xstefciax 21.02.25, 19:21 Przed chwilą w 1z 10 mówili, że ta potrawa wywodzi się z woj. lubelskiego Co to jest? Zupa cebulowa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-zybi Re: Cebulak 21.02.25, 19:38 >Cebulak to typ człowieka, który jest pełen zachowań wyniesionych ze wsi. Cebulak najczęściej jest osobą zawistną i zazdrosną. Cebulakiem nie może być każdy, nawet kończąc wyższą szkołę cebuli i czosnku.< Odpowiedz Link
leziox Re: Cebulak 21.02.25, 19:43 Hyhyhyhy! Cebulak to raczej rodzaj ciasta, można by rzec. Odmiana pizzy albo placka... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:01 Na pewno powiedzieli cebulak? Powinien być cebularz i rzeczywiście woj. lubelskie jest stolicą cebularzy. To jest taka pizzo-drożdzówka z cebulą i serem. Strasznie śmierdzi, ale bywa że się trafi na dobre. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:07 O proszę: kurierlubelski.pl/cebularz-lubelski-wyrobem-chronionym-w-unii-europejskiej/ar/3530141 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Cebulak 21.02.25, 20:13 I zjedz takiego na śniadanie w pracy...cebulowy oddech murowany ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 21.02.25, 20:47 Wystarczy, że ktoś wniesie do budynku to capi cebulą na całym korytarzu 😀 Odpowiedz Link
leziox Re: Cebulak 22.02.25, 09:12 borsuczyca.klusek napisała: > Wystarczy, że ktoś wniesie do budynku to capi cebulą na całym korytarzu 😀 > Kiedyś pracowałem z pewnym Serbem. Kiedy miał się zjawić w pracy, to najpierw zjawiał się jego nieodłączny towarzysz - zapach czosnku - potem długo nic - a potem wchodził Serb. I już nic więcej, poza zapachem ( smrodem ) czosnku nie było czuć. Może dlatego latem w pomieszczeniu mimo otwartych okien nie było much. Odpowiedz Link
leziox Re: Cebulak 21.02.25, 20:19 Obie nazwy są używane na określenie tego żerełka, ale może właśnie chroniony cebularz nie wszędzie może być wytwarzany i podawany. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 22.02.25, 11:47 Jak gdzieś trafię to wam kupię i pokażę "na żywo" 🙄 Odpowiedz Link
vodook Re: Cebulak 22.02.25, 12:13 borsuczyca.klusek napisała: > Na pewno powiedzieli cebulak? Powinien być cebularz i rzeczywiście woj. lubelsk > ie jest stolicą cebularzy. To jest taka pizzo-drożdzówka z cebulą i serem. Stra > sznie śmierdzi, ale bywa że się trafi na dobre. > To forum jest otwarte na cebulaków raczej . Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 22.02.25, 12:31 vodook napisała: > To forum jest otwarte na cebulaków raczej . Ale zamknięte na prowokacje. Wnosisz równe zero do merytoryki dyskusji. Wślizgnąłeś się tu tylnymi drzwiami zupełnie nieproszony. I czy założyłeś jakiś ciekawy wątek, na jakikolwiek temat? Czy dodałeś coś ciekawego od siebie w jakimś istniejącym? Nie zupełnie nic. Natomiast tam gdzie zadyma i prowokacja to tam jesteś pierwszy jak na zawołanie. I to jeszcze w sobotę z rana kiedy odsypiam ciężki weekend 😠 Odpowiedz Link
e-zybi Re: Cebulak 22.02.25, 13:12 >I to jeszcze w sobotę z rana kiedy odsypiam ciężki weekend 😠 Ty już odsypiasz, a ja dopiero zacząłem weekend. W poniedziałek odeśpię ;-) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 09:30 Obiecane zdjęcie cebularza. Śmierdzi jak spocone stopy Szatana, ale jest nawet smaczny 😀 Odpowiedz Link
leziox Re: Cebulak 06.03.25, 11:16 Zabrakło zatem załącznika w postaci klamerki do bielizny - na nos. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 11:37 Jedzącemu tak nie śmierdzi, gorzej z otoczeniem 😉 Odpowiedz Link
louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 11:25 Zupę cebulową robię od czasu do czasu bo u nas lubią. Ja tego nie tknę. Nawet w postaci a'la pizza. To taki koszmarek z dzieciństwa 🤣 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 11:38 Jednak zupa cebulowa aż tak nie wali. Też ją lubię, ale dawno nie robiłam. Ale aż ochoty nabrałam 🤔 Odpowiedz Link
louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 11:41 Ja lubię robić bo akurat surową cebulę uwielbiam. Zresztą podsmażoną też. Dla mnie traci ona swój urok w momencie gotowania 🤷 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Cebulak 06.03.25, 12:15 No właśnie ja też nie i wychodzi spoko, ale już pewnie niezgodnie ze sztuką 😅 Odpowiedz Link
louger.n Re: Cebulak 06.03.25, 12:16 U mnie (prawie) wszystko niezgodne ze sztuką bo ja rzadko przepisów się trzymam 🤣 Odpowiedz Link