07
        O proszę:

kurierlubelski.pl/cebularz-lubelski-wyrobem-chronionym-w-unii-europejskiej/ar/3530141
        • ruda.replay Re: Cebulak 21.02.25, 20:13
          I zjedz takiego na śniadanie w pracy...cebulowy oddech murowany ;)
          • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:47
            Wystarczy, że ktoś wniesie do budynku to capi cebulą na całym korytarzu 😀
            • leziox Re: Cebulak 22.02.25, 09:12
              borsuczyca.klusek napisała:

> Wystarczy, że ktoś wniesie do budynku to capi cebulą na całym korytarzu 😀
              >

Kiedyś pracowałem z pewnym Serbem. Kiedy miał się zjawić w pracy, to najpierw zjawiał się jego nieodłączny towarzysz - zapach czosnku - potem długo nic - a potem wchodził Serb.
              I już nic więcej, poza zapachem ( smrodem ) czosnku nie było czuć.
              Może dlatego latem w pomieszczeniu mimo otwartych okien nie było much.
        • leziox Re: Cebulak 21.02.25, 20:19
          Obie nazwy są używane na określenie tego żerełka, ale może właśnie chroniony cebularz nie wszędzie może być wytwarzany i podawany.
          • xstefciax Re: Cebulak 21.02.25, 20:30
            Dziękuję
            • leziox Re: Cebulak 22.02.25, 11:41
              A taki smaczny wątek się zapowiadał...
              MNIAM
              • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 22.02.25, 11:47
                Jak gdzieś trafię to wam kupię i pokażę "na żywo" 🙄
      • vodook Re: Cebulak 22.02.25, 12:13
        borsuczyca.klusek napisała:

> Na pewno powiedzieli cebulak? Powinien być cebularz i rzeczywiście woj. lubelsk
        > ie jest stolicą cebularzy. To jest taka pizzo-drożdzówka z cebulą i serem. Stra
        > sznie śmierdzi, ale bywa że się trafi na dobre.
        >
        To forum jest otwarte na cebulaków raczej .
        • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 22.02.25, 12:31
          vodook napisała:

> To forum jest otwarte na cebulaków raczej .

Ale zamknięte na prowokacje. Wnosisz równe zero do merytoryki dyskusji. Wślizgnąłeś się tu tylnymi drzwiami zupełnie nieproszony. I czy założyłeś jakiś ciekawy wątek, na jakikolwiek temat? Czy dodałeś coś ciekawego od siebie w jakimś istniejącym? Nie zupełnie nic. Natomiast tam gdzie zadyma i prowokacja to tam jesteś pierwszy jak na zawołanie. I to jeszcze w sobotę z rana kiedy odsypiam ciężki weekend 😠
          • e-zybi Re: Cebulak 22.02.25, 13:12
            >I to jeszcze w sobotę z rana kiedy odsypiam ciężki weekend 😠

Ty już odsypiasz, a ja dopiero zacząłem weekend. W poniedziałek odeśpię ;-)
            • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 22.02.25, 13:22
              To z nerwów takie głupoty się pisze 😪
      • xstefciax Re: Cebulak 23.02.25, 21:28
        tak
    • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 09:30
      Obiecane zdjęcie cebularza. Śmierdzi jak spocone stopy Szatana, ale jest nawet smaczny 😀
      • leziox Re: Cebulak 06.03.25, 11:16
        Zabrakło zatem załącznika w postaci klamerki do bielizny - na nos.
        • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 11:37
          Jedzącemu tak nie śmierdzi, gorzej z otoczeniem 😉
      • louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 11:25
        Zupę cebulową robię od czasu do czasu bo u nas lubią. Ja tego nie tknę. Nawet w postaci a'la pizza. To taki koszmarek z dzieciństwa 🤣
        • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 11:38
          Jednak zupa cebulowa aż tak nie wali. Też ją lubię, ale dawno nie robiłam. Ale aż ochoty nabrałam 🤔
          • louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 11:41
            Ja lubię robić bo akurat surową cebulę uwielbiam. Zresztą podsmażoną też. Dla mnie traci ona swój urok w momencie gotowania 🤷
            • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 11:55
              A dodajesz białego wina?
              • louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 12:12
                Zazwyczaj nie
                • borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 12:15
                  No właśnie ja też nie i wychodzi spoko, ale już pewnie niezgodnie ze sztuką 😅
                  • louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 12:16
                    U mnie (prawie) wszystko niezgodne ze sztuką bo ja rzadko przepisów się trzymam 🤣
                    • leziox Re: Cebulak 06.03.25, 12:22
                      Smakować ma, a nie aspirować do dzieła sztuki.
                      :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka